Autors Tēma: latv.literatùras spèle  (Lasīts 24673 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Re: latv.literatùras spèle
« Atbilde #45 : 2017. gada 05. decembris, 20:16:08 »
No XX gadsimta beigām ..
" Un tad tu ieraugi kaut ko tàdu, kas še nolikts tieši tev: kubiska kaste, izgatavota no pulētiem koka dēlīšiem; kaut arī salaiduma vietas ir precīzas, stūri gludi noapaļoti, tomēr skaidrs, ka tas ir lauku amatnieka darbs; robusta, skarba pievilcība bez jebkādiem rotājumiem. Kastītes sānos - ar roku griežams rokturs; vāks nocelts malā; primitīvais mehānisms atgādina redeļainu ūdensdzirnaviņu ratu ar četrām lāpstiņām. Tu pazīsti: tā ir sviesta kuļamā ierīce (obligātais komentārs: 20. gs.otrā desmitgade); tieši tāda piederēja tavai vecmāmiņai. Tiesa, viņai vairs nebija nedz govju, nedz kūts, nedz arī lauku māju - sviesta kuļamo viņa nez kāpēc bija paņēmusi līdzi uz jūsu pilsētas dzīvokli; īstenībā tā bija vienīgà lieta, kas viņu saistīja ar pagātni, pagalam nelietderīga lieta, jo kastē vecmāmiņa glabāja dzijas kamolus. Un tikai reiz - tev varēja būt kādi pieci vai seši gadi - viņa sapirkàs saldo krējumu pudeļu pudelēm, visu sagāza kastē, un tad jūs abi pārmaiņus vai veselu stundu griezāt rokturi. Dzirnaviņas klusi plakšķēdamas , kūlās krējumà; lāgiem vecmāmiņa nocēla vāku un rādīja tev sīkos sviesta pikucīšus, kas neizprotamā veidā bija uzradušies krējumā, tad skaņa mazpamazām kļuva aizvien klusāka un mīkstāka, krējums vērtās līdzīgs traukūdenim, bet sviests saķepa ap dzirnavu lāpstiņàm, no kurām vecmāmiņa pēcāk to nokasīja ar nazi. Pašrocīgi gatavotais sviests tev likās pretīgs, netīrā traukūdenī izpeldināts, un tu to neēdi, bet pats gatavošanas process bija apbrīnojami pievilcīgs. Tomēr, lai kā tu diedelējies, tā palika pirmā un vienīgā reize, kad tev izdevās kādu brīdi pagriezt kuļamàs kastes rokturi, jo vecmāmiņa mūždien aizbildinājàs, ka saldais krējums esot nešķīsti dārgs un sviestu varot nopirkt arī veikalà. Drīz pēc vecmāmiņas nāves nez kur pazuda arī kuļamā ierīce; atmiņas palika un izrādās..."

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #46 : 2017. gada 05. decembris, 21:46:27 »
Tad šo?
" - Ieva! - Un saucienà bija gaviles. Silietis mani pacēla augstu savās stiprajās rokās pret Daugavu un pieliecās manai mutei. Es karsti apliku rokas viņa kaklam. Tai brīdī es mīlēju dzīvi un pasauli tā kà vēl nekad. Viens vienīgs skūpsts, un tajà bija visa vasara.
 Es izraujos no Silieša rokām un eju kalnà. Es esmu stipra atkal. Paliec sveiks, skaistais Daugavas saimniek, es tevi ilgi atcerēšos. Tev ir bagātà celtuves Guste, un tu nekā nezini par mani. Paliec sveiks!"

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #47 : 2017. gada 05. decembris, 21:48:26 »
Aktrise Ragārēs...vai kā tur bija

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #48 : 2017. gada 05. decembris, 21:52:30 »
Aktrise Ragārēs...vai kā tur bija
+1 :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #49 : 2017. gada 05. decembris, 22:14:14 »
Un ..
"Ja tu, Andž, neizgādāsi, lai tas nelietis tiek no Irbēniem un no visas Slātavas valsts izdzīts, tad tu gan neesi nekàds cilvēks!" Oliņiete elsdama iesāka..

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #50 : 2017. gada 05. decembris, 22:23:52 »
Nuuuu, Nakat, to jau visi zina.
Mērnieku laiki

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #51 : 2017. gada 05. decembris, 22:48:52 »
Nuuuu, Nakat, to jau visi zina.
Mērnieku laiki
+1 un šķiet esi līderos! :)
...bet par to zināšanu - LTV "gudrāks" raidījumā visgudrākais Latvijas bērns savā vecuma grupā nezin, kurš Raiņa tēls saka, ka zārks nevar tukšs stāvēt...kur vēl sliktāk, ja tas Latvijas labākais....murgs

Atslēdzies Minne

« Atbilde #52 : 2017. gada 05. decembris, 23:39:43 »
Tu jau speciāli Nārai iedevi tik vieglus :P

Kamēr es atnāku majās, viss jau noticis

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #53 : 2017. gada 05. decembris, 23:42:30 »
Minne, uzspēlējam?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #54 : 2017. gada 05. decembris, 23:44:01 »
Man jau nav plaukta, kur pieiet un atrast smukus latviešu literatūras citātiņus, kā nakata kungam  :sad_smiley:

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #55 : 2017. gada 05. decembris, 23:49:32 »
Es stāvēju uz ledus. Bija tā kā agrs pavasaris. Gaisā bij kaut kas maigs un šķīsts, it kā silts lietiņš patlaban būtu nolijis, uz ledus bij ūdens. Pār debesīm stiepās sārti zeltainas mākoņu strāvas, un malā gulēja rožaini mākoņu kalni. Zelts bija nolijis no debesīm un gulēja uz ūdens. Es smēlu viņu ar sauju un skatījos viņā, un asaras kāpa man acīs. Es jutu, ka man tuvojas kaut kas liels un svēts... Pacēlu galvu: viņa bija jau klāt, Ziemeļmeita!...
Es viņu tūliņ pazinu: viņas acīs dega spožums, ar kuru varēja debesis aizdedzināt. No viņas skata mākoņkalni bija sarkani un ūdens vizēja kā zelts.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #56 : 2017. gada 05. decembris, 23:51:22 »
Man arī Nakats atļāva ierakstīt:

"Bet es nesteidzos, es gaidu sava laika... Es mieloju tikai savas acis un apcerēju šīs tvīkstošās miesas ģeogrāfiju, viņas kalnus, mežus un avotus, kurus tik meistariski aprakstījis kāds anglis savā jaunības poēmā «Venus un Adoniss»."

Atslēdzies Minne

« Atbilde #57 : 2017. gada 05. decembris, 23:57:56 »
Kārlis Skalbe "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties"

Broņa, Tu speciāli ;)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #58 : 2017. gada 05. decembris, 23:59:46 »
Jānis Ezeriņš :Kādas blusas stāsts"?

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #59 : 2017. gada 06. decembris, 00:03:18 »

Patiesi, tā ir vērtīgākā grāmata viņas plauktos, īsts jauno ceļotāju Bedekers, kas pat blusai dod iespēju orientēties pa šīs zemes ievērojamākām vietām; man liekas, tur netrūkst pat aizrādījumu, kuras vietas no tūristiem visvairāk tiek apmeklētas un kuras būtu vērts visvairāk apmeklēt. Es tomēr pagaidām nevarēju izmantot šos lietišķos aizrādījumus, jo man bij jādomā par taisnāko ceļu, kur visvairāk spētu justies drošībā.
+1 Minnei.