Autors Tēma: izglītība Latvijā  (Lasīts 19622 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Atslēdzies Minne

Re: izglītība Latvijā
« Atbilde #1 : 2019. gada 09. marts, 09:43:15 »
Raksts diezgan precīzi atspoguļo manas Latvijas sajūtas  :(

Atslēdzies magda

« Atbilde #2 : 2019. gada 09. marts, 14:42:05 »
Piekrītu par visiem 100%! Skarbi, bet patiesi!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #3 : 2019. gada 09. marts, 19:37:15 »
Raksts diezgan precīzi atspoguļo manas Latvijas sajūtas  :(

Tavas sajūtas Tevi, Minne, nepieviļ. Es pat uzreiz nevaru iedomāties nevienu nozari LV, kura nebūtu sačakarēta, tā kā izskatās, ka pirmā krīze un ... aizbraukšana atsāksies ar jaunu spēku. Un izskatās, ka krīze nav aiz kalniem.
« Pēdējās izmaiņas: 2019. gada 09. marts, 19:42:47 no Zigfrids »
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #4 : 2019. gada 09. marts, 19:52:06 »
Izlasīju līdz tai vietai, ka mums vajadzētu Somijas un Zviedrijas izglītības modeli...  :alt:
Tālāk vairs nelasīju.
 :(

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2019. gada 09. marts, 20:16:23 »
Laikam ar viņu modeli arī neesot īsti labi,kas tir ir pa lietu? Kur tad ir tas īstais un pareizais?

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #6 : 2019. gada 09. marts, 20:45:51 »
Varbūt vienkārši visiem bērniem viens modelis nekad nebūs labs. Ir sistēmas, kas vairāk piemērotas spējīgiem bērniem, ir sistēmas, kas orientētas uz "vidusslāni", ir sistēmas, kas paredzētas "bērniem ar īpašām vajadzībām". Un ja kāds grib visas šīs trīs grupas samiksēt, tad iegūst to ko iegūst - "zirgu, ko projektējusi komisija" (paskaidrojums: "Ka sir kamielis? Tas ir zirgs, ko projektējusi komisija!" )

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2019. gada 10. marts, 08:19:49 »

Atslēdzies Camma

« Atbilde #8 : 2019. gada 10. marts, 10:10:52 »
Ar izglītību sen jau ir šausmas. Lai vai ko domā citi, man ir sajūta, ka šobrīd izglītība piemērojas pusidiotu līmenim. Vislielākā kļūda bija padarīt vidusskolas izglītību par neobligātu. Tāpat kā elementāro pamatzināšanu izsviesšanu no programmām.
Augstskolās arī sen vairs nav mācību tādā intensitātē, kā bija manā studentijas laikā. Jā, tagad viss ir pieejamāk, vieglāk. Bet viss arī kļuvis noreducēts uz testveida atbildēm, kur jāatzīmē pareizo variantu. Nav pasniedzēju, kuri būtu spējīgi novērtēt radošu, individuālu darbu. Līdz ar to, pārmāc visādas shēmas un vadlīnijas. Dzīvē vadlīniju nav! Katru brīdi nāk priekšā visādi brīnumi un jāmeklē nestandarta risinājumus. Jaunos cilvēkus tam nemāca.
Visus sakost!

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #9 : 2019. gada 10. marts, 11:00:03 »
Nemācos nevienā skolā vai augstskolā, tāpat bērni visu jau ir pabeiguši, tāpēc man nav īsti viedokļa par mūsu izglītības sistēmas šābrīža limeni, it īpaši negatīva.  Bet... ja jau viss ir tik slikti, kā gan vismaz manējie spēja pēc visusskolas veiksmīgi studēt un pēc studijām arī par dzīvi nesūdzas? Tāda kā pretruna sanāk... Ja jau slikti ir VISS. Un nē, viņi nemacījās R1Ģ.

