Autors Tēma: par vecajiem pagastiem un mājām  (Lasīts 2204 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

par vecajiem pagastiem un mājām
« : 2021. gada 14. marts, 18:18:25 »
Man jau kādu laiku iemīļota lasāmviela ir 1931. gada lauksaimnieku adresu grāmatu, ik pa laikam pašķirstu.
Tad nu kaut kā trāpās Virbu pagasts, tagad laikam Jaunpagasts, orientieri -Stende, Kandava, Talsu apriņķis.
Pārsteidzoši daudz krievu vārdu, uzvārdu un māju nosaukumu -kopā pāri par 40! Juzovka, Sergejevka,, tad jau smalki -Lomonosova, Puškini, Skoboļevska.
Toropovs Nikanders Poltavkā , Astafijs Jolkās

Tā uz ātru roku neko nevar atrast -vai tie kādi turku kara zaldāti? Diez ai tur ir pareizticīgo baznīca.

Un tā nemitīgi, kā atšķir to grāmatu, tā kādi brīnumi, gan uzvārdos, gan mājvietu vārdos

Atslēdzies reno

Atb: par vecajiem pagastiem un mājām
« Atbilde #1 : 2021. gada 14. marts, 18:26:12 »
Atradās ātri. Stāsts diezgan klasisks
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 15. marts, 14:04:29 no Spārka »

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2021. gada 14. marts, 20:31:05 »
Interesanti.
Bet kaut kā tā migrācija laimi tromēr nenes.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2021. gada 14. marts, 20:44:55 »
Palasīju mazliet pēckara presi -krieviņi ir metušies komjauniešos, pēc uzvārdiem labi var sameklēt
Bet 30. gados darbojusies arī viena baigā komunistu pagrīdnieku ģimene, latvieši , vismaz tā raksta padomju presē

Atslēdzies sanda

« Atbilde #4 : 2021. gada 14. marts, 23:47:14 »
Nesaprotu, kāpēc šie krievi ieradās neauglīgās zemēs, ap 1894-1912 gadiem 200 000 latviešu pēc valdības aicinājuma izceļoja apgūt, cik sapratu, labas Sibīrijas zemes.
Mani vectēvi carisko Krieviju uzskatīja par bagātu valsti (viens gribēja būt Krievijā par muižas pārvaldnieku, otrs Petrogradā ieguva labu izglītību). Vismaz viens būtu migrējis.

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2021. gada 15. marts, 02:02:13 »
Avīzes rakstā paskaidrots, krievu komercbanka pārdeva krieviem.Protams, ka jocīgi, bet laikam jau cerēja, ka būs kaut kāda paradīze

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #6 : 2021. gada 15. marts, 10:24:25 »
Pirmskara Latvijā bija tak krievi, kuri bēga no sarkanajiem.....kāpēc pēc kara metās komjauniešos?...tak gribēja izdzīvot...tāpat var brīnīties, kāpēc Lipmanu ģimene 1940.gada beigās puiku nosauca krievu boļševika Kirova vārdā...pēc tam izsūtāmo sarakstu veidotājiem laikam necēlās roka tajos ierakstīt Kirovs! :mrgr:

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2021. gada 15. marts, 10:31:37 »
Protams, ka bija. Bet šī konkrētā grupa ieradās pirms 1. Pasaules kara

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #8 : 2021. gada 15. marts, 10:45:24 »
...laikam patiesu atbildi neatrast...varbūt lielkrievu vēlme pārkrievot?...neticu, bet pieļauju kādus 5%...drīzāk tas ir saistīts ar dzimtbūšanas atcelšanu Kurzemē ātrāk par pārējo Krieviju...līdz ar to zemes pirkšanai varbūt bija mazāk birokrātijas...vēl variants, ka zeme tak piederēja baltvāciešiem, kuri cara armijā dienēja par virsniekiem...nu, ja pārdod - tad saviem uzticamiem kareivjiem, kuri zin, kas ir disciplīna..   
Var būt daudz iemeslu un variantu, tas jāpēta...taču dokumentos diez vai atradīs šos cēloņus...pliki fakti...

