Autors Tēma: Par Herbertu Cukuru  (Lasīts 897 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Par Herbertu Cukuru
« : 2021. gada 03. janvāris, 10:38:03 »
Raksts garš, pamatā -Miriamas liecība, kā Cukurs viņu slēpis, izglābis un izvedis kopā ar savu ģimeni uz Brazīliju.
https://snob.ru/entry/102497/

Droši vien daudzi fakti vispārzināmi, es nekad neesmu īpaši interesējusies par H.C.
 Vienīgi manas vectantes Emmas  (Emiņtantes) atmiņās ir  pieminēta epizode:" Pēc tam, kad mans radinieks Nikolajs Pūliņš mani bija izvizinājis a savu lidmašīnu, mājās no lidlauka braucu ar Herbertu Cukuru viņa dīvainajā olveidīgajā sporta automobilī"

Atslēdzies dip

Atb: Par Herbertu Cukuru
« Atbilde #1 : 2021. gada 03. janvāris, 16:30:49 »
Visu rakstu neizlasīju. Esmu diezgan daudz interesējusies par šo laika periodu Latvijā, arī par geto.

Herberts Cukurs, manuprāt, ir traģiska personība. Tieši tāpat kā ļoti daudzi citi, kuri bija ierauti tajos notikumos.  Herberts Cukurs - izcils lidotājs. Varonis. Latvijas lepnums. Pats svarīgākais Cukuram ir lidot.  Nāk 1940.gads. Nezinu, vai tas rakstā pieminēts, bet Cukurs ātri pārorientējas un ir lojāls padomju varai. Lai arī ir Latvijas virsnieks (kapteinis), represiju nav. Pat dodas uz padomju aviokonstruktoru biroju pieredzes apmaiņā. Jo galvenais ir lidmašīnas. Ienāk vācieši. Un Cukurs atkal pārorientējas. Šoreiz dodas pie Arāja. Jā, garāžas priekšnieks (?) Arāja komandā. Pulēja bleķus, vai ne? Galvenais joprojām ir lidmašīnas. Un vajag pierādīt, ka krievu laikos bijis pārpratums. Vajag sevi kārtīgi apliecināt.

Izglāba ebrejieti - šaubu nav.
Galvenais ir lidmašīnas. Šķiet, viņam bija vienalga, kam kalpot. Galvenais, lai lidmašīnas.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #2 : 2021. gada 03. janvāris, 21:54:24 »
Tēma ir tik jūtīga un vēl vispasaules semītu lobijs nedod iespēju skaidri izprast  ebreju holokausta stāstu...lūk, cik es esmu šīs vēstures drumslas sapratis, tad žīdus sāka šaut tikai reizē ar uzbrukumu Padomju Savienībai...līdz 1941.gada 22.jūnijam nekas tāds nenotika, ka sadzen ebreju masas mežā un apšauj...tas sākās ar karu pret PSRS, kura nebija parakstījusi starptautiskās konvencijas par gūstekņiem utt...vārdu sakot, tie ebreji, kas dzīvoja Vācijā bija augstākas raudzes...ok, vajadzēja nesāt dzelteno Dāvida zvaigzni, neļāva strādāt par juristiem, dakteriem utt, ja kāds nepildīja šos noteikumus, tad gan uz koncentrācijas nometni....es neesmu dzirdējis, ka būtu Berlīnes vai Minhenes geto... ir Varšavas geto, Rīgas geto...   
Lūk, tāda īsta atklāta izrēķināšanās ar ebrejiem sākās tajās teritorijās, ko Staļins bija ieguvis Molotova-Ribentropa pakta rezultātā, - Latvijā un Rietumukrainā (tur vēl vairāk kā pie mums)....nu, daudzi to izskaidro ar šīs tautas aktīvo dalību Staļina režīma atbalstīšanā ...nu, jā...aktīvi jau to šie arī darīja...   
p.s.     
Reno izlasīja šo -
https://www.janisroze.lv/lv/jr-iesaka/esosas-akcijas/adventes-kalendars/jana-rozes-apgada-gramatam-25-1/labveligas.html   ?Mēs kaut kad sen , pirms gadiem trim, runājām kādā literatūras sadaļā un nebūšot par grūtu, jo "Karš un miers" pieveikts!  :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #3 : 2021. gada 05. janvāris, 12:25:55 »
...žēl, ka tēmas autore neuztur sarunu...laikam jau bibliotēkā nebija "Labvēlīgās" :( ....un tad jau bija citas grāmatas...   
Tad es pateikšu no savas puses, ka Džonatans  Litels (pēc tautības ir ebrejs) apraksta, kā nāves nometnē apsargiem bija sievietes(ebrejietes), ar kurām dzīvoja kopā....nu, gandrīz kā parastā ģimenē, bet tikai līdz brīdim, kad apnika, neizdarīja pa prātam utt...tad uz gāzes kameru vai samainījās ar citu apsargu...kamēr viņas tā "dzīvoja", viss bija pa smuko - dārglietas, greznas drēbes, pilns vēders utt....lieki laikam piebilst, ka visas šīs ebrejietes bija izcili skaistas un tā bija viņu cerība izdzīvot...   
Tagad par Cukuru....vīrietis vien bija ar visām no tā izrietošām muļķībām, laikam jau ļoti patika (varbūt iemīlējās) tā skaistā 20 gadus vecā ebrejiete, kuru glāba...un laikam neuzmanīgi lasīju to linku, jo neievēroju, ka šī izglābtā stāstītu par intīmo ar Cukuru ...   
Pasauli glābs skaistums!  :mrgr:   

Atslēdzies Minne

« Atbilde #4 : 2021. gada 05. janvāris, 12:30:01 »
Ne tikai ebrejietes bija apsargu piedzīvotājas, nakat

Atslēdzies Milka

« Atbilde #5 : 2021. gada 05. janvāris, 14:36:38 »
Vispār jau tas Cukurs pats pēc ebreja izskatās, ja kas.