Autors Tēma: Zanders labi nodevis par literatūras mācīšanu  (Lasīts 1485 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Zanders labi nodevis par literatūras mācīšanu
« : 2018. gada 03. novembris, 12:30:07 »

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/maris-zanders-nesaukt-pavirsibu-par-musdienigu-dinamiskumu.d?id=50548929

Es visu laiku esmu pieturējusies pie uzskata, ka, ja cilvēks nelasa literatūru, viņš zaudē (neapgūst) valodas izjūtu un iznākums ir tā kroplā latviešu valoda, ko mēs redzam sev apkārt, jo viņš ne tikai nezina, viņš pat intuitīvi nejūt, ka kaut kas ar tiem viņa teikumiem nav kārtībā no pareizas latviešu valodas viedokļa.   

Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Zigfrids

Re: Zanders labi nodevis par literatūras mācīšanu
« Atbilde #1 : 2018. gada 03. novembris, 12:50:52 »
Tikai mana teorija un ne vairāk.
Par tekstu lasīšanu bērniem. Mazā cilvēka smadzenes ir spiestas no zīmju rindas izlasītās veidot iztēlē bildi. Tā ir tomēr zināma piepūle, zināma darbība, kura uzlabo pašu cilvēciņu. Redzot to visu "gatavā" veidā, šāda nepieciešamība atkrīt, un pēc tam cilvēks, jau liels būdams, sapelna žūksni naudas ... Kur likt, ko ar to pasākt? Iztēles nav, līdz ar to vai nu ies pa pasauli un noskatīsies, kā ir citiem (jebkāds novatorisms ir neiespējams), vai arī būs zelta klozetpods ar platīna WC birsti uz sudraba paliktņa blakus, jo ... lieko naudu kkur likt vajag, bet jēdzīgu ideju nav bijis, nav un arī nebūs nekad.
Otrs jautājums (tomēr atkal paburkšķēšu). Tēma - tās literatūras kvalitāte, kura šodien ir grāmatnīcās. Manā gadījumā - Jānis Roze. Atvainojiet, bet tulkotās lubenes es nelasīšu un arī savai meitai, kurai lasīt patīk, cenšos ieteikt meklēt kko vairāk par tām. Visā tajā grāmatnīcā parasti ir atrodamas 1 .. 2 grāmatas, kuras būtu vērts lasīt.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Pieslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2018. gada 03. novembris, 16:22:59 »
par tām 1-2 grāmatām to ļoti nekorekti pārspīlē

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #3 : 2018. gada 03. novembris, 20:14:36 »
Tas no personiskajām prasībām drošvien atkarīgs, bet man nepārspīlējot tā ir. Ieeju ar domu "Nopirkšu kādu labu grāmatu", bet lielākajā daļā gadījumu iznāku ar tukšām rokām.
Bet vispār ... Ir nodoms veidot savu mājas bibliotēku. Filosofija, klasika un nekādu pārejošu vērtību. Tagad, kad ir māja (vietas ir pietiekoši), sākums jau ir. Jā, vienīgais, kas vēl ... Tas, kas bērniem skolas programmā ... lai nav jābizo pa bibliotēkām un jāstreso, ka tieši, kad vajag, nevar dabūt, jo šobrīd vajag visiem. Tehnoloģijas? Jā, tikai tas kā ar elektrību privātmājā ... Neviens pat nevar iedomāties, ka i-nets kādu dienu var arī vairs nebūt, lai arī ... padomājot, kas notiktu tad, mati ceļas stāvus. Ar elektrību tāpat, - manā mājā vairs nav ne siltuma, ne ūdens. Apgaismojums - mazākā bēda.
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 03. novembris, 20:24:36 no Zigfrids »

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2018. gada 04. novembris, 16:04:52 »
Ir nodoms veidot savu mājas bibliotēku. Filosofija, klasika un nekādu pārejošu vērtību.
Visnotaļ dīvaini, ka tagad. Man tāda ir pārmantota un papildināta.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #5 : 2018. gada 04. novembris, 16:54:04 »
Man, piemēram, mammai savulaik kkas uznāca un viņa visu izformēja un izdāvināja - lielu mājas bibliotēku. Tā ka man aŗī bija jāsāk no pilnīgas, apaļas 0, un daudz kas nav atjaunojams

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #6 : 2018. gada 04. novembris, 17:40:55 »
Man bibliotēka mantota un papildināta - cik reizes esam nosolījušies GRĀMATAS NEPIRKT!, bet...Paiet kāds brītiņš un skat - atkal kāda ieradusies, akūtajā periodā ceļo no viena galda uz otru, tad tiek vieta izmisīgi meklēta.Tie grāmatu tūkstoši latviešu, krievu, angļu, vācu valodā satupušies plauktos, skapjos, uz skapjiem un vēl citās neminamās vietās.Ģimene spriež, ka kaut ko tomēr derētu likvidēt.Labi - apsolu kolēģei Tolstoja kopotos.Meita - ko - tās tak vērtīgas grāmatas... :ou: Tā notiek, kad vairākas paaudzes savelk mājās TIKAI mākslu, klasiku, filozofiju un tikai labus mūsdienu autorus - pašiem un kaķim vietas tik cik plāna vidus :)

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #7 : 2018. gada 04. novembris, 17:47:55 »
Nu bet kārtējais izglītības (Spārka - nelabo - tīšām ar mazo burtu!) ministrijas funkcionāru MURGS man riktīgi uzsit asini - jāiet kaut ko fiziski pastrādāt pamatīgi, citādi plīsīšu  :evil: :fryingpan: Zanders vēl ļoti inteliģenti un maigi izteicies!Ir sajūta, ka kādi speciāli piestrādā, lai tautu nemitīgi un neatgriezeniski debilizētu...

Pieslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2018. gada 04. novembris, 19:38:48 »
Es tomēr to mantoto bibliotēku cenšos ierobežot un pat apkarot. Vienam vecamtēvam bija klikšķis uz vārdnīcām -mums ir desmitiem, dažādu valodu, izpildījumu( vācu gotu rakstā)un izmēru.Gēte vāciski

Bet Dieva ceļi ir neizdibināmi -dēls pašlaik lasa Donu Kihotu. Angliski

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #9 : 2018. gada 04. novembris, 20:25:30 »
Visnotaļ dīvaini, ka tagad. Man tāda ir pārmantota un papildināta.

Kad vecāku savāktais nonāk tāda brāļa/māsas rīcībā, kurš (-a) nespēj novērtēt, tad tā mēdz gadīties, ka jāsāk viss no jauna.

Atslēdzies DynaSoar

« Atbilde #10 : 2018. gada 04. novembris, 20:44:08 »
Grāmatas vajag daudz, taisnība