Autors Tēma: pareizrakstības facepalm-i  (Lasīts 12826 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

pareizrakstības facepalm-i
« : 2020. gada 18. septembris, 13:29:56 »

Spārka jau iepriekš teica - taisi tēmu. Mans pēdējais atradums mani beidzot iedevesmoja:

Visas autortiesības uz šiem šedevriem pieder Delfu komentāru autoriem.

"A kapēc sīkajiem vajag tādu latviešu valodu? Kurā runā tikai viens miljons savstarpēji nelabvēlīgu vēsu tipāžu, kas savstarpēji kasās un izščīst pa pasauli."

Pirms tam bija manīts arī šarlotāns un konjungtūristi.
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Mangusts

Re: pareizrakstības facepalm-i
« Atbilde #1 : 2020. gada 18. septembris, 14:58:14 »
Mja.. Uzskatu - kas pavirši izturas pret dzimto valodu, ir tikpat paviršs visā, arī citās valodās
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #2 : 2020. gada 18. septembris, 15:41:02 »
Atradušas, kur pareizrakstību meklēt. Vēl FB pārdošanas sludinājumos pameklējiet... Ejošu gludekļu, kombenzonu, plašķu un kurtku karaļvalsts

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2020. gada 18. septembris, 15:43:00 »
dalabi, mēs tikpat esam pēdējā paaudze, kas saprot, kā būtu pareizi jāraksta. Lai gan paši ne vienmēr ievērojam pareizrakstību. No neizbēgamībām neizvairīties

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2020. gada 18. septembris, 16:03:25 »
Citāts: Bobs
dalabi, mēs tikpat esam pēdējā paaudze, kas saprot, kā būtu pareizi jāraksta. Lai gan paši ne vienmēr ievērojam pareizrakstību. No neizbēgamībām neizvairīties
Kāpēc matemātikā 2x2 vienmēr būs 4, bet valodā, kas ir tikpat loģiska sistēma, varētu darīt, kā ienāk prātā? Valodas skaidrība ir domu izteiksmes skaidrība.
Tendences ir bēdīgas, tam es piekrītu. Bet tas nenozīmē, ka nav jācenšas mācīt bērniem un mazbērniem pareizi runāt un rakstīt un pašiem arī neizlaisties.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #5 : 2020. gada 18. septembris, 23:40:20 »
Kāpēc matemātikā 2x2 vienmēr būs 4, bet valodā, kas ir tikpat loģiska sistēma, varētu darīt, kā ienāk prātā?
Kāds tur 2x2, kad viss plūst un mainās, jo  "ienāk prātā" jau vispirms pašiem valodniekiem ar viņu Īslandēm un Islandēm, ananasiem un ananāsiem, kāpņutelpām un kāpņu telpām utt., utt., visādus svaigizceptus  jaunvārdus un terminu latviskojumus ("grozāmgrābšļus" un "palaistuves") pat nepieminot. Šodien es vairs neuzrakstītu bez kļūdām pat skolas diktātu,  jo pa šiem gadiem izgudrota jauna pareizrakstība, kas pareizāka par toreizējo vakardienas pareizo, bet rīt jau atkal būs nepareiza...   :banhead:   

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2020. gada 19. septembris, 08:41:36 »
2x2=4, tas ir nemainīgais valodas kodols.
Neviens valodnieks neteiks, ka tagad jāraksta gūlta, izstaba, aizskari utt.
Labi domātas, bet slikti iznākušas izmaiņas - nav to nemaz tik daudz, tas ir tikai aizgūtos vārdos.
Jaunām reālijām jauni vārdi jāveido vai jāaizņemas. Ja neizdodas, valodā neieviešas.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2020. gada 19. septembris, 12:17:43 »
Forumi un citas brīvi pieejamas tautas literārās izpausmes platformas koši parāda tautas reālo inteliģences līmeni. Ja pirms brīvi pieejamo šķībrakstīšanas iespēju laikmeta brīvi pieejami bija tikai sētas stabi un šķūņu sienas, kur uzrakstīt slaveno vārdu ar x, y un trešo matemātikā nepazīstamo simbolu, tad tagad ir iespēja visiem, kam nav slinkums, izrādīt savu nezināšanu un ignoranci. Tiktāl skaidrs, kur rodas gūltas, ginekalogi, kombinzoni, nēsmu un citas pērles šādā kvantumā.
Tas, kas mani sarūgtina, ir "oficiālās" platformas – ziņu portāli, iestāžu mājaslapas –, kas ir pilnas ar antigramatiku. Žurnālistiem it kā pienāktos prast valodu, kurā viņi publicējas, taču diemžēl tā nav. Arī mācību grāmatas ir ar rupjām pareizrakstības kļūdām, un skolotāji runā un raksta drausmīgi kroplā latviešu valodā. (Labi redzu kā manējie, uz bērnudārzu un skolu aizgājuši ar pareizu valodu, nes mājās "nākiet sēžieties".) Kāds brīnums, ka tauta kļūst aizvien stulbāka.
Vēl vairāk mani sarūgtina fakts, ka tas tiek uzskatīts par nenovēršamu.

