Autors Tēma: Mietpilsonības māksla ir dekadence  (Lasīts 5582 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies ziro

Mietpilsonības māksla ir dekadence
« : 2018. gada 30. septembris, 09:11:54 »
 Mūsdienu pasaulē valda neoliberālisms ar sev raksturīgo vērtību sistēmu un “patērētāju sabiedrību”.  Un aktuālas mākslas piedāvājums ir atbilstošs, pamatā jau dekadence, ko var “patērēt” neieguldot nekādu savu piepūli, atstājot piepūli ‘naudas pelnīšanai’. Nevar teikt, ka tas mums ir nokritis no “svaiga gaisa”, šādai attīstībai ir sociāls pamats – apjucis, dezorientēts cilvēks, kas ir ļoti atbilstošs saimniecības vajadzībām atrodoties pastāvīgi mainīgas ražošanas apkalpošanas ciklā “patērētāju sabiedrībā”. Un tas nav noticis vienā dienā, jo jau Nīče rakstījis par šo procesu: “Mēs esam sev nezināmi – mēs, izzinošie, - mēs paši sev pašiem: tam ir savs pietiekams pamats. Nekad sevi neesam meklējuši – kā tad lai gadītos, ka kādu dienu mēs sevi atrodam? Ir pareizi sacīts: “kur jūsu manta, tur būs jūsu sirds”*; mūsu manta ir tur, kur stāv mūsu izziņas stropi. Kā dzimuši gara spārnaiņi un medus vācēji mēs vienmēr esam ceļā uz turieni, īstenībā mums ir tikai viena sirdsrūpe – kaut ko “nest mājās”. Ja nu par pārējo dzīvē, par tā dēvētajiem “pārdzīvojumiem”- tad kuram no mums gan pietiek tam nopietnības? Vai arī pietiek laika? Baidos, ka šajās lietās mēs nekad neesam bijusi “lietas kursā”: tur taču nevēršas mūsu sirds - pat ne auss! <..>Mēs nenovēršami paliekam sev sveši, mēs sevi nesaprotam, mēs nevaram nesajaukt sevi ar citiem, mums mūžu mūžos būs spēkā tēze: “Katrs pats sev vistālākais” - sev pašiem mēs neesam “izzinošie”...” /Frīdrihs Vilhelms Nīče “Par morāles ciltsrakstiem”/ Kopumā, sabiedrība neoliberālismā “maļas” tukšgaitā ražošanas cikla: ražošana – patērēšana - utilizācija, ietvaros, un liberālisms sen ir pazaudējis savu jēgu gana daudz jau piedāvā “liberālisma dogmas”, kas vairs nav saistīts ar brīvībām, bet ar viedokli par pasaules uzbūvi. Principā apstiprinot to, ka mūsdienu cilvēks ir padarīts par “ražošanas mašīnas skrūvīti”, pamatā  jau kā saražoto “vērtību” patērētājs, kas principā ļauj viņam neieinteresēties par dzīvi ārpus savas mājsaimniecības, kas ir jaunā mietpilsonības sintēze.

*Lūkas evaņģēlijs 12:34  Jo, kur jūsu manta, tur būs arī jūsu sirds.
33 Pārdodiet savu īpašumu un izdaliet to nabagiem, gādājiet sev naudas makus, kas nepaliek veci, neizsīkstošu mantu debesīs, kur zaglis nevar piekļūt un ko kodes nevar maitāt.
 34 Jo, kur jūsu manta, tur būs arī jūsu sirds.

Mateja evaņģēlijs 6:21 “Jo, kur ir tava manta, tur būs arī tava sirds.”
20 Bet krājiet sev mantas debesīs, kur ne kodes, ne rūsa tās nemaitā un kur zagļi nerok un nezog.
 21 Jo, kur ir tava manta, tur būs arī tava sirds.

Mja, un kā jūs jūtaties šādā pasaulē?
Sveikiņi ...

