Autors Tēma: Bez naudas  (Lasīts 5412 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Milka

Atb: Bez naudas
« Atbilde #30 : 2022. gada 03. janvāris, 10:20:38 »
Kāpēc uzreiz galvenāku un gudrāku sliktā nozīmē?

Cilvēku daba nemainās. Pie izdevības sliktais vienmēr izlien laukā.
Labi parādīts filmā "Dogville".

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #31 : 2022. gada 03. janvāris, 10:22:54 »
Visi gribēs visu? Tu gribi visu? Varbūt nauda un materiālais ir tas, kas ceļ pašapziņu? Liek justies vērtīgam, pārākam? Ja tās nebūtu, ar ko dižotos?
Notiks sekojošais nākošajā diena, kad atcels naudu un viss ir par brīvu - pieņemsim, ka tobrīd cilvēce vairs nebūs vardarbīga un kaut ko mēģinās dabūt sev bez dūrēm un šaujamajiem....cilvēki centīsies visu sagrābt sev - vajag vai nevajag, jo saprot, ka ilgi šāda "šara" nevar turpināties un rīt varbūt atkal ieviesīs naudu!  :smej:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #32 : 2022. gada 03. janvāris, 11:30:45 »
Visi sagribēs visu? Dod tikai saprast, ka par to nekas nebūs, un vakardienas visnotaļ likumpaklausīgie pilsoņi pārvērtīsies zvēros, kas metīsies grābt un raust, un sitīsies un slepkavos, lai dalītu un pārdalītu to, kas piederējis citam. Civilizētības kārtiņa ir plāna, plāniņa...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #33 : 2022. gada 03. janvāris, 11:34:33 »
Visi sagribēs visu? Dod tikai saprast, ka par to nekas nebūs, un vakardienas visnotaļ likumpaklausīgie pilsoņi pārvērtīsies zvēros, kas metīsies grābt un raust, un sitīsies un slepkavos, lai dalītu un pārdalītu to, kas piederējis citam. Civilizētības kārtiņa ir plāna, plāniņa...

Tagad jau tā arī ir. Ar visu naudu.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #34 : 2022. gada 03. janvāris, 15:18:29 »
Amālij, neizprotu Tavas tēmas būtību/jēgu....ko Tu vēlies pateikt? VNK pafilozofēt? Viss ir vecs kā pati pasaule...nauda, vara...Jau sen pierādījies, ka sociālisms, komunisms::  "Katram pēc spējām un vajadzības" nedarbojas.

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #35 : 2022. gada 03. janvāris, 15:32:25 »
Tieši tā - vienkārši pafilozofēt. Paštukot, ja nebūtu naudas, kas būtu tas, pēc kā tiektos, vērtētu. Varbūt mana vecvecvec bija naiva zociāliste.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #36 : 2022. gada 03. janvāris, 15:39:36 »
Palasi, papēti vēsturi...kaut vai tepat internetā...viss aprakstīts...nav jau par ko pat filozofēt..Nauda radusies apmēram 75 000 g.p.m.ē. - tātad vienmēr cilvēki ir tiekušies pēc naudas....

Atslēdzies Trix

« Atbilde #37 : 2022. gada 03. janvāris, 15:59:48 »
Īstenībā jau nekas neiespējams. Rūpnīcās un apkalpojošā sfērā - automāti un roboti. Vienmēr būs datoriķi, kam patiks programmēt. Lauksaimniecībā arī lielu daļu var robotizēt. Tas dotu cilvēkam daudz brīva laika, kas nav jāpavada atsēžot darbā, un ko var pavadīt, darot kaut ko lietderīgu - kam šūt, kam gleznot, kam mežu kopt, kam bērnus mācīt. Resursu tam visam teorētiski ir pietiekami, lai attīstītu apkalpojošo robotu sfēru (savā ziņā mašīnas - vergi). Domāju, ka problēmu ar enerģijas ieguvi un tās bezvadu pārraidi Tesla savā laikā atrisināja, tikai to novāca no acīm fosilā kurināmā sindikāti.

Tiesa, tas darbosies tikai tad, ja utopiski cilvēks nebūs parazīts (sk. melanīnbagātās personas un invazīvās austrumu sugas), un ja stulbāko, ļaunāko un parazītiskāko cilvēku daļu reducētu. Tas, protams, nonāk pie zelta miljarda projekta. Bet, lai cik nehumāni skanētu, pasaulē nebūtu jāvairojas ļauniem un garīgi trūcīgiem cilvēciņiem. Kāda jēga no viņiem? Pabalstīt savu ego, kā nu es palīdzu cietumniekam rehabilitēties vai kādam grūtdienītim izdzīvot (un vairoties)? Cilvēces genofondam no tā pienesums ir drīzāk ar mīnusa zīmi. Tikai sietam jābūt nevis rasei vai bagātībai, bet intelektam, inteliģencei un labsirdībai. Un uzvedība sociumā jāmāca kopš dzimšanas. Jau pieaugušus "apdi@s zemāko, pielien augstākajam un žurku skrējienā visi līdzekļi ir labi" vairs nepārtaisīt.

Tad jā, es varu teikt, ka no tādiem Trixiem (ar nenojātu smadzeņu potenciālu) šāda sabiedrība mierīgi varētu eksistēt. St., c., mani bērni, līdz 3 un 4 gadiem auguši mājās, visas cilvēku riebeklības (ko mēdz apzīmēt ar "normāla bērnu uzvedība") iemācījās tikai bērnudārzā. Ja būtu iespēja iztikt bez bērnudārza un skolas ar sociālajiem elementiem, izaugtu tādi normāli pozitīvi ideālās pasaules cilvēki. Apvienojot ar spēju nodrošināt savu sadzīvi pašam (kanalizācija, elektrība, ūdensapgāde, dārzs), bet "sertificēto" speciālistu iesaistes vai vajadzības gadījumā apvienojoties, lai paveiktu lielāku darbu, plus lietas no robotizētām ražotnēm - mierīgi realizējams projekts, ņemot vērā, ka mani neinteresē modernas lietas, kas jāmaina pret jaunām tāpēc, lai kurbulētu patērētāju sabiedrību, bet interesē, lai tas, kas ir, ir ērts un darbojas.

Protams, cilvēki ir dažādi, projekta iesākumā būtu jābūt kontroles mehānismiem, kas nepieļautu riebeklības recidīvus (par zagšanu, laupīšanu, izvarošanu utml., ir viennozīmīgs sods - verga darbs raktuvēs, jo izejvielas tomēr ir jāiegūst, ne visu var robotizēt). Un šāda pāreja ir ļoti ierobežota ar vienu lielu problēmu - kā pārstādīt smadzenes uz negrābšanas vilni (sk. leģendu par Mozu, kurš savu tautu vazāja ap trim akmeņiem 40 gadus, līdz nomainījās paaudzes). Jo tas zelta podu sindroms ir iemācīts sociumā.

Tieši tāpēc mani mulsina Zelta miljarda teorijas izpildījums, iznīcinot tieši Eiropu, kur tomēr neapstrīdami ir lielāks intelekta potenciāls, bet ļaujot vaļu primitīvām ciltīm ar viduslaiku likumiem. Arī viņi nav nekādi altruisti, ne tuvu.

Papildinājums.
Cilvēki mēdz ļoti pretoties kaut kam jaunam - mašīnām fabrikās, visādiem skaitītājiem, signalizācijām, dūmu detektoriem, elektromašīnām, siltumsūkņu apkurei ar aizliegtu krāsns apkuri utt.utjpr. Tāpēc, ka katrs šis jaunievedums cilvēkam parastajam palielina izdevumus, tādējādi samazinot komfortu, nevis to palielinot. Ja man kāds ierīkotu mājās siltumsūkni vai elektrisko apkuri, par ko nebūtu jāmaksā zelta kalni, man nekas nebūtu pretī. Bet ja par visu "moderno" man ir jāpiemaksā, turklāt daudz, tad tas rada pretestību, kas ir loģiski un saprotami. Kamēr no nabagiem slauks bagātie, tikmēr komunisms nav un nebūs.
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 03. janvāris, 16:12:21 no Trix »
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #38 : 2022. gada 03. janvāris, 16:15:44 »
Paldies, Trix! To, kur es grābstījos pa gaisu, Tu forši saliki pa plauktiņiem.

