Autors Tēma: 14.Saeimas velēšanas  (Lasīts 1472 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies LVSNor

14.Saeimas velēšanas
« : 2021. gada 26. aprīlis, 18:36:42 »
O, mums tikko protesta balsu vācējs Zatlers atgādināja, ka tuvojas 14 Saeimas velēšanas. Valdošā kliķe neliekas ne zinis un turpina pārsteigt ar nepopulāriem (idiotiskiem, nesaprotamiem, kretīniskiem ...) lēmumiem. Mja, bet jautājums ir aktuāls, vai sabiedrība ir nobriedusi, pēc 13 Saeimas haosa? Vai jums ir viedoklis, par ko jūs balsosiet, vai piederat pēdējā brīža izvēles (zīlēšanas) kompānijai?
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies nakata kngs

Atb: 14.Saeimas velēšanas
« Atbilde #1 : 2021. gada 07. maijs, 15:23:00 »
šis ir interesants Nacionālo interešu klubs par Saeimas vēlēšanu kārtības maiņu...jāmaina, jo mazinās vēlētāju aktivitāte, tas nepatīk arī politiskai elitei, jo zūd patiesa leģitimitāte,  ja vēlēšanās piedalās mazāk par 50%, kas vairs nav aiz kalniem...jāmaina, lai vēlētājiem būtu interesenti...tika pieminēta jauktā vēlēšanu sistēma, par kuru esmu pats, bet tas šķiet pārāk revolucionāri, lai partijām būtu "politiskā griba" mainīt Satversmi!  :mrgr:   
Taču A.Cimdara (bijušais vēlēšanu komisijas šefs) priekšlikums, ka varētu mainīt  vēlēšanu apgabalu skaitu no 5 (Rīga, Vidzeme, Zemgale, Kurzeme, Latgale) uz kādiem 14 apgabaliem, man šķiet simpātisks, kur pat likumi nav neko īpaši jāmaina.   
Ja patreiz partijām ir jātaisa 5 saraksti, tad būs 14, kas nozīmē daudz vairāk pazīstamu un kompetentu seju...un nevarēs būt tā, ka priekšgalā Kaimiņš vai Gobzems, kuri Saeimā ievelk padsmit nepazīstamus fruktus...tagad šādā sistēmā ievilks vēl 2 vai 3...     

https://xtv.lv/rigatv24/video/V9N69AqWp4X-01_05_2021_nacionalo_interesu_klubs_1_dala

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #2 : 2021. gada 07. maijs, 21:39:49 »
"Ļielākā tautas daļa neinteresējās par valsts pārvaldes jautājumiem" - un patiesi , ko viņiem interesēties, ja viņi no tā neko nesaprot, un vara tur viņus tālāk no piedalīšanās lemšanā, kā tikai 1x 4 gados :) 
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16

Atslēdzies daddy

« Atbilde #3 : 2021. gada 08. maijs, 09:02:50 »
Ja vēlēšanas patiesi spētu ko mainīt, tās aizliegtu. :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #4 : 2021. gada 08. maijs, 10:25:16 »
jā, bet nekas labāks nav izdomāts...un kurš no mums grib kardinālas revolucionāras pārmaiņas?...es noteikti nē....vēlos to evolūciju, tā pamazām, lai tie ievēlētie mani nekaitinātu ar savu nekompetenci...skaidrs, ka lielos vilcienos viss būs tāpat, tāpat dalīs naudu, štelles utt - tas ir dabiski esot pie varas, bet gribas lai to dara tā, ka Tevi un mani neuzskata par muļķiem, lai ir ar glanci!  :mrgr: ...un to var panākt tikai ceļot prāta līmeni valdošajā koalīcijā... bet kamēr viens ievelk padsmit "saules brāļus", tad tas prātiņš nevar būt...ja tiešām partijām būtu jāveido 14 dažādi saraksti, kur galvgalī jāliek vismaz 1 gudrs cilvēks, tad kopējā Saeimā ievēlēto bilde mainītos uz labo pusi...Kaimiņš ievilka vēl 15 deputātus...cik viņš ievilktu, ja būtu 14 apgabali?...nu, Saeimā maksimums būtu kādi 5...   
Man domāt, tas ir arī valdošo partiju interesēs, lai jaunās partijas ar kādu jaunizceptu  "marsieti" priekšgalā negūtu lielu ietekmi un daudzas balsis..