Lai kā spļaudītos par drausmīgajiem padomju laikiem un pārkrievošanu, tajā laikā grāmatām, avīzēm, žurnāliem bija korektori, kļūdas bija retums. Vismaz "no ārpuses" glupajām tautas masām dzina iekšā pareizu gramatiku. "Manā laikā" skolotāja uzsvēra gūltu un gūlbju nepareizumu – tika mācīts, kāpēc šādas kļūdas rodas un kā ir pareizi rakstāmi šie vārdi.

Valoda, protams, mainās, šodien ne afelsins, ne elje, ne pampelmūzis vairs nav ēdienkartē, bet žēl, ka valodas komisija izrāda "imitaciju burnoj ģejateļnosķi", dzenājot Īslandes un grozāmgrābšļus, nevis nopietni rūpējas par to, lai valoda saglabātos pareiza, kaut arī līdz ar tehnikas attīstību nāktu klāt jauni vārdi.

P.S. Ja man jāizvēlas putekļmētelis vai plašķis, piedodiet, bet plašķis uzvar. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #8 : 2020. gada 19. septembris, 12:31:06 »
P.S. Ja man jāizvēlas putekļmētelis vai plašķis, piedodiet, bet plašķis uzvar. :D
Galvenais, lai nav plašČis :D
Skatoties e-klasē, kur skolotāji raksta mājasdarbus, reizēm tāda bēdu leja rādās gramatikas ziņā...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #9 : 2020. gada 19. septembris, 14:20:35 »
Nu jā, es arī ceru, ka pamats paliks nemainīgs. Kaut brīžam   izmaiņas piedzīvo arī gluži latviski vārdi - tie "jutïgs" un "pasūtināt" joprojām griež ausīs...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2020. gada 19. septembris, 14:27:53 »
"jutïgs" un "pasūtināt" joprojām griež ausīs...
'Pasūtināt' ir gauži vecs lietojums, skat. meklējumu periodikā:

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #11 : 2020. gada 19. septembris, 14:31:33 »
Izauga jauna paaudze bez "pasūtināšanas", un es nesaprotu, kāpēc ko tādu vajadzēja mākslīgi uzspiest.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #12 : 2020. gada 19. septembris, 14:40:41 »
Izauga jauna paaudze bez "pasūtināšanas", un es nesaprotu, kāpēc ko tādu vajadzēja mākslīgi uzspiest.
Šķiet, ka pasūtīt/pasūtināt ir paralēlformas.
Jutīgs/jūtīgs šķir nozīmes, bet manis pēc mierīgi jūtīgi varēja būt gan zobs, gan dvēsele :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2020. gada 19. septembris, 14:55:22 »
Pasūtināt man griež asociāciju dēļ. Manā izjūtā ar -ināt ir ilglaicīgas darbības: darīt (ņemt un darīt) pret darināt - ņemties ilgstoši, līdz izdarīt. Un pludināt, gludināt, tirināt, tracināt, rasināt, ķircināt, ļurināt un ķepināt - tās visas ir ilgstošas darbības. Līdz ar to "pasūtināt" manā izpratnē ir aiziet uz pastu un, atvainojiet, di@sināt pasta darbinieci, piekasoties pie visa, līdz beidzot likties mierā un to žurnālu tomēr pasūtīt. :D

Bet par sākotnējo tēmu:
Saimā pie dzelzsceļa ir orģināls interjērs, tur uz dzelzbetona grīdas ir ščīvis, ščīvī ir bumbiers, šašļiks, ščēres un konzervi, bet futlārī ir akardeons. Uz gūltas tetuvēts kosmetalogs ar blombētiem zobiem dzer alhaholu, bet uz zōfā licenzēts ginekalogs kombinzonā skurpulozi pētā pacentei pataloģiskās tūlznas. Bet tas, ka ļoti daudz jaunieši nemāk pareizi rakstīt, ir tikai steriotips, īstanībā viņi raksta kā Ojārs Vāciets, Krišjānis Voldemārs un Rūdolfs Baumanis kopā.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Milka

« Atbilde #14 : 2020. gada 19. septembris, 21:56:56 »
   Koņaks. Maļorka. Skrūvgrieznis.
Kādreiz sāls bija sieviešu dz., bet tagad mainīta dzimte.   ????