Autors Tēma: Masku nēsāšanas medicīniskie, psiholoģiskie un sociālie aspekti  (Lasīts 17933 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Atb: Masku nēsāšanas medicīniskie, psiholoģiskie un sociālie aspekti
« Atbilde #45 : 2020. gada 20. oktobris, 14:25:20 »
Tāds vai šāds, bet orgāns jau ir! ;)

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #46 : 2020. gada 20. oktobris, 14:26:51 »
Tu ej uz veikalu plika un ar vaļēju brūci, un ļauj gar to visiem satiktajiem grābstīties?
Patiesībā analoģija iznāk diezgan pareiza :(

Tēma gan bija par to, kā pagatavot maskas, nevis to vajadzību vai nevajadzību.
Bet nu labi, piemetīšu tepat. Avots: Paul E. Marik:

"Runājot ar katru izelpu izdalās aptuveni miljons vīrusu daļiņu (virionu). Vīruss ar ieelpoto gaisu nonāk rīkles augšdaļā nejaušam nabaga līdzcilvēkam, un tur tas ātri replicējas. Covid saistās ar ACE-2 receptoriem un izraisa proteolīzi, lai iekļūtu saimniekšūnā. Covid nav gripa, t.i. nepavisam neuzvedas kā gripa. Ar gripu tiek stimulēta interferona sintēze; ar kovidu tā tiek nomākta ar visu imūnsistēmu. Imūnā atbilde saimniekšūnās tiek nomākta. Nestrukturāli proteīni aizsargā vīrusu no cilvēka imūnsistēmas."
Gripa ir vislipīgākā tad, kad jau ir simptomi, covid - tieši otrādi. Respektīvi, tiešām var sacīt, ka notiek valkāšanās ar "vaļējām brūcēm".
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 20. oktobris, 14:43:56 no Spārka »

Atslēdzies Trix

« Atbilde #47 : 2020. gada 20. oktobris, 14:47:54 »
Vīruss ar ieelpoto gaisu nonāk rīkles augšdaļā nejaušam nabaga līdzcilvēkam, un tur tas ātri replicējas.

A kāpēc tad to vīrusu meklē nevis rīkles augšpusē, bet tik dziļi aizdegunē?
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #48 : 2020. gada 20. oktobris, 14:51:42 »
A kāpēc tad to vīrusu meklē nevis rīkles augšpusē, bet tik dziļi aizdegunē?
Viņš vispirms iekļūst pa vieglāko ceļu (tai brīdī vēl neko notestēt nav iespējams), tad dodas tālāk līdz pat plaušām. Varu pārlasīt to gabaliņu par diagnostiku arī. Mana interese tīri akadēmiska, es domāju manā Dekameronijā man covid diez ko nedraud.

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #49 : 2020. gada 20. oktobris, 14:56:33 »
vienu koku bāza arī rīklē ..

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #50 : 2020. gada 20. oktobris, 15:38:43 »
Tev ko paskaidrot - ar ko operāciju zāle no veikala atšķiras?  Tu ej uz veikalu plika un ar vaļēju brūci, un ļauj gar to visiem satiktajiem grābstīties? Tādā gadījumā es piekrītu, ka vajag ne tikai maskas, turklāt operāciju zālei paredzētās, ne "higiēniskās" no kabatas izvilktās lupatas, bet arī cimdus, sterilos virsvalkus, cepurītes, apavus- bahilas, ne dubļainos ielas zābakus, un kas nu tur vēl piederās, es tik labi nezinu.
Un nekādā gadījumā nekam nepieskārties, jo viss ir nesterils!!!!

Ārsti rekomendē maskas? Vēl šopavasar tie paši ārsti runāja, ka maskas ir lietderīgas slimajiem, kas šķauda, lai nešķiež puņķus uz visām pusēm, bet veselajiem no to nēsāšanas neesot jēgas. (Tikšu pie datora pameklēšu linkus, telefonā tas pārlieku apgrūtinoši). Bet šodien maskas kļuvušas par galveno panaceju. Tikai paskatoties kaut vai uz to pašu Lietuvu, kur tās no pus vasaras atsāka nēsāt, neizskatās, ka tās viņiem būtu ko līdzējušas. Bet nu jā, ja labāku ideju nav, tad vismaz KAUT KAS  jāpieņem ir, kādi "mēri". Un vienā ziņā tās tomēr nenoliedzami palīdz - cilvēki vienkārši mazāk vazājas pa tām publiskajām vietām masku prasības dēļ.

Tātad meklējam tekstā argumentus. Atstāju to, kas "kaut cik"
Par ārstiem - ticu, ka tādi nerekomendējoši linki atrastos. Tomēr atcerēsimies, cik saslimušo/inficēto katru dienu bija martā, cik - tagad. Un tas ir - fiksēto. Cipariņš takā x6 šobrīd un tad maksimālajās dienās...  Un cik vēl tādu, kas paši nemaz nezina, ka jau dāvina savus inficētos siekalu pilienus... Tā kā nav iespējams sašķirot kovidainos un nekovidainos, nekas cits neatliek kā visus apmaskot.

Mazāk vazājas ne tikai masku nēsāšanas dēļ. Bet arī, pieņemu. Vienkārši - kas sevi sargā, to Dieviņš sargā...
P.S. Smieklīgi... pati esmu tikai 1x masku uzlikusi kopš šis prasības, un te ņemos... Vairāk nav bijis vajadzības. Bet ja vajadzēs - uzlikšu.

Ek, tēmu atkal sačakarējām.
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 20. oktobris, 15:44:30 no Emīlija »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #51 : 2020. gada 20. oktobris, 15:58:42 »
Nu, "argumentu", ka veikals un operāciju zāle ir viens un tas pats, nav vairāk kā manu pretargumentu  :mrgr:
Būtu jau baigi skaisti, ja tā - bum, atsitas vīruss pret masku un nokrīt zemē... Tik kāpēc tad stingri maskojošās zemes pie necik labākiem rezultātiem nav tikušas?

Bet es netaisos vairāk par šo strīdēties, apnicis. Lai ir katram pēc ticības. Un internetā var atrast jebkuru ticību apstiprinošus rakstus. Kaut kur bija arī par to, ka tas virions savu izmēru pēc iet cauri lupatai smiedamies kā kazrags caur tunča zvejas tīklu...

Bet tiešām, man pietiek. Lai pārdzīvojam šo laiku, kā katrs sev uzskata par labāku esam. Galvenais, ka pārdzīvojam.

P.S. Jā, tēma bija par piegrieztnēm, ne lietderību. Ceru, ka nav par vēlu pie tā atgriezties.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #52 : 2020. gada 20. oktobris, 16:21:19 »
Var jau lietot arī respiratorus, ja šķiet, ka maskas nav pietiekami aizsagājošas.

Atslēdzies reno

« Atbilde #53 : 2020. gada 20. oktobris, 17:19:49 »
izrādās, ka ap 50-60% cilvēku, lai arī sajutuši aizdomīgus simptomus, ir turpinājuši iet uz darbu (aptaujāti inficētie)
Nav nekādu norāžu, kā rīkoties darba ņēmējam, darba devējam šādā situācijā

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #54 : 2020. gada 21. oktobris, 09:11:10 »
Esmu mēģinājusi uzlikt medicīnisko masku - pilnīgi garām, arī stieple augšpusē nelīdz - šļūkā, aizsedz skatu, pilnīgi zūd orientācija telpā. Izskatās arī bomzīgi. Nopirku Ņujorkerī Fashion mask melnu, 2gb 3.99. Protams, tā ir simboliska poliestera lupatiņa, bet savu butaforijas funkciju veic, nešļūkā un labi izskatās. Pat nav kauns uzlikt :) Kaut novērojums Rīgā - neliek vismaz trešdaļa, kaut gan dienā liek vairāk nekā vakarā, droši vien tāpēc, ka cilvēku ir vairāk. Pašā vakarā izstaigāju Galeriju Centrs, pārsvarā cilvēki bez maskām. Tajā pašā laikā lauku bodē 1:1 liek, tipiski. Un diez vai daudziem ir 3slāņu maskas, kas tiešām veic vīrusa aiztures funkciju, ne tikai skatam.
Īstenībā tagad man vienalga, jo melna maska stilīgi izskatās...vienīgi lūpas nevar uzkrāsot  :blushing:

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #55 : 2020. gada 21. oktobris, 09:33:27 »

Īstenībā tagad man vienalga, jo melna maska stilīgi izskatās...vienīgi lūpas nevar uzkrāsot  :blushing:

toties neredz sejas dabisko nolietojumu un ja rumpis kārtībā, var iejusties divdesmitgadnieces tēlā :D

Atslēdzies tuk

« Atbilde #56 : 2020. gada 21. oktobris, 10:12:31 »
Lūpas vajag uzkrāsot uz maskas  :mrgr:

Atslēdzies reno

« Atbilde #57 : 2020. gada 21. oktobris, 13:29:48 »
NASA džekam jauna stila maska -caurspīdīga, pie deguna un zem zoda tāds rullītis, acīm redzot lai piekļaujas. Muti redzēt varēja, bet bija jau mazliet aizsvīdusi

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #58 : 2020. gada 04. novembris, 18:09:08 »
Priekš tādiem kā es - maskuskeptiķiem-nihilistiem-anarhistiem - atradu veidu, kā vilks paēdis un kaza dzīva  :mrgr:
Vairogi ir atļauti, neviens nevar piesieties. :taunt:
Tiesa gan, šis, manējais, ir vislētākais, prastākais modelis, un pavadīju labu brīdi, kamēr izštukoju, kā aukliņas savādāk pārvērt - tā, lai stikls augšpusē nemestu milzu kūkumu un neieņemtu nejēdzīgu leņķi. Varbūt kāds no bišku dārgākajiem modeļiem būtu labāks. Es, tā kā sūtīju internetā, nevarēju apčamdīt un salīdzināt.
Bet arī ar šo var ELPOT.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #59 : 2020. gada 04. novembris, 18:24:14 »
a kur šitādu var dabūt?