Vienīgi viss kakucis varbūt tādēļ, ka uz Zemes mācāmies, izpērkam, augam. Bet tas ir cits stāsts.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #39 : 2022. gada 03. janvāris, 16:25:56 »
Jā, tas, ka elle ir uz Zemes, nevis kaut kur pazemē, man arī ienāk prātā aizvien vairāk.
Bet tas par augšanu un mācīšanos mani nepārliecina nemaz. Kā tu vari kaut ko mācīties, ja nezini, kas uzdots?

Savā ziņā interesē, kas prātā ir tiem, kas šo civilizāciju ir noorganizējuši. Ja gribētu, taču varētu iejaukties un pabakstīt uz pareizā ceļa. Tāds viens Jēzus projekts acīmredzami bija ne jau cilvēku pozitīvai iespaidošanai, bet pavisam citiem mērķiem.

Un otrs, kas interesē, - labprāt redzētu "Universe 25" cilvēku izpildījumā, tikai ar pamatīgu dalībnieku atlasi. Pelēm tomēr IQ smagi nesasniedz 100.

Šajā sakarā - trešais. Ja jau cilvēka dabai agri vai vēlu sagriboties pret kaut ko cīnīties, un tāpēc ejot viens otru apsist, tad ir visas iespējas cīnīties pret dabas katastrofām, novērst sekas, celt aizsargbūves un meklēt iespēju, kā dabiski iznīcināt ražu iznīcinošos insektus, nevis kā maksimāli lēti dabūt bauriem izbarojamu protoplazmu ar raundapu, un vākt peļņu par sekas novēršamajām zālēm.

Vēl uz sākotnējo jautājumu.
Uz ko tiektos cilvēks bez naudas, kuram viss ir? Ja man nebūtu jādomā, ko bāzt rīklēs, mugurā un krāsnī, un nekarātos problēmu kaudze, es labprāt lasītu, ceļotu, ietu uz muzejiem, mācītos un pētītu visu, kas mani interesē. Kad Maslova piramīda ir virs tevis, tad ne līdz tam.
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #40 : 2022. gada 03. janvāris, 16:33:10 »
Trix, Tu dziļi roc. Te sanāk vismaz 10 tēmas. Jā, kā uzmudrīts hitra te viss. Un varbūt tas tāpēc, ka mēs vienkārši nedomājam plašāk. Nemākam, negribam, slinkums. Tāds ganāmpulks.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #41 : 2022. gada 03. janvāris, 16:49:57 »
Trix, Tu dziļi roc. Te sanāk vismaz 10 tēmas. Jā, kā uzmudrīts hitra te viss. Un varbūt tas tāpēc, ka mēs vienkārši nedomājam plašāk. Nemākam, negribam, slinkums. Tāds ganāmpulks.

Pag, pag....kurš nedomā plašāk?! Kurš te ir ganāmpulks???!!! Varbūt tie, kuri attīstās, kuri virzās uz priekšu? 

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #42 : 2022. gada 03. janvāris, 16:55:13 »

Pag, pag....kurš nedomā plašāk?! Kurš te ir ganāmpulks???!!! Varbūt tie, kuri attīstās, kuri virzās uz priekšu?
:?:

Atslēdzies Minne

« Atbilde #43 : 2022. gada 03. janvāris, 17:03:37 »
Neredzu gan, kā Trix iztēlotajā variantā varētu iztikt bez naudas vai tās analoga, par ko, savukārt, uz sarunu aicina Amàlija.

Tā ir tik ļoti abstrakta tēma no fantastikas jomas, ka neprotu pat teorētiski iztēloties tādu sabiedrības modeli. Viens stiprāks, viens vājāks, cits mazs, cits vecs un slims - interesanti, kuri tad būtu tie taisnīgie labumu sadalītāji un kuri būtu tie, kas rūpētos par labumu sagādi? Tāpat viss novestu pie neapmierinātības un vienlīdzīguma apšaubīšanas, jo vienlīdzība gluži vienkārši nepastāv. Vēlreiz uzsveru - neaizmirstiet par cilvēka bioloģisko, psiholoģisko un sociālo dabu.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #44 : 2022. gada 03. janvāris, 17:13:23 »
un katrs nodarbotos ar kaut ko jauku un lietderīgu :smej: :rat: