Autors Tēma: Filosofi - dzejnieki  (Lasīts 1439 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Filosofi - dzejnieki
« : 2017. gada 29. septembris, 21:22:49 »
Ir vienmēr jautājums vai dzejnieki ir vairāk vārda meistari vai filosofi?

Atslēdzies reno

Re: Filosofi - dzejnieki
« Atbilde #1 : 2017. gada 29. septembris, 21:26:46 »
Mani vairāk nodarbina jautājums par populāra dzejnieka atbildību slavinot padomju varu. Vai tam ir attaisnojums?

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #2 : 2017. gada 29. septembris, 21:50:12 »
katram ir savi iemesli..arī dzejniekiem :coffee:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #3 : 2017. gada 29. septembris, 22:26:32 »
Mani vairāk nodarbina jautājums par populāra dzejnieka atbildību slavinot padomju varu. Vai tam ir attaisnojums?

Ja tagad izmet mēslainē visus, kuri kādreiz padvaru paslavējuši, ... vai latviešiem vispār kāds pāri vēl paliek?
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #4 : 2017. gada 30. septembris, 21:30:49 »
Nu gan...Belševica, Rancāne, Skujenieks, Klāva Elsberga paaudze - par šiem neesi dzirdējis?

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #5 : 2017. gada 30. septembris, 21:33:04 »
teicu Zigfrīda komenta sakarā:

Ja tagad izmet mēslainē visus, kuri kādreiz padvaru paslavējuši, ... vai latviešiem vispār kāds pāri vēl paliek?

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #6 : 2017. gada 03. oktobris, 17:13:36 »

Labāk mīļā pasaki man kāpēc mūsdienu neatkarīgajā Latvijā kritis nežēlastībā Eduards Veidenbaums?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #7 : 2017. gada 03. oktobris, 17:28:09 »
kāpēc mūsdienu neatkarīgajā Latvijā kritis nežēlastībā Eduards Veidenbaums?
Nu, un kā Tu pie šādas domas nonāci?
Kulakova dziesmas aizlieguši? No skolu programmām izmetuši? Literāro prēmiju likvidējuši? Ielas pārsaukuši?  Muzeju nojaukuši?  Nav pietiekami akciju jubilejā?

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2017. gada 03. oktobris, 18:12:47 »
Juceklīgi, kā pa mākoņiem tie mūsu kungi, safantazē kaut ko sev vēlamā virzienā un paši beigās notic.
Vēl šorīt pa radio deklamēja

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #9 : 2017. gada 03. oktobris, 18:38:51 »
Veidenbauma vienīgajam Rīgā ielu atņēma, tagad nav iekļauts kultūras kanonā :) Es ar biju pārsteigts, bet tā tas ir :) 

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2017. gada 03. oktobris, 18:45:50 »
Veidenbauma vienīgajam Rīgā ielu atņēma, tagad nav iekļauts kultūras kanonā :)
Ielas ir citās pilsētās. Kultūras kanons ir dīvaina lieta, tur kādi padsmit autori tikai vispār ir.
Neredzu loģiku apgalvojumā - "kritis nežēlastībā". Visi, kam nav ielas un kuri nav kanonā, ir "nežēlastībā"?
Veidenbaumam, manuprāt, ir tieši ļoti veiksmīgs liktenis kā dzejniekam (ne dzīves laikā gan).

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #11 : 2017. gada 04. oktobris, 19:03:08 »
Hihi, es, protams, katram pašam iesaku izbaudīt veiksmīgu Veidenbauma likteni pašam, jo jau Veidenbauma dzīves laikā pret viņu cīnījās Cenzūra (kas Latvijā ir konstitucionāli aizliegta un tikai antikonstitucionālu rīcību atbalstoši īpatņi viņu mēģina izmantot, lai apsietu savādākus viedokļus), kamdēļ pat Edvardam Treimanim-Zvārgulim pat nācās sēdēt cietumā, tikai par velmi publicēt drauga dzejoļus. Protams, cietums lika apdomāt šo velmi vēlreiz, un līdz par 1926 (K.Egles Veidenbauma kopotie raksti) gadam mēs īsti nevaram zināt, vai tie bija Veidenbauma dzejoļi vai Cenzūras traktējums, vai vismaz kopdarbs. ;) 
p.s. īstenībā SF ir laba platforma šādiem mēģinājumiem, šķiet tikai jāsakaitina Pitons, ko izdarīt ir ļoti viegli, jāmēģina ierakstīt:
Citāts
Mums, latviešiem, dzejnieku milzīgs bars,
No tiesas tiem dodam šo vārdu,
Jo viņu dzejās mīt burvīgs gars:
Tās miegu mums dāvina gardu.
un uz tevi taps uzrīdīti visi kopēšanas palagu aizsargi, un tu varēsi sākt domāt, kas šiem cilvēkiem kaiš ;)
p.s.s. lieka Mao bija Raiņa piekritējs, jo izskatās izvēlējies vieglāku ceļu un devies uz "Lozanu" emigrācijā?       
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 04. oktobris, 23:39:42 no Spārka »