Šajos rakstos jau vairāk par zinātni, un skaidrs, ka tur ir daudz taisnības. Bet es tur izlasīju arī to, ka materials un piemēri ir pozitīvi arī šeit. Un man patīk,  ka lietas tiek sauktas istajos vārdos.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #10 : 2019. gada 10. marts, 13:47:56 »
Man bija tā iespēja paklausīties manas mammas viedokli. Cilvēks 50(!) gadus nostrādājis augstskolā, fiziķis. Pēdējos 10-15 gadus mācīja augstskolas studentiem to, ko man skolā mācīja 5-6. klasē... Lekcijas vienmēr gatavoja un lasīja kā stāstu. Un varēja parādīt un izskaidrot jebkuru tēmu, laboratorijas darbu, izrēķināt jebkuru uzdevumu kaut nakts vidū. Nekādi nevarēja pierast pie tā, ka augstskolas pasniedzēji var vienkārši nenovadīt lekciju, jo, redziet, datoram kaut kas samežģījies. Nemaz jau nerunājot par to, ka uzdevumus paši rēķināt neprot.
Par skolu tieši tas pats - kā var iedot bērniem uzdevumus mājasdarbam no grāmatām, kuras paši nav pat paskatījušies? Kā var beigt vidusskolu, neizlasot NEVIENU grāmatu. NEVIENU. Es nerunāju tikai par daiļļiteratūru - grāmatu nav kā sugas, ir tikai šis tas jūtūbē. Tieši tā - šis tas.
Studentus un skolniekus nākas satikt diezgan bieži. Jaunieši vairs nespēj tekstuāli noformulēt savu domu. Briesmīgi. Bet šo es jau te esmu teikusi.
Visus sakost!

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #11 : 2019. gada 10. marts, 14:30:21 »
Diemžēl - smaga taisnība Cammai, smaga, bet ir taisnība.Izglābjas un neiekļaujas šajā mūsdienu jauniešu raksturojumā tie, kuriem ir tādi vecāki/vecvecāki kā Camma un viņai līdzīgie - ja mājās visi lasa, tad bērni arī lasa, ja cilvēkam skaidra galva, loģiska domāšana, tad viņš nedos sīkajiem tlf u.c. "gadžetus", bet atradīs iespēju jēdzīgi pavadīt laiku ar sīci utt. utml. - ja audzināšana normāla, tad pat mūsdienu Latvijas skolai var neizdoties cilvēku neatgriezeniski sabojāt.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #12 : 2019. gada 10. marts, 14:57:33 »
nu, es domāju - tā ir bijis vienmēr, dažādu spēju bērni un jaunieši. Tagad ir gan vairāk attīstības iespēju, gan vairāk deģenerēšanās iespēju, un ne jau plika izglītības sistēma to risinās. Ja jau šodiena jaunieši ir to pareizakas izglītības vecāku bērni, kā tad tā, kā tad vecāki to pieļāva, gadžetus, nelasīšanu utt? Vienkārši... pasaule tāda. Biezāks un spilgtāks gan labais, gan ļaunais.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #13 : 2019. gada 10. marts, 15:02:44 »
Nu, sistēma nosaka daudz. Nu, kaut vai rakstā jau tradicionālais salīdzinājums ar Igauniju :)

Diez vai statistiski igauņu ģimenes, vecāki (sakarīgi/nesakarīgi) tā baigi atšķiras no Latvijas....bet abu sistēmu noteiktie virzieni vai vērtības galīgi neiet paralēli vai līdzīgi

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #14 : 2019. gada 10. marts, 15:05:27 »
Protams. Sistēma. Bet ne jau tieši un vienīgi izglītības sistēma.

Tā pati nopeltā izglītība ir arī tiem jaunieāiem, kurus redzu sev apkārt - ne tikai mani berni, bet arī viņu klasesbiedri, draugi. Brinišķīgi, gudri jaunieši.