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2021. gada 15. marts, 11:19:23 »
Avīzes rakstā viss skaidri pateikts :
1907.-12 gados barons Hāns sev piederošo Jaunpagasta muižu un mežus pārdeva Krievijas Agrārbankai. Banka mežus izcirta, zemi sadalīja gabalos, uzbūvēja uz katra mājeli un kūti un izpārdeva Krievijā. Latvieši tikai daži nopirkuši.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #10 : 2021. gada 15. marts, 11:36:50 »
Es avīzi, protams, nelasīju! :mrgr:     
...toreiz tak interneta nebija....ja banka ir Krievijā, tad jau laikam vieglāk ir pārdot to krieviem...un dabūt to krievu muižnieku zemi ar laikam bija sarežģītāk....ne velti 1917.gadā Ļeņins izvirzīja lozungu - zemi zemniekiem!....tātad šiem tās nebija

Atslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2021. gada 15. marts, 14:42:53 »
avīzi var atrast, periodika.lv ierakstot Virbu pagasts

Atslēdzies sanda

« Atbilde #12 : 2021. gada 15. marts, 22:55:18 »
Painteresējos par Stolipinu, jo vectēvu boļševiki iesēdināja cietumā kā Stolipina reformu piekritēju, ideju sekotāju, viņš gribēja būt muižas pārvaldnieks, bet zināja 1905.gadu :

https://www.delfi.lv/news/arzemes/atskats-vesture-ka-kijeva-navejosi-sasava-krievijas-premjeru.d?id=47907763   
Uzzināju, citāts tendenciozs, neatbilstošs vectēva plāniem, bet varbūt noder:
"Tagadējo Baltijas valstu teritorijās viņa reformas bija vērstas uz to, lai ar lētu kredītu palīdzību zemi vairāk iegūtu etniskie krievi...latviešus agrārās reformas rezultātā bija plānots pārcelt uz Arhangeļskas un Murmanskas apgabaliem...

Šo plānu realizācijas spilgtākais piemērs ir redzams mūsdienu Talsu novada Virbu pagastā. Šeit Krievijas valdība no vietējo muižnieku fon Hānu dzimtas iepirka zemi, lai tālāk to pārdotu vecticībniekiem no Krievijas..."

Citēju  to, kas attiecas uz Virbu pagastu, vectēva plānos neietilpa tautu jaukšana, diez vai Stolipinam tas būtu izdevies, drīzāk nepieļaut revolūciju... 1905. gada cīnītājs arī ir manos radurakstos...

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2021. gada 16. marts, 08:01:59 »
Cik interesanti. Un tikai pašķirstīju adresu grāmatu.

Vēl līdzīgi bija ar Pededzes pagastu, kur arī pēkšņi ļoti daudz krievisku uzvārdu un māju nosaukumu. Atkal atvēru periodiku, rakstiņā par Aizsargu dibināšanu pieminēts, ka  beidzot līgumi noslēgti, robežas novilktas un daļa Lauru pagasta Igaunijā tagad ir Latvijā

Mana interese nav speciāli meklēt kādus uzvārdus, bet neparastie vecvārdi, kas parādās māju nosaukumos. Pie viena beidzot sapratu, kur atrodas Pededze :smej:

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #14 : 2021. gada 16. marts, 12:29:32 »
Avīzes rakstā viss skaidri pateikts :
1907.-12 gados barons Hāns sev piederošo Jaunpagasta muižu un mežus pārdeva Krievijas Agrārbankai. Banka mežus izcirta, zemi sadalīja gabalos, uzbūvēja uz katra mājeli un kūti un izpārdeva Krievijā. Latvieši tikai daži nopirkuši.
Ironiskā kārtā, mana vecās mātes ģimene ir no Jaunpagasta (Neivekenes). Tā sakot, mans vecsaimnieku spārns. Krievu daudzumu Jaunpagastā nosaka, ka tur ir retā vecticībnieku baznīca ;) Un Ventspils vilciens tur ienesa citas vēsmas. Un es no manas bērnības nemaz neatceros no turienes citas ģimenes, kā krievus (visticamāk tāpēc ka viņas bija krietni atšķirīgas). Tāds savdabīgs kultūršoks ;) Onkulis strādāja brūzī un vienīgais palika uz vietas. Bet tā jau es tur maz biju.     
https://visittalsi.com/ko-redzet/dievnami/neivekenes-vecticibnieku-baznica/

"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv