Autors Tēma: Masku nēsāšanas medicīniskie, psiholoģiskie un sociālie aspekti  (Lasīts 17934 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies baaciens

Atb: Masku nēsāšanas medicīniskie, psiholoģiskie un sociālie aspekti
« Atbilde #105 : 2020. gada 21. novembris, 20:00:30 »
Ja reiz tā pārdevēja "sēž", tad, jādomā, ir tieši tāds brīdis, kad veikalā neviena nav.

Pārdevēja - kasiere un sēdēja pie kases aparāta.

Veikals nemaz nebija tukšs, pie tās pašas kases - cilvēks aiz cilvēka. Tur gana rosīga padarīšana - vieni ārā, citi iekšā. Lielākoties ātri iekšā un ātri ārā, bet cilvēki rotē nemitīgi. Ne vien tie, kas pēc alko dodas, arī ūdeņi, sulas u.t.t. tur lētāki kā citviet, tāpēc veikalu nekad neesmu redzējusi tukšu. Es tur mainu  ūdens pudeles, jo rindas nelielas un veikals samērā tuvs.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #106 : 2020. gada 21. novembris, 20:00:38 »
Ja nav veikalā cilvēku, tad loģiski ir nelikt masku. Es arī tukšā bodē nolaižu uz zoda.
Visdīvaināk, kad maska ir, ejotpa ielu vai mežu vai braucot savā auto  :rofl:

Es nesmoku, elpošanai ne vainas,man vnk traucē - kā trauce arī cepure vai brilles vai krūšturis...bet jāliek  :talking: :rofl: 

Šīs modrās acis gan izbrīna, man pilnigi vienalga, ko dara pārdevējas vai citi cilvēki. Lai taču katrs dara kā grib.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #107 : 2020. gada 21. novembris, 20:09:38 »

Šīs modrās acis gan izbrīna, man pilnigi vienalga, ko dara pārdevējas vai citi cilvēki. Lai taču katrs dara kā grib.

Brīnies vai nē, bet es biju pārsteigta par Drogu meitenēm. Patiešām, dara vairāk kā vajag un pēc minūtes tāds... pretstats. Un nē, nesūdzos, ka viņai tās maskas nebija, jo zinu, ka es visus ievēroju.
Bet uz durvīm rakstīts, ka veikalā aizliegts uzturēties bez maskām. Apsargs arī bija maskā. Es, protams, nemēģināšu tur iet bez maskas, bet tomēr - ja es ietu bez tās vai pārdevējai, kura nelieto masku, būtu tiesības man par to aizrādīt?

Tas, protams, retorisks jautājums.

Bet man šķiet, ka darīt kā grib var tad, ja citiem ļauj darīt tāpat :)

Atslēdzies true detective

« Atbilde #108 : 2020. gada 21. novembris, 21:15:18 »
FI ir ieteikums nēsāt masku veikalā, sab.transportā. es nevelku, jo pietiek ar to, ka darbā jāvelk, brīvā laikā elpoju kā gribu, tas ir bez maskas. bet somi ir diezgan paklausīgi, ja pavasarī valdība pateica, ka no maskām nav labuma, nav ko nēsāt, tad visi blenza, ja kādam bija maska. tagad ieteica, tad nu blenž, ja kādam nav.  pavasarī izrādās esot tā teikuši, jo vienkārši maskas nebija pieejamas, lai neceltu paniku. bet skatoties, kā cilvēki lieto sejas maskas un no kurienes izvelk, lai uzliktu uz sejas, domāju, ka dažam labam pēc pandēmijas būs citas problēmas, ne covid.  par auduma maskām man dalītas domas, jo elpot kokvilnu vai no kāda tur auduma tā maska, vairākas stundas no vietas, domājams neko labu plaušām tas nedara. es darbā arī noņemu jebkurā pieejamā brīdī nost masku.

