Autors Tēma: Laima Kota "Mierielas vilkme"  (Lasīts 1939 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies dr.no

Laima Kota "Mierielas vilkme"
« : 2018. gada 21. janvāris, 15:16:56 »
Riskēšu šai gràmatai atvērt savu tēmu...ceru, ka bùs diskusija! :)
Grāmata izdota 2016.gadā, "Dienas gràmata".
Romāns sarakstīts "maģiskā reālisma" garà...nu, šis termins varbūt ierindas lasītājam ir mītisks, tàpēc papildināšu, ka "Mierielas vilkme" ir Bulgakova a la "Meistars un Margarita" stilā..
Kas kopīgs?
Nu, sākšu ar to, ka viens romāns vēsta par notikumiem pirms Lieldienām, bet mūsējais par pirms Ziemassvētku laiku...nu, laikam jau pareizi...pareizticīgajam svarīgāki svētki ir Kristus ziedo§anās un augšàmcelšanās, kamēr latviešiem svarīgāki ir Zsv...
Bulgakovam viens no galv.varoņiem ir runcis Begemots, bet Laimai tā ir kaķe Hekate , nosaukta grieķu dievietes Hekates vārdā, kura atbild par Mēnesi, burvestībām, sapņu murgiem utt...tāc mīlīgs kaķītis! :)
Ja Bulgakovs sāk ar Volanda ierašanos Maskavā, tad Kota sàk ar grēku plūdiem Rīgā..
Ja Volands iepazīst maskaviešus cirkà, kur konstatē, ka tādi paši vien ir, tikai dzīvokļa jautājums tos sabojājis..
Kota savukārt mūs aizved cirka vietā uz Rīgas lidostu, kur iepazīstina ar dažàdām mùsu tautiešu grupām...man vislabāk patika Briseles ofisu planktona raksturojums - nu, tie iedomīgie latvieši, kuri stràdā ES struktūrās...tas grāmatā nav teikts, bet vai ziniet, ka vienīgà nācija, kurai nav skolas savā valodā Briselè ir latvieši?...latviešu bērni mācās angļu valodā, kamēr igauņiem, somiem, leišiem, ungàriem un visiem citiem Briselē ir skolas savā valodā..
Romānā tiek manifestēts feminisms! ..sieviete plūdu, grūtību priekšā kļùst liela un varena, bet vīrietis sīks un maziņš...fui, Laima! ;)
Tiešàm daudz par Mierielu, kas izaugusi no "taciņas uz kapiem" !:)
Tas ir aizraujoši un grafomànijas nīdējām nepatiks, bet nevajag satraukties, Laima nav tà latviešu rakstniece, kura prastu uzrakstīt vienu teikumu lappuses garumā! ;)
Manuprāt, labākais Laimas darbs...labāks par Benjamiņas stāstu.
Iesaku! :)

Atslēdzies dr.no

Re: Laima Kota "Mierielas vilkme"
« Atbilde #1 : 2018. gada 21. janvāris, 15:35:01 »
Laima neslimo ar mazvērtības kompleksu :)...šis citàts no grāmatas patiks Spārkai -
""Bràļi," viena no lietuvietēm negaidīti ierunàjās latvietiski. Tà ka latvieši saprot, ko lietuvieši saka lietuviski: "Mēs Lietuvā vienmēr brīnāmies, kàpēc pie jums lielàkas rakstnieces ir sievietes, bet mums Lietuvà lielāki dzejnieki ir vīrieši?"" (c)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #2 : 2018. gada 21. janvāris, 21:41:41 »
Labprāt iedrošinātu autoru nākamajām tēmām ar kādu komentu, bet, atvaino, lasījis neesmu. То биш, - и мнения не имею.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies dr.no

