Autors Tēma: latviešu literatūra  (Lasīts 53192 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: latviešu literatūra
« Atbilde #390 : 2025. gada 09. oktobris, 13:11:14 »
Nespēju piespiesties lasīt latviešu literatūru, piedod, Reno. Jaunībā jā, bet grūti pateikt, vai tas tāpēc, ka lasīju arī šampūna pudeles, vai tāpēc, ka literatūra bija lasāma (Regīna Ezera vien ir ko vērta...). Bet pamazām, plauktos ienākot brīvās Latvijas ražojumiem, esmu atkodusies meklēt graudus starp sēnalām. Nu nelasās, valoda pārsvarā briesmīga, slaveno Račko pirmo grāmatu grāmatnīcā pašķirstīju – ak, vai! Droši vien ir arī laba literatūra, nenoliedzu, varbūt atgriezīšos kaut kad pensijas rajonā. Lai gan pie pārbagātības internetā angļu un krievu valodā...
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #391 : 2025. gada 09. oktobris, 18:56:46 »
Nu nevajag jau otru galējību -Račko un pēc tā vērtēt mūsdienu latviešu literatūru

Atslēdzies Trix

« Atbilde #392 : 2025. gada 09. oktobris, 19:12:52 »
Tu domā, ka es atceros visu, ko esmu mēģinājusi lasīt un kas man ir grauzis acis ar klumzīgiem teikumiem? Ne vella es neatceros. Tikai globālu sajūtu, ka nomācoši lielākā daļa man ir pret spalvu. Račko tāds spilgtākais piemērs, par kuru turklāt daudzi bija sajūsmā.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #393 : 2025. gada 28. novembris, 10:18:55 »
Pēdējā laikā esmu izlasījusi ļoti daudz grāmatu, tik nav laika te neko ierakstīt (nepatīk telefonā bakstīties). Bet nu labi - lai top! Divi rēcīgi lasāmgabali:
Ansis un Monta Klintsoni "Kaku stāsti" - nosaukums izsaka visu. Par dažiem stāstiem es sasmējos tā, ka vai asaras šķīda  :smej:
Liene Millere "Veļu laika mistērija" - raibs pastāstiņš no ciemata dzīves ar pārpratumiem, neticamām sakritībām un humoru.

Atslēdzies reno

« Atbilde #394 : 2025. gada 28. novembris, 21:51:17 »
Par kaķiem  ne un ne. Es tik par dzeju :mrgr:

Varbūt ir nojaušana mana pastiprinātā interese un  patika par mūzikas grupu "Alejas". Dzied latviski, un visi teksti ir no Kirila.  Tagad izdota Kirila Ēča dzejas grāmatiņa "te nu ir tā vasariņa".
Dzeju palasīt iesāku samērā nesen. Jaunībā mani nu nekādi neaizrāva, neko nezinu ne no Ziedoņa, ne Vācieša, ne no kādiem citiem.

Starp citu. "Alejas' ir izkāpušas no marginālas elitāra burbuļa grupas statusa -Rimčikā skan viņu "Es gribu būt tavs sirdsdīdžejs". (Spēmaņu naktī arī viņi bija)

Atslēdzies reno

« Atbilde #395 : 2025. gada 17. decembris, 09:17:12 »
Nu tad vēl par dzeju.
Vakar no jauno grāmatu plaukta bibliotēkā paķēru arī
Aspazijas debesjums, Ingas Ābeles sakārtojumā un apcerēs.
Droši vien arī pateicoties Ābeles sakārtojumam -nu vienkārši iespaidīgi labi. Pat negaidīju. Ko tad es zināju -Jāj pa ceļu pasaciņa un circenīti.
 Var noderēt par dāvanu

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #396 : 2026. gada 02. janvāris, 12:05:41 »
Rukšānes iepriekšējās grāmatas Džikī un Lulū un eņģelis ļoti patika. Jaunākā -Sarkanais un melnais, un baltais - lika vilties. Vēl beigās kovids piekārts.

Neiburgas dienasgrāmatas lasīju ar interesi, nelasīju vien recepšu aprakstus un vēl bija lietas, kas nelikās iedziļinašanās vērtas, tas pa diagonāli. Ļoti sasaucās viņas dzīves sajūta ar manu, vienīgi es alko nepatērēju tādos daudzumos  :rofl: .

