Autors Tēma: dzīvot taupīgi vai vismaz saprātīgi tērēt  (Lasīts 2795 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

dzīvot taupīgi vai vismaz saprātīgi tērēt
« : 2017. gada 04. februāris, 11:18:08 »
Spociņa kreņķu ietekmē.
Kopumā jau lielākai daļai aktuālāk ir saplānot ceļojumus :evil: , bet lasot čata tēmu, varbūt var ienākt arī kāds vērtīgs padoms

Mans pirmais -uztaisi bilanci -ienākumi -izdevumi :
*Obligātie izdevumi  -īre, kredīti
*obligātie nepieciešamie  -pārtika, ceļa nauda
*ko var regulēt atkarībā no apstākļiem -apģērbs, kosmētika
*bez kā noteikti vajadzētu istikt vai vismaz samazināt kārtīgi

Un rezultātā panākt, lai vismaz 10-20 eur ietaupās rezervēs.

Atslēdzies tuk

Re: dzīvot taupīgi vai vismaz saprātīgi tērēt
« Atbilde #1 : 2017. gada 04. februāris, 11:46:59 »
Ja taupīgi, tad ceļotu vien pa LV ar veļļuku un telti.
Un domātu kā palielināt ienākumus, ja vēlme nokļūt kur citur.
Tos ieteiktos ietaupījumus netērētu, bet veidotu “drošības spilvenu“, ja nu kas...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2017. gada 04. februāris, 12:04:57 »
Ja jātaupa, tad ceļošana neietilpst prioritāšu sarakstā un ir aizstājama ar pastaigām pa tuvāko dabas objektu vai parku.

Kā jau Reno rakstīja, vispirms jānosaka obligātie maksājumi.
Telefonam atkarībā no nepieciešamības (zvani, internets) jāizvēlas lētākais operators.
Paēst var lēti un garšīgi, ja pats gatavo un daudz nerij. Bez našķiem var iztikt, to vietā var nopirkt ābolus.
Alkohols jāizsvītro no raciona pilnībā. Smēķēšana jāsamazina līdz minimumam.
Drēbes var piemeklēt humpalās par mazām naudiņām.
Higiēnas preces jāiepērk uz atlaidēm un tikai nepieciešamākās.

Saprotu, ka tas ir izdzīvošanas režīms, bet ir jāsaņemas ar cerību un ticību uz labākiem laikiem.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #3 : 2017. gada 04. februāris, 12:20:02 »
Un vēl ...
Jāpadomā par principu "ietaupīju - sakrāju - saprātīgi ieguldīju, lai mazāk pastāvīgo izmaksu - tagad pārpalikums ir lielāks - ietaupīju - sakrāju - ..."
Tas ir kā variants ... Tā ietaupāmā summa katru dienu/nedēļu/mēnesi var būt (un vislabāk, ja - ir) pašas nolemta. Iemeti krājkasē/krājkontā/aizslēgtā naudas lādē, teiksim, EUR 5/10/20/... (cik uzskati par saprātīgu) un aizmirsi par to, - tās naudas Taviem tēriņiem it kā nav.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #4 : 2017. gada 04. februāris, 12:39:16 »
To jums nesaprast, tie ieteikumi vienkārši smieklīgi. 10-20 ietaupīt? Tā jau vesela bagātība. Kosmētika, apģērbs? Jūs smejaties? Pati esmu dzīvojusi kā Spociņš. Tikai pīpēt un dzert gan neatļāvos, nebija jau, par ko. Varbūt uz tā rēķina kaut ko var pakoriģēt, bet aizies citām lietām, piemēram, beidzot caurās kurpes nomainīs. Bet nu lieka nauda jau nekādi nebūs. Grozi kā gribi. Tādiem šausmu gadījumiem var būt overdrafti, kaut kādas kredītkartes utt.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2017. gada 04. februāris, 12:40:01 »
Ā, mērķis ir ko sakrāt?, jā kādu % no ienākumiem var ik mēnesi atlikt.
Kad krājām mājas celšanai,
tad visi ienākumi no papilddarbiem tika uzskatīti par neeksistējošiem,
vienkārši tādu nav. Ir vienīgi alga, kurā jāiekļaujas. Pāris reizes gan nācās
neparedzēti tajā “iegrābties“, Tad tika uzzskatīts, ka esi aizņēmies pats no sevis
un obligāti bija bija jāatliek atpakaļ. Un visu laiku tika aktīvi meklētas piepelnīšanās
iespējas paralēli darbam.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2017. gada 04. februāris, 13:12:59 »
kosmētika =higiēnas preces biju domājusi, zobu pasta un taml.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #7 : 2017. gada 04. februāris, 16:24:21 »
Ir arī pieaugušie, kas pamanās tā dzīvot, tāda suga, piedodiet. Spociņam piedodams - jauna un kas zinā, kāda audzināšana bijusi. Kamēr nav bērnu utt, var jau tā dzīvot, bet mani izbrīna, ka nav neviena drauga, no kā tādā brīdī (kā šorīt čatā vai toreiz par bērēm)aizņemties. nemetu akmeni Spociņam, bet nu alko un cigaretēm pietiek, pati atzina.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #8 : 2017. gada 05. februāris, 10:14:46 »
Spociņ, tas Tev! Kā variants. Neceru, ka viss tai rakstā nav izdomāts, ieskaitot pašu Lauru, bet tomēr ...

http://nra.lv/veseliba/199702-iedvesmojosi-menesi-nesmekejot-sieviete-sakraj-ieverojamu-naudas-summu.htm

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #9 : 2017. gada 05. februāris, 12:31:10 »
Nezinu Spociņa kreņķi (čatu nelasu), bet izdzīvošanas režīmā esmu bijusi. Ja ļoti vajag, to var darīt, ne ilgi, jo tas ir ļoti depresīvs process.
Jā, ienākumu-izdevumu plānošana ir pirmais, kas jāizdara - jāsaraksta pa pozīcijām un tad jāskatās, kur ko var "griezt".

