Autors Tēma: Ak, šie ļaunie vates kociņi...  (Lasīts 876 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Ak, šie ļaunie vates kociņi...
« : 2021. gada 04. jūlijs, 11:23:12 »
https://jauns.lv/raksts/bizness/450722-plastmasas-izstradajumi-kurus-vairs-nebus-iespejams-iegadaties-veikalos?fbclid=IwAR0du50Uxdlc8kwxsJkoZPBnCAlALVrVmGsqy7KOeJ_cle68OSlJPgp8amA

Vakar ar sīčiem paņēmām CirckeK saldējuma kokteili (vai kā to auksto šļuru sauc moderni). Smalki papīra salmiņi, ekoloģiski, moderni, videi draudzīgi... Sitam plaukstiņas, urrā, vide ir glābta, mēs esam zaļi!

Salmiņš iztur 7 minūtes. Pēc tam ir izmircis un saliecas, ja mēģina noslaucīt kokteili no glāzes malas. Mīļi... Vai nu bērnam tas kokteilis jāizrij nenormālā ātrumā (uz ko viņš nav spējīgs), vai jādzer no malas (ja glāze pilna, tad ir pilns klēpis un mašīna arī pie viena*).   

Protams, protams, tādus mēslus nevajag dzert, blablabla. Bet nu tomēr...

Es tikai nesaprotu, kāpēc atkal meklē tur, kur gaišāks, nevis tur, kur ir problēma.

Vai Latvijas izgāztuvēs nonākušie plastmasas ausu kociņi un salmiņī ir tie, kas nokļūst Klusajā okeānā un bendē dzīvi okeāna iemītniekiem? Kā? Tātad - vainīgi ir atkritumu apsaimniekotāji? Ne jau parastie iedzīvotāji tos ausu kokus tādā lērumā izber, lai to piesārņojumu pamanītu, turklāt okeānos. Vai arī mūsu atkritumu apsaimniekotāji aizved pāri puspasaulei un izgāž tos okeānā kopā ar salmiņiem un citu plastmasu? Vai tomēr cūko tie Indijas un apkārtnes ļautiņi, kas ķēzās "aiz jurtas"? To, kāda cūcība ir siltzemju valstīs ar lielu neizglītotu nabadzīgo slāni, esmu redzējusi pati (OK, ne visās esmu bijusi, bet kur esmu bijusi, tur nabadzīgo rajoni ir netīri un piemētāti). Kur ir visādu pasaules vides organizāciju cīņa, lai tos cūkas (piedodiet, cūkas!) piespiestu savu zemi nepieķēzīt? Ā, tas pārāk sarežģīti, vieglāk ir spiest izglītotos. Kā Lielajā Talkā. Tīra tie, kuri nekad nemētā, aiz tiem, kuri nekad netīra.
Ai, nē, Latvijas iedzīvotāji** lai kasa ausis (un citas vietas, kam šie kociņi bija ērti) ar ko grib, mēs aizliedzam!

Vai vainīgi ir plastmasas salmiņu ražotāji (kuri ražo tāpēc, ka mēs patērējam), kas ražošanas procesā pieķēza Ķīnas upes un sekojoši okeānu? Bet tos papīra salmiņus ARĪ ražo! Apmēram tādos pašos apjomos. Tad varbūt piespiest tos ražotājus ievērot tehnoloģiskās prasības un attīrīt savus notekūdeņus? Tagad viņi ražos nevis plastmasas, bet papīra salmiņus. Un kāda atšķirība? Papīra ražošana ir ļoti ķīmiski netīrs process

Ai, nē, Latvijas iedzīvotāji lai kasa ausis (un citas vietas, kam šie kociņi bija ērti) ar ko grib, mēs aizliedzam!

Kārtējo reizi aiz it kā rūpēm par ekoloģiju tiek aizliegts kaut kāds sīkums, kamēr lielie piesārņotāji kā mauca, tā mauc pa vecam, piedraņķējot to vidi un planētu lūpai.

Aizliedzam malkas krāsnis un ugunskurus, bet aizdedzinātie naftas urbumi piesārņo vidi daudz vairāk, tā krāsns ir piliens jūrā. Toties to ir viegli aizliegt. Tas pats par salmiņiem. Tos ir viegli aizliegt, kamēr gigantiskajām korporācijām (ieskaitot Monsanto ar nezāļu indēm u.c.) pagriežam muguru.

Aizliedzam plastmasas salmiņus, bet katru bulciņu iesaiņojam plastmasas plēvē - salmiņu apjoms salīdzinājumā vienkārši nobāl. Par maskām, cimdiem un specapģērbu es vispār paklusēšu.

ZB.

___
* To, ka var atteikties no visiem sīkajiem prieciņiem, es zinu. Netaisos. Tāpat jau ekonomēju visur, kur var, un aiz manis atkritumu ir maz, no tiem dabā no mūsu ģimenes rokām nenonāk nekas.
** Zinu, ka tā ir ES prasība, bet tik un tā uzskatu, ka cieš Latvijas iedzīvotāji, īpaši, ņemot vērā, ka citas ES aktivitātes ir vērstas uz Latvijas kā trešās šķiras valsts diskrimināciju (piemēram, ir pierādīta produktu sastāva atšķirība).
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

Atb: Ak, šie ļaunie vates kociņi...
« Atbilde #1 : 2021. gada 04. jūlijs, 12:49:57 »
Jā, saudzējam vidi, nost ar plastmasu, visus vienreizlietojamos štruntus tagad dajoš no papīra! Skaisti. Viens jautājums tikai  - a papīrs no kurienes ņemsies? Tādos kvantumos turklāt. Cik koksnes tam tiks izlietots?