Autors Tēma: Veselības sistēma šeit un TUR  (Lasīts 3493 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nāra

Veselības sistēma šeit un TUR
« : 2017. gada 15. jūnijs, 14:04:38 »
Lasu reizēm čatā dažas mūsu ārzemnieces slavas dziesmas LV medicīnai. Aizdomājos.
Reizēm man ir saskare ar slimības lapu ņemšanu. Piemēram, kāds LV saslimst vai izdomā paslinkot  no darba - zvana ārstam(vai aiziet pie tā) un tad 10 dienas ārstējas. Grib pagarināt lapu- nav problēmu līdz mēnesim. Pēc pieredzes - pat pusgadu nav problēmu, jo kāda vaina katram atradīsies.Pēc pieredzes ārzemēs - dod lapu uz 3 dienām ar diezgan nopietnu saslimšanu, tad ej atkal atrādies. Bez nopietna iemesla ārsts lapu nedod, ja kādam ir sl.lapa 2 nedēļas - skaidrs, bijis LV pie ārsta.Tad es nesaprotu, kā tur, ārzemijā, īsti ir. It kā taču visādas veselības apdrošināšanas utt., it kā zelta dzīve. Kāds te no ārzemēm varēja pastāstīt, kā jums tur ir, jo esat no dažādām vietām.
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 15. jūnijs, 14:08:26 no Spārka »

Atslēdzies tuk

Re: Veselības sistēma šeit un TUR
« Atbilde #1 : 2017. gada 15. jūnijs, 18:56:28 »
Tā ar tām slimības lapām ņemties šķiet var vien valsts darbā strādājot. :)
Neesmu atļāvusies nevienu slimības lapu kopš atjaunotā LV.
Ja nopietni vajadzētu, gan jau ārsts rakstītu, bet darbi tāpat nedarīti čupām pa to laiku
sakrātos... Jā, nieku dēļ netiek ņemta, darbi, darbi.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #2 : 2017. gada 15. jūnijs, 19:44:46 »
slavas dziesmas ir medicīnas pieejamībai, kvalitātei, individuālai attieksmei,galu galā faktam ,ka info par tavu ķermeni nav noslēpums tev pašam..un tam nav nekāda sakara ar slimības lapām. kko esi sabērusi vienā maisā.
 Uz LV dakteru pamatojuma neviens te nedos nekādu lapu....

nezinu par kādām ārzemēm Nāra runā, bet UKijā ir savādāk.... tādas paņemamas slimības lapas neeksistē,kā suga. dakters dod vien papīrīti darba devējam,ka esi bijis slims.. par pirmajām laikam 3jām dienām vispar neko nedod, tas ir paša darba ņēmēja ziņā... nu vemsties, pļutkā..tā ir tava problēma..zvani šefam un skaidrojies.
Kas ar tevi notiek slimības laikā tas ir atkarīgs no darba līguma un/vai apdrošināšanas.
faktiski tāda 2-3.ned slimošana nav izdevīga un neviens necenšas to praktizēt
vīram,kad bija operācija un ilgais pēcoperācijas periods,tad darba devējs kkadus 2.mēnešus maksāja, es pat nezinu,laikam kādus 40% no darba algas...

karoč apmaksāta bumbulējamā slimīblapa ir LV ekstra.  ukijā nevar atļauties slimot,pat tad,ja patiešām to vajag....bet te nevajag jaukt ar tiem,kam ir dažādas resnum grupas, depresij grupas un visādas citādas ekstras,kuras nokārtojot visu mūžu var dzīvot karalienes maizē un galvu nelauzīt...

