Aivars Freimanis "Katls" (2018.)
Autors, pazīstams režisors, paguva redzēt izdoto grāmatu un devās mūžībā...varbūt tāpēc nobeigums šķiet sasteigts, jo nepaguva uzrakstīt...aktīvā rosība beidzas kaut kur 50.gadu beigās un tad dažas lapas par mūsdienām, šo grāmatu varētu droši iekļaut sērijā "MĒS.Latvija, XX gadsimts".
....es teiktu, ka tas ir patiesāks stāsts par zvejnieka dēlu un Ingus Zutis ir reālāks par Oskaru Kļavu.
Autors, laikam tas ir kinorežisora un operatora labais tonis, romānā ir atradis vietu visām iespējamām valodām, kas tika lietotas Kurzemē - latviešu, latviešu-kurzemnieku dialekts, lībiešu, vācu, krievu (pārsvarā lamu vārdi), angļu. Nu, kad dokumentālo filmu filmē, tad jau tā arī skan!
Rodas pārliecība, ka romāns ir ļoti personisks....nu, jā...tas ir cilvēka pēdējais vārds, pirms viņš aiziet....taču galveno varoni, nu, nekādi nevar nosaukt par pozitīvo varoni...bet ļoti ticams...
Man kā pilsētas zēnam bija interesanti par zvejas lietām, par dienestu krievu armijā pie baltajiem lāčiem....nu, jā - tas nekur citur tā nebija lasīts....spēcīgi!
Grāmata ir manā īpašumā, jau sen nopirkta, jo domāju, ka būs par Kurzemes katla cīņām 1944.-45.gadā, jo tad tur zenītartilērijas izpalīgos bija mans tēvs...nedaudz ir skarta šī tēma, bet no civiliedzīvotāju skatu punkta...
Iesaku izlasīt šo darbu par alternatīvo V.Lācim latviešu zvejnieka dēlu!
https://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/147038-katls.html