Atslēdzies reno

Re: Mietpilsonības māksla ir dekadence
« Atbilde #1 : 2018. gada 30. septembris, 09:26:14 »
Varbūt tomēr sāc ar sevi? Vai tu jūties kā dezorientēts patērētājs, kas nesaprot, kāpēc neviens neglezno vai nesacer kā pirms 200 gadiem?
Vēl-padomā, cik plašs bija "mākslas patērētāju" loks pirms -100, 200, 400 gadiem

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #2 : 2018. gada 30. septembris, 10:03:27 »
Kā es uz to skatos? Cilvēks nav tikai tas, ko no rīta mēs redzam spogulī. Cilvēks nav tikai forma un tās saturs, bet arī Visuma mikrodaļiņa, kas jau ar savu eksistenci pārveido visu ar ko saskaras. No ķīmiskā un fiziskā viedokļa viņš ir atomu koncentrēta čupiņa, kas pēc būtības nav ierobežota savā kustībā, tātad atrodas nebeidzamā mijiedarbībā ar visu apkārtējo vidi. Tātad mēs esam ne tikai tas, ko uzskatam par cilvēku bet arī daļa no mūsu vides, ko paši veidojam un mainām. Vienalga, ko mēs darītu, tas iespaido un maina pasauli ap mums. Kāds rada mūziku un tās skaņas iedvesmo vai apbēdina. Tā arī ir apkārtēja vide, kas kaut ko maina šajā pasaulē. Cits krāj naudu, kurai Visuma mērogā nav nekādas nozīmes, bet tas maina sabiedrības materiālo līdzsvaru, jo uz tā rēķina kādam ir mazāk. Cits krāj mantu, līdz ar to maina savu vidi, kura būtībā ir arī mūsu. Bet vairumam uz to ir pofig, jo bez tās ir vieglāk elpot. Kaut kā tā... Katrs pats izvēlās, kādā pasaulē vēlās dzīvot un pārveido to pēc sava prāta, ar jebko, ar savām domām, ar to, ko dara vai neizdara, ko pasaka, par ko sapņo un ar ko piekrāmē savu apkārtni. Un tā līdz bezgalībai, principā, cilvēka iespējas nav ierobežotas un arī nav prognozējamas.

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2018. gada 30. septembris, 10:20:34 »
<Un aktuālas mākslas piedāvājums ir atbilstošs, pamatā jau dekadence, ko var “patērēt” neieguldot nekādu savu piepūli, atstājot piepūli ‘naudas pelnīšanai’. >“

Es varu vienkārši smieties par šo uzpotēto naivumu -lūk, senāk, tā tik bija māksla, visa muzejos, bet kas šodien -ākstība, kičs un dekadence!
Mīļo cilvēk, arī senāk, tajā brīdī, kad pirmo švīku uz alas sienas uzvilka, bija māksla un bija dekadence.
Luvras gaitenis piepildīts ar bildēm 3x 4 m ar nosaukumu"Lielformāta 18. gs. franču glezniec'ba" jau nav māksla. Ermitāžai pirka vnk uz kvadrātmetriem. "Mazos holandiešus"mālēja steriem -arī tur māksla bija varbūt 5%. Un tad jau paceļas jautājums, ko tu uzskati par nedekadentisko mākslu -Rubensa plikņus?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #4 : 2018. gada 30. septembris, 10:48:21 »
Veļu laiks sācies...
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #5 : 2018. gada 30. septembris, 11:29:29 »
Es it kā pielāgojos, tomēr ... to naudu, kuru cilvēks nopelna, neviens nepiespiež notērēt pašam nevajadzīgos krāmos un spilgtu izjūtu meklējumos. Par to pašu naudu var nopirkt arī vairāk brīvības. Salīdzinot ar ekstrēmmietpilsoņiem, es dzīvoju gana pieticīgi, ir pat tādi, domāju, kuri par savādnieku un pamuļķi uzskata. Toties ... pēc Marksa terminoloģijas ieguldu to, ko varēju notērēt, ražošanas līdzekļos un krāju kapitālu ar domu, ka kādudien uz darbu vairs varēšu neiet, - visu man nodrošinās rente. Un tad ... Jā, tieši un tikai tad, es sākšu interesēties par mākslu un citām lietām, par kurām domāt man šodien par agru. Tad es varēšu atļauties nebūt mietpilsonis, jo cilvēks ar pustukšu vēderu nekādu augsto mākslu baudīt nav spējīgs. Vien izlikties.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2018. gada 30. septembris, 14:08:30 »
Nesanāks. Mākslu saprast un baudīt mācās no bērnības. Vienalga, tukšu vai pilnu vēderu

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2018. gada 30. septembris, 14:09:52 »
Mja, un kā jūs jūtaties šādā pasaulē?

