Autors Tēma: Izglītība agrāk un tagad  (Lasīts 9383 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mao

Re: Izglītība agrāk un tagad
« Atbilde #120 : 2017. gada 02. jūnijs, 10:43:10 »
Jā, Mozus vadāja izredzēto tautu 40 gadus pa tuksnesi, kamēr pēdējie verdzībā dzimušie apmira (Nu, pašu Mozu izņemot, protams ;) ).Kāpēc vajag dēmonizēt sistēmu? Kā kas, tā sistēma.

Dēmonisku sistēmu nevajag demonizēt? Režīmu nevajag diskriditēt? Kāp lejā, šurp tauri, ciet klusu? BRAVO! Foruma vadītāja vēlējums. Pizdkjec.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #121 : 2017. gada 02. jūnijs, 10:57:36 »
Mao, mēs te par izglītību runājam.
Kāda "vecā sistēma" lika  atteikties no obligātas eksakto mācību priekšmetu apguves vidusskolās? (Par sekām Camma kodolīgi apstāstīja, bet, ja Tu neuztvēri, saki, es precizēšu).
Tā tieši bija "vecās sistēmas" laušana neoliberālisma garā.
Varam minēt, kam bija izdevīgi neokoloniālisma manierē ar finansiāli ideoloģiskām metodēm pakļaut jaunradušos Rietumu tautsaimniecību potenciālos konkurentus - neatkarību atguvušās Austrumeiropas valstis? Kas 1993.gadā bija ministra Piebalga padomnieki? Nezini? Saki, pastāstīšu.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #122 : 2017. gada 02. jūnijs, 11:41:40 »
Ak, vecie pirdēji sabojās jauno pirdēju paaudzi?
Cik ilgi? Cik gadus vēl visās savās nebūšanās vainosim Staļinu, Beriju un padomijas mantojumu?

Cik ilgi jūs  (nu, tie mistiskie "mes") to Staļinu un Beriju vainosiet nezinu, bet tas, ka nākamo paaudzi var tikai šī paaudze vai nu izaudzināt un sabojāt, tam takā būtu jābūt elementāri saprotamam, ne? :)

Tā ka laikam jau audzināsana ar sevi jāsāk...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #123 : 2017. gada 02. jūnijs, 11:55:53 »
Nu tad jau  viss štokos - audzinām baltu un pūkainu jauno paaudzi un būs mums uzplaukums un laime  zemes virsū. Kur problēma?

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #124 : 2017. gada 02. jūnijs, 17:41:15 »
Vecie saimnieciskie komunisma darboņi no vienas puses un uzpūtīgie, par sevi pārliecinātie, bet ar būtiskiem zināšanu robiem un katrai Eiroprasībai iztapīgie jaunuļi. Kas vairāk kaitē Latvijai!
Iztapoņas ir tieši tie vecie āži - komunisti, jaunie mierīgi var parādīt zobus.

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #125 : 2017. gada 02. jūnijs, 21:40:49 »
Stūrējam diskusiju strupceļā. Skaidrs, ka visās paaudzēs ir gan iztapīgi ļaudis, gan raksturā nelokāmi. Tomēr atgriežoties pie intelekta, lai cik nelokāms, muļķis ir un paliek ap pirkstu tinams. Tāpēc ir labi, ja ir spēcīgs zināšanu pamats. Jautājums, kas to pamatu iedod. Un es nedomāju, ka PSRS skola bija tā, kas iedeva to spēcīgo eksakto pamatu (kura ļoti daudziem nemaz nav), es domāju, ka elementāras dzīves zināšanas iedeva vasara laukos, dauzīšanās pagalmā, konstruēšana un skrūvēšana garāžā, piena zupas vārīšana. I-phone un McDonalds var iedot tikai patērētāja kompetences - es griiiibu un man pieeeenākas.

Bezcerīgam beigu akordam, pilnīgākajam minoram - vasara, grāmata, šūpuļtīkls. To visu pagātnes formā, aizejam pretī miglainam horizontam.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #126 : 2017. gada 02. jūnijs, 21:52:54 »
Aģent, tu tak neesi padomjlaiku produkts?

Atslēdzies Mao

« Atbilde #127 : 2017. gada 02. jūnijs, 21:55:47 »
Stūrējam diskusiju strupceļā. Skaidrs, ka visās paaudzēs ir gan iztapīgi ļaudis, gan raksturā nelokāmi. Tomēr atgriežoties pie intelekta, lai cik nelokāms, muļķis ir un paliek ap pirkstu tinams. Tāpēc ir labi, ja ir spēcīgs zināšanu pamats. Jautājums, kas to pamatu iedod. Un es nedomāju, ka PSRS skola bija tā, kas iedeva to spēcīgo eksakto pamatu (kura ļoti daudziem nemaz nav), es domāju, ka elementāras dzīves zināšanas iedeva vasara laukos, dauzīšanās pagalmā, konstruēšana un skrūvēšana garāžā, piena zupas vārīšana. I-phone un McDonalds var iedot tikai patērētāja kompetences - es griiiibu un man pieeeenākas.

Bezcerīgam beigu akordam, pilnīgākajam minoram - vasara, grāmata, šūpuļtīkls. To visu pagātnes formā, aizejam pretī miglainam horizontam.

Va ne? Tikai piebildīšu, ka pareizi prezentēts gadžets jau nu toč nebūs sliktāks par dauzīšanos pagalmā. Nav taču modernās fīčās vaina.

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #128 : 2017. gada 02. jūnijs, 21:59:49 »
Broņa, izglītības ziņā neesmu gan.

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #129 : 2017. gada 02. jūnijs, 22:03:03 »
Taisnība, Mao. No katra priekšmeta var izspiest savu labumu, ja lieto ar prātu. Diemžēl nospiedošā vairumā gadījumu izskatās, ka gadžeti ved pretī masveida debilizācijai un tizlumam.

Atslēdzies Mao

« Atbilde #130 : 2017. gada 02. jūnijs, 22:14:54 »
Taisnība, Mao. No katra priekšmeta var izspiest savu labumu, ja lieto ar prātu. Diemžēl nospiedošā vairumā gadījumu izskatās, ka gadžeti ved pretī masveida debilizācijai un tizlumam.

Mans novērojums ir, ka vislielākais bardaks bērnu audzināšanā bij kā reiz ap 90tajiem, kad gadžetu vēl nebij, bet vecāki sitās pa 3 darbiem, vai reketēja citus. Tad gan zēla briesmu lietas - narkomānija, bandītisms, ielas likumi. Nu tas tā, novērojums.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #131 : 2017. gada 02. jūnijs, 23:14:25 »
Un es nedomāju, ka PSRS skola bija tā, kas iedeva to spēcīgo eksakto pamatu (kura ļoti daudziem nemaz nav), es domāju, ka elementāras dzīves zināšanas iedeva vasara laukos, dauzīšanās pagalmā, konstruēšana un skrūvēšana garāžā, piena zupas vārīšana. I-phone un McDonalds var iedot tikai patērētāja kompetences - es griiiibu un man pieeeenākas.

Studiju laika fakultātes tehnisko darbinieku - žūrijas komisijas locekļu kādreiz sen, sen stāstīta hohma jeb sliktās PSRS izglītības salīdzinājums ar rietumu (tālajos deviņdesmitajos).
Vispirms - par situāciju.
LV pirmsākumos bija tāds īss moments, kad modē bija rīkot Pasaules latviešu kongresus. Cik atceros, bija tāds Pasaules latviešu ārstu kongress, vēl kkādi līdzīgi, iespējams, un pa vidu visam - Pasaules latviešu datoristu kongress. Pasākuma ietvaros viens tautietis no Kanādas (?) esot uzrīkojis tipa konkursu - pārbaudījumu LPSR datoristiem ar galveno balvu - iespējām turpināt karjeru, strādājot pie viņa uzņēmumā (priekš tiem laikiem un situācijas - baigi labā balva). Pats nepiedalījos, rezultātus nezinu, bet stāsts ir par to, ka nabaga onka esot bijis tādā šokā par to, cik un ko spēj vietējie speci-samoučkas-programmu uzlauzēji, ka esot bijis dziļās pārdomās par to, vai neizmest uz ielas visus savus tābrīža darbiniekus un nepaņemt darbā študentus no RPI.

Mūsu laikā un vidē to sauca vienā vārdā - "izkost" un mūsu čaļi bija izkoduši tāāāāādas lietas, ka pat atļāvās vēlākajos gados Microsoft sistēmprogrammas savos datoros pielabot, metot ārā liekās lietas, lai palielinātu ātrdarbību. Par visādām lietotājprogrammām y nerunāšu. LPSR izglītība deva varenības un visspējības sajūtu un apziņu, ja tiki klāt specializētajai literatūrai da par jebko. Izkodi grāmatu (-as) vai kādus konspektus, - un aiziet! Nekas nebija neiespējams. Un tie bija parasto videņu (Rīga, Liepāja, Dobele, Rēzekne, utml.) beidzēji.

Par šodienu pateikt nezināšu, bet dzirdējis par tādiem "varoņdarbiem" neesmu. Salīdzināt nevarēšu. Spēj šodienas videņu beidzēji šodien ar LV augstāko ko tādu, ko mana kursa čaļi toreiz?
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #132 : 2017. gada 03. jūnijs, 07:12:00 »
Pateikt nezināsi, dzirdējis neesi... :)

Labs arguments.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #133 : 2017. gada 03. jūnijs, 08:54:40 »
Tex droši vien iesmej par tiem Zigīša čaļiem.

Atslēdzies Mao

« Atbilde #134 : 2017. gada 03. jūnijs, 10:39:50 »
Par garāžas samoučku uzbūvētām atombumbiņām dzirdēts ir daudz, ko vien pirmais vortex tipa ģenģera lidojums pašu jūras krastā 70tajos gados bij vērts, aizgrābts lepnums nebeidz sprēgāt liesmās. Inženieri - izgudrotāju aizstiepa uz KGB katakombām un pēc 10 gadiem ģenģeri uzbūvēja un patentēja kaut kādi anglosakši. Čuš un pļurkc Nr. 398 053 120 967...