Autors Tēma: Rozā atmiņas par padomju laikiem ...  (Lasīts 9649 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Minne

Atb: Rozā atmiņas par padomju laikiem ...
« Atbilde #30 : 2021. gada 06. septembris, 22:57:46 »
Vajadzēja Amerikas balsi pa reizei paklausīties :P

krievi gan šo reizēm stipri "zāģēja"

Jā, vidusskolas internātā pēc vakariņām, šķiet, plkst.19tos mēģinājām pa radio ko uztvert, nezinu, no kura skolasbiedra tā iniciatīva. Bet, domā, es uzreiz tā aŗī sāku visam ticēt? Es taču ticēju savas valsts ruporiem  :talking:

Atslēdzies sanda

« Atbilde #31 : 2021. gada 06. septembris, 23:57:35 »
Padomju laikā, ja pēc augstskolas beigšanas bija it kā visas iespējas palikt Rīgā zinātniskās pētniecības institūtā galvenais priekšnoteikums bija Rīgas pieraksts. Vismaz, kad tika ieviesta pārtikas programma. Kaut kā grūti bija dabūt to pierakstu.
Tas pats bija arī Kijevā. Ukrainas universitātes pasniedzēja pati uzprasīja mūsu pasniedzējai un kļuva visai rezignēta.
ZA kopmītnes un LVU kopmītnes bija pārpildītas.

Anekdote ar četriem vārdiem  toreiz skatījās- "Latvietis Rīgā dabūja dzīvokli", ar vienu vārdu - "Komunisms".

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #32 : 2021. gada 07. septembris, 00:06:57 »
Ačigānību karaļvalsts bija
Inženiera alga 110 rbļ, metinātāja - 300 rbļAttiecīgi krāsu TV maksāja 6 inženieralgas, automobīlis , kādu 10 gadu algas
Par kartupeļu lasīšanu kolchozs maksāja vairāk nekā pēc tam tie kartupeļi veikalā
Bija arī plusi - varēja dzert un zagt darbā  :mrgr:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #33 : 2021. gada 07. septembris, 00:34:44 »
automobīlis , kādu 10 gadu algas

Ha, dabū vēl to automobili, pat ja biji spējis šo milzu summu sakrāt! Uz jauniem auto bija RINDA daudzu gadu garumā. Darbavietai iedalīja, piemēram, vienu žiguli gadā... Kurš dabūs? Kam ķepa spalvaināka... Rezultātā lietots auto maksāja dārgāk kā jauns... 

Ne velti jaunā paaudze nesaprot mūsu iemīļoto "Limuzīnu Jāņu nakts krāsā" - kāpēc tāda nojēgšanās tantes žiguļa dēļ, tak būtu nopirkuši paši savu!  :mrgr: 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #34 : 2021. gada 07. septembris, 07:35:01 »
Atgādināšu tēmas nosaukumu – "ROZĀ atmiņas par padomju laikiem".
Pēdējās lapas komentārus, lūdzu, pārcelt uz tēmu "MELNĀS atmiņas par padomju laikiem"! :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #35 : 2021. gada 07. septembris, 07:52:49 »
Netaisnojos, bet neko nezināju par citu dzīvi, jo ticēju visam, ko man ielēja

Šādu "ticīgo" tikai vienu pazinu.Kad sāku strādāt, bija mums tāds puspriekšnieks, partijnieks, tāds pareizs vīrietis. Tā jau lāga, bet nu ļoti ticēja sociālismam un cēla komunismu visiem spēkiem. Un tad viņam beidzot!!! komandējums uz DDR. Atbrauca dīvains un kluss. Vairs par soc. priekšrocībām nesludināja un mūs, pagānus, komunisma idejai pievērst necentās.  :rofl:  Mērena šoks kungam, izrādās, tas pūstošais kapitālisms nemaz tā nepuva, pat "draudzīgajā" DDR.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #36 : 2021. gada 07. septembris, 08:08:13 »
Kas bija labāk padomijā? Grūti pateikt. Augstskola bez maksas. Jā. Toties speciālists pēc beigšanas saņem mazliet vairāk par apkopēju. Sadales stulbās uz 3 gadiem.
Blatu sistēma. Mana mamma bija apsviedīga - pārtika, apģērbs  (arī nedaudz no ārzemju radiem), grāmatas.
Kafejnīcas, frizieri, šuvēji - visur rindas, blats.
Dzīvojām ar tualeti kāpnēs, aukstu ūdeni, malkas apkuri. Publiskās pirtis  :n-: .
Lēts transports, avīzes.
Un meli, meli.
Mani veikalos vēl tagad krieviski uzrunā.
Un neaizmirstiet pa amālijām albertovnām.

Amulīt, BET KAS ŠODIEN IR MAINĪJIES??!
Blatu sistēma - piesakies darbā, tā vnk, ar pliku CV, sapratīsi....
Kafejnīcas, frizieri, šuvēji - ieiej šodien 3 frizētavās, ja Tevi uzreiz kaut vienā paņems, rēķinu apmaksāšu...
Dzīvojām ar tualeti kāpnēs - mums arī tualete kāpnēs, tuvējās skolas bērni regulāri izmanto...
Lēts transports, avīzes - ar Rīdzinieka karti vizinies pēc sirds patikas, lec no viena transporta otrā veselu stundu un tad - aidā līdz galapiunktam! NRA, LA ziņas vispār bez maksas...
Un meli, meli - KHMM - melu definīciju, lūdzu. Tas, ka vienus faktus noklusē, otrus izceļ, NAV MELI!!

