Kristīne Ulberga "Tur"
„Mēs. Latvija, XX gadsimts”
Man ir vēlme izlasīt visus 13 šīs sērijas darbus - pagaidām izlasīti 3 (vēl Kotas "Istaba" un Bereļa "Vārdiem nebija vietas").
Līdz šim neko no Ulbergas nebiju lasījis, viņai esot laba grāmata "Zaļā vārna", kurai ir iedota Gerkena un arī rakstnieku literārā prēmija pirms dažiem gadiem....kaut kad būs jāizlasa...
Romāna darbība notiek 80.gados....ja ņem vērā, ka Kristīne dzimusi 1979.gadā, kad padomju karaspēks iegāja Afganistānā un Černobiļa uzsprāga 1986.gadā, tad tā nav aculiecinieka liecība...
Stāsts ir par komūnu mežā, purva vidū, kura esot reāli bijusi ...tur salasījušies no armijas iesaukuma bēguļojušie, arī uz Černobiļu braukt negribošie, padomju varas disidenti ...pēc padomju versijas - narkomāni, dezertieri utt... protams, ka es neko par tādu māju purvā nezināju....rakstniece, kura toreiz pati bija bērnudārza vecumā, to stāsta no dalībnieku atmiņām...un, protams, tad jau viss tā romantiski sanāk - sarunas par dzīves jēgu, padomju sistēmas stulbumu...dzeršana un kāršu spēles tiek pieminētas garāmslīdoši...
Citāts no Delfiem -
"B. S. Kristīnes Ulbergas "Tur" ļoti interesanti pārklājas ar Laimas Kotas "Istabu" gan hronoloģiskajā, gan arī kādā interesantā telpiskā aspektā. Tās ir divas marginālas vides, kuras veido pat, ja tā drīkst teikt, "vienu romānu" — organiski saplūstošu vēstījumu." (c)B.S. - Bārbara Simsone no apgāda "Zvaigzne".
Tā kā esmu lasījis abus romānus, tad mans secinājums, ka no šiem diviem labiem darbiem būtu varējis sanākt viens lielisks!
p.s.
Viens no galveniem varoņiem ir pusaudzis Pāvels, kurā ,iespējams, autore ir ielikusi visvairāk no sevis...puikam ir vecākais brālis Itālo, kurš spoguļojas un vēlas kļūt par prezidentu!....šajā gadījumā autore neraksta par savām attiecībām ar māsu?...nu, kura grib kļūt modele? ...un tas ko Pāvels izdarīja ar Itālo - to autore gribētu izdarīt ar māsu?