Autors Tēma: latviešu literatūra  (Lasīts 53202 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Re: latviešu literatūra
« Atbilde #75 : 2018. gada 20. novembris, 11:06:12 »
Kaut kad pašā sākumā vienu izlasīju, tagad  rokās neņemu

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #76 : 2018. gada 20. novembris, 11:53:07 »
Nākamās grāmatas lasīsi?
nezinu...tie tādi dāmu 40+ romāni...viņas var sevi asociēt ar Annu Elizabeti - skaistu, gudru, jaunu sievieti 30+ , kuru aplido 3 jauni izskatīgi vīrieši- populārs aktieris, brašs policists un izdarīgs kolēģis...un tad ar prātu var lemt, kurš nu tur labāks ...klasika!  :clap:   

Atslēdzies Minne

« Atbilde #77 : 2018. gada 20. novembris, 12:05:34 »
nezinu...tie tādi dāmu 40+ romāni...viņas var sevi asociēt ar Annu Elizabeti - skaistu, gudru, jaunu sievieti 30+ , kuru aplido 3 jauni izskatīgi vīrieši- populārs aktieris, brašs policists un izdarīgs kolēģis...un tad ar prātu var lemt, kurš nu tur labāks ...klasika!  :clap:

Hmm, man skolā puikam bija jālasa Judina

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #78 : 2018. gada 20. novembris, 12:10:15 »
Hmm, man skolā puikam bija jālasa Judina
tad jau literatūras skolotāja būs dāma 40+....

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #79 : 2018. gada 20. novembris, 12:40:13 »
...kuru aplido 3 jauni izskatīgi vīrieši- populārs aktieris, brašs policists un izdarīgs kolēģis...un tad ar prātu var lemt, kurš nu tur labāks ...klasika!  :clap:   
Nu tad es Tev nestāstīšu, ar kuru pārgulēja un ar kuru apprecējās ;) :D

Atslēdzies ragana

« Atbilde #80 : 2018. gada 20. novembris, 13:49:18 »
Man tīri labi patika viņas tetraloģija, tik ar noteikumu, ka neiemaisa pārējo krimiķgrāmatu iespaidus.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #81 : 2018. gada 20. novembris, 14:44:40 »
tad jau literatūras skolotāja būs dāma 40+....

Nē, jaunāka gan, bet tur laikam cits iemesls, personisks, Latvija jau maza

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #82 : 2018. gada 21. novembris, 21:44:16 »
Beidzot arī es esmu tikusi pie Andra Akmentiņa "Skolotājiem". Izlasīju. Tiešām labs veikums latviešu literatūrā.

Vislabāk man patika "Sarmas grāmata" - stāsts no jaunas meitenes skatu punkta, tas arī bija visgarākais un piedzīvojumiem bagātākais. Vai es pirktu grāmatu, kad esmu to izlasījusi? Nē.   

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #83 : 2018. gada 02. decembris, 15:32:20 »
Jau paveca Pauls Bankovskis "Trakie veči", "Dienas grāmata" 2016. Stāstu krājums.
Pilsētas leģendas, sazvērestības teorijas... Pajolīgi pekstiņi ar ironiju... Nebija nekā tāda, kas ļoti pārsteigtu ar oriģinālumu, taču kopumā patika.
Dažs stāstiņš, manuprāt, izcils, piemēram apcerējums par Raiņa galvaskausu, kam liktu visas 5*, dažs tikai 3* vērts.
Man trūka viendabības - gan ar noskaņu (smieklīgai šausmenītei līdzās baisi nomācošais pastāstiņš par spoguļiem īsti neiederējās), gan ar izpildījumu (Lielveikalu jaunavas un, vēl vairāk, Ir jāspridzina nobālēja uz Nakts kontroles fona).
Žēl, ka vietne  www. mežā. lv nav atrodama. :)
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #84 : 2018. gada 02. decembris, 16:07:46 »
P.S. par "T.v" - man laikam labāk būtu paticis, ja būtu noturēta šausmīgi [un] smieklīgi pastāstiņi noskaņa.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #85 : 2018. gada 11. decembris, 10:20:32 »
Kristīne Ulberga "Tur"   
 „Mēs. Latvija, XX gadsimts” 

Man ir vēlme izlasīt visus 13 šīs sērijas darbus - pagaidām izlasīti 3 (vēl Kotas "Istaba"  un Bereļa "Vārdiem nebija vietas").   