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #3 : 2017. gada 15. jūnijs, 19:49:40 »
Lasu reizēm čatā dažas mūsu ārzemnieces slavas dziesmas LV medicīnai. Aizdomājos.
Reizēm man ir saskare ar slimības lapu ņemšanu. Piemēram, kāds LV saslimst vai izdomā paslinkot  no darba - zvana ārstam(vai aiziet pie tā) un tad 10 dienas ārstējas. Grib pagarināt lapu- nav problēmu līdz mēnesim. Pēc pieredzes - pat pusgadu nav problēmu, jo kāda vaina katram atradīsies.Pēc pieredzes ārzemēs - dod lapu uz 3 dienām ar diezgan nopietnu saslimšanu, tad ej atkal atrādies. Bez nopietna iemesla ārsts lapu nedod, ja kādam ir sl.lapa 2 nedēļas - skaidrs, bijis LV pie ārsta.Tad es nesaprotu, kā tur, ārzemijā, īsti ir. It kā taču visādas veselības apdrošināšanas utt., it kā zelta dzīve. Kāds te no ārzemēm varēja pastāstīt, kā jums tur ir, jo esat no dažādām vietām.
Nāra, ārzemijā vienkārši neslimo. Es nezinu. Prasi Mellenei, viņa pa ārstiem staigā. Es slimības lapas neesmu ņēmusi ne LV, ne citā valstī, nemaz nezinu, kā tas ir. Pieredze ir tikai ar grūtniecību.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #4 : 2017. gada 15. jūnijs, 19:51:05 »
Nu redz, Mellene jau atsaukusies.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #5 : 2017. gada 15. jūnijs, 19:59:40 »
Broņ tu esi laimīga,ka tik stipra  :thumbsup: , to patiešām vajag novērtēt.
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies true detective

« Atbilde #6 : 2017. gada 15. jūnijs, 20:05:15 »
FIN manaa darbavietaa, valsts iestaade,  ar pag.gadu var slimot 5dienas bez aarsta ziimes, agraak bija 3dienas. slimiibas dienas tiek 100% apmaksaatas. ir profesionaalie slimotaaji, kas katru meenesi slimo 1-2dienas. vadiiba tic, ka viss godpraatiigi, neviens nemaanaas, bet pie mazaakaam aizdomaam var pieprasiit aarsta ziimi.  garaakas slimiibas lapas var dabuut arii te bez probleemaam, piem. depresija iestaajusies, mugura saap, nu darbs taads utml. vieglaak taas izraksta privaatie aarsti, bet nu arii uz kaadu uzkjersies, meedz piekasiities.
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #7 : 2017. gada 15. jūnijs, 20:08:34 »
Jā, mirdama velkos uz darbu.

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #8 : 2017. gada 15. jūnijs, 21:23:05 »
Tepat neārzemijā jau arī darbavieta no darbavietas atšķiras. Ir bijis, kur slimoju bez lapas uz godavārda, ĢĀ tik piezvanu uzprasīt, kas ir ejošais vīruss un kādas zāles aptiekā paķert, ir bijis, kur par vienu noslimotu dienu slimības lapa bija jāver.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #9 : 2017. gada 15. jūnijs, 21:57:02 »
Tas jau kā kurā ārzemijā, tāpat kā te kā kurā darba vietā. Man jādabū no ārsta lapa no pirmās dienas, Filipīnu kolēģi regulāri "slimo"  vienu vai divas dienas. Manā iepriekšējā darbavietā bija limits, ne vairāk par 10 dienām bez slimības lapas.

Atslēdzies faraons

« Atbilde #10 : 2017. gada 24. jūnijs, 16:04:43 »
ja cilvēkiem maksā par strādāšanu, viņi strādā.
ja maksā par slimošanu, tad izveidojas slānis, kas slimo. LV  valsts iestādēs vesels bars tādu. lapa katru otro nedēļu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2017. gada 24. jūnijs, 20:11:49 »
Es laikam kā darba devēja būtu ragana - no tādiem "slimotājiem" taisītos vaļā. Ieganstu jau vienmēr var atrast. Tā "slimot" varbūt var valsts kantoros, bet normāli organizētā biznesā lieku cilvēku nav. Ja viens slims, kādam citam jādara viņa darbs, jāupurē savas brīvdienas, jāvelk papildslodze. Kam gribās? Darba devējam tas aizvietotājs jāsaorganizē, turklāt vēl  jāmaksā dubultā, gan strādātājam, gan slimotājam (A lapa). Nez par kādiem grēkiem. Nerunāju par gadījumiem, kad cilvēks tiešām reāli slims (mans draugs-darba devējs nopietnos gadījumos mēdz pat atbalstīt materiāli, ja kādam operācija vai tml.,), bet par tādiem, kas iztaisās slimi pēc vajadzības un iesniedz lapas pie katrām iesnām un sāpošiem matiem.

Laimīgā kārtā man nekādas lapas nav vajadzīgas nu jau kādus gadus 20. Un vismaz tikpat ilgi arī pie ĢĀ neesmu bijusi.

Atslēdzies Afrora

« Atbilde #12 : 2017. gada 24. jūnijs, 21:43:01 »
slimot var 6as nedeeljas un sho laiku DD ir jaamaksaa normaala alga, peec tam apmaksu (laikam 80% apmeeraa) paarnjem slimokase, tb obligaataa ves.apdoshinaasha.
vieniigaa reize kad aizgaaju un iznjeemu slimiibas lapu (uz 2 ned) ir, kad mani izmeta, jo vnk nespeeju tos cilveekus redzeet un arii nejutu vajadziibu iet un atstraadaat laiku liidz darba attieciibu paartraukshanai. Dokam pateicu, ka galva reibst daudz ... a vinsh zin, ka man bik spiediens shad tad pa augstu.
Shaada maaniishanaas nepalika nesodiita un es pasliideeju uz fliizeem un pamatiigi sasitu astes kaulu, kas man lika to lapu veel pagarinaat. Principaa ne mans aarsts, ne jauneeklja aarsts nav cilveeki ar kuriem VAR SARUNAAT lapu. Pienjemu, ka lapas nav iespeejams izdabuut no aarstiem arii pirms/peec skoleenu briivdienaam, jo nedo dies kaads uzzinaas, ka esat aatraak aizbraukushi atvaljinaajumaa.
Par LV koleegaam labaak pakluseshu ... lapa pie iesnaam, pie klepus, pie caurejas. Riebjas
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #13 : 2017. gada 24. jūnijs, 21:56:48 »
Ja es jūtos slikti, kaut iesnu dēļ, tad ņemu lapu, jo tomēr veselība ir vissvarīgàkais. Ļoti tracina kolēģi, kas nāk slimi uz darbu, tēlo varoņus un aplipina citus. Vispirmais ir mana pašsajūta.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #14 : 2017. gada 25. jūnijs, 13:30:23 »
AT arī dažas dienas mēnesī drīkst oficiāli "slimot" bez slimības lapas, un daudzi to arī izmanto, līdzīgi, kā rakstīja true detective. Un ir ļoti daudzi, kas ar sūda kakla sāpēm vai mazu krekšķīti skrien pie ārsta, prasa zīmes (man pilnīgi pretējs novērojums, kā Afrorai par latviešiem). Un ir arī profiņi, kas pamanās mēnešiem (zinu vienu, kurš gadu normāli neatsāka strādāt) "slimot". Atnāk, parādās darbā un "saslimst", dabū slimības lapu, sēž mājās, nākamā mēnesī atkal ierodas darbā, saslimst un ta uz riņķi mēnešiem. Tas viens, kuru zinu, pēc gada noformējās bezdarbniekot, haļava turpinās. Sistēma ir ļoti labvelīga, tādēļ cilvēki to izmanto.

Šobrīd, jau nepilnu gadu patiesībā, es arī beidzot izmantoju vietējo ārstu pakalpojumus. Iespaidi - visādi. Nav tā, ka milzīgās rindas uz pakalpojumu ir tikai Latvijas bēda. Es, piem., uz scintigrāfiju gaidīju 4 mēnešus, uz ginekologu, gadas, ka vismaz mēnesi jāgaida.

Kas vēl - baigais konveijers patiesībā. Protams, labi organizēts. Piemēram, ārstam ir vairākas apskašu telpas. Ordinācijas/reģistrācijas darbinieki saorganizē tā, ka vienā telpā ārsts ir ar vienu pacientu, tikmēr tiek gatavots cits paciens citā telpā un, kad ārsts beidz darbu vienā telpā, viņš uzreiz ierodas citā, pie nākamā pacienta, un uzreiz ņemas ar viņu. Viss ir datorā, viss ir sagatavots, lai arsts bez pauzēm apkalpotu n-tos pacientus. Ir gan arī ēnas puses. Mana paziņa pie zobārsta gandrīz zaudēja zobu, jo ārsts, ierodoties no citas apskašu telpas, taisījās šai izraut zobu, lai gan viņai bija cita problēma - ārsts bija kkur nojucis, skraidot pa vairākām telpām - vienam anestēziju iešpricējis, citam paurbis...
Bet citādi - tādā veidā, protams, darbs ir efektīvāks, tiek apkalpots vairāk pacientu.

Arī šeit ir problēmas ar mūžīgajām Latvijas tēmām par reorganizācijām, gultasvietām, veselības apdrošināšanām. Bet kas man patīk - vienai iedzīvotāju grupai, kuri ir pašnodarbināti, ir iespēja samazinat savu veselības iemaksu daļu, piedaloties programmā, kas balstās uz paša atbildību par savu veselību.