Autors Tēma: "strikti ievērot"  (Lasīts 1352 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

"strikti ievērot"
« : 2018. gada 23. maijs, 15:46:40 »
Spārka, es visu rūpīgi apdomāju :smej:

Vāciski saka – strikter Befehl, strikt befolgen. Latviski vārdnīcās to tulko – stingra pavēle, stingri ievērot. Pret šiem tulkojumiem nav ko iebilst. Bet latvieši sākuši lietot vārdu strikts, kas ir vācu valodas atdarinājums. Šo vārdu labprāt lieto pat tādi runātāji, kas vairās no vācu valodas vārdiem bode, bilde, foršs, gruntīgs, luste, mamma, placis, prove, vinnēt un daudziem citiem līdzīgiem, kas tagad izplatījušies mūsu valodā.

– Partijas striktais lēmums aiziet no valdības koalīcijas pamatots ar kādu spēku ietekmi.

– Vācija Kosovas bēgļu jautājumā ieņem striktu nostāju.

– Kad atklāja Valmieras teātŗa jauno ēku, apmeklētāji un kritiķi nāca ar striktām prasībām par izrāžu kvalitāti.

– Ministrs izteicis striktas prasības, ka darbinieki, kam bijuši disciplīnas pārkāpumi, šai darbā nevar atgriezties.

Šais teikumos nav nekādas vajadzības lietot vārdu strikts. Labāk iederas sen zināms latviešu valodas vārds stingrs vai kāds cits

Atslēdzies Spārka

Re: "strikti ievērot"
« Atbilde #1 : 2018. gada 23. maijs, 16:21:03 »
Paskaidrojums.
Tā bija reno piebilde"Noteikumi vieglajā valodā", kur es biju lietojusi "strikti ievērot".
Paldies, reno!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #2 : 2018. gada 23. maijs, 16:42:41 »
ar ko atšķiras, teiksim, "Aizliegts" no "Stingri aizliegts" ? To pirmo aizliegumu tā kā drīkst neievērot?

Atslēdzies Broms

« Atbilde #3 : 2018. gada 23. maijs, 18:03:56 »
ar ko atšķiras, teiksim, "Aizliegts" no "Stingri aizliegts" ? To pirmo aizliegumu tā kā drīkst neievērot?
Azliegts - tur neej. Nedrīkst!
Stingri aizliegts - Tu ko, b.., uzrakstu neredzi!? ..sies prom! /met ar akmeni/

Atslēdzies Minne

« Atbilde #4 : 2018. gada 23. maijs, 18:52:09 »
reno, es gan teiktu, ka arī vārdam "stingrs" ir vāciska/ģermāniska? izcelsme - no vārda "streng".

Bet neesmu filoloģe,  vienkārši ar ausi dzirdu līdzību un ņemu vērā vārda tulkojumu