Autors Tēma: "Aizliegtās" dziesmas  (Lasīts 3626 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

Re: "Aizliegtās" dziesmas
« Atbilde #15 : 2017. gada 06. decembris, 22:59:55 »
Oj, nakat, tēvs pa Jāņiem ar kaimiņiem baigi piesardzīgi lika Ilmāru Dzeni uz magnetofona ;)
...tad gan bailīgs bijis! :)...cik atceros, tad magnetofons bija katram otram latvietim un ja latvietis, tad 99%, ka bija lentēs gan Dzenis, gan Čikāgas 5...man pat bija Daugavas vanagu vīru koris ar leģionāru dziesmām (ar tām gan neplātījos)...bet Dzenis vasarā rībēja pa visu Latviju...ja tik kādam jubileja un dārzā, tad dzied no maģa Ilmārs Dzenis ! :)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #16 : 2017. gada 06. decembris, 23:06:06 »
Man liekas, es arī "tuvu" atbildēju par bezdrāts telefonu un kolektīvo bezapziņu. Nu, cilvēki taču vnm sačukstējušies un visu "kaut kā" zinājuši un sapratuši....kādam tāda pieredze, kādam - šāda.

Nakata kungs, tas jau atkarīgs,  kuros gados, pie kādas valdības un kādā piecgadē ;)

Atslēdzies reno

« Atbilde #17 : 2017. gada 06. decembris, 23:09:31 »
Manā bērnībā vecāki un viņu draugi dziedāja daudz  -visus zilos lakatiņus, ūdensrozes, volga volga mutter volga utt. Publiskā pasākumā jau nē, bet mājās pilnā sparā, tādu baiļošanos neatceros -tad jau nedziedātu.
Vasarā netālu no mums bija tāda kioskveidīga būve -vienā galā veikals, otrā a la cafe, patiesībā parasta alus dzertuve. Tad nu sestdienās tur gāja vaļā īsta balle ar skaļu dziedāšanu, skanēja pāri 2 kvartāliem. Pasākuma beigas varēja skaidri dzirdēt -vispirms minūtes  5 zīg hail, un tad klusums. Vadonis bija t.s. Melnais Jānis.

Man liekas, ka tas ir tāpat kā stāsts par Zsvētku aizliegumu -kas gribēja, mājās egles dedzināja, svētkus svinēja un pat baznīcā gāja.
Ar to es neslavēju padomiju, tikai gribu teikt, ka melo tie, kas saka, ka nedziedāja vai nesvinēja tādēļ, ka bija aizliegts