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #397 : 2026. gada 05. janvāris, 13:20:18 »
Nāra uz jaunogadu modusies :D Tas labi, gana ilgi jau gulējuse  :rofl:

Atslēdzies reno

« Atbilde #398 : 2026. gada 14. janvāris, 10:14:12 »
Pat negaidīju, ka būs tik saistoši.
Maija Pohodņeva, Modris Pelsis  Arhitekts  *****
Brīvdabas muzeja kara laika beigās pazudušais arhīvs -tā ir pamata tēma.
Romāna varoņi ir gan izdomāti, gan īsti. Par pagātni, par kuru nepastāsta. Daudz epizodes par pašām kara beigām, bēgšanu.
Lasot izjutu pateicību, ka gan es, gan vīrs uzaugām ģimenēs, kur runāja par bijušo un esošo.
Grāmatā daudz par tiem, kam vecāki, vecvecāki klusēja un padomju propaganda varēja piebāzt galvas ar savu drazu. Un tad viņiem nogulsnējas tikai atmiņas par gāzēto ūdeni par 1 kapeiku.

Atslēdzies reno

« Atbilde #399 : 2026. gada 15. janvāris, 10:49:18 »
Pasūtīju draudzenei dāvanā

Atslēdzies reno

« Atbilde #400 : 2026. gada 20. februāris, 14:32:24 »
Slokas bibliotēkā būs tikšanās ar Šlāpinu par Neiburgas dienasgrāmatām. Laikam aiziešu

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #401 : 2026. gada 20. februāris, 14:48:50 »
Slokas bibliotēkā būs tikšanās ar Šlāpinu par Neiburgas dienasgrāmatām. Laikam aiziešu
Kad būs?

Atslēdzies reno

« Atbilde #402 : 2026. gada 20. februāris, 15:02:43 »
19. martā  pl. 16.00

Atslēdzies reno

« Atbilde #403 : 2026. gada 22. marts, 16:10:46 »
Nu tā, par tikšanos.
     Protams, interesanti un jēdzīgi. Š. gan savos stāstos brīžiem slīdēja prom pa citām takām, par dienas grāmatām vispār, bet mūsu bibliotekāre -vadītāja atgrieza uz īstā ceļa
     Mans jautājums -par Muraško izvēli un salikumu pilnībā tika atbildēts. Š. pats lūdza noformēt. Teksta bija nenormāli daudz, tāpēc 2 sējumi. Salikums -kā bībelei. Kā man tas nebija ienācis prātā! Pie tam, otrreiz paņemot un atšķirot, nemaz vairs nelikās ne jocīgi, ne neērti. Burti optimālā lielumā. Pie tam, atverot normāli turas vaļā, nav piedrukāts par tuvu vidum. Lai nebūtu pārāk bieza, viltīgi palielināts lapas izmērs, ko mēs nemaz nepamanām -kad aizver, var redzēt cik mm ir līdz vāka malai. Te ir labi, ja 1 mm. Parasti kādi 3.
    Runāja par Neiburgas rakstīšanas fenomenu, sviestacibā taču dažreiz ir vairāki dienā. Droši vien literatūrai nebija ne laika, ne spēja koncentrēties, bet nerakstīt nevarēja.
    Par dzīvesveidu. Ka dzīve pēc sirds operācijas faktiski ir uzdāvināta. Galu galā tā viņa dzīvoja, kā pēdējo brīdi tverot.
    Tieksme pēc perfekcijas arī var novest depresijā, ja neizdodas, kā iedomāts...
    No manis personīgas piebildes -ir draugi, kas domā, ka P.B. viņu faktiski nodzirdīja un tad nodzērās arī pats. Ja paskatās no otras puses -tieši ar viņu ceļoja, baudīja ēdienus un dzērienus, pati sāka smalki gatavot, dzīvot piedzīvojumu pilnu dzīvi.
     Šlāpinam gribējās runāt par dienasgrāmatu rakstīšanu kā tādu, bija līdzi kaudzīte grāmatu. Viena arī Muraško ļoti interesanti noformēta. Vārdu neatceros, bet pirmskara Latvijas gejs, kas savā dienasgrāmatā pēta un apraksta cilvēku seksuālās izpausmes un tai pašā laikā arī savu ikdienas dzīvi Rīgā un Jūrmalā. Dažādi šrifti, pasvītrojumi, krāsas. Vāks audekls tumši zils, kam cauri spīd tā kā rozā pamats
  No paša Šlāpina esmu lasījusi protams rakstus Rīgas laikā. Tur daļa izrādās ir ar pseidonīmu, sievietes vārds uzvārds, neatceros, kāds. Un vēl tādu interesantu dzejoļu grāmatiņu Es nevaru komatu( vai kaut kā tā)

Nu tā apmēram. Variet uzdot jautājumus :)

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #404 : 2026. gada 22. marts, 19:45:27 »
Neviens nejautāja, vai nebija šaubas par ētiskumu? Jo pati Neiburga laiku pa laikam taisījās dzēsties ārā.
Bet par bībeli pat neiedomājos.