Ja man ir pirmais spainis, otrais spainis un trešais spainis, tātad man ir 3 spaiņi. Nu loģiski, vai ne?
Tātad ja ir pirmais oktobris, otrais oktobris un trešais oktobris, tas ir jau trīs oktobri. Bet vispār ir pat 31. oktobris. Šā gada 31. oktobris. Nu tātad kopā 31 oktobris. Gadā.
Tieši latviešu valodā tādēļ, ka citās valodās, cik nu es tās protu, nav tik burtiski saskaitīti mēneši – pirmais, otrais utt.
Angļu – October thirty-first. Vai thirty-first of October. Tātad trīsdesmit pirmais no oktobra. Nav tas.
Krievu – тридцать первое октября. Locījumā. Тридцать первый октябрь nesaka par konkrētu datumu.
Vācu – einunddreißigste Oktober. Izskatās, ka arī tas pats, kas latviešu, bet vācu valodu es tik labi neprotu, nejūtu nisnses.
Spāņu – treinta y uno de octubre. Arī trīsdesmit pirmais no oktobra.
Pārējās valodas ar google pat neskatījos – ja nav sajēgas, tad burtiskais tulkojums ne apstiprinās, ne noliegs šo sakarību.
Var salīdzināt, piemēram "trešais koks" ar "trešais oktobris", piemēram, igauņu valodā "trešais" ir identiski. Bet vai nav nianses teikumā, nezinu.
Protams, tā ir matu skaldīšana, uztverot vārdus burtiski.
Daddy cepums.