Autors Tēma: Mazo ciemu attīstības iespējas jūsuprāt?  (Lasīts 1508 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Zigfrids

Mazo ciemu attīstības iespējas jūsuprāt?
« : 2017. gada 14. oktobris, 21:51:47 »
Dzīvoju nelielā ciematiņā ar nepilnām 40 cauru gadu apdzīvotām privātmājām. Es domāju, daudziem līdzīgiem piepilsētu ciematiem izplatīta situācija, kad lielākā daļa pieaugušo un bērnu katru darbadienas rītu izbrauc uz mācībām/darbu Rīgā vai citur (šeit vnk darba gandrīz nav) un katru vakaru atgriežas, lai pārgulētu un dotos atpakaļ uz darba/mācību vietām. Citiem vārdiem sakot, klasisks pārākumā Rīgas guļamrajons. Lieki teikt, ka pie latviskās nekomunikabilitātes viena daļa pat īsti tuvākos kaimiņus nepazīst. Jā, ir nelieli izņēmuma gadījumi, piemēram, Lielā talka, kad saujiņa vietējo vismaz kaut kā sanāk kopā.
Pēdējā laikā tirda doma. Ko varētu/vajadzētu izdarīt tādu, lai izveidotu kaut vai minimālu sabiedrisko infrastruktūru? Citiem vārdiem sakot, kā uzskatāt jūs, ko darītu jūs, ja dzīvotu/dzīvojat līdzīgā ciematā, lai ar laiku tas attīstītos un pārtaptu priekš jums un citiem kaimiņiem par ko vairāk nekā tuvējās pilsētas guļamrajonu vai novada galvaspilsētas maznozīmīgu piedēkli? Kā piemērs vienmēr acu priekšā ir pamestais kultūras nams Lilastē, uz kurieni vasarās braucam uz jūru. Tas ciematiņš ir vēl miniatūrāks par manu tagadējo dzīvesvietu, bet tai kultūras namā taču kādreiz kkas notika! Novadu centri neskaitās, uz turieni jau var braukt/brauc vietējie - tur viss notiek. Šoreiz runa ir par novadu nomalēm - Dzidriņas, Kadaga, Baltezers, Līči, Silakrogs, utml.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Bobs

Re: Mazo ciemu attīstības iespējas jūsuprāt?
« Atbilde #1 : 2017. gada 14. oktobris, 22:31:57 »
 šo ciematu teritoriālajām pašvaldībām līdzekļu ir vairāk kā saprašanas. Lūk arī attīstības iespējas - pašvaldībai jāiegulda nauda infrastruktūrā

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #2 : 2017. gada 14. oktobris, 22:48:11 »
Paldies par atbildi, bet ... nav runa par finansējumu. Runa ir par attīstības vīziju. Kultūras nams Lilastē kā vienojošs centrs un iespēja tam, ka "viss nenotiek tikai Rīgā/Carnikavā" (novada centrā), ir viens no piemēriem. Diezgan nereāls, tiesa.

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #3 : 2017. gada 14. oktobris, 22:59:34 »
Ja izdosies kaut ko kopīgu uzsākt vakaros un brīvdienās - kaut kas no pašdarbības (koris, amatierteātris, deju kopa) vai kaut kādas sporta aktivitātes (kā ar telpām, tās tomēr būtu tā kā jāizveido "nodokļu saņēmējiem", arī jāalgo kultūras nama vadītājs un sporta organizators), tāpat jāorganizē kopēji pasākumi brīvdienās, tad jau dzīve iegūtu citu jēgu. Bet jābūt jau arī "cilvēku - parasto" atsaucībai un pieprasījumam "no apakšas".

