Autors Tēma: kā organizēt arodbiedrību mūsdienās?  (Lasīts 6007 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies nakata kngs

kā organizēt arodbiedrību mūsdienās?
« : 2018. gada 15. oktobris, 18:53:30 »
Nu, daudziem ir padomju arodbiedrību pieredzi!...no algas automātā atvelk 1% un dod iespēju atvaļinājumā dabūt ceļazīmi uz Krimu vai pat Bulgāriju...nu, varbūt vēl bija plusi, bet kurš tos vairs atceras...ienākot mežonīgajam kapitālismam, arodbiedrības nomira nevalstiskajā sektorà...palikušas tur skolotāji utt - tie, kuri neražo kopproduktu, bet tērē...
Kā izveidot arodbiedrības privātajā sektorā?
Šķiet alerģija pret padomju mantojumu ir beidzies, bet spēka veidot arodbiedrības navu...
Nerunāsim par ģimenes uzņēmumiem, mazām firmām, kur maz darbinieku un kur tā arodbiedrība ir nonsens...
Runāsim par lieliem uzņēmumiem...nu, par Rimi, Maxima utt
Kā arodbiedrības ieguva spēku Amerikā?
Ar gangsteriem!
Strādniekiem ir prasības un gangsteri piespiež saimniekus ar tàm rēķināties! ...kam sadod pa degunu, kam nodedzina mašīnu utt....gangsteri saņem % no arodbiedrībām...
Nu, lùk, kāpēc man šķiet, ka lai izveidotu normālas cīņas spējīgas arodbiedrības kopprudukta veidošajā sektorā ir vajadzīga Amerikas pieredze? ;)

Atslēdzies Broms

Re: kā organizēt arodbiedrību mūsdienās?
« Atbilde #1 : 2018. gada 15. oktobris, 19:31:26 »
Nu jā... 90-tajos veidojās daudzas arodbiedrības. Biedrus pierunāja ar lodāmuru un gludekli :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #2 : 2018. gada 15. oktobris, 19:47:49 »
Nu jā... 90-tajos veidojās daudzas arodbiedrības. Biedrus pierunāja ar lodāmuru un gludekli :)
Mēs runājam teorētiski! :)
Ok, kà panàkt šajā demokrātijā, lai Maxima saimnieks rēķinās ar darbiniekiem?
Tādi kā Maxima /Rimi saimnieki rēķinās tikai ar spēku...kàds spēks no kasierēm un plauktos krāvējàm?
Es par to, ka visu spējìgo arodbiedrību sākums ir krimināls....strādnieki samet biedru naudu, lai piekauj īpa§nieku...un tad viens otru sāk sadzirdēt...

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #3 : 2018. gada 15. oktobris, 21:04:34 »
Ja vajag tūlīt un uzreiz, tad var tā, bet tā maximas kasiere savā būtībā ne ar ko neizmainīsies, ja nezināms bandīts sados pa degunu saimniekam.
Cilvēkus vajag mainīt. Palēnām, un vispirmais ir savu tiesību zināšana, kuras pat ne tikai Maximā un Rimi (esmu pārliecinājies) zina retais no algotajiem. Ar cilvēkiem ir jāstrādā, jāmāca, jāskaidro, un tad, ja izdosies, beigās pat bandīti vajadzīgi nebūs.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #4 : 2018. gada 16. oktobris, 08:17:52 »
Zigi, arobiedrība ir spēks pret spēku!
Tas nav ceļazīmju dalītājs uz Krimu!
Kad notiek ienàkumu sadale, tad nevar paļauties uz īpa§nieka godapràtu....īpa§nieks saviem padotajiem maksàs mazāko tirgus cenu, jo tad vairàk paliks pašam...
Ja runàjam par Maxima/Rimi, tad īpa§niekiem ir miljonu peļņa, bet kasieres nevar aiziet uz tualeti un saņem minimālo...
Nu, kā to draņķi piespiest maksāt darbiniekiem!

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #5 : 2018. gada 16. oktobris, 09:16:45 »
Protams, vecumvecā dziesma par ļaunajiem darba devējiem, kas peldas naudā un verdzina darbiniekus par kapeikām. Nu tad nestrādājiet par kapeikām! Ja nebūs, kas tajās kasēs sēž, būs spiesti maksāt vairāk, līdz gribētāji atradīsies. Tirgus likums.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #6 : 2018. gada 16. oktobris, 15:20:39 »
Protams, vecumvecā dziesma par ļaunajiem darba devējiem, kas peldas naudā un verdzina darbiniekus par kapeikām. Nu tad nestrādājiet par kapeikām! Ja nebūs, kas tajās kasēs sēž, būs spiesti maksāt vairāk, līdz gribētāji atradīsies. Tirgus likums.
esmu pret tirgu darba attiecībās...esmu pēc pārliecības tāds zviedru sociāldemokrāts...savā pieredzē esmu redzējis visu spektru no darba devējiem...un šoreiz, runājot par arodbiedrībām, es par tiem darba devējiem, kuriem cilvēki ir mēsli, resurss - lai viņi kļūtu bagātàki.....lūk, kad redzu šos tipus - manī mostas Robins Huds! :)
Kvadra, nav runa par ģimenes uzņēmumu, par dažu zirgu audzētavu utt...

