Autors Tēma: Toreiz un tagad  (Lasīts 4139 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

viesmiiliigs

• Viesi
Toreiz un tagad
« : 2014. gada 05. novembris, 14:40:50 »
Čata tēmas iespaidā atcerējos, ka tieši vakar runājām mājās, ka agrāk viss bija garš. Gaļa mērcē ar maz gaļas un daudz mērces, kotletes ar maz gaļas un daudz apjoma uzturētājiem, makaroni po flotski ar maz gaļas un daudz makaroniem. Kartupeļus pirka pa 20kg uz nedēļu un tak apēda visu! Uz šķīvja bija daudz lēto kartupeļu un maz gaļas. Reti kad tika ēsti rīsi, griķi makaroni. Kartupeļu biezeņa kaudzes vidū tik izveidots padziļinājums kur ielika nedaudz sačurkstinātu cauraudzi ar daudz ceptiem sīpoliem. Tā no bērnība sbija pierasts un likās normāli. Tāpēc, ka tas gaļveidīgais bija maz, man pat vienmēr bija licies, ka pamatēdiens ir tie kartupeļi, bet gaļa - piedevas.

Kā ir bijis citiem? Un kā ir? Joprojām gaļveidīgais tiek pagarināts līdz debesīm un kartupeļi tiek iepirkti maisos? Kas vispār ir tas pamatprodukts no kā pārtiekam šodien?

Atslēdzies Zazū

Re: Toreiz un tagad
« Atbilde #1 : 2014. gada 05. novembris, 14:46:47 »
Tieši tā, reizēm tās piedevas pat nebija - bija kartupeļi, eļļa, cepti kartupeļi tātad. Kā bija, bija labi un bija labi, ka vispār bija.
Šobrīd iztieku bez kartupeļiem, nudien - žēl :( Man garšo
Bet proporcija tomēr mainījusies - šķiet, ka gaļas ir vairāk arī tiem, kas ēd to "pamatu" :)
Я - тучка, тучка, тучка, я - вовсе не медведь

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2014. gada 05. novembris, 14:49:57 »
Nu es arī nesapratu, kāpēc ēdnīcā par piedevu sauc kartupeļus, nevis kotleti.
Bat ar to pagarināšanu bezgalībā arī ir riskanti - tās šķidrās mērces nekad neesmu taisījusi - kāda jēga no mērces, ko jālaiza no šķīvja ar mēli? Vai jāspaida pļurā ar kartupeļiem? Vai jānomazgā, jo paliek uz šķivja neapēsta - pliks ūdens uz kartupeļa neturas ne sitams.

Pamatprodukts - kā kuram. Kam nav laika, tam desmaizes. Kam nav naudas, tam kartupeļi un lauku dārzeņi dažādās kombinācijās...
Es visu atceros, Ričard...

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #3 : 2014. gada 05. novembris, 15:09:21 »
Nu par tiem pamatproduktiem es biju domājusi tā, ka toreiz ļoti reti bija visi tie makaroni un rīsi. Pamatu pamats bija kartupelis, bet tagad es pērku ~6 kartupeļus uz 2 ned''elām un tad vēl neizlietoju līdz galam...

Atslēdzies Inta

Toreiz un tagad
« Atbilde #4 : 2014. gada 05. novembris, 15:27:35 »
Visas zīmes rāda, ka proporcijas mainījušās par labu gaļai un salātiem, kartupeļi patiešām kā piedeva.
Taču citādāk kā ar garu jo garu mērci to mazītiņo gaļas pikucīti nevarēja izstiept uz visu ģimeni. Ja netaisīja mērci šķidru kā ūdens, varēja pavisam labi paēst. Esmu dzīva, sveika, nu paapaļa, bet tas no kartupeļiem!  :D
Rīsus, makaronus un griķus (pa svētkiem) ēdām gan, jo meita tāds "itālis" iznāca, ar makaroniem viss bija ēdams!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2014. gada 05. novembris, 15:32:38 »
Nu nez, makaroni jau nebija nekāda pārpasaulīgā prece. Olu makaronus ne vienmēr varēja dabūt, bet arī ne briesmīgs deficīts.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #6 : 2014. gada 05. novembris, 15:33:28 »
Nu viņi kādreiz nebija paŗāk garšīgi laikam, tāpēc nedeva.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2014. gada 05. novembris, 15:41:42 »
Parastie savārījās pļeckā. Olu makaroni bija pat ļoti garšīgi. Cenu smalkumus neatceros.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #8 : 2014. gada 05. novembris, 16:30:20 »
Kartupeļu maišelis uz ģimeni uz visu ziemu. Un ne jau tāpēc, ka negaršotu. Garšo tak, bet bailes (cik muļķīgi!), ka tupenis būs tas ļaunais, kas tos speķus audzēs klāt. :laugh:  Lai gan - vakar savējiem kartupeļu pankūkas izcepu, ar lasi ēda.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #9 : 2014. gada 05. novembris, 16:32:29 »
Tupenis ir tas ļaunais, kas jāmizo ;) Mizošana no tiem 20kguznedēļu laikiem ir trauma :)

Atslēdzies ragana

« Atbilde #10 : 2014. gada 05. novembris, 16:38:47 »
Tupenis ir tas ļaunais, kas jāmizo ;) Mizošana no tiem 20kguznedēļu laikiem ir trauma :)
Smieklīgi, bet man ļoti patīk. Man ir tāds labs Culinaire instruments. Varētu mierīgi to maišeli vienā reizē. tikai labu mūziku fonā.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2014. gada 05. novembris, 16:41:51 »
Ek, nu garšas pēc es tos zaļi ceptos kartupeļus kaut katru dienu locītu iekšā (un pat mizot nepaslinkotu), bet traucē apziņa, ka tad drīz pa durvīm vairs iekšā netikšu un mega veselīgi arī nav... . Raibāka, bagātīgāka tā ēdienkarte palikusi, tāpēc arī kartupeļu īpatsvars samazinās. Ir jau arī visādi produkti pieejami, kādu agrāk nebija.

Atslēdzies Mango

« Atbilde #12 : 2014. gada 06. novembris, 12:50:16 »
Mums atkal kartupeļu nebija, reti. Vairāk atceros makaronus. Gaļa bija normālā daudzumā, neko tā baigi nepagarināja, cīsiņi arī bija.
Tagad makaronus neēdu, bet kartupeļi ļoti garšo, dažādos veidos, kaut pliki vārīti ar dilli.
Gaļu gan ēdu ar salātiem. Kartupeļi ir ēdiens pats par sevi.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #13 : 2014. gada 06. novembris, 13:28:46 »
Es ilgojos pēc vistas, kas ir vista. Buljonā, cepta.  Tagadējie pāris nedēļu broileri ir vienkārši slikta parodija par vistas garšu.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #14 : 2014. gada 06. novembris, 13:48:30 »
Toreiz ļoti garšoja cepta baltmaize ar cukuriņu pārkaisīta, tagad nav ienācis prātā neko tādu gatavot; toreiz vārījām griķus "gultā", tagad vismaz 15 gadus griķus neesmu pirkusi; griķus ēdu arī ar pienu, bet tagad to nevaru pat iedomāties ....
Piena zupas ēdu ar makaroniem, klimpām, rīsiem un rozīnēm ... tagad .... :(

Vistu gan gribu īstu, bet tagad tādas nav ... dienvidos skatos uz tām dzeltenajām vistām un siekalojos ....