Autors Tēma: Tehnika un mēs....  (Lasīts 2451 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Maruu

Re: Tehnika un mēs....
« Atbilde #15 : 2017. gada 30. decembris, 06:01:51 »

TV reklāma māca pavisam ko citu:  "es salabošu"-nē, nopērc jaunu!
Tas nav vienīgais, ko tā reklāma māca. Tā māca arī to, ka tā vietā, lai salabotu esošo, ir ne vien jāpērk jauns, bet, ja to jauno atļauties nevari, jāpaņem tam kredīts. Jo normāli dzīvojam - viss kredītā. Ne tikai lielas lietas, ko vien retais var atļauties nopirkt uzreiz, kā piemēram nekustamais īpašums vai auto, bet visu - telefons kredītā, televizors kredītā, ir cilvēki, kas kredītā ņem pat apģērbu. Tas tā - mani tā reklāma kaitina.

Viena no tēzēm bija, ka agrāk zirgs bija ierasts pārvietošanās līdzeklis. Sodien zirgs ir eksluzīva izprieca. Vai nebūs tā, ka ņemot vērā tehnoloģisko lēcienu, pēc laika cilvēkiem būs aizliegts vadīt automašīnu. Vai arī tā būs dārga izprieca.

Ja bezpilota automašīnas iedzīvosies, tās, ko vada cilvēks, noteikti paliks tikai kā izprieca trasēm un viss. Zirgi taču tagad arī pa ielām nevazājas. Gribi zirgu pajūgu uz kāzām? Saskaņo ar domi, kurā laikā Tev tie zirgi pa pilsētu un pa kurām ielām tieši dosies. Dārgs prieks. Zirgs kā transporta līdzeklis, skaitās neprognozējamāks (Šis mani smīdina, jo zirgs ir apdomīgāks par dzērājšoferi) kā auto. Bezpilota transportlīdzekļu ērā neprognozējamākais transports būs tas, ko vadīs cilvēks, tātad tas tiks novākts no no koplietošanas ceļiem.
Klīst teorija, ka bezpilota transportlīdzekļu laikmetā nebūs avāriju. Tas ir aplams pieņēmums. Tās mašīnas savu vietu uz ceļa - attālumu līdz nākamajam auto, joslas platumu, iespējamos šķēršļus utt, noteiks ar sensoriem. Te jau bija piemērs ar apsalušiem parkinga sensoriem, kas pīkst vienā laidā - tādā gadījumā bezpilota auto vispār nekustētu atpakaļgaitā, jo sensors saka, ka tur šķērslis. Tāpat - vai nav gana daudz zināmu stāstu par to, kā notiek negadījumi autostāvvietās, jo kādam tie sensori ir fiziski izbeigušies? Nemaz nerunājot par to, ka tas aprāts būs datorizēts. Kuram no mums nav gadījies, ka nokarās telefons vai dators? Un ko darīs situācijā, ja braucamrīks nokārsies intensīvā satiksmē un lielā ātrumā?
"Pārejas modeļiem", tādiem, kā Tesla Model S ir opcija šādos gadījumos pārslēgties uz manuālo vadību, kas nozīmē, ka tas tomēr nav īsti bezpilota auto - vadītājam ir jābūt spējīgam jebkurā brīdī pārņemt auto vadību, tātad jāvēro ceļš visu laiku, grāmatu pie stūres nepalasīsi (Oh, tas gan maldīgi, ko tik nedara cilvēki  pie stūres šodienas automašīnām), kā arī jāspēj reāli vadīt to auto un jābūt zināšanām par satiksmes noteikumiem. Tātad ome, kas nemāk vadīt auto uz dāču ar tādu braukt tomēr nevar. Bet bezpilota auto koncepts paredz, ka Tex fantāzijai būtu jāieviešas dzīvē. Tātad - kas notiek brīdī, kad auto brauc ar to omi uz dāču un pa ceļam nokarās? Gan jau ar laiku atrisinās arī to, bet šodien es nevaru iedomāties, jo citai tehnikai nav risinājuma šādām situācijām, izņemot brutālu restartu, bet restartēt auto, kas nesas ar ātrumu 100km/h, piemēram... Nu, lai ar to zinātne cīnās :D

Senāk es Rīgu zināju kā savu kabatu. Pat neskatoties uz to, ka neesmu dzimis rīdzinieks. Visas Āgenskalna mazās ieliņas un Bolderājas nesaprotamo numerāciju.
Šodien/kopumā/ es reizēm pieķeru sevi pie domas, ka es šaubos starp ātrāko un īsāko ceļu starp ..piem Mežciems-Imanta. Ielieku "vāzi" un braucu.

Gribi teikt, ka dēļ navigacijas Tu ielas sliktāk zini, nekā zināji? :confused:
Tās šaubas par ātrāko/īsāko ceļu, es par tām domāju vakar pa dienu. Ar kolēģi braucām no punkta A uz punktu B. Punktā A, iekāpuši automašīnā, spriežam, pa kurieni labāk braukt. Pasaku maršrutu, pa kuru parasti braucu. Kolēģis atver Vāzi, kas viņam piedāvā citu maršrutu - par 2 min ātrāk būsim galā. Lieki piebilst, ka nekur nekavējām, turklāt, tās pašas 2 min pagāja, kamēr no LPG uzpildes stacijas, kas atrodas Astras/Deglava stūrī (Mūsu punkts A), sagaidījām momentu, kad var izgriezties uz Deglava ielas pa kreisi un izkārtoties uz labo malējo joslu, lai nogrieztos uz Astras ielu.  :faint:  Laiku neietaupijām, tik nočakarējāmies.
Kāpēc es to stāstu? Tāpēc, ka tas man lika aizdomāties par to, cik akli cilvēks skrien pakaļ ciparam. Nevis intuitīvi izvēlas maršrutu, ko zina, ka tas būs ātri, bet brauc, kur cipars saka, ka būs ātrāk. Ok, kaut kā saprotu, ja to dara tad, ja kavē (Un cik laika Tu iztērē bakstot to Vāzi un meklējot maršrutu uz ko ietaupīt 2 min?), bet ikdienas braukšanai? Ja man punktā B tikšanās ir 11:30, kāda starpība, vai es tur ierodos 11:15 vai 11:17? Ko darīt ar tām ietaupītajām minūtēm?  :scratch:

Es saprotu, ka tehnoloģijas palīdz izvairīties no liekiem resursu patēriņiem, bet līdz ar to - radina nedomāt. Pati attīstība sanāk absurda - rezultāts radina nedomāt. Uztaisam lielu apli un kāpjam atpakaļ kokos - pārtiku sagādās mākslīgais intelekts :D

Teorijā pareizi ir - nevis radina nedomāt, bet izmantot resursus, šajā gadījumā smadzeņu resursus, racionālāk. Tas nozīmē, ka cilvēkam galvā būtu jāpatur tiešām svarīgas lietas - aktuālākie telefona nr, adreses, pin kodi, paroles, maka un atslēgu atrašanās vieta utt, bet informāciju, ko ikdienā nevajag, piemēram, kvadrātsaknes,  var sameklēt netā.
Pagājušā gadsimta sākumā, kad ASV mājsaimniecēm tika prezentēta veļas mazgājamā mašīna, viens no saukļiem bija, ka šo izmantojot, paliks pāri daudz brīva laika, ko izmantot kam svarīgākam. Mūsdienu cilvēkam ir sajucis, kas tad īsti ir svarīgi. Man ir viens tāds paziņa, kas ļoti mīl optimizēt laika patēriņu. Līdz tādam, ka viņam ir rokas putekļu sūcējs, ar ko viņš izsūc irobota konteinerīti, lai nebūtu jāiet katru dienu jāiet uz virtuvi, kur atrodas miskaste, to konteineru izbērt. Ko viņš dara ar ietaupīto laiku? Sēž internetā un lasa rakstus par jaunākajām tehnoloģijām, kas viņam palīdzēs ietaupīt vēl vairāk laika. Optimizētājs vēl saturīgi pavada laiku, ja salīdzina ar tiem maniem paziņām, kas pārņem no Optimizētāja gatavo praksi, bet ietaupīto laiku izmanto kaķīšu video šērošanai FB. Pat nevis sava kaķa filmēšanai un video publicēšanai, bet vnk - *scroll*, *scroll*,*scroll*...*Like*,*share*,*scroll*,*scroll*,*scroll*..  Un man pat negribas vainot tajā tehniku, tā ir katra paša brīva izvēle, ko darīt ar savu laiku - šērot svešus kaķus, filmēt savu, vai iet kādu tādu uz ielas dzīvojošu no bada paglābt. Visi zina, ka šī izvēle ir. Tas nav tā, ka tas būtu kaut kur sīkā drukā rakstīts. Arvien vairāk ir kampaņu par aktīvo atpūtu, par tā laika samazināšanu, ko pavadam internetā utt. Bet cilvēki izvēlas slinkot. Vienkārši tā izvēlas. Tehnika pie tā ir vainīga tikai tik daudz, kā, ja kādreiz cilvēks gribēja kaut ko interesantu dzīvē, viņam bija jāiziet no mājas. Tagad tas nav obligāti - viss ir internetā.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #16 : 2017. gada 30. decembris, 10:46:13 »
Sešdesmitajos gados jau bija viens nākotnes fantāziju vilnis pēc tam, kad Gogorjānis uzlidoja kosmosā. Kas tik tur nebija, - mašīnas uz gaisa spilveniem, raķetes, visādas automātiskās ierīces. Kas no tā visa ir ienācis sadzīvē pēc 50 gadiem? Teorētiski ir iespējams viss, taču reālā lietošanā tie gadžeti, kas ir paši par sevi baigi autonomie, neienāk.
Vēl ilgs laiks paies līdz bezpilotu satiksmei, kas pārvietojas pa klasisku autoceļu. Drīzāk jau tas nepienāks. Nepieciešama cita ceļu forma, lai to droši varētu izmantot roboti

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #17 : 2017. gada 30. decembris, 12:25:54 »
Vēl ilgs laiks paies līdz bezpilotu satiksmei, kas pārvietojas pa klasisku autoceļu. Drīzāk jau tas nepienāks. Nepieciešama cita ceļu forma, lai to droši varētu izmantot roboti
Ceļu forma der esošā. Tur kur ceļi ir, tātad, ne LV. ASV, Vācijā un Skandināvijas valstīs jau tagad Teslas arī automātiskajā režīmā iekļaujas kopējā satiksmē uz esošajiem ceļiem. Vienīgais, kas vajadzīgs, lai šāds aparāts brauktu pa esošu ceļu automātiskā režīmā, ir skaidri nolasāmi horizontālie ceļa apzīmējumi. Tātad jāuztur maksimāli gluds asfalts ar maksimāli svaigām baltajām/dzeltenajām līnijām. Viss.
Teslas autopiloti testa režīmā atgriezās ne dēļ ceļa. Tas notika tāpēc, ka sensors, kas nosaka, kas ir šķērslis, laicīgi neatšķīra baltu šķērsli no debesīm un rezultātā bojā gāja cilvēks. Vēl diezgan jāstrādā pie šo sensoru kvalitātes, lai Tex fantāzijas ieviestos dzīvē, bet tas notiks.

Par 60to gadu fantāzijām un to, kāpēc mūsdienās to nav. Auto, kas lido uz gaisa spilvena, tika izgatavots 80tajos gados Kanādā. Tam bija zema manevrētspēja un totāli neefektīvs enerğijas patēriņš. Kamēr neizdomās efektīvāku lidaparātu degvielu par to, kas ir, ņemot vērā bākas lielumu un iespējamo pasažieru skaitu, kā masu produkts, viņš ir tik dārgs gan ražošanā, gan uzturēšanā, ka to nemaz neražo. Tāpat, kā lidojošos šķīvīšus - arī nerentabls projekts.
Toties mums ir robots, kas uzkopj grīdu, no telefona vadāma veļasmašīna, telefons, kas gudrāks par pašiem un citas lietas, kas tajās filmās nebija, kas ir veidojušās no praktisko lietu uzlabošanas. 60tajos nefantazēja par interaktīvo televīziju, tad brīnijās par to, ka TV vispār var būt vairāk par vienu kanālu. Ne viss, ko rāda sci-fi filmās, cilvēkiem ikdienā vajag, ne viss ir ergonomisks un efektīvs lietošanā. Un ne viss no filmām un grāmatām, pakļaujas fizikas likumiem. Tāpēc jau tās saucās fantastikas filmas.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #18 : 2017. gada 30. decembris, 12:41:36 »
Maruu, tas viss ir tikai teorētiski. Pārāk daudz iespējamo kļūdas faktoru. Parastās līnijas pazūd zem balta sniega. Automobilim būs simtiem sensoru, kas nav pasargāti no nejaušības bojājumiem. Pārāk daudz iespējamo pārpratumu versiju, kuras programmētāji nebūs iedomājušies.
Pa sliedēm, - jā, pa gaisu - jā, bet ne pa tupu autoceļu. Ja nu vienīgi tajā iestrādā kkādas elektroniskas joslu līnijas. Bet tad uz pāķiem tikpat nevarēs aizbraukt. Ak jā, pāķu nemaz vairs nebūs, ... "visur cilvēki baltos halātos, inteliģenti, dizains" c:MDNC  :sarcasm:

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #19 : 2017. gada 30. decembris, 15:48:31 »
Maruu, tas viss ir tikai teorētiski. Pārāk daudz iespējamo kļūdas faktoru. Parastās līnijas pazūd zem balta sniega. Automobilim būs simtiem sensoru, kas nav pasargāti no nejaušības bojājumiem. Pārāk daudz iespējamo pārpratumu versiju, kuras programmētāji nebūs iedomājušies.
Pa sliedēm, - jā, pa gaisu - jā, bet ne pa tupu autoceļu. Ja nu vienīgi tajā iestrādā kkādas elektroniskas joslu līnijas. Bet tad uz pāķiem tikpat nevarēs aizbraukt. Ak jā, pāķu nemaz vairs nebūs, ... "visur cilvēki baltos halātos, inteliģenti, dizains" c:MDNC  :sarcasm:
Skandināvijā ir sniegs, bet pie viņiem tās automātiskās Teslas uz ceļa ir jau pāris gadus un pa grāvjiem nevārtās. Kā viņi to dabū gatavu, nemācēšu teikt, tik ļoti neinteresē. Googlei gan jau ir info par precīzākām tehnoloģijām, kā tas notiek.
Par pāķiem, zini, ir tā, ka tad, kad braucu ar autobusu uz saviem pāķiem, tur pa ceļam bieži redzu ainu, ka Gulbenē iekāpj tantuks, sapircies pilnas somas, izbrauc ar autobusu kādu gabalu aiz pilsētas un tur viņu pieturā sagaida onkulītis ar zirgu pajūgu. Tas ir mūsdienās, vēl pirms dažiem mēnešiem šos abus redzēju. Kam nebūs opcijas pie mājas piekļūt ar autopilotu, tas, droši vien, pāķos izmantos klasisko braucamo. Tajā pat laikā savos pāķos labi redzu, ka tad, kad cilvēki tur iegādājas īpašumu, pirmā lieta, ko dara - uztaisa līdz tam sakarīgu ceļu, lai nebojātu mašīnas. Laiki mainīsies, mainīsies arī ceļš, kādu taisīs. Tā vienkārši.