Autors Tēma: Tīnis  (Lasīts 8463 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies taj

Re: Tīnis
« Atbilde #30 : 2017. gada 10. augusts, 06:26:39 »
Ai, Nomade, kā es Tevi saprotu! Man arī tīne meita (15 gadi). Un katrā ģimenē jau tas stāsts savs. Nu nevar piemērot visas normas un ieteikumus visiem vienādi - tas man liekas absurdākais, kas vispār var būt.

Pēc likuma līdz 18 gadiem šie spurainie eži ir mūsu apgādībā, zem mūsu atbildības. Bet arī ar to nav viegli. Pēc tam, ja vecums ir pēc 18 gadiem, iespējams, jāļauj arī pašai kļūdīties.

Zināmā mērā es sevi vēl atceros tajos gados un, cik nu atmiņa neviļ, nekāda skaidrošanās uz mani tolaik nedarbojās. Tāpat es tolaik bastoju skolu, kā saka, un nopietni vienā posmā bastoju. Kā piemērs. Tad kas īsti palīdzēja? Atļauja. Jā, zini, tas nostrādāja. Nevis lamāšana, draudi vai pofig attieksme, bet tieši atļauja. Mana mamma man tolaik ar asarām acīs (jo es viņu jau biju davedusi tiktāl) iedeva man manu kabatas naudu un teica, lai es nebraucu uz skolu, ja nevēlos, lai nopērku sev to, ko gribu, bet lai vismaz pasaku, kur eju, un tad drīkstu iet. Tad bija tāds wow, tas, ka redzēju, ka tas ir patiesi, nevis kaut kāda manipulācija, nevis kaut kāds zemteksts, sak' nu nu atklājies atklājies, bet pēc tam tā norausies, ka maz neliksies (emocionāli norausies, precizēšanas nolūkā, neviens mani nesita). Un tad, tajos momentos, kad es teicu savai mammai, ka tagad uz skolu nebraukšu, apnicis vai arī vienkārši šodien negribas un viss, sākumā likās ok, bet vēlāk, pa reizei vien, palika tā kā pašai kauns, un beidzās viss labi, mācības absolvētas.

Nu lūk. Un tagad, ar tagadējo skatienu man jau šķiet, ka ar jauno paaudzi ir vēl grūtāk.

Jo ir internets. Tāda kā visatļautība internetā. Visas WhatsApp grupas un Facebook un Draugiem, un es tikai garāmejot redzu, ka Draugiem meitu jau nobloķējuši, ka viņa piktojas, jo nevar ielogoties, tātad kaut kas nav riktīgi. Tad mani izsauc uz skolu par kautiņu. Tad vēl kaut kas. Nu, piederas pie lietas laikam. Vienīgi tās interneta lietas liekas pārāk vaļīgas.

Un. Tagad pateikšu, ko izdarīju. Briesmīgā es. Var jau mani "linčot" te. Bet tādā gadījumā es vienkārši apklusīšu un noslēgšos. Jo, piedodiet, no malas viegli runāt.

Es palūdzu dzīvesbiedram uzstādīt spiegotājprogrammu datoram, un ieraugot tās rupjības un neķītrības, kas tur bija meitas sarakstītas, es stingri pieprasīju, lai pasaka paroles un izdzēsu viņu nos soc. tīkliem, atņēmu uz 2 nedēļām telefonu un liedzu šajā laikā pieeju arī datoram (jo Facebook, piemēram, 15 dienu laikā var atjaunot profilu un tad tas nav izdzēsts).

Protams, nu, protams, ka tiek arī runāts un runāts. Un vēl arī, nu protams, ka es apzinos, ka soc. tīklus var saveidot n-tos. It īpaši skolas laikā, kad laiks ievērojami tiek pavadīts arī ārpus mājas. Jā, tāda dzīve.

Bet šī vasara man kopumā ir ellīga. Lai gan visādi citādi baudu dabu, baudu katru kaut vai mazo prieciņu, kas no dzīves atlec.

Atslēdzies taj

« Atbilde #31 : 2017. gada 10. augusts, 06:32:29 »
Un, jā, ir vērojams sava veida interešu trūkums. Visa diena tīnei paiet ar TV skatīšanos, kamēr es esmu darbā, vai atkal jau pie interneta, nu, šobrīd vienkārši internetā skatoties kaut kādus video. Visi ierosinājumi kaut ko citu darīt - kā pret sienu. Mums ir mazpilsētā dažādi pasākumi, aktivitātes - negrib un viss. Ar varu piespiest gribēt nevar. Ja aizejam kopā uz kādu pasākumu, garlaicīgi, čīkst. Ko grib? Itin kā nedalītu uzmanību sev. Bet to nevar dabūt un tad apvainojas.

Protams, ka šeit atspoguļojas arī manas kļūdas, aizņemtība darbā, posms dzīvē, kad viena sitos pa dzīvi, un tīri fiziski nejaudāju nodrošināt nez cik pulciņus.

Protams, atbildība jau mana, nevis bērna.

Atslēdzies taj

« Atbilde #32 : 2017. gada 10. augusts, 06:41:03 »
Piesaistīta tiek arī ome, kas ir pensijā un nestrādā, kopā ar meitu iet uz omes draudzenes dārzu, paravē, meita paskraida, pabildē ziedus, sūta man 100 bildes WhatsAppā. Nu tā, nav tā, ka esam kāda nelabvēlīgā ģimene. Bet, redz, tik un tā katram savas likstas. Vienkārši no malas tās neredz. Liekas, nu, cilvēciņi dzīvo ta dzīvo savu dzīvi, it kā glīti no skata. Bet tas, kā un kāpēc un ko, tas tapat katram pašam jārisina. Es tikai padalījos šoreiz ar vienas vasaras, viena aspekta mazliet izklāstu. Tas arī viss.

Dzīvosim, redzēsim, ko tālāk.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #33 : 2017. gada 10. augusts, 08:49:29 »
Nelinčošu nevienu, reizēm dzīve piespiež rīkoties ar kardinālām metodēm.

Lielajam dēlam tīņu vecums jau ir pāri, dzīve pamazām nokārtojas. Bet toreiz arī visādi gāja, lai gan atzīšos, ka viņš vairāk bija atstāts pašplūsmā. Pīpēt gan neiemācījās, naudu arī devu minimāli. Iereibis gan bija ik pa laikam, centās no manis slēpt, bet es jau pa gabalu saodu un pēc acīm redzēju. Esmu atradusi viņam aiz gultas iesāktu degvīna pudeli. Prasu, kur ņēmi? Esot bijušas meitenes atnākušas un atnesušas. Nu normāli... Konfiscēju. Toreiz bija arī lecīgums, lielāko daļu laidu gar ausīm, turklāt man bija spēcīgs pretarguments - ja nepatīk mana kārtība un mani noteikumi, dēls var sapakot savas mantas un pārcelties pie tēva. Piebildīšu, ka šķirtajam vīram bija jauna ģimene un nulle intereses par savu pirmdzimto. Manā gadījumā spēcīgs arguments bija nauda. Nu gribējās puikam uz kaut kādiem mūzikas festivāliem braukt, labi, ja ar draugiem, bet reiz bija kaut kas sarunāts ar pavisam svešiem cilvēkiem, turklāt tālu no mājām, ka pats nemaz netiktu atpakaļ, ja kaut kas ne tā. Toreiz izdevās atrunāt. Citā reizē viņš man noprasīja, kas viņam jāizdara, lai es iedotu naudu priekš kārtējā pozitivusa (vai kas tur toreiz bija). Iedevu grozu un aizsūtīju uz mežu mellenes lasīt. Toreiz bija kaut kāda meitene līdzi, tā laikam lielāko daļu salasīja. :D

Par savas pusaugu meitas spiegošanu stāstīja draudzene. Konstatējusi, ka meita melo, sakot, ka brauks pie tēva, bet tur nav aizbraukusi, bijušas arī citas reizes. Nezinu, kā tas izpaužas tehnoloģiski, bet draudzene uzlika programmu, kas izspiego meitas telefona atrašanās vietu.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #34 : 2017. gada 10. augusts, 09:50:26 »
Jā, tādi nu tie bērni ir - neprognozējami.
Manējiem bija atļauts viss - var aizliegt, ja var kontrolēt aizliegumu. Nav jēga aizliegt, ja atnāc mājās un konstatē - izdarīts. Iet bija atļauts visur, jo tad arī vakarā izstāstīja, kur bijuši - ja kas atgadās, tad vismaz zini, kur meklēt.
Par alkoholu - nu piedzērās un bija ļooooti slikti, sēdēja sakņupis un podu apkampis. Kā visbriesmīgākais sods palicis atmiņā, ka abi ar otrpusi stāvējām blakus un smējāmies par nabaka cietēju.
Kas tik viss nav piedzīvots. Galvenais - mājās var visādi sodīt, bet pret svešiem savu bērnu ir jāaizstāv.
Līdz ar to vienmēr ir bijis lūgums pēc palīdzības vecākiem, nu, ja vajag.
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #35 : 2017. gada 10. augusts, 17:40:38 »
Ja nav tēva, tad slikti ...
Esmu tēvs 2 tīņiem (puika un meita), tūlīt gadi klāt būs vēl vienam puikam (šogad palika 11).
Es neesmu mūžam mīļā tēva tips, un jau labi sen ir katram vairākas reizes atgādināts, ka mūsu (bērnu un vecāku) starpā eksistē nerakstīts līgums - mēs (vecāki) jūs aizsargājam, uzturam, utt., bet jūs mūs klausāt. Viss. ne soli pa labi, ne soli pa kreisi. To, kas notiks vai nenotiks manās mājās (iekšējās kārtības noteikumus), nosaku es. Tajos rakstīts, ka ielaisti tiek tikai bērni (kuriem jāklausa) un pieauguši cilvēki (kuri saprot, ko dara). Tādi, kuri apkampj WC podu ... lai meklē tādas mājas, kurās tādus ielaiž un gaida, to biš iedzērušajiem šis mājoklis nav paredzēts.
Teikšu atklāti, ja meita sāktu smēķēt, elementāri - pār celi un ar siksnu pa p*kaļu, y man vienalga, cik gadu. Kamēr es uzturu, esi tik laipna - pildi savas līgumsaistības!
Un, ja nelīdz iepriekšminētais, tad līdz tas, uz ko mīļās mammas parasti nav spējīgas. Rīcība spoguļattēlā. ja meituks "tā dara un ir pofig.", tad mammai ir jāatrod meituka sāpīgie punkti un tieši tāpat jāatbild uz jautājumiem - "es tā daru/nedaru, un man ir po.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #36 : 2017. gada 10. augusts, 17:57:31 »
Zigfrīd - man tāds iespaids, ka Tev mājās visas stenderes apkasītas - muguriņa niez tajā vietā, kur papucim spārni aug... :rofl: :rofl: :rofl:
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #37 : 2017. gada 10. augusts, 18:04:35 »
Nē, Camma. Man mājās gan ir kas cits. Iedomājies, lai cik tas neticami nebūtu, man kā tēvam ir ne tikai pienākumi, bet arī tiesības! Kaut kas neiedomājams, ne? :)
Jā, un ja cilvēks grib padarīt sevi par līdzīgu pērtiķim kaut uz laiku, tad priekš tam ir citas vietas.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #38 : 2017. gada 10. augusts, 18:18:35 »
... un tā veidojas tās paklausīgās, padevīgās, vājās, pretī nesprēgājošās,
nedumpinieciskās personības. Sevis meklējumi un seperēšanās, veidošanās par autonomu personību izpaliek, jo tētuku tas apdraudētu būt vienīgajam autoritārajam noteicējam.

Tas dzīves izzināšanas, sevis meklēšanas un kļūdīšanās periods jau tāpat būs jāiziet,
vienīgi tad tie puni būs daudz lielāki un sāpīgāki.

