Forumi un citas brīvi pieejamas tautas literārās izpausmes platformas koši parāda tautas reālo inteliģences līmeni. Ja pirms brīvi pieejamo šķībrakstīšanas iespēju laikmeta brīvi pieejami bija tikai sētas stabi un šķūņu sienas, kur uzrakstīt slaveno vārdu ar x, y un trešo matemātikā nepazīstamo simbolu, tad tagad ir iespēja visiem, kam nav slinkums, izrādīt savu nezināšanu un ignoranci. Tiktāl skaidrs, kur rodas gūltas, ginekalogi, kombinzoni, nēsmu un citas pērles šādā kvantumā.
Tas, kas mani sarūgtina, ir "oficiālās" platformas – ziņu portāli, iestāžu mājaslapas –, kas ir pilnas ar antigramatiku. Žurnālistiem it kā pienāktos prast valodu, kurā viņi publicējas, taču diemžēl tā nav. Arī mācību grāmatas ir ar rupjām pareizrakstības kļūdām, un skolotāji runā un raksta drausmīgi kroplā latviešu valodā. (Labi redzu kā manējie, uz bērnudārzu un skolu aizgājuši ar pareizu valodu, nes mājās "nākiet sēžieties".) Kāds brīnums, ka tauta kļūst aizvien stulbāka.
Vēl vairāk mani sarūgtina fakts, ka tas tiek uzskatīts par nenovēršamu.
Lai kā spļaudītos par drausmīgajiem padomju laikiem un pārkrievošanu, tajā laikā grāmatām, avīzēm, žurnāliem bija korektori, kļūdas bija retums. Vismaz "no ārpuses" glupajām tautas masām dzina iekšā pareizu gramatiku. "Manā laikā" skolotāja uzsvēra gūltu un gūlbju nepareizumu – tika mācīts, kāpēc šādas kļūdas rodas un kā ir pareizi rakstāmi šie vārdi.
Valoda, protams, mainās, šodien ne afelsins, ne elje, ne pampelmūzis vairs nav ēdienkartē, bet žēl, ka valodas komisija izrāda "imitaciju burnoj ģejateļnosķi", dzenājot Īslandes un grozāmgrābšļus, nevis nopietni rūpējas par to, lai valoda saglabātos pareiza, kaut arī līdz ar tehnikas attīstību nāktu klāt jauni vārdi.
P.S. Ja man jāizvēlas putekļmētelis vai plašķis, piedodiet, bet plašķis uzvar.