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #4 : 2017. gada 15. oktobris, 09:30:51 »
Attīstība ntiks tad, kad latviec nesēdēs mājā ar savu desmaizi un tēju, bet ies uz vietējo krodziņu. Un visādi citādi iesaistīsies ciemata sociālajā dzīvē, nevis tikai purkšķinās ar pļāvēju pa savu pagalmu

Atslēdzies Camma

« Atbilde #5 : 2017. gada 15. oktobris, 09:45:19 »
Varbūt var sākt ar sīkumu - noorganizēt telpas mājīgai omīšu pasēdēšanai, kur omes ada zeķes, bet sīkie mazbērni bariņā sit ar lego klučiem viens otram pa galvu. Nav noslēpums, ka jaunie netiek no mājas ārā, jo omes vēl jestras. A tā būtu interese omēm izlīst tautās un patrīt mēles, vienlaikus sīkos pieskatītu. Moš, kaut ko pašas arī izperinātu ideju ziņā.
Pirmkārt - ne visiem vajag dārziņu katru dienu, otrkārt - varbūt sīkā pieskatīšanu vajag tikai reizi nedēļā vai divās. Bet omei būtu iespēja patarkšķēt. Un var jau būt, ka kāds no kaimiņiem atstāj savu bosiku pieskatīšanai labām kaimiņomēm, kamēr paši kur aizšļūc (hoš uz teātri vai iepirkt čības), vismaz sīkais nenīks žopingā. Varētu padomāt, ka penzionētu skolotāju vai bd audzinātāju nav. Un kurš liedz opjiem vai tētukiem piedalīties - sīkajiem āmurošana ir viena no sapņu lietām, ko nemaz tā neizdodas īstenot mājās vai dārziņā.
Tas - kā alternatīva krodziņiem...
Kāpēc nevar palūrēt, kam no kaimiņiem vajag īslaicīgu palīdzību saimniecībā? Kādreiz kuļmašīnas nebija katram saimniekam, bet brauca pa pagastu pa kārtai, kopā ar gribētājiem palīdzēt. Varbūt kādam var palīdzēt dārzu sakopt talkā? Vai nolasīt ābolus/ogas, kuri tāpat nobirs?
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 15. oktobris, 09:54:25 no Camma »
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2017. gada 15. oktobris, 10:40:19 »
Var sākt ar laipnu apvaicāšanos, vai nevajag kaut ko no veikaliem atvest vai pašus paķert līdzi. Bet mana pieredze ir dažāda -redzu, iet zināms tantuks ar smagu nešļavu, piestāju un piesolu aizvest līdz mājām.Uz mani lūr ar baltu aci un jautā -bet kas jūs tāda esat? Itkā viņai būtu izredzes tapt nolaupītai. Bet tā tāda mazliet dīvaina ir, iepazīta tuvāk, bet tāpat aizdomīga.Mums labs ir tas "piena klubs" 2x nedēļā. Tikai tur es sāku tā īsti iepazīties ar kaimiņiem.

Biblioteka, kaut jel kāda sabiedriska iestāde tavā mazmiestā iir kaut kāda?

Tā kā jāsāk laikam uzmanīgi -ja Zigis sāks iet pa mājām piedāvādamies pieskatīt bērnus, izsauks policiju.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #7 : 2017. gada 17. oktobris, 14:24:20 »
Vai tadbez dziivojamaam maajaam tajos maaju puduros citas telpas ir? (Neesmu maniijusi)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #8 : 2017. gada 17. oktobris, 15:42:03 »
Vai tadbez dziivojamaam maajaam tajos maaju puduros citas telpas ir? (Neesmu maniijusi)

Manējā pudurī nav. Atliek vien kādam uzaicināt pie sevis vai tikties āra nojumē pie rotaļu laukuma.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #9 : 2017. gada 17. oktobris, 15:50:04 »
Var sākt ar laipnu apvaicāšanos, vai nevajag kaut ko no veikaliem atvest vai pašus paķert līdzi. Bet mana pieredze ir dažāda -redzu, iet zināms tantuks ar smagu nešļavu, piestāju un piesolu aizvest līdz mājām.Uz mani lūr ar baltu aci un jautā -bet kas jūs tāda esat? Itkā viņai būtu izredzes tapt nolaupītai. Bet tā tāda mazliet dīvaina ir, iepazīta tuvāk, bet tāpat aizdomīga.Mums labs ir tas "piena klubs" 2x nedēļā. Tikai tur es sāku tā īsti iepazīties ar kaimiņiem.

Biblioteka, kaut jel kāda sabiedriska iestāde tavā mazmiestā iir kaut kāda?

Tā kā jāsāk laikam uzmanīgi -ja Zigis sāks iet pa mājām piedāvādamies pieskatīt bērnus, izsauks policiju.