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #5 : 2021. gada 08. maijs, 10:55:59 »
Īstenībā izklausās, ka grib gan revolucionāras izmaiņas, jo apraksts izklausās - es vēlos autoritārus tipus pie varas, kas nekad nekļūdās. Un nevis iesaistīšanos demokrātiskos procesos, kur tavas darbības izmeklēs piekasīgi un sīkmanīgi (tā sakot savu nespēju, mēs pieprasām no ... ievēlētiem pārstāvjiem). ;)  Kāpēc Latvijā ir tik slikti - tāpēc kā ir izvēlēta nepareiza politika, nevis politiķi. Un tur arī tā sliktā lieta, ka vēlētājs par 1x 4 gados nespēj nonākt līdz piedāvājuma konsekvencēm (pat ja politiķi būtu konsekventi (ideāli), kas ar īsti tā nav). Latvijā ir ko darīt, pat bez sistemātiskām izmaiņām, un sistēmātiskās izmaiņas tiek veiktas, lai cilvēkus iedzītu pilnīgā neizpratnē ... pēc kā arī izskatās šīs piedāvājums. Tagad notiks vietējās velēšanas uz 42. pašvaldībām, mēs redzēsim cik sakarīgas (nesakarīgas) būs šīs pašvaldības. Un šeit nevajag jaukt kvantitāti ar kvalitāti, un kāda kvalitāte var nākt no Višķiem republikāniskā mērogā, ja ne nejauša ģenētiska mutācija?         

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #6 : 2021. gada 08. maijs, 11:16:10 »
...es tikai vienu komentēšu no tā...neiedziļināšos sevis apspriešanā - vai gribu autoritatīvus tipus!...es par Višķiem....nu, ja Latviju sadala 14 apgabalos, tad tas būs daudz lielāks par Višķiem - teorētiski tas pēc jauna sadalījuma veido 3 jaunās pašvaldības ar vēlētāju skaitu ap 100 000...un nekas jau neliedz partijām saraksta galvgalī likt kādu advokātu no Rīgas, kuram tad būs jādodas uz šo reģionu (3 jaunās pašvaldības) un jācīnās par balsīm...protams, sakarīgi vietējie reģiona kadri, kurus pazīst vēlētāji būs priekšā...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #7 : 2021. gada 08. maijs, 12:05:04 »
...es par Višķiem....nu, ja Latviju sadala 14 apgabalos, tad tas būs daudz lielāks par Višķiem - teorētiski tas pēc jauna sadalījuma veido 3 jaunās pašvaldības ar vēlētāju skaitu ap 100 000...un nekas jau neliedz partijām saraksta galvgalī likt kādu advokātu no Rīgas, kuram tad būs jādodas uz šo reģionu (3 jaunās pašvaldības) un jācīnās par balsīm...protams, sakarīgi vietējie reģiona kadri, kurus pazīst vēlētāji būs priekšā...
Nu Jelgava ir gana liela pilsēta bet tur Rāviņš sēz jau gana ilgu laiku, un nav tā ka ir bez skandāliem. Un kas tad mums ir reģionālie līderi - Rāviņš, Lembergs, Bartaševics, Sesks ... es drīzāk liktu uz marsiešiem, ka būs kas jauns ;) 

