Autors Tēma: Vēlamais budžeta sadalījums  (Lasīts 4857 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Maruu

Vēlamais budžeta sadalījums
« : 2017. gada 18. oktobris, 09:41:12 »
Kamēr valsts galvas vēl tikai dala 2018. gada budžetu, gribētu filozofiskus viedokļus par to, kā jūs dalītu budžetu, ja teikšana būtu jums? Kurai nozarei vairāk pieliktu, kurai nost paņemtu, ņemot vērā, ka budžets ir tik, cik ir. Gribētos arī viedokļus, kāpēc tieši šādi, jūsuprāt, būtu labāk?
Aptuvenai nojausmai, cik tad mums ir un kā to dala, ilustrācija no Finanšu ministrijas lapas ar pagājušā gada budžeta sadali.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Bobs

Re: Vēlamais budžeta sadalījums
« Atbilde #1 : 2017. gada 18. oktobris, 09:50:35 »
Neesmu tik kompetents, lai izteiktu argumentētas pārdomas par finansējuma pārdali.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2017. gada 18. oktobris, 09:58:52 »
Par lielo sadalījumu man īpaši nav, ko sacīt.
Mani iebildumi sākas atsevišķās pozīcijās. 100gades programmai šogad bija 7 miljoni, ja?
Un kas ir padarīts sabiedrības integrācijā par 12 miljoniem?

Atslēdzies Broms

« Atbilde #3 : 2017. gada 18. oktobris, 13:17:51 »

Tanī sajmā sēž nekompitenti cilvēki, tāpē mumsim nav naudas
/Vidējais tvnet komentārs, kurš izpelnās daudzus plusus/

A par tēmu.. es pievienojos Bobim.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2017. gada 18. oktobris, 13:44:25 »
Pamanāmi ir bijuši strīdi par aizsardzības budžetu - šogad 450 milj., nākamgad par 127 milj. vairāk, bet tā joprojām ir tikai puse no NATO prasībām.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #5 : 2017. gada 18. oktobris, 17:46:49 »
Vienīgais, ko es ieviestu budžeta sakarā ...
Ja žurnālisti darba laikā/ar darba auto pieķer kādu Maizīti lielveikalā, Reiniku nododam pers. veļu veļas mazgātavā vai tieslietu ministru vedam ar ministrijas auto savas brūtes skapi un pusgada vai 3 mēnešu laikā nav panākta atvainošanās/ziņas atsaukums ... tad iestādei iestājas "budžeta labojumi ...... gadam" - to biš, - 1 .. 2 % no gadam paredzētā finansējuma - nost.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Aģents 0.7

• Viesi
« Atbilde #6 : 2017. gada 18. oktobris, 21:33:38 »
Ieņēmumiem un izdevumiem būtu jābūt pa nullēm. Vai ar pārpalikumu. Dzīvot kredītā maksā dārgi, un tas nemotivē tiešām kritiski izvērtēt naudas izlietošanas vajadzību.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #7 : 2017. gada 20. oktobris, 12:09:25 »
Ja žurnālisti darba laikā/ar darba auto pieķer kādu Maizīti lielveikalā, Reiniku nododam pers. veļu veļas mazgātavā vai tieslietu ministru vedam ar ministrijas auto savas brūtes skapi un pusgada vai 3 mēnešu laikā nav panākta atvainošanās/ziņas atsaukums ... tad iestādei iestājas "budžeta labojumi
Nez, kāpēc iestādei nevis naudas sods un/vai atbrīvošana amatpersonai?

Atslēdzies daddy

« Atbilde #8 : 2017. gada 20. oktobris, 12:58:21 »
manuprāt klibo budžeta izlietojuma efektivitātes kontrole... tāpēc % sadalījums pa nozarēm nav izšķirošs...

nu, izraudās kāds (ārsti, skolotāji) pārsimt miljonus vairāk savai nozarei - bet ja izlietojumu nekontrolēs, tad tas viss kā caurā mucā...  un labi, ja vēl tepat grozīsies, ekonomiku sildīs... bet takš tiks smuki sapakots un uz ārzemēm aizvests...

