Autors Tēma: Rozā atmiņas par padomju laikiem ...  (Lasīts 9653 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies Amālija

Atb: Rozā atmiņas par padomju laikiem ...
« Atbilde #15 : 2021. gada 06. septembris, 14:20:52 »
Kas bija labāk padomijā? Grūti pateikt. Augstskola bez maksas. Jā. Toties speciālists pēc beigšanas saņem mazliet vairāk par apkopēju. Sadales stulbās uz 3 gadiem.
Blatu sistēma. Mana mamma bija apsviedīga - pārtika, apģērbs  (arī nedaudz no ārzemju radiem), grāmatas.
Kafejnīcas, frizieri, šuvēji - visur rindas, blats.
Dzīvojām ar tualeti kāpnēs, aukstu ūdeni, malkas apkuri. Publiskās pirtis  :n-: .
Lēts transports, avīzes.
Un meli, meli.
Mani veikalos vēl tagad krieviski uzrunā.
Un neaizmirstiet pa amālijām albertovnām.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #16 : 2021. gada 06. septembris, 14:36:33 »
....vis šitais sāk atgādināt kā māte, tēvs atcerējās ulmaņlaikus... :) ....tad ar bija daudz plusu salīdzinot ar padomju laikiem un par mīnusiem maz tika runāts...galvenokārt, ka ar pārtiku nebija nekādu problēmu un mātes varēja nestrādāt algotu darbu, kas nenozīmē, ka toreiz mājās nebija darba...kaut vai veļas mazgāšana bez veļenes ..

Atslēdzies Trix

« Atbilde #17 : 2021. gada 06. septembris, 14:41:00 »
It kā tagad melu trūktu... Latvenergo 3 miljoni... Banka Baltija...
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #18 : 2021. gada 06. septembris, 15:13:18 »
It kā tagad melu trūktu... Latvenergo 3 miljoni... Banka Baltija...

Pie visa var piekasīties. Tad meli un izolācija bija ļoti izplatīta. Arī pašam bija jāmelo. Skolā, universitātē, darbā.  Kaut vai par tiem pašiem Ziemassvētkiem. Un atbrīvotājiem.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #19 : 2021. gada 06. septembris, 15:35:51 »
Man nebija, ar ko salīdzināt, nebija ne rozā, ne pelēku briļļu, vienkārši dzīvoju. Tagad mēs zinām citu versiju, un citu versiju zināja mūsu vecvecāki. Man nebija vecvecāku, kas dalās ar atmiņām par citu dzīvi Ulmaņlatvijā, vecāki arī neko nestāstīja. Svinējām Ziemassvētkus un Jāņus, neatceros ne aizliegumus, neko. Protams, nesvinējām ar pompu, tā, lai kādu tas uztrauktu.

Kā jau teicu, man nebija atskaites punkta salīdzinājumam, un es nevaru vērtēt tālaika dzīvi, salīdzinot ar tagadējo un ar tagadējo prātu un pieredzi. Toreiz bija tā, kā bija - diezgan pasūri gan materiālā, gan iespēju ziņā, bet nezināju citu variantu, tādēļ dzīvoju tik nost tāpat kā daudzi citi.

Tagad zinot to, ko zinu, var šausmināties - ak, meli, ak ideoloģija, ak, 1.Maija kurpes un vienādie mētelīši, rindas un deficīti. Bija tizli, absurdi un kājām sāpīgi, bet man nebija citas dzīves, tā bija mana normalitāte

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #20 : 2021. gada 06. septembris, 15:52:59 »
Minne, bet protams. Man arī ģimenē neko nestāstīja. Man vispār tāda savdabīga ģimene. Un es arī nespēju iedomāties, ka var būt savādāk.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #21 : 2021. gada 06. septembris, 16:13:53 »
Man patika padomju laiki- neko sliktu neatceros un patīk arī  tagad.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #22 : 2021. gada 06. septembris, 17:13:12 »
Arī pašam bija jāmelo. Skolā, universitātē, darbā.

Šo postulātu par obligāto melošanu es spēju uztvert tikai kā ideoloģiju un propagandu, piedod.

Mani mācīja nemelot un es nemeloju. Ne skolā, ne universitātē.
No dienasgrāmatas izplēsta lapa ar reto viesi divnieku un "es to vāzi neapgāzu" par meliem to normālajā izpratnē IMHO neskaitās.

Ziemassvētkus nesvinējām, tie ir baznīcas svētki, ne ticēju dievam tad, ne ticu tagad, un Ziemassvētkus nesvinu joprojām. Piedomāju pie Saulgriežiem, tas ir būtisks punkts gadā. Mēs svinējām Jaunā gada iestāšanos, svinu joprojām - tas ir jauna gada sākums, acīmredzams pagrieziena punkts. Uz Jāņiem pilsētā bija zaļumballe ar ugunskuru un vainagiem (un kartona kovboju cepurēm :D ). Brīvi apmeklējama bez melošanas. Manā dzimtā izsūtīto un represēto nav, kā teicu, mēs bijām vienkārši cilvēki, līdz ar to nebija nekādu ģimenes drāmu, par ko jāmelo. Bija radi ārzemēs, ir rakstītas vēstules, sūtīti apsveikumi. Ne reizi nedzirdēju, ka tas būtu kaut kas aizliegts. Ja būtu aizliegts, tad vēstules neatnāktu. Paciņas mums nesūtīja. Par gaišo komunismu necīnījos, ko stundās uzdeva, to iemācījos un atbildēju. Visi (izņemot tos, kurus neuzņēma uzvedības un nesekmības dēļ vai ticīgos) stājās oktobrēnos un pionieros, kāpēc man nestāties? Tā laika oktobrēni un pionieri no šodienas mazskautiem un skautiem neko daudz neatšķiras, vienīgā atšķirība, ka skauti ir reliģiska organizācija (ā, un tas, ka pionieri nostājās taisnā līnijā pēc auguma miera stājā, bet skauti kā pagadās šķībā rindā :D ). Tas pats par komjauniešiem, neredzēju jēgu kaut kā izlēkt - tādi ir iekārtas noteikumi, tādus es pieņēmu. Partijā stāties netaisījos, tāda karjera mani neinteresēja.