Ar "labdien" ir iesākts, par dzīvi un nākotnes plāniem ar atsaucīgajiem - izrunāts. Bērni, kuri nesēž caurām dienām pie TV vai datora, kaut cik kopā savesti. Par atvešanu no veikaliem vai pašu aizvešanu - jāapdomā, lai gan ar manu ģimenes lielumu brīvas vietas auto mēdz būt reti.

Tēmu iesāku, jo viss notiek pa lielam tikai tad, kad pašvaldība kko piedāvā nofinansēt vai arī, pāra .. triju iedzīvotāju grupiņām pa kluso kko kādā stūrī čabinoties. Lielās problēmas saglabājas un nerisinās, par savu dullo plānu realizāciju vispār pagaidām neuzdrošinos sapņot.

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #10 : 2017. gada 17. oktobris, 19:47:05 »
Manuprāt, jāsāk ir ar to, ka jānoskaidro, cik lielu daļu citu kaimiņu vispār interesē attīstība tādā virzienā. Apstaigā kaimiņus, apjautājies, vai viņi būtu ieinteresēti piedalīties kaut kādās aktivitātēs turpat pie mājas un, ja ir, tad kādās tieši, lai saka vairākus variantus. Tā arī nonāksiet pie secinājuma, vai jūsu māju pudurī vairāk iederētos bārs vai baznīca.
Vienkārši uz dullo vērt vaļā kaut vai sporta zāli, cerībā, ka atsaucība būs pietiekama, bet neko par to nezinot, ir muļķīgi.
Vēl jāsagatavojas arī iespējai, ka vairākums kaimiņu negribēs neko pie mājas. Daudzi, kas pērk mājas tādās vietās, to dara tieši tāpēc, lai pie mājas nebūtu nekā lieka - lai netraucētu koncertu skaņas estrādē, dziedoši iereibuši cilvēki, kas klimst mājās no bāra vai balles, lai nebūtu burzmas, kuras dēļ nezināmi cilvēki samaitā zālienu žoga ielas pusē (Kur pasākums, tur vienmēr kādi svešie, bet kultūra viņiem, ej uzmini kāda.), viņi grib mieru un klusumu vakaros un brīvdienās. Tev vienkārši jānoskaidro, kādi cilvēki vairākumā ir Tavā māju pudurī un attiecīgi arī jārīkojas - kaut kas jāveido, vai jāsamierinās, ka esi viens no retajiem, kam nepatīk, kā ir.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2017. gada 17. oktobris, 20:13:33 »
Ja tai māju pudurī tik vien ir kā privātmājas un nevienas sabiedriskās celtnes, kaut kādu sistemātisku kultūras dzīvi saorganizēt būs baigi problemātiski. Bet tādā līmenī, ka pazīties, izpalīdzēt un kādiem darbiem kooperēties var arī bez tā. Jau pieminētajā Kadagā, piemēram, cilvēki spēj sarīkot kopīgu Ziemassvētku pasākumu ar visu Ziemassvētku vecīti, pīrāgiem, saldumiem, karstvīnu un atrakcijām. Turpat starp mājām. Tātad gan jau pietiekami labi komunicē savā starpā arī ikdienā.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #12 : 2017. gada 18. oktobris, 08:10:13 »
Jaariiko kaa amurikaanju filmaas- ciema baarbekjuu, piem... vai kas cic,kas nu vairaakumam interesee kaa socializaacijas forma...
Nekaads baars vai sporta zaale taadaa mazciemataa nerenteesies...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #13 : 2017. gada 18. oktobris, 08:29:27 »
lai notiktu mazpubliskais pasākums mazai māju grupiņai, vispirms ir jābūt cilvēkam, kas to visu organizēs. Ir jāplosās, jāpiedāvā, jāpierunā, jānoorganizē un vēl jāiegulda savi līdzekļi. Ja atgriezeniskā saikne tam ir tikai kaimiņu atvilkšanās ar saīgušu ģīmi uz pasākumu ar mesidžu - kas nu tāds te būs, ka man bija jānāk - , - tad organizēšanas degsme parasti nomirst pēc pirmās vai augstākai pāris šādām reizēm.