Autors Tēma: Rasolu cīņas  (Lasīts 8646 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Re: Rasolu cīņas
« Atbilde #15 : 2017. gada 17. janvāris, 18:02:38 »
Pē, siļķe rosolā  :veee: Vēl tagad atceros bērnības traumu, kad bijām ciemos un man uzlika rosolu, bet izrādījās, ka tur iekšā ir siļķe.
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #16 : 2017. gada 17. janvāris, 18:06:25 »
Zivs sabojā un nomāc jebkuru garšu.
Citi rosolā liek sīpolus
. Es tik zinu, ka vajag daudz olu pielikt.

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #17 : 2017. gada 17. janvāris, 18:13:06 »
IR! Tieši gaidīju, kad kulināro dažādību papildinās arī fonētiskā dažādība!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #18 : 2017. gada 17. janvāris, 18:16:53 »

Citi rosolā liek sīpolus

Rosolu BEZ zirņiem, desas, majoneezes (francis!) un siipoliem var netaisiit!! :)

tad labaak noeest sastaavdaljas (olas, kartupeljus) atsevishkji!  :talking:

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #19 : 2017. gada 17. janvāris, 18:23:37 »
Par garšas gaumi strīdēties ir stulbi, tāpēc es te neko nevienam pierādīt netaisos :) , vien pastāstu kā gatavoju.
Gatavoju 2 veidu rasolu - vistuvākais Ulmanlaiku rasolam ir igauņu ROSOLJES variants (kāds viņiem gan veikalos gan mājsaimnieču virtuvēs joprojām sastopams!):  lieku vār. bietes, kartupeļus, liellopu gaļas cepeti, siļķi, skābus gurķīšus, nedaudz sīpolu, majonēzi Hellmann vai Klasika (bez konservantiem), skābu krējumu.
Otru variantu taisu: vārīti kartupeļi, burkāns, olas, liellopu cepetis, marinētie guršķīši, antonovkas ābols, 1/2 smalki sagriezta sīpola, majonēze (augšminētās), sk.krējums, kam klāt netiek taupītas sinepes, 1 deserta karote mārrutku un nedaudz marinēto gurķu šķidruma no burciņas. Labu garšu dod arī uz smalkās rīvītes sarīvēta un pievienota citrona dzetenā miziņa. Ja mājās ir nēģi, tad pielieku arī  sagrieztas nēģu astītes, (bet tagad tiem tā uzskrūvētas cenas, ka pērkam reti kaut vai principa pēc).

Atslēdzies reno

« Atbilde #20 : 2017. gada 17. janvāris, 18:34:59 »
Es varu vien papildināt. Gatavoju no tā, kas pie rokas. Parasti tas ir vakariņu ēdiens, un cepeti tur neieraudzīt -tikai kaut kādas pārpalikušas desas un cīsiņus.
Bietes nelieku. Sīpolus dažreiz, vai lociņus. Vispirms sagriežu kartupeļus un uzleju mazliet gurķu marinādi, lai ievelkas.
Krējums, majonēze, sinepes, mārrutki, dažreiz ķiploku pasta, gurķu marināde, sāls, Cukurs mazliet

Parasti sadalu 2 daļās -ar siļķi un bez siļķes. Lieku jau lieku tos zirnīšus, klasika, bet pati varētu iztikt

Atslēdzies reno

« Atbilde #21 : 2017. gada 17. janvāris, 18:37:43 »
baisāko rosolu ēdām Maskavas restorānā  -atnesa tādu gludenu kaudzi, vārīti kartupeļi lielos gabalos, skābēti gurķi un kaut kāda majonēze