Visu, kas ir neobligāts (apģērbs, kosmētika, alko, cigaretes utt.) - aizmirst. Apģērbs gan jau kāds mugurā ir, plikam nav jāstaigā, caurumus var aizlāpīt, apavi arī reti kad izjūk tā, ka vairs nav salabojami. Higiēnas preces - lētākās ziepes, zobu pasta un šampūns, sausais dezodorants (viss uz atlaidēm). Viss. Bez pārējā var iztikt.

Transporta izdevumi - ja pilsētā no punkta A uz punktu B var nokļūt kājām (apmēram 1,5 h laikā), tad bez sabiedriskā transporta var iztikt. Jā, laikietilpīgi, neērti, agrāk jāceļas utt., bet ietaupīt var diezgan.

Komunālie izdevumi - var ietaupīt uz to, kas uz skaitītājiem - gāzi, elektrību, ūdeni. Ūdeni it īpaši. Izdzīvošanas periodā pilnvērtīga duša ir greznība - to var atļauties reizi nedēļā, pārējās dienās - bļoda ar siltu ūdeni (ja nav smags fizisks un/vai netīrs darbs). Veļas automāts - darbinām tikai tad, kad pilns - veļmašīnas darbināšana 2 blūzīšu dēļ - tabu. Elektrība - tagad pie jaunajiem tarifiem jārēķina, kā labāk, bet senāk izdevās labi ietaupīt, atsakoties no elektriskās tējkannas un fēna.

Ēšana - izdzīvošanas režīmā aizmirstas, ko nozīmē "garšīgi", svarīgākais ir "sātīgi un lēti". Pamatā graudaugi (grūbas un putraimi), vārīti sālsūdenī, pupiņas (pērkam sausas, ne konservus), kartupeļi (vārīti, jo tos mazāk apēd), eļļas - sīpolu mērce, vietējie lētie dārzeņi - kāposti, burkāni, bietes. Gaļa - nedaudz, smaržai (cūkgaļa, jo tā dod labāku sāta sajūtu, nekā vista). Nekādi fastfūdi, desas, sieri, maizes, jogurti u.c. našķi... no tā paēst nevar, bet finansiālajā ziņā, ui, kā sit pa kabatu. Protams, viss uz atlaidēm. Ēdienreižu plānošana - vismaz nedēļai uz priekšu.

Nu, un paralēli taupīšanai meklēt papildus pelnīšanas iespējas.

Ā, un vēl  - ja ir ātrie, patēriņa kredīti, overdrafti u.c. "draņķi" pielipuši - tas ir pirmais, no kā jātiek vaļā un uz turpmāko dzīvi jāaizmirst par tādu naudas šķiešanu. Dzīvojot no algas līdz algai, kredītus atļauties NEVAR.

Atslēdzies Spocinjs

« Atbilde #10 : 2017. gada 07. februāris, 16:14:04 »
principā ir kur ietaupīt, esmu pieradusi samērā taupīgi dzīvot... uzaugu divatā ar mammu, vinjai maza alga... dzīvoju kojās, braukāju par zaķi (divreiz noķerta-atmaksājas).
to naudinu principā varētu atlikt, jo veselībai ir arī apdr.polise, bet ko darīt ja sāp zobs vai kā šo sestdien sastiepju potīti? naudu vajadzēja arī taksim, ne tikai traumām jo sākuma knapi pa trepēm nokāpu...

Atslēdzies Spocinjs

« Atbilde #11 : 2017. gada 07. februāris, 16:21:31 »
paldies Dievam, ka aizbraucu uz traumām, jo izrādījas ka g.ārsts ir ļoti skops ar sl.lapaam... to dabūju tikai no ķirurga, 6dienā neskrietu pēc izraksta, ja nebūtu 7,1dien darbā jābūt...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #12 : 2017. gada 07. februāris, 16:23:12 »
Garāmejot atrasts, tikai pielieku kolekcijai:
(raksta adresāti ir pensionāri, bet taupības princips der jebkuram. Faktus/cenas nepārbaudīju.)

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #13 : 2017. gada 08. februāris, 14:08:34 »
Garāmejot atrasts, tikai pielieku kolekcijai:
(raksta adresāti ir pensionāri, bet taupības princips der jebkuram. Faktus/cenas nepārbaudīju.)

Nju, 120€ mēnesī tikai pārtikai 1 personai - tas jau ir šiki. :)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #14 : 2017. gada 08. februāris, 14:30:18 »
Spociņ, ir variants Nr. nākošais arī!
Vecis ... Jā, vecis, kuram nauda ir.

P.s. Tagad sāku saprast, kāpēc vienu daļu veču sievas it kā mīlot, bet, kad ... jāpierāda darbos, tad regulāri galva sāp ...  :rofl: