Autors Tēma: Virtuālo šausmu kults  (Lasīts 2645 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Bobs

Virtuālo šausmu kults
« : 2017. gada 07. februāris, 12:23:48 »
Sabiedrība patērē vizuālās un virtuālās šausmas. Tas jau izsenis visiem skaidrs. Filmas par slepkavībām, mediju TOP ziņas par kariem un šausmām utt. Kādēļ? Pamatā tādēļ, lai kustinātu ķīmiskos procesus organismā, nepieliekot nekādu fizisku piepūli. Tas, protams, ved purvā, bet kuram atkarīgajam gan tas rūp.
Pēdējā laika tendence LV - ziņas par pazudušajiem cilvēkiem. Vienmēr TOP lasītāko ziņu skaitā. Te nu rodas jautājumi. Daudz jautājumu. Primāri jau - vai kaut viens ir atrasts ar medijos aprakstīto info? Pieļauju, ka tas tagad ir topā un cilvēki izlasa, iet piesakās un meklē. Un šad tad atrod. Tas, protams, labi. Bērni, citi, kas paši sevi nepārvalda. Bet ikdienas pazudušo sērijās iekļūst dažādi vīreļi un sieveles spēka gados, ar maisiņiem zem acīm. Visi šausminās, pieraksta pilnus komentārus, beigās izrādās - zapojs parastais, vai vnk histēriska vecmāmiņa meklē savu 30gadīgo žlobu, kas neatskaitās par savām gaitām. Vai vajag publicēt par visiem? Kurš noteiks par kuru vajag, par kuru nē? Vai tas nav parastais āžiotāžas bums - tagad ir stlīgi ja nu ne gluži pazust, tad vismaz meklēt kādu pazudušo. Lai Dies dod, ka nevienam neviens nepazustu, protams.
Manā saprašanā kaut kas iet šreijā un mediji lielākajā daļā gadījumu audzē savus reitingus vai klikšķu skaitus, publicējot katru pieejamo infu par kādu pazudušo. Un sabiedrība ieplestām acīm to patērē. Citi sēž un raud traģisku iznākumu gadījumā.
Katru otro dienu taču kāds uz ceļa iet bojā. Par to nav tādas ažiotāžas, jo tas ir jau noticis fakts, tajā nav tik daudz adrenalīna, nevar "dzīvot līdzi" un šausmināties. Slimnīcās mirst vēl vairāk. Tas vispār sabiedrībai po, - nav action.
Līdzīga aina ar ziedošanām. Tas, protams ir daudz cēlāk, ka cilvēki beigās samaksā par to, ka šīs emocijas lietojuši.
Nevaru es akceptēt šos kampaņveida šausmu kultivēšanas pasākumus. Tādā veidā patiesībā tiek ļoti devalvēti tie gadījumi, kad tiešām vajadzīga sabiedrības iesaistīšanās. MHO

Atslēdzies Broņa

Re: Virtuālo šausmu kults
« Atbilde #1 : 2017. gada 07. februāris, 12:36:35 »
Bobi, es atkal redzu pavisam citu. Kurš pazūd, tas beigts. Labi vēl, ka tie bērni, kas vasarā zuda, atradās. Vai agrāk arī zuda tik daudz cilvēku? Nezinu. Varbūt vienkārši nerakstīja.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #2 : 2017. gada 07. februāris, 14:12:32 »
man liekas, ka vairāk atrodas nekā pazūd. Bet ne par to stāsts. Stāsts par to, ka vairums info lasītāju pat i nedomā iet kaut ko meklēt, bet kāri lasa šīs ziņas pirmām kārtām.
Man nav atbildes - vajadzētu vai nevajadzētu publicēt. Gan jā gan nē. Tikai diskusija aprobežotā :) lokā
a

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2017. gada 07. februāris, 16:19:14 »
Mani sadusmo, ka ieliek kliedzošu virsrakstu piem." neviens nezin, kur ir 19000 bērni" , un tālāk analīze neseko.
Patiesībā tie rakstītāji nav žurnālist, bet reportieri -noziņo un pazūd.

Pirms kāda laika bija kliedziens par medicīnu, tagad par ceļiem (šodienas Dienā) Vai kāds ir tās summas un izlietojumu analizējis -kāpēc būvē čuhņā slimnīcu, bet ceļa ta nav.

un tā tālāk.....

bet šausmu stāsti cilvēkiem vienmēr patikuši, palasi spoku stāstus, pasakas un teikas

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #4 : 2017. gada 07. februāris, 16:24:13 »
man liekas, ka vairāk atrodas nekā pazūd.

Izrāvu teikumu no konteksta, jo man pēc loģikas bilance nelīmējas kopā. Ja nu vienīgi iet runa par "atrašanu kāpostos"... :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #5 : 2017. gada 07. februāris, 20:07:59 »
Jā, piekrītu Bobim, ir tāda tendence gan rakstītājiem, gan lasītājiem. Tāpat kā līdz drebienam riebj ''tev jāredz!'', ''lūk, kas tad notika!'' - ielien paskatīties, a tur - govno govnom un pat nesmird.
Savulaik bija traģisks gadījums, kad puišelis pazuda un atrada tik pēc 3-4 mēnešiem jau mirušu. Kā prese un televīzija to pasniedza - da kaut visiem tiem žļurnalistiešiem pašiem tā būtu! Pataisīja feinu puišeli par narkomānu un klaidoni. Līdz ar to manus klikšķus uz šīs informācijas viņi vairs nesavāks - neskatos.
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2017. gada 07. februāris, 21:37:17 »
Ir pieprasījums, būs piedāvājums.
Bet atceros jaunībā redzētu skatu, kad uz notikušu satiksmes negadījumu (asiņainu)
rullējās večiņas invalīdu ratiņos. Parastās tautas apkārt vispār bija ka biezs.
Tas laikam tomēr instingtu līmenī - paskatīties, pašausmināties un
atviegloti apjaust, cik labi, ka tavā dzīvē viss ok.

Atslēdzies taj

« Atbilde #7 : 2017. gada 08. februāris, 08:56:05 »
Varbūt tur kaut kas saistīts ar parasto, ierasto domu atslēgšanu un baumu kāri. Paskatīties, kas kaut kur notiek, kolektīvi komentāros vai klātienē pašausmināties. Sajūta, ka esi iederīgs barā, bet var arī nedomāt, tikai būt. Tāda kā instinktīva reakcija. Vienkāršoti, tās pašas zvēriņu bildītes un smieklīgās bildes, video jau arī rada to kolektīvo kopābūšanas reakciju, ka visiem nāk smiekli, un jādomā nav, var atpūsties pēc darba dienas, pēc personiskajām problēmām. Saistīts ar ne-analītisku reakciju. Kur visi iet, tur es. Ko visi skatās, to es. Ā, šausmas, ā, smieklīgi!

Žēl tik, ka uz citu, tādu pašu cilvēku, nelaimju rēķina notiek! Tajā brīdī var tikai cerēt, ka pats nenonāksi bara otrajā pusē.

Un, nē, uz ziņu virsrakstiem neskatos, neklikšķinu. Netīk. Jo tur kāda nelaimes un sāpes. Bet smieklīgās bildes un video vakarā pēc darba gan skatos, absolūti nedomājot, ar tādu haha un miers.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #8 : 2017. gada 08. februāris, 09:08:28 »
Ir pieprasījums, būs piedāvājums.
Bet atceros jaunībā redzētu skatu, kad uz notikušu satiksmes negadījumu (asiņainu)
rullējās večiņas invalīdu ratiņos. Parastās tautas apkārt vispār bija ka biezs.
Tas laikam tomēr instingtu līmenī - paskatīties, pašausmināties un
atviegloti apjaust, cik labi, ka tavā dzīvē viss ok.

Jā, šito Tu baigi pareizi atzīmēji. Tātad šausmas ir cilvēku interešu pamatvajadzība. JO - padlaikā šausmas avīzēs nerakstīja, šausmu nostāstus kultivēja tautā un laida apkārt no mutes mutē. Un AVĀRIJAS !!! - Tieši tā, pie katras avārijas savācās cilvēku pūlis. Tagad tas tā nav, visi iet garām uz šausmu devu saņem internetā.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2017. gada 08. februāris, 09:12:35 »

Jā, šito Tu baigi pareizi atzīmēji. Tātad šausmas ir cilvēku interešu pamatvajadzība. JO - padlaikā šausmas avīzēs nerakstīja, šausmu nostāstus kultivēja tautā un laida apkārt no mutes mutē. Un AVĀRIJAS !!! - Tieši tā, pie katras avārijas savācās cilvēku pūlis. Tagad tas tā nav, visi iet garām uz šausmu devu saņem internetā.

Tikai, garām ejot, nofilmē

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #10 : 2017. gada 08. februāris, 09:16:44 »
Nu kādas muļķības. Ir jāliek tā bilde. Un jāmeklē. Atrodas cilvēki, kas redzējuši. Vismaz virzienu zina. Tagad diezgan ātri atrod. Ir laimīgi gadījumi. Bet man kaut kā liekas, ka ļoti daudz arī mirušo. Ir veci cilvēki, kam varbūt slikti palicis, bet gadās arī jauni.
Tikai nezinu, kāpēc tik daudz to gadījumu. Agrāk vienkārši nerakstīja par to?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #11 : 2017. gada 08. februāris, 09:23:57 »
Nu kādas muļķības. Ir jāliek tā bilde. Un jāmeklē. Atrodas cilvēki, kas redzējuši. Vismaz virzienu zina. Tagad diezgan ātri atrod. Ir laimīgi gadījumi. Bet man kaut kā liekas, ka ļoti daudz arī mirušo. Ir veci cilvēki, kam varbūt slikti palicis, bet gadās arī jauni.
Tikai nezinu, kāpēc tik daudz to gadījumu. Agrāk vienkārši nerakstīja par to?

Gan jau viss apmēram vienādi, tikai agrāk nebija tādu infas izplatīšanas iespēju. Policijas/milicijas paziņojumi izskanēja tikai tiešām ekstremālos gadījumos.

Un vēl kas, neesi ievērojusi, ka paliels procents to ziņu par pazudušiem cilvēkiem jau ir novecojis, ziņa veca, bet cilvēki nepārbaudot tikai šēro un taisa ažiotāžu(kas mani nenormāli besī)

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #12 : 2017. gada 10. februāris, 15:13:22 »
vakar atkal - viens vecais pendža, ielecis tramvajā, babene ar telefoniem un papīriem nav paspējusi. Vecais ar galiem - pazudis.  Šodien atradies - sēž kaimiņmājas poģikā, nesajēdz, kura māja Ķengaragā viņējā. Nu, o.k., info medijos nostrādāja pozitīvi šoreiz, bet atgadījums tomēr kaut kā komisks.

Atslēdzies taj

« Atbilde #13 : 2017. gada 16. februāris, 06:43:33 »
Šīsnedēļas žurnālā "Ieva" raksts par šo tēmu. Un arī intervija ar Māru Zālīti. Darba kolēģe abonē, bija nolikts uz pusdiengalda, apskatījos.

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #14 : 2017. gada 16. februāris, 07:33:16 »
Man jau liekas, ka šausmu stāsti saistīti ar cilvēka vajadzībām. Arī šī dzīves daļa nevar palikt tukša. Atceros kaut kur lasīto, ka bērna normālai attīstībai ir vajadzīgs lasīt pasakas, un ne tikai tā jaukās, bet arī faktisko šausmu stāstu, piemēram, brāļu Grimmu pasakas, kuri idejas saviem darbiem it kā smēlušies kriminālhronikās...