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #9 : 2017. gada 20. oktobris, 13:23:24 »
Maruu šeit ir publicējusi pagājuša gada (t.i. gada kurš tuvojas jau beigām) budžeta info materiālu. Tagad apspriešanās ir nākamais budžets 2018 gadam, jau pēc jauniem principiem ar ļoti daudz zemūdens akmeņiem, jo nodokļu sistēma tiks izmainīta un prognozes varbūt reti kļūdainas. Bet budžetu 2018 gadam ar vajag un Finanšu ministrija tādu projektu piedāvā.
  Pagājušajā gadā liekais postenis ir bijis sociālā aizsardzība - 2 845, milj. E, nakamajā gadā -   2 847 milj. E, kur lielākais tēriņš ir 1 756 miljoni pensijām, principā lielākais postenis šai sadaļā. Interesants postenis ir ekonomiska darbība, pagājušajā gadā 1 786,8 milj. E, nākamajā gadā 1 747 milj. E. Daudz mazāku vai lielāku postenīšu, kuru starpā ir 3.3 milj. E  Ārējās ekonomikās politikas ieviešanai, 0.78 milj E tūrisma politikas ieviešanai utml  Vispārējie publiskie pakalpojumi jeb vispārējās valsts funkcijas bija 1012.5 milj.E nākamajā gadā 947 milj.E   Valsts parāda vadība -  264,8 milj E lielumā, iemaksas  Es budžetā  289 milj E., Saeimas darbības nodrošināšanai 20.8 miljoni un utt. Veselības aizsardzība bija 813.7 milj E un būs 797.6 milj E. Tais skaita 141.4 milj.E. zāļu kompensācijas, 262.1 milj.E. Slimnīcas un ātra palīdzība utt   Izglītība un zinātne bija 678.2 milj.E. un paredzēti 727 milj.E Tai skaitā Zinātnei 43.3 milj.E., 255,3 milj dotācija pašvaldībām vispārīgās izglītības nodrošināšanai, 72.6 m profesionālai izglītībai, utt  Sabiedriskās kartības un drošības nodrošināšana bija 575 milj. E, paredzēts 584,4 milj E Tai skaitā ieslodzījumu vietu apsaimniekošana 66.8 milj.E., valsts policija 168.7 milj.E., Robežapsardze un migrācija  89.77 milj.E. , Tiesa un prokuratūra 107.3 milj.E.,  Ugunsdrošība un glābšana 77.4 milj.E.  Aizsardzība bija 449.7 milj un ir paredzēti 450.2 milj. E . Tai skaitā 215.2 milj. E nacionālo bruņoto spēku uzturēšanai, 126.1 milj.E. Starptautisko operāciju un NB personāla centralizētais atalgojums, 12.7 milj.E - Valsts aizsardzības politikas realizācija.

Kopumā budžets ne visai pārliecinošs un izskatās pēc tīkla ūdens smelšanai.  Pat kaut kādam budžeta prioritātēm pat ir grūti runāt un galējos ciparus jau nosaka speciālie budžeti, kas nav iekļauti šai apkopojumos.

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2017. gada 20. oktobris, 13:24:31 »
man liekas, medicīnā, kā caurā mucā, tie miljardi jau ir sabērti -cik dakterīši saeimā pa šiem gadiem ir sēdējuši?

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #11 : 2017. gada 20. oktobris, 14:25:36 »
Pasaulē nav tādas valsts, kurā pietiktu naudas veselības aprūpei.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #12 : 2017. gada 20. oktobris, 15:38:38 »
man liekas, medicīnā, kā caurā mucā, tie miljardi jau ir sabērti -cik dakterīši saeimā pa šiem gadiem ir sēdējuši?
Nākamajā gada ir paredzēta nauda cietuma būvēšanai, tam vajadzētu medicīnu vairāk ietekmēt. ;)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #13 : 2017. gada 20. oktobris, 16:42:49 »
Nez, kāpēc iestādei nevis naudas sods un/vai atbrīvošana amatpersonai?

Manai sirdij ir tuvs princips, ka iestādes vadītājam ir jāorganizē darbs tā, lai darbiniekiem un pašam nebūtu laika slaistīties apkārt. Ja iestādē darbinieku par daudz, tad attiecīgi arī - iestādes vadītājam ir jāvar noteikt, cik un kuri ir lieki. Ja nespēj, un apakšniekiem aiz bezdarbības atrodas laiks, lai apkārt šlederētu, tad nodokļu maksātājiem par to jāmaksā nav, to biš, ja ir lieki cilvēki štatā, tad iestādes vadītājs lai domā, kur ņems naudu, lai liekos apmaksātu. Un naudas sods/atbrīvošana ... par to lai iestādes vadītājs domā, kā viņš motivēs padotos strādāt darba laikā?
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies roze

« Atbilde #14 : 2017. gada 20. oktobris, 17:07:45 »
Piemērs budžeta pārkārtošanai.
Pieņemsim, mums patiktu ideja par "bāzes ienākumu", kad valsts garantē cilvēkam kaut kādus minimālus ienākumus (UBI) bez visādas pabalstu prasīšanas.
Somijā vidējā alga apm 3400€, UBI - 560€. Tātad apm. 16,5% no vid algas. LV tas būtu apmēram 150€ mēnesī. Izmaksātu 3 miljardus € gadā (teorētiski un aptuveni).
Esošās pabalstu sistēmas administrēšanas "saīsināšana" ļautu ietaupīt ap miljardu gadā.
Ja mēs piekristu šādai idejai, kam tos 2 miljardus varētu noņemt?
(Pilnīgi teorētisks vingrinājums, lai arī ideju par UBI LV politiķi apspriež).