Oktobra svētkus ģimenē nesvinējām, bija brīvdiena - forši!, 18. novembri arī ne, tagad 18. novembrī mazliet iespringstu tikai tāpēc, ka bērniem skolā ir patriotiskā audzināšana. 1. maija gājiens bija foršs tusiņš (izņemot tos retos gadus, kad sniga sniegs). Zinu vienu (!) cilvēku, kas ticēja komunismam un partijai. Vienu. Pārējie politiku pieņēma kā obligātu piedevu dzīvei.

Apgalvot ka armijā iesauktie puiši, dodot zvērestu, meloja? Kādā vilku barā esi, tādā jākauc. Bija, kam izdevās izvairīties, bija, kas "atrada" veselības problēmas. Ja tagad būtu obligātais dienests, nemaz nu visi tā neskrietu pamest visu - skolu, studijas, dzīvi - uz diviem vai trim gadiem. Tāpat izvairītos, kas varētu.

Un atkal - varētu domāt, ka tagad nav jāmelo. Par gatavību izaugsmei darbā, par nepārvaramu vēlmi strādāt radošā kolektīvā, par entuziasmu, gatavību strādāt virsstundas, par augstiem mērķiem un visu pārējo "obligāto" bulšitu, kas jānoskaita, lai tava kandidatūra tiktu izskatīta kā ievērības cienīga. Ja tu pateiksi godīgi, ka tevi interesē vienkārši darbs, lai pabarotu ģimeni, tad vari necerēt, - tavā vietā paņems tādu, kam ir ambīcijas, vai kurš par tādu esamību ticami melo.

___
Vēl man patika tas, ka skola bija 11 gadus (latviešu plūsmā) nevis 12 kā tagad, kad 12. klasē sēž bārdaini pieauguši reizēm pat divdesmitgadīgi tēvaiņi. Īpaši tāpēc, ka 1. klases viela ir bērnudārza atgremojums, kam pietiktu ar pāris mēnešiem, nevis izstiept pa diviem gadiem to, kam agrāk pietika ar gadu.

Nepatika skola sestdienās. Starp citu, arguments, ka sestdienu atcelšana pagarināja skolas laiku par gadu ir bulšits. Es saskaitīju sestdienas un tagadējās projektu nedēļas (kas ir vienkārši izķēzīts laiks) - tas pats vien ir.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #23 : 2021. gada 06. septembris, 17:30:16 »
Man jau šķiet, ka pie jebkuras varas tautas lielākā daļa cenšas vienkārši dzīvot, formāli atdodot "ķeizaram, kas ķeizaram pienākas". Nu, noskaitīja pantiņu par lielo Ļeņinu, aiznesa 1.maijā plakātu ar "Slava PSKP!", un viss, dzīvoja mierīgi tālāk, savā lokā par to paironizējot. Saukt tos par baigiem meliem? Un ko bija darīt? A tagad, ko, nav jāizrāda lojalitāte, tik vairs ne Ļeņinam un partijai, bet visādām abižotajām minoritātēm un nav jālieto meinstrīmam pieņemtās dežūrfrāzes? Kā Trix jau minēja par CV darbam, piemēram.

Jā, 12 gadi skolā ir par ilgu. Sevišķi jau ņemot vērā, cik vispār tā programma ir atvieglota un apgraizīta, (kur palika tas taisnstūra laukuma aprēķins?) un ka vidusskolas izglītība skaitās vispār nekas. 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #24 : 2021. gada 06. septembris, 18:58:49 »
Jā, 12 gadi skolā ir par ilgu. Sevišķi jau ņemot vērā, cik vispār tā programma ir atvieglota un apgraizīta, (kur palika tas taisnstūra laukuma aprēķins?) un ka vidusskolas izglītība skaitās vispār nekas. 

Šitas?
 :D
Tur vēl nākamā pakāpe jāuztaisa - "Izkrāso figūru savā mīļākajā krāsā", jo zināt, ka tas ir taisnstūris un krāsas atšķirt būs par sarežģītu. :D
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 06. septembris, 19:19:17 no Trix »

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #25 : 2021. gada 06. septembris, 19:22:36 »
man nav rožainu atmiņu par padomiju  :veee:

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #26 : 2021. gada 06. septembris, 20:09:06 »
Aizliegtās grāmatas. Rusifikācija. Aresti par visādām figņām (šodienasprāt).
Glupais Astra.

Atslēdzies reno

« Atbilde #27 : 2021. gada 06. septembris, 21:43:33 »
Lasot to taisnošanos, kā viss bija normāli, tāda dzīve, es nemeloju, cit. <Kādā vilku barā esi, tādā jākauc.> spalvas saceļas.
Tad jau nav jābrīnās par šodienu

Atslēdzies Minne

« Atbilde #28 : 2021. gada 06. septembris, 22:27:31 »
Netaisnojos, bet neko nezināju par citu dzīvi, jo ticēju visam, ko man ielēja

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #29 : 2021. gada 06. septembris, 22:44:49 »
Vajadzēja Amerikas balsi pa reizei paklausīties :P

krievi gan šo reizēm stipri "zāģēja"