Jūtos labi :) Materiālās vērtības nekad nav bijusi pašvērtība,
bet līdzeklis iegūt ko citu - ko laiks un kodes nebojā ;) :D .
Mēsli allaž peld pa virsu, bet ja pašķūrē nost, var atklāt ko vērtīgu. :)
Materiālais un nemateriālais vienmēr ir paralēli, viens otram netraucē, drīzāk pretēji. :)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #8 : 2018. gada 30. septembris, 14:36:25 »
Pilnīgi piekrītu Tuk. Kas ir atbildīgs un dāsns, tas padomās par materiālo pusi, lai būtu sev un saviem tuvākiem, ko dot. Lai nebūtu ņēmējs un lai nebūtu no citiem atkarīgs, lai varētu ar prieku dot gan materiālas, gan nemateriālas vērtības. Kam nav materiālā pamata, nav arī nekā nemateriāla, ko dot, tikai meklē, kā izsūkt citus.

Reno, baudīt mākslu reizēm nav iespējams, mākslas baudīšana prasa līdzekļus. Un atslēgas vārds - baudīt, nesanāk īsta baudīšana, ja ir stress par materiālo pusi.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2018. gada 30. septembris, 14:46:27 »
Reno, baudīt mākslu reizēm nav iespējams, mākslas baudīšana prasa līdzekļus. Un atslēgas vārds - baudīt, nesanāk īsta baudīšana, ja ir stress par materiālo pusi.

Ja mākslu uztver vien kā baudas avotu - tas varētu būt īsti dekadentiski... ;) :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2018. gada 30. septembris, 15:09:35 »
Ja ņem vērā Maslova piramīdu, protams, māksla nekādi nebūs pie  eksistenciālām pamatvajadzībām...
Tajā pat laikā estētiskās  prasības ir- to var vērot tautas mākslā, tie paši praktiskiem nolūkiem adītie cimdi, zeķes, tautastērpi... Tā ka ne no maizes vien... ;) :)

Ja runā par profesionālo mākslu, tad runa ir par izglītotu vidusslāni, kuram vēlme un interese iedziļināties un sekot līdzi mākslas norisēm.
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 30. septembris, 15:23:22 no tuk »

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #11 : 2018. gada 30. septembris, 15:40:44 »
Izlasīju tikai virsrakstu un iestrēgu - Mietpilsonības māksla.

Tas ir kas - māksla būt mietpilsonim?

Nu labi, piespiedos izlasīt arī tālāko tekstu ar vāju gramatiku... Putra kautkāda, nesapratu, ko grib autors izz/uzzināt.

Atvičaju, cik nu izlobīju - jūtos normāli "šajā sabiedrībā", jo "mājās atnestais" apmierina ne vien fizioloģiskās vajadzības, bet liek gribēt arī estētiku un barību dvēselei.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #12 : 2018. gada 30. septembris, 20:21:26 »
Nesanāks. Mākslu saprast un baudīt mācās no bērnības. Vienalga, tukšu vai pilnu vēderu

Tad nāksies iztikt bez mākslas. Tad bērni vai mazbērni, es ceru, jau no bērna kājas varēs netraucēti un bez stresa nodarboties ar to, kas sirdij tuvāks. Arī ar mākslu tai skaitā. Tomēr palieku pie pārliecības, ka cilvēks bez materiālās nodrošinātības brīvs nekad būt nevar. Lai jebko paīstam baudītu, ir jābūt brīvam.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2018. gada 30. septembris, 21:08:08 »
Lai mākslu  prastu baudīt, to ir jāsaprot, kaut kādām pamata zināšanām vēlams būt. Tātad vispirms ir skatīšanās :just_popcorn: , domāšana :scratch:  un mācīšanās. :banhead:
Var jau viskautko runāt par intuīciju un dabisko inteliģenci utt., bet cerēt, ka nu es nolemšu baudīt mākslu un tiešām gūt to baudu, gan nevajag. Izrādīsies, ka patīk tikai gulbīši  un LR2 -un to nu mēs visi zinām ka tā ir totāla dekadence un mietpilsonība :smej:

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #14 : 2018. gada 30. septembris, 21:29:55 »
Nu nedzīvojam jau mēs ar Zigi alā vai džungļos..
Un gulbīšus sen neesmu redzējusi, kā arī radio sen neesmu klausījusies..
Bet nu nesaprast vienkāršas lietas vai izlikties nesaprotam..
Un jā, ir tā dabiskā inteliģence arī.. citiem mācītajiem un visur ar mākslu un kultūru apbērtajiem.. ar visādām iespējām.. var tās vienkārši nebūt. Toties ir snobisms. Un ļoti bieži tā ir.
Un izrādīt, ka radio 2 ir vienkārši phē.., es pat nezinu.. nu tas no sērijas - es seriālus neskatos..