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #22 : 2017. gada 17. janvāris, 18:42:28 »
Cepetis rosolam ir pārāk smalka būšana. Jo lētāka vārītā desa, jo labāks smeķis.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #23 : 2017. gada 17. janvāris, 18:52:23 »
Nekad mūžā neesmu gatavojusi rosolu ar desu.
Tikai un vienīgi vārīta liellopa gaļa.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #24 : 2017. gada 17. janvāris, 18:57:01 »
Kā mana vīramāte stāstīja, rosols ar desu parādījās tikai padlaikos un ne jau aiz labas dzīves... Un tie zaļie zirnīši tam klāt  - lielās brāļu tautas "jaunievedums", nāk no viņu "salat Oļivje". ;)

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #25 : 2017. gada 17. janvāris, 19:08:57 »
Bietes jau nu gan ir kaut kas neparasts, tad jau tas vairs nav rosols. Man arī šis ēdiens saistās ar ēdiena palieku likvidēšanu  un sajaukšanu kopā. Nekāda speciālā gaļa vai cepetis.

Atslēdzies reno

« Atbilde #26 : 2017. gada 17. janvāris, 19:09:11 »
nu jā, man rosols nekad nav viesību ēdiens

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #27 : 2017. gada 17. janvāris, 19:18:33 »
Bietes jau nu gan ir kaut kas neparasts, tad jau tas vairs nav rosols. Man arī šis ēdiens saistās ar ēdiena palieku likvidēšanu  un sajaukšanu kopā. Nekāda speciālā gaļa vai cepetis.
;) Nāra, attiec.par bietēm un pārējo, SPECIĀli TEV atkārtoju linku no klasiskā latviešu rasola. (Pirms kaut ko runājam, iedziļināmies, ok ? ;))
http://apollo.tvnet.lv/zinas/istais-ulmanlaiku-rasols/685029

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #28 : 2017. gada 17. janvāris, 19:23:12 »
1924.g. 20.12. "Sieviete"

Rasols 10 —15 personām

Vielas: 400 gr. vārīta šķiņķa; 400 gr. teļa cepeša; 5 vidēja lieluma saldskābi āboli; 4 skābi gurķi;
6 nēģi; 1/2 kilo kartupeļu; 2 sīpoli; 2 tējkarotes sagatavotas sinepes; 1/2 tējas glāzes etiķa; 1 ēdamā karote cukura; 1 litrs laba skāba krējuma; 3 nomērcētas siļķes; 4 olas; 8 konservētas baravikas; 20 piparu; 20 kaperu.

Sagatavošana:
Teļa cepeti, šķiņķi, kā ari nomizotos gurķus, ābolus, kartupeļus, cieti novārītas olas, nēģus, baravikas, sagriež mazos četrkantīgos gabaliņos. Pēc tam notīra siļķes, izņemot asakas, un sakapā pavisam
smalki. Bļodā ielej etiķi, pieliek sinepes, cukuru, sasmalcinātos piparus un sakapātās siļķes; visu šo
kopā krietni izmaisa. Pie šī maisījuma pieliek 2 sarīvētus sīpolus un skābo krējumu. Tad nogaršo mērci'
un liek bļodā augšā minētās sagrieztās vielas. Uzmanīgi izmaisa cauri un ļauj stāvēt dažas pāra stundas, lai garšu vielas savienotos. Tad liek rasolu uz servējamas bļodas un dekorē ar radisiem.
tomātiem, kaperiem, sviesta rozītēm, zaļumiem.

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #29 : 2017. gada 17. janvāris, 19:23:21 »
Kas manā garšas izpratnē sabojā jebkurus salātus - āboli (fui un pē) vai gaļa kopā ar zivi.
Ģimenē pastāv 2 rosola varianti:
1) "baltie" salāti (nezinu, kāpēc tāds nosaukums) - kartupeļi, ola, zirnīši, marinēts gurķis, vārīta liesa gaļa (parasti cūcis, ļoti reti vistas fileja), sīpols, krējums+sinepes+marinēto gurķu šķidrums+sāls+pipari+cukura šķipsniņa.
2) "ikdienas rosols" - kartupeļi, ola, zirnīši, marinēts gurķis, vārīti burkāni, desa, krējums+majonēze+marinēto gurķu šķidrums+sāls+pipari.