« Atbilde #3 : 2018. gada 24. janvāris, 12:01:18 »
Ja salīdzinām "Meistaru un Margaritu" ar "Mierielas vilkmi", tad noteikti jārunā par dievišķo vai reliģiozo pusi...vispirms par Bulgakova darbu!
Viens no krievu pareizticīgās baznīcas teologiem, mūks ar sarežģītu senkrievu/grieķu vàrdu, kuru neatcerēšos (lai cik izdzertu), pateicis, ka viņa teologa viedoklis ir, ka "Meistars un Margarita" ir  Sātana evanģēlijs...
Padomāsim! :)
Ir sarakstīti 4 evanģēliji, kuri veido Jauno Derību, - Mateja, Marka, Lūkas un Jàņa, kuri sarakstīti m.ē.65.-80.gados...bet vai tajos ir atspoguļots Sātana viedoklis par šiem notikumiem?
nav!
Ko saka Volands? - Es tur biju!
Sàtans ir mūžīgs, viņam nav obligāti jāsaraksta savs evanģēlijs pirmajos gados , viņš var pagaidīt arī tūkstoti gadu vai divus tūkstošus...un viņš tak cīnās par savu vēstījumu!
Rokraksti nedeg! :)
Kamēr notika cīņa ar šī darba publicēšanu, tikmēr notika savādas lietas, par kurām stāstīja laikabiedri...it kā nelabais ir blakus..taču, kad Bulgakova darbs guva pasaules atzinību un ir viens no XX gadsimta labākajiem romāniem, mistiskās lietas beidzās - ko tur vairs sargāt, ja neviens vairs to darbu nevar noslēpt vai sadedzināt...
Kas ir galvenā doma no Sātana "Meistarā un Margaritā"?....manuprāt, tas, ka Ješoa ir cilvēka bērns...

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #4 : 2018. gada 24. janvāris, 12:09:27 »
man kā Zigim...palsīšu ,komentārus, bet mana viedoklja nebuus,jo es no LV grāmatām esmu tālu( ja kādam ir liekas, var sūtīt man )...
nee, elektroniski nelasu... :n-:
aaa žaļ...
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #5 : 2018. gada 24. janvāris, 13:43:37 »
Atceros, ka šo grāmatu jau kkad apspriedām. Reno vēl bija tajā mājā dzīvojusi vai tml.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2018. gada 24. janvāris, 13:57:52 »
 Tā bija cita grāmata -Istaba, kas man patika

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #7 : 2018. gada 24. janvāris, 14:20:14 »
Man tagad abas galvā sajukušas....Ā, izlasīju tēmas sākumu un atcerējos, bet teikt nav ko, jo pasen lasīju.

Atslēdzies dr.no

« Atbilde #8 : 2018. gada 24. janvāris, 16:01:58 »
Pirms riskēju atvērt šo tēmu es meklētājā atradu tikai vienu ierakstu no Luīzes pie jaunlasītajām grāmatàm...varbūt tarkšķī dàmas spriedušas, kad grāmata iznāca 2016.gadā :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2018. gada 24. janvāris, 16:19:45 »
Mierielas vilkmi, lasīju, pamocīju ... un noliku. Man nepatika nesakarīgās (manuprāt) fantāzijas, ar kurām tika lāpīta sižeta virzība. Tā arī atdevu bibliotekā.

Mūsu gaumes bezcerīgi nesakrīt :rofl:

Atslēdzies dr.no

« Atbilde #10 : 2018. gada 24. janvāris, 17:42:15 »

Mūsu gaumes bezcerīgi nesakrīt :rofl:
mēģini vēlreiz...man sākumā, pat līdz 1/3 bija grūti...Laimas ironiski ciniskais feļetonista stiliņš kaitināja - tā nav augstā literatūra, tà mēs šeit SF rakstām - Camma, mellene 88, arī es un citi...nav nekā no Beņjamiņai veltītā, drīzāk ir šampiņjoni...taču lasot ilgàk sàc saprast Laimas ieceri...saukt viņu par literatūras daiļslidotàju ir glaimojoši, jo ir arī prasta kā zemniece vai kolhozniece....bet vēstījums kopā ir labs....es šo tēmu rakstu kà maģisko reālismu latv.literatūrā...protams, Laimai līdz Bulgakovam tālu....taču šo rpmānu izcelt var ! :)

Atslēdzies dr.no

« Atbilde #11 : 2018. gada 25. janvāris, 14:21:06 »
Bija jautàjums Ēķim...par ko bùs Graubas nākošā filma?
Andrejs pasmaidīja un atbildēja - par Ziemassvētkiem! :)

p.s.
Laimas romāns ir zsv...tiešām filmēs to grupņiku lidostā? :D