Atslēdzies magda

« Atbilde #39 : 2017. gada 10. augusts, 18:25:26 »
He-he, Zigfrid! Ja Tavs vienīgais trumpis ir "kamēr ES uzturu"... :cool: 

Atslēdzies magda

« Atbilde #40 : 2017. gada 10. augusts, 18:36:19 »
Nomade- ja lielākās problēmas ir skolā- pēkšņi krītas sekmju līmenis , bastošana utjp. , iesaku iet uz skolu un runāt. Es gāju. Kā jau aktīva mamma- skatījos problēmais acīs(tā man toreiz likās),runājām ar skolotāju- acīs man teica vienu, aiz acīm, izrādās, ko pretēju. Mana vislielākā tā laika kļūda- strostēju un vainoju tikai un vienīgi puiku. Pāris gadus pēc tam,kad puika bija beidzis ģimnāziju, darba kārtībā iepazinu skolas dzīvi no iekšpuses.... :faint: . No sirds atvainojos puikam, paties- no sirds!!! Tādēļ, ar vislielākajiem burtiem piekrīti Cammas viedoklim- no svešiem un pret svešiem savs bērns ir jāaizstāv!! Vienmēr un visur, jo nevienam jūsu bērns,pa lielam, neinteresē! Vismazā- učenēm!

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #41 : 2017. gada 10. augusts, 19:23:21 »
He-he, Zigfrid! Ja Tavs vienīgais trumpis ir "kamēr ES uzturu"... :cool:
Jā, un pēc tam noraujas tā, kā Nomades vai Taj bērniem ne sapnī nav rādījies.

Atslēdzies reno

« Atbilde #42 : 2017. gada 10. augusts, 19:34:21 »
Ja tīņu muļķības sāk izstrādāt vēlāk -pilnīga šaize. To jau augstskolu kopuškās var redzēt -kā no striķa norāvušies

Zigi -1)tātad iedzērušu/piedzērušu savu paša bērnu tu mājās nelaistu?
2) vai pats tīņu gados biji stingros žņaugos vai tieši otrādi?
3) vai tiešām nekad "nepiemāvies"

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #43 : 2017. gada 10. augusts, 19:37:16 »
Jā, un pēc tam noraujas tā, kā Nomades vai Taj bērniem ne sapnī nav rādījies.

Nu, vot to mēs vēl redzēsim. Varētu padomāt, ka piedāvājumu "norauties" nebūtu bijis, tak y meita, y dēls katrs atsevišķi nez' kāpēc apgalvo, ka uzturēties kopā ar normu pārdzērušiem pamuļkiem un vispār ar tādiem, kuriem neviens pasākums nav interesants bez pudeles, neesot interesanti. Tāpēc meitai klasē draudzeņu neesot vairs gandrīz nemaz. Redzi, ne tikai aizliegt vajag mācēt, bet arī izskaidrot, ka neviens hroņa ar litru šņabja nekad nav sācis ... un lai padomā, kāpēc viņš šodien IR hroņa un bezpajumtnieks. Un meitene lai padomā, kādus bērnus viņa kādreiz gribēs, - ar vai bez problēmām, un pēc tam lai domā, -smēķēt un dzerstīties šodien vai nē? Jā, vēl jau ir labu labie piemēri. Gan jau, ka katras dzimtas tuvumā tādi ir. Gribi būt/izskatīties tāds pats tagad vai pēc gadiem? Nu, dzer takšu tad!
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 10. augusts, 19:43:18 no Zigfrids »

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #44 : 2017. gada 10. augusts, 19:42:34 »
... un tā veidojas tās paklausīgās, padevīgās, vājās, pretī nesprēgājošās,
nedumpinieciskās personības. Sevis meklējumi un seperēšanās, veidošanās par autonomu personību izpaliek, jo tētuku tas apdraudētu būt vienīgajam autoritārajam noteicējam.

Tas dzīves izzināšanas, sevis meklēšanas un kļūdīšanās periods jau tāpat būs jāiziet,
vienīgi tad tie puni būs daudz lielāki un sāpīgāki.

Neuztraucies, Tuk, būs un ir personības, tikai vajag taču paskaidrot arī to, kur, kā un kad personībai ir jāizpaužas. Aptuveni tāpat kā tai reklāmā: "Es pierādu sevi trasē." Pilnīgi pareizi! Trasē sevi vajag pierādīt, nevis uz ielas. Tas pats princips arī dzīvē. Dēls, teiksim, šovasar izsita naudu firmai, kura īsti tā kā negribēja maksāt par nostrādāto. Padevīgā personība. :)