Līdz šim neko no Ulbergas nebiju lasījis, viņai esot laba grāmata "Zaļā vārna", kurai ir iedota  Gerkena un arī rakstnieku literārā prēmija pirms dažiem gadiem....kaut kad būs jāizlasa...   
Romāna darbība notiek 80.gados....ja ņem vērā, ka Kristīne dzimusi 1979.gadā, kad padomju karaspēks iegāja Afganistānā un Černobiļa uzsprāga 1986.gadā, tad tā nav aculiecinieka liecība...   
Stāsts ir par komūnu mežā, purva vidū, kura esot reāli bijusi ...tur salasījušies no armijas iesaukuma bēguļojušie, arī uz Černobiļu braukt negribošie, padomju varas disidenti  ...pēc padomju versijas - narkomāni, dezertieri utt...  protams, ka es neko par tādu māju purvā nezināju....rakstniece, kura toreiz pati bija bērnudārza vecumā, to stāsta no dalībnieku atmiņām...un, protams, tad jau viss tā romantiski sanāk  - sarunas par dzīves jēgu, padomju sistēmas stulbumu...dzeršana un kāršu spēles tiek pieminētas garāmslīdoši... 
Citāts no Delfiem -   
"B. S. Kristīnes Ulbergas "Tur" ļoti interesanti pārklājas ar Laimas Kotas "Istabu" gan hronoloģiskajā, gan arī kādā interesantā telpiskā aspektā. Tās ir divas marginālas vides, kuras veido pat, ja tā drīkst teikt, "vienu romānu" — organiski saplūstošu vēstījumu." (c)B.S. - Bārbara Simsone no apgāda "Zvaigzne". 
Tā kā esmu lasījis abus romānus, tad mans secinājums, ka no šiem diviem labiem darbiem būtu varējis sanākt viens lielisks!
p.s. 
Viens no galveniem varoņiem ir pusaudzis Pāvels, kurā ,iespējams, autore ir ielikusi visvairāk no sevis...puikam ir vecākais brālis Itālo, kurš spoguļojas un vēlas kļūt par prezidentu!....šajā gadījumā autore neraksta par savām attiecībām ar māsu?...nu, kura grib kļūt modele? ...un tas ko Pāvels izdarīja ar Itālo - to autore gribētu izdarīt ar māsu? 

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #86 : 2018. gada 13. decembris, 09:59:49 »
Guntis Berelis "Es nekad nerunāju muļķības" (2018)
Šķiet jau esmu šeit forumā teicis, ka esmu Bereļa fans un šis stāstu krājums nelika vilties, patiesi smējos, iedomājoties kā izskatītos J.Rozes grāmatnīcā Kr.Barona ielā, ja tiktu izbērti 13 kg svaigu reņģīšu ...priekš kaķiem  gādātas! :D   
Es pēc stāsta "Cietuma sapņotājs" nominēju Gunti Bereli par latviešu Kafku! 
Jau esmu teicis, ka šis autors laikam ir vienīgais mūsdienu latviešu literatūrā, kurš spējīgs uzrakstīt sakarīgu vienu teikumu grāmatas lapas izmērā...citi  to nemāk!  Šoreiz ir viens teikums, kas aizņem veselas divas! :)   
Ņēmu un saskaitīju - teikumā ir 459 vārdi, 99 komati un 11 domuzīmes!!! 
Ielieku arī sakarīgu recenziju no Dienas - 

https://www.diena.lv/raksts/kd/recenzijas/gramatas-_es-nekad-nerunaju-mulkibas_-recenzija.-berelis-dzied-castuskas-14194305

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #87 : 2018. gada 13. decembris, 11:55:14 »
Zaļā vārna ir super,iesaku! Tāpat varu ieteikt Janas Egles jauno stāstu krājumu Svešie. Man patīk kā viņa raksta -labākajās latviešu rakstniecības tradīcijās,bija sajūta,ka saožu,saredzu,izjūtu,tikpat sveša un viena, kā grāmatas varoņi. Mēs visi esam svešie.

Atslēdzies reno

« Atbilde #88 : 2019. gada 12. janvāris, 09:09:04 »
Zaļā vārna ir super,iesaku! Tāpat varu ieteikt Janas Egles jauno stāstu krājumu Svešie. Man patīk kā viņa raksta -labākajās latviešu rakstniecības tradīcijās,bija sajūta,ka saožu,saredzu,izjūtu,tikpat sveša un viena, kā grāmatas varoņi. Mēs visi esam svešie.

Izlasīju Svešos, tiešām mums rodas spoža rakstniece.Katrs stāsts atsevišķi un viss savijas kopā -cilvēki, tagadne, pagātne,tas man vienmēr ir ļoti paticis. Gribu sameklēt to dziesmu Miļeņkij ti moj

Jana Egle Svešie *****

Atslēdzies reno

« Atbilde #89 : 2019. gada 12. janvāris, 09:18:51 »

Fonā krāsainās fotogrāfijas ir no apm. 1909-1911 gadiem -fotogrāfu Prokudinu -Gorski finansēja valsts, lai apceļo Krieviju un fotografē. Tāda idille pilnīgi.