Mani veikalos vēl tagad krieviski uzrunā - "pričosku" pamaini?!
Un neaizmirstiet pa amālijām albertovnām - Atceries Grīnbergu lietu?? Tev labāk ar personas kodiem patīk Tā Amālija Pūderslota, kurai pirmā koda daļa xxxxxx? :)

Morāle - es biju skeptisks, kad dzirdēju Ulmaņlaiku slavinājumus, man nepatīk, ka par padomju laikiem visādi izrunājas (arī par 90tajiem, utt.) ... jūs uz sevi paskatieties, kuriem nepatika, KO - jūs darījāt, lai kautko mainītu?? visdrīzāk neko, tagad gudri cirst... 

Man konkrēti bija labi gan padomju laikos, gan 90tajos, gan tagad grēks sūdzēties, miljonārs neesmu, bet dzīvoju saskaņā ar savu sirdsapziņu un iespējām! Ko arī jums novēlu!

PS. Tiem, kuri "pareizi" svin eglīšsvētkus un oliņsvētkus, jūs toč domājat ka Ziemsvētku būtība ir eglīte un Lieldienu būtība ir zaķis ar krāsainām olām??! :)
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 07. septembris, 08:16:17 no daddy »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #37 : 2021. gada 07. septembris, 08:25:49 »
Ja par rožainām atmiņām /just flash/:

- Braucām ar moci uz Igauniju (Vilande) pirkt skolas uzvalciņu (1979.g)
- Visi meži, pļavas, upmalas bija brīvi pieejamas atpūtniekiem, copmaņiem (1970-1989)
- Braucām vēžot uz RU un BY, bija daudz un lieli vēži, zivis, bet pienu sādžā nevarēja nopirkt (1980-1985)
- Tēvs aizbrauca šopingā uz LT un atveda VESELU desas luņķi, kuru tai pašā vakarā arī apēdām (198x)
- Armijā/sboros mūsu galdam zupas spainī bija VESELA CŪKKĀJA (1988.)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #38 : 2021. gada 07. septembris, 08:34:21 »
Ačigānību karaļvalsts bija
Inženiera alga 110 rbļ, metinātāja - 300 rbļAttiecīgi krāsu TV maksāja 6 inženieralgas, automobīlis , kādu 10 gadu algas
Par kartupeļu lasīšanu kolchozs maksāja vairāk nekā pēc tam tie kartupeļi veikalā
Bija arī plusi - varēja dzert un zagt darbā  :mrgr:

kā tad...
- inženieris bija bezdelnieks, kurš 50% laika risināja krustvārdu mīklas, 40% pīpētavā pavadīja un 10% kaut ko uz rasējamā dēļa paskrīpsnāja... metinātājs vismaz kautkādu materiālo labumu radīja
- ES nav subsīdijas lauksaimniekiem?? cik soļāra aiziet lai rapšu lauku nomēslotu, uzartu, noecētu, apsētu, miglotu n reizes, nokultu, vēl eļlu izspiestu... jebkurš topinambūrs nobāl par šādu efektivitāti...
- ar šmigu gan bija grūti, to tik no 11:00 pārdeva, nevis 8:00, ka tagad... un "darba apģērbā" vajadzēja sevišķi laipnas acis taisīt, šis reāls mīnuss padlaikiem ;)
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 07. septembris, 08:42:05 no daddy »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #39 : 2021. gada 07. septembris, 08:40:36 »
Pēc šmigas darba drēbēs gāja veikalam no sētas puses   :rofl:  Arī pirms 11.00. Neviens neko nepirka, bet dabūja.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #40 : 2021. gada 07. septembris, 08:44:51 »
Pēc šmigas darba drēbēs gāja veikalam no sētas puses   :rofl:  Arī pirms 11.00. Neviens neko nepirka, bet dabūja.

nu jā, BLATS pie pārdevējām bija vajadzīgs... gan jau "ieēdinājāt" ar kādu šokolādīti, vai pieaicinājāt pie "bombas" iztukšošanas... ;)

starp citu - stiprinātais vīns no kakliņa, pēc kura sūrā darbdiena paiet ātri, ātri, arī ir rožainā atmiņa :D

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #41 : 2021. gada 07. septembris, 08:46:06 »
Daddy, tā friziera apmaksa man būs vienreizēja? Vai visu laiku?  :mrgr:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #42 : 2021. gada 07. septembris, 08:48:14 »
Daddy, tā friziera apmaksa man būs vienreizēja? Vai visu laiku?  :mrgr:

JA Tevi 3x pēc kārtas griezīs, paliksi pavisam bez matiem... bet OK, kas pateikts, pateikts, neviens mani aiz mēles neraustīja :D

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #43 : 2021. gada 07. septembris, 12:01:17 »
DDR nebija pūstošā kapitālisma, šiem arī bija sociālisms un cēla komunismu, tam puspriekšniekam kaut kas cits pieleca....   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #44 : 2021. gada 07. septembris, 12:10:45 »
Nu tur vēl nebija kā psrs-ā nopuvis  :mrgr:  Kad citi stāstīja, kā dzīvo ārpus psrs, tad baisi oponēja, ko tik partija mums nav devusi, cik laba dzīve, labāka nav pat iedomājama  :rofl:  Realitāte biedru satrieca.