ps. maska pasargā citus, ja nesātājs ir bezsimptomiskais covidnieks, ne nēsātāju. daudzi nesātāji to aizmirsts un domā, ka ja jau maska, nekāds covids neķers, un tik apgramsta ar rokām visu un tad savu seju, telefonu utml. higiēna pie maskas nēsāšanas ir tikpat svarīga, kā bez tās.
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies Eesma

« Atbilde #109 : 2020. gada 30. novembris, 12:35:31 »
Nezinu, cik  lielā mērā tas pasargā, bet ee (saklausījos no "...man te viens  mediķis/ akadēmiķis, farmaceits teica, ka... )  ejot tautās  ap degunu apsmērēju  eikalipta eļļu vai propolisu eļļā, arī maskā iepilinu  kādu lāsi. Zinu, ka izklausās kā  mēra laiku panaceja, bet cik nu noprotu, tad vismaz pret citiem elpceļu vīrusiem vulgaris tas  pasargā. :thinking:  Labpāt uzklausītu citu domas par šiem aromātiskajiem buferiem. Kā arī ko medicīnai pietuvinātie saka- cik  droši ir vizieri?( ja ejam pirkumos- es -allaž maskota, dzīvbesbriedis vizierī- uz ko es tā skeptiski lūru-  vai  pasargā citus, ja nu viņam šķava vai kāss?) :thinking:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #110 : 2020. gada 30. novembris, 13:15:26 »
Domāju, ka tie aromātiskie buferi, ja arī nepalīdz, tad vismaz nekaitē. Bet varbūt palīdz, vismaz pret kādām citām šņurkām. Un to šurpu turpu muļļāto izelpoto gaisu padarīs aromātiskāku. Jā, laba ideja, ietriepšu savējā kko aromātisku.

Bet par tām maskām&Co, piedodiet... Medicīnai pietuvinātie kopš pavasara savas "vadlīnijas" ir grozījuši kā vējarozi - kas derīgs, kas nederīgs, kas atzīts, kas neatzīts, ka zaudējuši manās acīs jebkādu ticamību un uzticību.

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #111 : 2020. gada 30. novembris, 13:43:10 »
Var jau neklausīt mediķus, bet vienkārši mazliet padarbināt pelēkās šūniņas.Ja uzliek tikai plastmasas aizsargu, tad izelpotie/izrunātie gaisa pilieniņi biku nosēžas uz tā viziera, pārējie izplatās telpā - tiek uzdāvināti apkārtējiem.Ja liek masku, tad to ņemt nost, ietūcīt kabatā un pēc tam atkal vilkt ārā - bezjēdzīgi, vienīgi izskatam.Ja pieņemam, ka maskas iekšpusē nosēžas mūsu izdalītie gaisa mikropilieniņi, tad kaut nedaudz pasargājam citus, jo paši varam nezināt, ka esam bezsimptomu vīrusa nēsātāji.Maskas ārpusē varētu būt uzsēdies arī tas mēsla vīruss - ja noņemam masku, iebāžam kaut kur, pēc tam atkal liekam virsū, tad nav garantijas, ka mēs pēc tam to mēslu paši neieelpojam.Tātad - pēc lietošanas masku vajadzētu izgludināt vai izmazgāt 60 grādos.Vēl ienāca prātā - ja lieto medicīnisko - pēc noņemšanas varētu vismaz kārtīgi apsmidzināt ar dezinficējošo līdzekli.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #112 : 2020. gada 30. novembris, 13:58:39 »
Lieku galvu ķīlā, ka vairums ļaužu savas maskas tā aŗī grābsta ar rokām, stūcī kabatās, somās un tad laukā - uz sejas ntās reizes

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #113 : 2020. gada 30. novembris, 14:03:18 »
Cik tad nu reāli cilvēkam parastajam uz ielas ievērot tās masku pareizas lietošanas pamācības... Dzīvē tā arī būs, ka pa somām da kabatām saņurkātas, nemazgātas un negludinātas. Pasākums izskatam...
« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 30. novembris, 15:43:11 no Spārka »

Atslēdzies Camma

« Atbilde #114 : 2020. gada 30. novembris, 17:33:13 »
Nu, tā jau ir katra paša atbildība.
Visus sakost!

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #115 : 2020. gada 03. decembris, 23:06:13 »
Nesākšu jaunu tēmu, bet ja sāktu, tad zem nosaukuma "Greizo spoguļu valstībā".
Kad parādījās info, ka skolotājiem turpmāk jānēsā skolās maskas, tad dažas skolotājās mēģināja rakstīt, ka tas ir galīgi garām - skolēni nedzirdēs; daudziem svarīgi lasīt no lūpām;  "pierunāt" 90 m2 ar sejas masku ne vien fiziski grūti, bet objektīvi - pēdējie soli nedzirdēs.

Internetā komentāri no sērijas -

"No maskas vēl neviens nav nomiris. Beidziet vienreiz cepties par viņām. Lietojiet un neapspriežiet." (C)
Tur vēl bija sērija - ko tie skolotāji vaid, lai nēsā tās maskas un nečīkst. Pārdevēji un ārsti taču nečīkst.Tām skolotājām nekad nav labi u.t.t.

Pagāja pāris nedēļas - maskas būs jānēsā arī skolēniem. Un sākās -

"Tad jau labak lai mācās mājās!""7 gadniekam skolā visu dienu sēdēt maskā!?!?!?  Vai tiešām smadzenes tur visiem ir pazudušas???"
u.t.t.  un pēkšņi tik daudz parakstu pret.

Kas tas ir? Doma tikai par sevi un savu tuvāko?

Kur pazudusi kritiskā domāšana?

Vai nu cilvēks ir par masku vai pret. Šī dalīšana kategorijās - viņi nēsās, mēs nē! - kur tāda radusies?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #116 : 2020. gada 03. decembris, 23:20:46 »
Vispār konstatēju, nav jēgas ne iedziļināties, ne domāt par visu šo. Tur absurds absurda galā. Učuki varot aplipināt bērnus. Bērni līdz cik tur gadiem neesot infekcijas avots. Tad ko tas učuks var aplipināt? Ja sīkajiem tagad vajag, tad tomēr var būt infekcijas avots? Par veikaliem un precēm ko var ko nevar pirkt brīvdienās arī sviests kāds... visi tie rīkojumi... eh, neteikšu labāk kādi  :mrgr:

Atslēdzies sanda

« Atbilde #117 : 2020. gada 03. decembris, 23:54:50 »
Mani arvien vairāk vilina viduslaika mēra epidēmiju ārstu maskas - tie lielie knābji tomēr izskatās iespaidīgi, ja patīk ērgļi - pat eleganti.

Bet klienti man uzdāvina rozā masku ar troļļiem Muminiem un Susuriņu ar, neredz manu īsto būtību :smile:
Mazgājama, gludināma, ar kabatiņu iekšpusē papildus filtram.

« Pēdējās izmaiņas: 2020. gada 04. decembris, 00:20:13 no sanda »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #118 : 2020. gada 04. decembris, 07:51:48 »
Es pret maskām skolēniem parakstījos uzreiz, tiklīdz pamaniju šo iniciatīvu. Bērniem nav caurām dienām jāsmok maskās dēļ tā, ka mūsu varnešiem vajag VĒL KAUT KO izdomāt vētrainas darbības iztēlošanai. Pietiek jau ar to, ka sēž nevēdinātās klasēs.
Bet tās brīvdienās aizliegtās preces  :fp:   Nabaga veikalnieki, kam tagad jāšķiro prece un jādomā, kur likt tās aizliegtās, kā  norobežot piekļuvi.,.. Un nabaga pārdevēji, kam būs jāuzklausa visi komentāri no bešā palikušajiem...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #119 : 2020. gada 04. decembris, 08:00:41 »
Tagad tā Mego reklāma - brīvdienas sākas jau piektdien! Skan rēcīgi.