Autors Tēma: Par dzeramnaudām  (Lasīts 15580 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nomade

Par dzeramnaudām
« : 2017. gada 29. maijs, 16:36:38 »
Vispārpieņemts, ka jāatstāj. Tad mans tīnis tīņu tiešumā, nelokāmībā un taisnīguma izjūtā sāka cilāt šo jautājumu.
- kāpēc jādod?
Es: lai pateiktos par attieksmi.
- tātad, viņš/a var izturēties dažādi pret klientiem? Kāpēc? Vai tad attieksmei pret klientu nav jābūt vienādai?
Es: jā, principā ir jāizturas vienādi pret klientu. Bet tā pieņemts, ka tiem, kas strādā apkalpojošajā sfērā, dod 5-10%.
- vai tev atstāj kaut ko, ja tu saviem klientiem sagatavo atskaites?
Es: nē
- vai pārdevējiem veikalā tu atstāj kaut ko, ja viņi pasmaida, pieņemot tavu kredītkarti vai iepakojot tavus pirkumus?
Es: nu....., nē
- kāpēc tu iedevi taksistam 3 eiro vairāk?
Es: nu tāpēc, ka viņš iecēla koferus bagāžniekā.
- vai tad tas nav parastais taxi šoferu pienākums?
........ utt, utt. Nu šitāda saruna, kuras beigās kapitulēju un sāku domāt, a tiešām kāpēc gan noteiktas profesijas pārstāvjiem ir pieņemts atstāt dzeramnaudu?Aprēķinot maksu par pakalpojumu, ir taču apmaksāts arī pakalpojuma sniedzēja darbs, vai tad ne?
Un vispār, man reti makā ir skaidra nauda, tāpēc restorānos viesmīļiem gandrīz nekad nesanāk kaut ko atstāt.
Jā, un kāpēc būtu kaut kas jāatstāj gidam, ja apmeklējuma cenā jau ir iekļauts "guided tour"???

Laipni aicināti izteikties!

Atslēdzies mellene88

Re: Par dzeramnaudām
« Atbilde #1 : 2017. gada 29. maijs, 16:52:42 »
es vienotā domā ar Tavu tīni. :coffee:
Ja vien man nav izdarīts kkas tāds,kas patiešām ir ārpus pasūtījuma, pienākumiem,kkāda extra ..nevienam neko nedodu.

āaaaa piemērs ...uz lidostu paziņa brauc pakaļ(tas ir viņas piepelnīšanās bizness , nevis draudzīgs žests)...ja man ļotene ir 5os rītā maksāju vairāk nekā prasīts..jo saprotu to sodību celties laikā kad miegs nāk visvairāk.... ja parastā dienas laikā ,tad tik cik prasīts...
nu tā kkaa...
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #2 : 2017. gada 29. maijs, 17:00:23 »
bet, piemeram nakts vidū braucot uz lidostu ar pilsētas taksi ir bijis tā,ka gribas lai viņš man samaksā,par to,ka mani vedis  :evil:
atceros gadījumu kad braucu ar tiik sagrabējušu mašīnu un onkulīti,kuram sen laiks buut pensijā un gultā blakus vecenītei, nevis naktīs dauzīties apkārt...biju priecīga ka laimīgi tikuši galā.. neko neteicu,jo apzinos situāciju LV, bet brauciens bija pabailīgs...
varbūt man vajadzēja iedot kārtīgu dzeramnaudu un teikt ej šonakt gulēt un nemokies??? drošvien tas būtu bijis skaists žests, bet man tik daudz nebija  :thinking:
IG- mellenessniega

Atslēdzies Minne

« Atbilde #3 : 2017. gada 29. maijs, 17:42:07 »
Te mazliet par to, no kurienes šai tradīcijai "kājas aug"

https://compeuro.lv/padomi-par-dzeramnaudu/

Es vienmēr uzrēķinu pa virsu

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #4 : 2017. gada 29. maijs, 18:30:35 »
pārbraucu pa dijognāli Minnes rakstam..jap, tas apstiprina manu sajūtu,ka tāpat vien dzeranmauda nav jādod.(un kukuļi un dāvaniņas) ...
IG- mellenessniega

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2017. gada 29. maijs, 19:07:23 »
Es parasti noapaļoju summu uz augšu, apkalpojošais personāls starpību var paturēt sev kā dzeramnaudu. Bet ir reizes, kad es principā savācu atlikumu līdz pēdējam centam. Vienu konkrētu reizi pat atceros - oficiants rēķinu atnesa, bet naudai pakaļ nenāca, laikam cerēja, ka atstāsim lielāku naudaszīmi un paši tīsimies prom. 15 minūtes pagaidījām, pamanīju, ka čalis nav aizņemts. Nu tad neko, čalīt, paliec vispār bešā - samaksājām pa taisno kasē pie bāra.  :thumbsup:

Atslēdzies Lilith

« Atbilde #6 : 2017. gada 29. maijs, 19:19:24 »
Es parasti atstāju kaut ko: viesnīcu recepcijas darbiniekiem (zinu, ka viņiem jātiek galā ar visādiem nejauceņiem, sūdzībām utt., bet reti, kurš viesis pasaka paldies), viesmīļiem - vairāk vai mazāk, noapaļoju summas. Izpalīdzīgiem taksistiem arī dodu dzeramnaudu.

Es saprotu, ja esi izvēlējies darbu ar cilvēkiem, tad nav ko gausties par problēmātiskiem klientiem, bet es zinu, kā ir, kad viens idiņš var novest līdz asarām. Tāpēc, ja pieredze ir bijusi patīkama, vienmēr pasaku vismaz paldies.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2017. gada 29. maijs, 20:25:18 »
Pārsvarā atstāju gan.
Būtībā jau tā iepriecinu pati sevi ;)

Reiz ar biznesa partneri biju pusdienās, viņš dzeramnaudu neatstāja.
Tas tomēr ko liecina..., līgumu nenoslēdzām. :)

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #8 : 2017. gada 18. jūlijs, 13:50:25 »
Svaigs tēmas papildinājums no SEB bankas.
Nedaudz pārsteidzoši, ka banka par ko tādu domā. No otras puses, protams, nauda paliek nauda.
http://www.seb.lv/info/personigas-finanses/dzeramnauda-maksajot-ar-karti

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #9 : 2017. gada 18. jūlijs, 13:55:07 »
Dzeramnauda skaidrā naudā tiek rokās tieši tavam viesmīlim. Šāda tipa no kartes - kam tad? Neredzu jēgu. Parasti maksāju ar karti, bet kastītē ielieku tos 10% skaidrā.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #10 : 2017. gada 18. jūlijs, 14:51:50 »
Restorānā es noapaļoju līdz eiro, jo parasti jau nekāda izcila apkalpošana nav. Ja ir slikta, tad neatstāju neko.
Taksī parasti maksāju ar karti un dzeramnaudu 50 centi vai eiro iedodu skaidrā.

Ja kāds uzstājīgi liek saprast, ka vajag dzeramnaudu, dodu 20 centus :D uz tausti viņi gandrīz kā eiro liekās :) :)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2017. gada 18. jūlijs, 17:11:41 »
Pilnīgi solidarizējos ar Nomades tīni - ļoti loģiski jautājumi! Besī mani šitā dzeramnaudu tradīcija. Kāda mārrutka pēc kaut kādu atsevišķu profesiju pārstāvjiem būtu kaut kas jāsaņem pa virsu, bet citiem ne?!  Ar ko tas oberis  labāks par veikala pārdevēju vai taksists par trolejbusa vadītāju? Darbs viņiem grūts? Un citiem viegls?  10% no rēķina restorānā - tas ir daudz, pa dienu dafiga salasās - PAR KO?!  Un kas tā par dubulto morāli - oficiantam nedot nepieklājīgi, bet medmāsai vai dakterim dot nedrīkst - jo"jāizskauž aploksnes"!  Es drīzāk gribētu tai sanitārītei atstāt, kas šīberus nēsā, nekā kaut kādam glumam oficiantam  restorānā.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #12 : 2017. gada 18. jūlijs, 17:38:07 »
Tieshaam labam oficiantam i nav zheel atstaat...
Bet muusdienu jaunatne, kura uzskata, ka eedienkarte oficiantam bav jaapaarzin, bet dzeramnauda pienaakas... rrr...

Atslēdzies tex

« Atbilde #13 : 2017. gada 20. jūlijs, 18:18:35 »

Pārsvarā atstāju, kgan idejiski tma tīnim piekrītu. To nosaka arī vai gribēšu vēl turp nākt, kāda bija attieksme un cik overpriced pats ēdiens.

Ir bijusi izkliade. Piemēram restorānā apēst 1 kartupeli. Vai tikai frī kartupeļus vai visu vakaru nosēdēt ar 1 kafiju/kokteili. Ja tāpēc attieksme kļūst nelāga, tad varu pus vai visu vakaru aizņemt galdiņu un vēl neatstāt dzeramnaudu. Tiem,kas cenšas pat to 1 kafiju smuki atnest, vrb dabūs dzeramnaudā i visu tās kafijas cenu.

Tokyo viens viesmīlis vsp kamēr mēs ēdām pazuda. Vajadzēja tvarstīt citus lai papildus piedevas dabūtu utt. loģiski, ka tādam neko. Vel apsvērām domu, ja jau nenāk pēc naudas, vrb vnk iet projām - tad varbūt mūs pamanīs  :evil:  Izrādās pļāpā ar čiksi... ok, bet nopelna 0.

Aaa, lai izliktos par aristokrātu jāsāk mest naudu viesmīļu virzienā jau laikus? Vienā iestādē mani izbrīnīja, ka džeks viesmīlei iedeva 10nieku pirms vsp bija sākts apkalpot. OK, laikam regulārais biezenis un tur ir pāris viesmīles ļooti ilgi, bet tomēr. Ātrāl apkalpos? Nu minūte turpu šurpu parasti neko namaina, otrkārt ēdiena pagatavošana tomēr kkādu laiku aizņem un diez vai to vajadzētu sasteigt
tā i nesapratu motivāciju, izņemot izlikšanos par "aristokrātu" ...

Atslēdzies Mao

« Atbilde #14 : 2017. gada 20. jūlijs, 22:02:45 »
Neviens un nekad mūžā man nepiespiedīs iedot dzeramnaudu. Izņēmums - restorāna normatīvi, bet tā tad nav dzeramnauda, bet vietējie mikrouzņēmumu principi/ NA. Es to dodu. Dažreiz lielu. Bet tikai es lemju. Jā, kādam nepaveicās, jo vienkārši esmu nikns uz sitienu. Vai kādai paveicās - par sūda salčuku + 5. Es tā jūtos, tā ir mana nauda. Jūtu fīlingu - nometīšu tonnu un pasmaidīšu, jūtu padlu - par 5 smadzenes izēdīšu. Pofig, vai atgriezīšos - nav tava darīšana, kā es tevi un sevi sajutu.