Autors Tēma: Kiberdrošiba  (Lasīts 2321 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Atuss

Kiberdrošiba
« : 2018. gada 03. janvāris, 16:22:40 »
Nedaudz par Kiberdrošību saprotamā tekstā ( cik nu var)

Sekojiet līdzi sava datora apakš-procesiem:

1) Keylogger,
2) Bash skripts,
3) Un citi.

Veidojiet drošas paroles:

Vidēja latvieša paroli var atkost 2 minūtēs ar skripta palīdzību.

Kārtīgi pavērojiet ko atverat un no kā atnāk ziņas:

Daži burti var būt samainīti vietām lai izskatās tā, ka tas ir ikdienišķs pakalpojums bet kad ieskatās tad var manīt ē-pastos kļūdas ( speciālas), viņi ķer tikai to vienu "klikšķi", kuru lielāka daļa nospiež lai redzētu tad kāds ir tas rēķins utt.

Nelieciet pie datora nepazīstamus USB!

Pagaidām uz ātro viss, jāskrien tālāk uz vietu, kur piedzimst vējš.

Es esmu filozofs Hereklatuss

Atslēdzies daddy

Re: Kiberdrošiba
« Atbilde #1 : 2018. gada 03. janvāris, 16:56:40 »
Nedaudz par Kiberdrošību saprotamā tekstā ( cik nu var)
Sekojiet līdzi sava datora apakš-procesiem:
1) Keylogger,
2) Bash skripts,
3) Un citi.

Ļoti savlaicīgs un vērtīgs padoms  :sarcasm:   Cik reizes dienā Uzdevumu pārvaldniekā vajadzētu skatīties? :)
Palīdzi tikt galā ar mana datora apakšprocesiem (skat bildīti), kuri ir vajadzīgi un kuri nē... un kurš var būt ir kaitīgs??!   :sad_smiley:
kad būsi šo izpētījis, dod ziņu, ielikšu vēl, šī ir 1/5 daļa...  :smej:

un... īsti vīri bekapus netaisa, vai ne?  :ou:

[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 03. janvāris, 17:03:37 no daddy »

Atslēdzies Atuss

« Atbilde #2 : 2018. gada 03. janvāris, 18:42:52 »

Ļoti savlaicīgs un vērtīgs padoms  :sarcasm:   Cik reizes dienā Uzdevumu pārvaldniekā vajadzētu skatīties? :)
Palīdzi tikt galā ar mana datora apakšprocesiem (skat bildīti), kuri ir vajadzīgi un kuri nē... un kurš var būt ir kaitīgs??!   :sad_smiley:
kad būsi šo izpētījis, dod ziņu, ielikšu vēl, šī ir 1/5 daļa...  :smej:

un... īsti vīri bekapus netaisa, vai ne?  :ou:

"un... īsti vīri bekapus netaisa, vai ne?", Pēc teikuma spriežu, ka kko zini, par datorsistēmām un, vai tīkliem. Ja, jā tad jau Tev uztasīt skriptu, kas skatās tavā vietā nebūs grūti.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #3 : 2018. gada 04. janvāris, 09:08:22 »
jā, šo to zinu, tāpēc ironizēju par "pamācībām" tipa - uzsildiet vakardienas cepeti (veidojiet drošas paroles)...  :faint:
nē, nu jau nav nekas nepareizs, bet labuma arī nekāda, ja nepasaka, kas ir droša parole...

Šodien par puslīdz drošu uzskatāma parole, kura ir vismaz 10 simbolus gara, satur lielos un mazos burtus, ciparus un speciālos simbolus... tādas paroles atlaušanai ar "parastu" datoru vajadzīgi vairāki gadi.

Paroles "stiprību" var pārbaudīt piemēram šeit https://howsecureismypassword.net/  tomēr NEKAD nevadiet līdzīgās vietnēs savas īstās paroles, pamainiet dažus burtiņus, cipariņus   

Atslēdzies daddy

« Atbilde #4 : 2018. gada 04. janvāris, 09:45:01 »
HRESTOMĀTISKA kļūda, kā lietotājs atklāj "visai pasaulei" savu stipro paroli.

Pieņemsim jums ir e-pasta konts, piekļuvi kuram aizsargā "stipra" parole - vismaz 10 simbolus gara, satur lielos un mazos burtus, ciparus un speciālos simbolus, viss kā vajag...

Un tad jūs vēlaties piereģistrēties kādā vietnē (e-bay, Amazon, u.c.), kura jums kā identifikatoru pajautā e-pasta adresi un paroli... nu un "cilvēks naivais" ieraksta to pašu e-pasta konta paroli (jo citu baidās aizmirst), tādējādi būtībā iedodot vietnes uzturētājiem piekļuvi savam e-pastam.

Atslēdzies Milka

« Atbilde #5 : 2018. gada 04. janvāris, 15:48:21 »
Es, piemēram, vispār nezinu, kas ir datora apakšprocesi. Ko nu?  :thinking:

Atslēdzies Atuss

« Atbilde #6 : 2018. gada 04. janvāris, 19:44:06 »
Es, piemēram, vispār nezinu, kas ir datora apakšprocesi. Ko nu?  :thinking:

Ctrl + alt + delete

Atslēdzies Atuss

« Atbilde #7 : 2018. gada 04. janvāris, 19:49:49 »
HRESTOMĀTISKA kļūda, kā lietotājs atklāj "visai pasaulei" savu stipro paroli.

Pieņemsim jums ir e-pasta konts, piekļuvi kuram aizsargā "stipra" parole - vismaz 10 simbolus gara, satur lielos un mazos burtus, ciparus un speciālos simbolus, viss kā vajag...

Un tad jūs vēlaties piereģistrēties kādā vietnē (e-bay, Amazon, u.c.), kura jums kā identifikatoru pajautā e-pasta adresi un paroli... nu un "cilvēks naivais" ieraksta to pašu e-pasta konta paroli (jo citu baidās aizmirst), tādējādi būtībā iedodot vietnes uzturētājiem piekļuvi savam e-pastam.

Ir dažādi riski, jautajums cik tas lietotājs ir apķērīgs. Paroli var iegūt ļoti viegli.. Epasts - izskatās kā Lmt rēķins, nu gribas atvērt un redzēt, nesen gadijums ar airbaltic un cilveku datiem.