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #7 : 2018. gada 16. oktobris, 16:53:59 »
īpa§nieks saviem padotajiem maksàs mazāko tirgus cenu, jo tad vairàk paliks pašam...
Ja runàjam par Maxima/Rimi, tad īpa§niekiem ir miljonu peļņa, bet kasieres nevar aiziet uz tualeti un saņem minimālo...

Darbinieks īpašniekam strādās darbu ar mazāko iespējamo ieinteresētību, ātrumu un atdevi. Pēc principa "Es varu arī ātrāk, bet tas maksā ..." jeb "Par tādu algu es sviedrēties netaisos." Citiem vārdiem sakot, ir jāiemāca cilvēki strādāt tā, kā strādāja zaldāti par 7 rbļ. mēnesī PSRS armijā. "Našaļņika smotrit, - rabotai, našaļņika ņe vidit - otdihai."
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2018. gada 16. oktobris, 21:28:44 »
esmu pret tirgu darba attiecībās...esmu pēc pārliecības tāds zviedru sociāldemokrāts...savā pieredzē esmu redzējis visu spektru no darba devējiem...un šoreiz, runājot par arodbiedrībām, es par tiem darba devējiem, kuriem cilvēki ir mēsli, resurss - lai viņi kļūtu bagātàki.....lūk, kad redzu šos tipus - manī mostas Robins Huds! :)
Kvadra, nav runa par ģimenes uzņēmumu, par dažu zirgu audzētavu utt...
Patīk Tev vai ne, bet tās IR tirgus attiecības, kur prece ir darbs. Ja tu pārdod savu darbu par cenu tādu-un-tādu, tad pārdod. Vai nepārdod. Vai kaulējies. Bet, ja reiz pārdod, nu ko tad tur vairs čīkstēt.
       Ir dažādas stratēģijas attiecībā pret darbiniekiem - ir DD, kas darbiniekus novērtē un cenšas pieturēt, pie kuriem cilvēki strādā gadiem un kadru mainība ir niecīga, un ir tādi, kam darbinieki kā maiņas sīknauda rotē nepārtraukti un visu laiku tiek meklēti cilvēki aizgājušo vietā. Jo spējīgākie ilgi neaizkavējas - atrod labāku darbu un aiziet, citi, savukārt, pēc Zigfrīda receptes tēlo, ka strādā, kamēr virsū skatās... Savukārt, DD tēlo, ka maksā, un tā pa riņķi...
P.S. Dižķibeles laikā un naudas badā es iestājos darbā "Krūzā". Divas nedēļas nostrādāju, sapratu, ka tak žitj ņeļzja, un aizgāju. Bet "Krūzas" vakanču sludinājumi ss-ā ir neiztrūkstoši joprojām...
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 16. oktobris, 21:36:24 no kvadra »

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #9 : 2018. gada 21. oktobris, 23:18:16 »
Arodbiedrību pamatā nosaka "Arodbiedrību likums".
Rīgas dome sadarbībā ar Saskaņu bija nodibinājusi LABA arodbiedrību, bet zagšanas un nesakārtotības dēļ liekas ka izputēja, un RD uzņēmumiem mūsdienās ir pašvaldības uzņēmumu arodbiedrības, kas ar citām nesadarbojas, bet izmanto iepriekšējās iestrādes. Agrāk šīs arodbiedrības bija Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienībā jeb http://www.lbas.lv/ . Pamatā Rīgas pašvaldību uzņēmumu arodbiedrībām nepatika, ka ir jāmaksā centrālajai organizācijai, jo arodbiedrības darbinieki reti kad spēja saprast, kam teiksim sētniekam vajag arodbiedrību savienības centrālā organizācija. Un šo nespēju iedziļināties, izmanto Saskaņas ar LABA arodbiedrību, bet nu godīgus cilvēkus darbam ar arodbiedrības naudu Rīgā ir vel grutāk atrast, kā Maksimas kasieres mūsdienās, līdz ar to LABA aizgāja "pa burbuli". MAXIMA mūsdienās ir arodbiedrība, un RIMI vienmēr ir bijusi arodbiedrība, jo zviedru investori pieprasīja. ;)No otras puses bijušas ilgstošais LBAS vadītājs Krīgers ar ļoti garu ģīmi stāstīja, ka Latvijas "darba ņēmēji" ir ļoti nekolektīvi un gandrīz vai nespējīgi kolektīvam darbībām, kur nu vel paust apņēmīgu viedokli, kas varētu nepatīk priekšniecībai.  Proti, Latvijas darba ņēmēji ir ar tikpat lokanam mugurām kā politiķi Saeimā. ;)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #10 : 2018. gada 22. oktobris, 18:01:35 »
Tplv, ak, tad Maximā ir arodbiedrība?..nu, uz papīra laikam jau ir....iznāca saruna ar darbiniekiem...neviens par tādu nav dzirdējis

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #11 : 2018. gada 08. novembris, 21:26:52 »
Tplv, ak, tad Maximā ir arodbiedrība?..nu, uz papīra laikam jau ir....iznāca saruna ar darbiniekiem...neviens par tādu nav dzirdējis
Hmzs, es nemaz nezināju, ka tu strādā Maxima :)  https://maxiao.lv/ :) Cieni savas darba tiesības ;)