Autors Tēma: Galda kultūra  (Lasīts 4106 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Galda kultūra
« : 2017. gada 29. marts, 20:42:22 »
Ieslēdzot šovakar tv, “Ciemiņš virtuvē“.
Bet stāsts par jau sen pamanītu tendenci, proti, ēdiens tiek servēts bļodveidīgā traukā.
Viss labi, kālab gan ne.
Bet!, galda piederumi - nazis un dakšiņa!!!
Un tad nu ēdāji “muģījas“ pa to bļodu kā nu spēj.:)
Vai ko nesaprotu, vai kā... Vai tādā traukā nav servējams ēdiens,
kuru ēd vienkārši ar dakšu vai karoti? Tā ņemšanās ar nazi izskatās t r ā ģ i s k i !!!

Vai tās kādas jaunas “vēsmas“, kuras man nezināmas? :)

Atslēdzies Camma

Re: Galda kultūra
« Atbilde #1 : 2017. gada 29. marts, 20:50:05 »
Var vēdīt un vēsmot, kamēr caurvējš tukšajos pauros iemetās. Nerakstīts (un arī rakstīts droši, ka būs kaut kur) likums - ēdamajam jābūt ērti ēdamam. Ja tas tā nav, tad pavāram skolas trūkums, kuru pūlās kompensēt ar vipendrīšanos.
Visus sakost!

Atslēdzies Minne

« Atbilde #2 : 2017. gada 29. marts, 21:08:20 »
Kas tas bija par ēdienu? Pēc tradīcijām vai konsistences bļodā liekams vai ar nazi griežams? ;)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #3 : 2017. gada 29. marts, 21:21:22 »
Konkrētajā raidījumā mērce, pastēte, kaučkāds veidojums no vīriešu zaftes, tosts, loki..., nu, nekas manuprāt, lai servētu nazi...
Bet runa īsti pat nav par konkrēto raidījumu,
tādu tendeci manu jau sen, vienkārši šis “ uzsita asini“,
cik var, pa bļodu rakāties ar nazi! :)
Man kā bļoda +dakša +nazis =nesavienojas ...

Bet Camma, pateica precīzi manas izjūtas :).
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 29. marts, 21:26:52 no tuk »

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #4 : 2017. gada 29. marts, 22:06:37 »
Cik atceros tad nazis jālieto tikai ja kas jāgriež uz šķīvja. Tas, ko nevar atdalīt ar dakšu. Kotletes un kartupeļa graizīšana jay ir izpendrīšanās. Kas tur bļodā bij jāgriež, zupa gabalos?

Atslēdzies diddly

« Atbilde #5 : 2017. gada 29. marts, 22:16:13 »
Ja? es gan vienmēr lietoju nazi,un nedomāju,ka kartupeli ar nazi nogriežot,vipendronējos,arī koKleti,u.c.mīkstus kumosus

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2017. gada 29. marts, 22:33:17 »
diddly, bet tak ne bļodā? Servējot šķīvī, tas tak normāli,ka būs nazis un dakšiņa.
Tad nokniebto kartupeļa vai kotletes gabaliņu ar nazi var uzbīdīt uz dakšiņas :)
Oi, man baigā oldschool domāšana ;), kautgan. patīk visādi jauni vipedroni...
Bet bļoda ar nazi vottt nikā... :)

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #7 : 2017. gada 29. marts, 22:43:36 »
 Tas tak no galda zelta likumiem...
"Vairākus ēdienus ar nazi vispār negriež, piemēram, vārītus kartupeļus un citas saknes, omleti, maltas gaļas izstrādājumus u.c. Tos sīkāk sadala ar dakšiņu, bet nazi izmanto tikai kumosu uzbīdīšanai uz tās"

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #8 : 2017. gada 29. marts, 23:11:08 »
Mani interesē, kurā rokā tad jātur nazis, kurā dakšiņa. Ja jākniebj kotlete - krietni ērtāka dakšiņai ir labā, ja jāgriež karbonāde - sanāk dakša kreisajā, bet kniebt kartupeli ar kreiso man ir problēmas, ērtāk tad griezt ar nazi.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2017. gada 29. marts, 23:32:20 »
Kā servēts, tā arī jātur :).
Interesanti, ja viesis ir kreilis - viņam servē otrādi?

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2017. gada 29. marts, 23:41:50 »
Mangusts manas domas izteica. Ko, tad ar kreiso roku tā "kniebšana" jāizveic, lai labajā nazi turētu?
Man, godīgi sakot, nemaz neprasās pēc kaut kāda "bīdītāja uz dakšīņas" - ja nav ko griezt un pietiek ar nokniebšanu, tad priekš kam vispār aizņemt roku ar nazi.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2017. gada 29. marts, 23:53:46 »
Nafik vispār nazi un dakšiņu, ir taču pirksti ;) :D .
Loks noslēdzies. :)

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #12 : 2017. gada 30. marts, 06:26:08 »
Hm... katram sava bljoda? Peec apraksta man izklausaas, ka taas pasteetes uz zaptes buutu uz nolauzta tosta gabalinja smeereejamas...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #13 : 2017. gada 30. marts, 09:17:55 »
Hm... katram sava bljoda? Peec apraksta man izklausaas, ka taas pasteetes uz zaptes buutu uz nolauzta tosta gabalinja smeereejamas...

Mēs internātā sviestu uz maizes smērējām ar karotēm, laikam līdz nažiem savā kultūrā vēl nebijām izauguši  :sarcasm:

Atslēdzies dip

« Atbilde #14 : 2017. gada 30. marts, 09:27:23 »
Laba tēma. Es bieži aizdomājos par pieklājības normām, etiķeti. Kāds ir izdomājis, pārējie pieņēmuši. Ar niansēm. Āzijā taču tiešām ņem ēdienu ar pirkstiem. Normāli. Pie mums laikam tas neskaitītos smalkais stils.
Camma labi pateica - ēdamajam jābūt ērti ēdamam :smile:
Jautājums - vai mēs mājās ēdam tāpat kā smalkās ēstuvēs/smalkās viesībās?  :steak: