E-klase: uz rītdienu obligāti ierakstīt kladē sakārtojuma un pakārtojuma saikļus.
Beidzot tas bērns ir izvilkts no sniega čupas un piedabūts pie klades.
– Ierakstīji saikļus? Parādi!
Kaut kādā ļenganā biomasā sapļekāts un saķēpāts kaut kas, kas, kur var atrast arī kādu saikli.
– Draudziņ, tev te cūka kaklu nolauzīs, tu pats kaut atšķir, kuri ir kuri?
– Nē...
– Parādi man grāmatā, kā tur saikļi ir iedalīti, paskaties, kā tur salikts, lai tos var atšķirt, un saraksti sev tā, lai pats saproti...
Un skatos tajā grāmatā ar lielām un stulbām acīm. Pasaciņas, kaut kādi stāstiņi. Pa vidu pieminēts, ka ir tādi saikļi, piemēram, "un", un tamlīdzīgs blabla. Es neatradu vietu, kur šie saikļi ir metodiski iedalīti pēc lietojuma un visi nosaukti. Nu neatradu. Literatūrā integrētā gramatika. Pz^*^$£^, un tās vēl nav pat kompetences...
"Manā laikā" mēs tos saikļus kā pantiņus no galvas zubrījām - un vēl pēc 40 gadiem es varu noskaitīt to "un, arī, bet, tomēr, taču, turpretī, turpretim, nevis, vai, jeb, gan - gan...". Un nerakstu "turpretīm" un "neviss". Saprotu, ka šodien atmiņas trenēšana ir aizstāta ar "aizej tur – nezin, kur – un sameklē saikli pats pasaules vējos starp sēnalām un skrūvēm". Un saprotu, ka mans bērns ir pilnīgi retardēts, jo tādu izplūdušu murgu nav spējīgs paveikt.
Sāku cienīt uzdevumi.lv sastādītājus - ar visām kļūdām, kas tur ir, tur vismaz ir sistēma...
– Ak saliktie saikļi jums tomēr vēl nav jāmācās? Nu tad raksti tikai vienkāršos. Pārskati, vai visus uzrakstīji. Nuja, te vēl aiz saliktajiem ir daži vienkāršie (piedodiet, uzdevumi.lv, es jūs tomēr krietni pārvērtēju...).
Es tā arī nesapratu, kā šis darbs bija jāveic. Rokoties pa internetu? Vai tiešām?
(Jā, jā, man vajag uzticēties bērnam, lai pats visu izdara, zinu, zinu, dzirdu jau ne pirmo reizi... Diemžēl man vajag, lai viņam ir zināšanas, nevis izglītība, bet viņam vajag, lai nekas nav jāmācās. Un līdzšinējos gados viss, kas ir uzticēts izdarīšanai paša atbildībā, ir palicis neizdarīts.)
P.S. Nevaru uzrakstīt grāmatas nosaukumu un autoru, tā šobrīd ir skolā. Droši vien jauka grāmata... Humanitāra...