Bebrs

• Viesi
« Atbilde #18 : 2017. gada 06. decembris, 23:14:53 »
Vispār jau būtiski, par kuriem gadiem padomijā tiek runāts.
Atkusni 60tajos? Izkurtēšanu 80tajos? Vai kā?
Jā, bija, kad puslīdz droši varēja dārzu ravējot klausīties na vsju katušku,
ja vien kāds ordeņots boļševiks akurāt kaimiņos nedzīvoja.
Bet latviski jau tāpat viņi ņe bum bum :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #19 : 2017. gada 07. decembris, 07:43:52 »
Par ārzemju latviešiem man tagad ir skaidrība. 1985.g. Galvenās literatūras pārvaldes vēstule KGB:
1) var ievest PSRS: Ilmārs Dzenis – “Ak pavasar, ak pavasar…”, “Dzīvīte, dzīvīte...”, “Tik dēļ jums daiļās dāmas”, “Vēl tu rozes plūc…”, “Es tik lādē!” “Trīs no Pārdaugavas” – pirmā skaņuplate;
2) aizliegts ievest PSRS: pretpadomju satura plates, kuras satur melus par PSRS, Padomju Latviju un padomju tautu: Čikāgas piecīši – “Par mani, draudziņ, nebēdā!” (dziesmas “Karavīra atgriešanās”, “Par mani, draudziņ, nebēdā”); “Čikāgas piecīši sveicina” (dziesma “Latvieši mēs visi esam”); māsas Ritmanes-Dzintars - “Meitenes dziesma Latvijai” (dziesmas “Meitenes dziesma Latvijai”, “Pārdedz, Džon King”, “Ēnas”); “Trīs no Pārdaugavas” – „Zilā jūriņā” (dziesma “Tautas tālumā”); Miķelis Akerbergs – “Kauli deg mūsu pasaulē” (dziesmas “Kauli deg”, “Karavīri tūkstošiem”); A. Legzdiņš, J. Ankipāne – “No Lielupes tilta” (dziesma “Lasītāja vēstule”), “Vakara ziņas” (dziesma “Vakara ziņas”); “Daugavas Vanagu” kora dziesmas; Larisa Mondrusa – “Svešā zemē stādu rozes”, “Kā senās dienās, draugs”; skaņuplates ar buržuāzistiski nacionālu saturu: “Čikāgas piecīši” – “Vēl jau viss nav pagalam” (dziesma “Assimilācijas problēmas”), “Mēs puisēni jauni būdami” (dziesma “Kultūras apmaiņa”), “Koncertā”, “Mēs braucam” (dziesma “Latviešu popūrijs”); māsas Ritmanes-Dzintars: “Latvijas meitene” (dziesma “Zilais lakatiņš); A. Legzdiņš, J. Ankipāne: “Sanfrancisko-Rīga” (dziesma “Tautasskaitīšana”), “Kad mūsu vecie tēvi vēl jauni bija” (dziesmas “Jauki dzīvot tēvijā”, “No visas sirds simtreiz sveiks”); 4. Eiropas Latviešu dziesmu svētki Londonā (koru koncerts) (dziesmas “Tēvijai”, “Tev mūžam dzīvot, Latvija”); “Trīs no Pārdaugavas”: “Mīkstās mēbeles”; Ilmārs Dzenis: “Sveiciens no Čikāgas” (dziesma “Lirojs Brauns”); skaņuplates, kuras izdod emigrantu organizācijas un reklamē to vai citu emigrantu grupu, kori utt.: kvartets “Staburadze”: “Es vēlos pie tevis būt”; “Runči”: “Jaunība”, “Zilās acis”, “Dzeltenie bērzi”, “Rudens zelts”, “Runču” 10-gades jubilejas plate; “Dundurs”: “Vilcienā (1973), “Reiz rītā izgājām”, “Zilais karuselis” (1978), “Portlandes dzintars”.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #20 : 2017. gada 07. decembris, 08:22:38 »
va vellos, Spārkai ir dostups ... :scratch:

Atslēdzies reno

« Atbilde #21 : 2017. gada 07. decembris, 08:29:19 »
patiešām aizliegšana izdevusies -lielāko daļu nemaz nezinu
Mēs gan nekādi Čikāgas 5-īšu fani nebijām un interese iegūt un klausīties tādēļ nekāda

Atslēdzies ragana

« Atbilde #22 : 2017. gada 07. decembris, 09:11:39 »
Man kā mūziķa sievai ar šo nācās saskarties ikdienā.
Tarifikācijas komisija norādīja, kur un ar kādu repertuāru drīkstēs uzstāties, atkarībā no kategorijas. Strādāja arī " klusais telefons" : pasākumā ir X, paši zināt... Kultūras namu vadītājiem arī bija jāiesniedz spēlējamais repertuārs.
Brīvāka atmosfēra bija privātajos pasākumos, sevišķi kāzās, tad skanēja daudz no aizliegtā. Bet arī tad vajadzēja zināt, vai kāds no X nav klāt.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2017. gada 07. decembris, 09:25:09 »
Jā, man sajūtas līdzīgas kā reno - arī no aizliegtā saraksta zinu tikai pāris dziesmas. Tad jau cenzūras sistēma strādāja labi.
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 07. decembris, 09:32:39 no daddy »

Atslēdzies Minne

« Atbilde #24 : 2017. gada 07. decembris, 09:31:20 »
Es gan no tā visa zinu daudzas dziesmas