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #8 : 2021. gada 08. maijs, 12:25:49 »
SNor, cik nojaušu, tad tu nedzīvo Jelgavā, Liepājā, Ventspilī u.c., kur tiek ievēlēti tevis nosauktie kungi?....varbūt, ja dzīvotu šajās pilsētās, tad novērtētu izdarīto un arī balsotu par viņiem? :mrgr: ...vajag padzīvot tajā reģionā vai pilsētā un tad teikt, ka Rāviņš slikts...un vajag atcerēties, ja Lembergu kritizē no Rīgas, tiesā Rīgā utt, tad vēlētājiem parādās arī tas, ko sauc par sava novada patriotismu, kura būtība ir šāda - parādīsim tai Rīgai 3 pirkstu kombināciju par mācīšanu no augstiem plauktiem!...gudreļi, atradušies, kuri no Rīgas zin kā mums te Ventspilī ir labāk!  :mrgr:

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #9 : 2021. gada 08. maijs, 12:30:06 »
A.Cimdara (bijušais vēlēšanu komisijas šefs) priekšlikums, ka varētu mainīt  vēlēšanu apgabalu skaitu no 5 (Rīga, Vidzeme, Zemgale, Kurzeme, Latgale) uz kādiem 14 apgabaliem, man šķiet simpātisks, kur pat likumi nav neko īpaši jāmaina.   
Ja patreiz partijām ir jātaisa 5 saraksti, tad būs 14, kas nozīmē daudz vairāk pazīstamu un kompetentu seju...un nevarēs būt tā, ka priekšgalā

Es savukārt domāju ka būtu jātaisa 1 apgabals lai būtu pilnīga proporcionalitāte

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #10 : 2021. gada 08. maijs, 12:55:44 »
SNor, cik nojaušu, tad tu nedzīvo Jelgavā, Liepājā, Ventspilī u.c., kur tiek ievēlēti tevis nosauktie kungi?
Oki, oki, bet Rīgas advokāts ... pat Rīgā neuzvar, bet uzvar Tumes džeks ;) Man nav nekādas pretenzijas pret Staķi personiski, bet Tume gan man nepatīk ;)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #11 : 2021. gada 08. maijs, 13:05:26 »
"Rīgas advokāts" es lietoju pēc analoģijas ar "tanti Bauskā", tas ir cilvēks, kurš zin likumus un var nodarboties ar politiku, zinošs...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #12 : 2021. gada 08. maijs, 13:27:30 »
"Rīgas advokāts" es lietoju pēc analoģijas ar "tanti Bauskā", tas ir cilvēks, kurš zin likumus un var nodarboties ar politiku, zinošs...
Vau, tad jau mums ir pilnīgi līdzīgs variants - mēs ceram ka Latviju izglābs "marsieši" ;) Tad varbūt jāvēršas nevis pie vēlēšanu sistēmas, bet deputātu kandidātu kvalifikācijas, teiksim kandidātiem jāliek izpildīt kādu elementāru testu valsts tiesībās ... mja, bet tas neies cauri, minoritātes sūdzēsies ka viņas diskriminē. ;) Turklāt pārstāvniecībai jābūt proporcionālai sabiedrībai, un nevar teikt ka sabiedrībā valsts lietas nesaprotošie būu mazākums ;)Hmzs, lielāku leģitimitāti varētu sasniegt, ja 50 deputātus ievēlētu sievietes, bet otru vīrieši ;)   

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #13 : 2021. gada 08. maijs, 13:35:32 »
runa nav par to, ka jāievēl minoritātes utt, bet jāvēl par tādiem cilvēkiem, kuriem var deleģēt savu interešu aizstāvību...ejot uz tiesu mēs ņemam advokātu?...nu, balsojot par Saeimu arī tā vajadzētu...nepietiek, ka esi labs, kārtīgs cilvēks - vajag arī prasmes  :mrgr:

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #14 : 2021. gada 08. maijs, 13:59:02 »
Nu ja, tu "kā advokāts" arī domā - vajag velēšanu likuma izmaiņas, bet ja tu nodarīsi pāri minoritātēm, viņas griezīsies Satversmes tiesā, kas tavas izmaiņas izmetīs miskastē "kopš spēkā stāšanas dienas".  ;)