Alans Hollinghērsts "Dailes līnija"
2004.gada Bukera prēmijas laureāts.
Izdota ar ES programmas "Kultūra 2000" un LR Kultūras ministrijas atbalstu.
Tulkotāja Ingūna Beķere.
Darbība Londonā 1983.-1987.gads, Tečeres laiks. Galvenais varonis ir 20+ gadus vecs gejs, Oksfordas absolvents, no vidējā sabiedrības slāņa, kuru pieņem dzīvot augstākās sabiedrības ģimenē, kur tēvs ir konservatīvo partijas parlamenta deputàts....džekam liek saprast, ka dzīvošana šajā namā nozīmē rūpes par ģimenes meitu, kura drusk ir čau un lieto zāles...nu, ja gejs - tad var uzticēt jaunu meiteni...
Labi, par sižetu vairs ne vàrda, bet romāns ir ģeniāls! Nu, tik lieliski raksturotus un izveidotus tēlus - romāna varoņus, ir grūti citur atrast...un rakstnieks nevis vienkār§i pasaka - tas tur ir tāds, bet varoņa būtību parāda darbībà/rīcībā un sarunās...un kad tēls atver muti romānā, jums jau rodas viedoklis par viņu....àrkārtīgi spēcīgi un labi nostrādāti šie varoņi...
Man romānu lasīt bija problēma dēļ geju tēmas...lasīt, kā galv.varonis jūsmo par vīriešu dibeniem...visi tie slapjie geju sapņi - pfēē...taču pieļauju, ka dāmām to lasīt vieglāk, gan jau šad tad papēta puišu pakaļas!

..romānā ir arī AIDS tēma, tà 80.gados geju vidū bija aktuāla, bet parQueen Freddiju nav nekā, kaut stāstīts par Londonas augstāko sabiedrību tolaik...pieminēts baletdejotājs Nurijevs..
Man pašam ir vēlme nepiekrist autoram par galv.varoņa Nika homo interpretāciju...Niks ir maza auguma smukulītis, taču tiek paràdīts kā alfa vecis, kuru interesē tikai veču dupši....tāds mazais smukulītis ir pasīvais, kurš sapņo, ka kāds alfa šo izdrāzīs...un alfa pēc definīcijas ir biseksuāls, viņam galvenais ir drāzt visu, kas kustas, lai nostiprinātu savu alfa statusu!

Lūk, tam es nepiekrītu, jo šķiet ļoti talantīgs rakstnieks, kurš ar homo tēmu ir uz tu, drusk sagroza...nu, lai homo tēma iet uz urrā!
Ļoti intersanti ir parādīta geju pāra attiecības no tā viedokļa, ka abi tak veči - tātad mamuta nesēji...pārī ir šī konkurence - kurš galvenais mednieks?

Lasiet, iesaku!