Autors Tēma: Bez naudas  (Lasīts 5458 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Amālija

Atb: Bez naudas
« Atbilde #45 : 2022. gada 03. janvāris, 17:34:59 »
Tas liekas tiiiik ļoti nereāli?

Atslēdzies Broms

« Atbilde #46 : 2022. gada 03. janvāris, 17:37:51 »
Nu uzmodelē ieroču, narkotiku apriti, prostitūciju bez naudas apstākļos :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #47 : 2022. gada 03. janvāris, 17:44:38 »
Jess. Ienāca reno. Neko nepateica par tēmu, bet noģībt gan gatava.

Seagull manager. Flies in, makes a lot of noise, shits on everything, then leaves.

Tev kādreiz kaut kas ir labi? izņemot japāņu zeķes ar latviešu rakstiem.

____
Redz, es mēģināju _īsumā_ (līdz ar to neizstrādājot sīkumus) ieskicēt variantu, pieņemot, ka ir iespējams "40 gadus vazāties pa tuksnesi", bet jūs nevarējāt abstraktēties no savas "cilvēka dabas", kas patiesībā ir sabiedrības audzināšanas rezultāts.
Nav tādas "cilvēka dabas". Japāņi nekad neatļausies to, ko atļaujas amerikāņi savstarpējās attiecībās. Tas tāds sīks piemēriņš. Cilvēki ir viņi abi.

Piemērs no dzīves un literatūras. Ir tāda filma "Mušu karalis" ("Lord of the flies"), pēc 1954. gada noveles. Un ir realitātē 1965. gadā notikuša gadījuma atstāsts filmā (Tongan castaways) par to pašu tēmu - puikas uz neapdzīvotas salas. Izejas dati un pat laikmets it kā vienādi, bet rezultāts kardināli atšķirīgs. Jo "Mušu karalis" ir bāzēts Lielbritānijas tradīcijās (katrs rūpējas par sevi), bet otra filma - salinieku tradīcijās (visi par visiem rūpējas).

Te tev nu bija unificētā cilvēka daba.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #48 : 2022. gada 03. janvāris, 17:55:44 »
Trix, tā bija ekstrēma situācija ierobežotā laika periodā.

Iedomājies to pašu tā - dzīvesveids uz mūžu, citos klimatiskajos apstākļos, daudz lielākā cilvēku grupā, dažādu vecumu, dzimumu, rasu, reliģiju, spēku, veselības un, un, un...

Audzināšana un kultūra ir tikai plāna kārtiņa. Iespējams, būs cilvēki, kas līdz pēdējam nezaudēs cilvēcību (tā vismaz gribas domāt/ticēt ar savu šī brīža kultūras kārtiņas izpratni), bet ar garantiju arī nonāktu līdz kanibālismam un instinktīvo "izdzīvo stiprākais"

Atslēdzies Trix

« Atbilde #49 : 2022. gada 03. janvāris, 18:01:14 »
Nu bet Tu iedomājies, ka jau tagad realitātē eksistē cits dzīvesveids uz mūžu. Amazones ciltīm, ziemeļu tautām, tiem pašiem amišiem, kas it kā civilizācijas vidū dzīvo. Viņiem visiem ir "cits dzīvesveids".

Protams, ja cilvēki (jūs) uzskata, ka viņu pašreizējais žurku skrējiens ar 80% nodokļiem, ejot pāri līķiem tiešā un pārnestā nozīmē, ir pasaule, no kuras nav izejas, tātad jāpieņem kā ideāla, - tad nekādas beznaudas utopiskās sabiedrības nebūs nekad.

OK, es off. Nafig man te aizstāvēties pret "sabiedrības normām" un "cilvēka dabu". Man to mēslu jau dzīvē pietiek.

T.i., kamēr nemainīsieties paši, nekas labāks nepaliks.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Milka

« Atbilde #50 : 2022. gada 03. janvāris, 18:11:43 »
Nu uzmodelē ieroču, narkotiku apriti, prostitūciju bez naudas apstākļos :)

Te būs.
http://seasonvar.ru/serial-26219-Divnyj_novyj_mir_psdretp-0-sezon.html
Pēc 1932.gada romāna.
Iesāku skatīties, bet nē, neuzrunāja.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #51 : 2022. gada 03. janvāris, 18:19:26 »
Un, domā, mumbu-jumbu ciltīs nav hierarhijas, un visi ir vienlīdzīgi resursu sadalē? Protams, visdažādākās lietas eksistē mums visapkārt, bet vismazāk es teicu, ka mūsu pasaule ir ideāla. Ne jau par to mēs diskutējam, man liekas  :scratch:

Ja abstrahējas no naudas mūsu pierastajā nozīmē, tas tāpat neatceļ to, ka katrai lietai ir sava vērtība, arī papuasa šķēpam vai nomedītajai čūskai, un katras lietas iegūšanai vajadzīgi resursi. Kam ir, tas varenāks. Un atkal nonākam pie hierarhijām

Milka, esmu to filmu redzējusi, man patika, jo baisma šīsdienas sabiedrības virzība

Atslēdzies Milka

« Atbilde #52 : 2022. gada 03. janvāris, 18:25:49 »
Milka, esmu to filmu redzējusi, man patika, jo baisma šīsdienas sabiedrības virzība

Kā reiz iesāku skatīties pēc viena psihologa ieteikuma saistībā ar šībrīza situāciju.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #53 : 2022. gada 03. janvāris, 18:27:40 »
Kā reiz iesāku skatīties pēc viena psihologa ieteikuma saistībā ar šībrīza situāciju.

Kā, bieži, jāpārvar sākums vai 1.sērija ;)

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #54 : 2022. gada 03. janvāris, 19:20:28 »
Trix filozofiskais piesitiens vairāk izklausās pēc tā "ko es darītu, ja būtu neierobežoti līdzekļi"...

Atslēdzies sanda

« Atbilde #55 : 2022. gada 03. janvāris, 19:46:08 »
Vecgada dienā, gaidot autobusu, aizdomājos par naudu. Kas ir nauda? Kaut kāds nosacīts lielums. It kā nekas, bet ko pielūdz, ciena, lolo, pēc kā tiecas.
Kas būtu, ja naudas nebūtu. Cilvēki ko darītu? Kāda būtu dzīve? Kas būtu tas, ar ko lielītos? Pēc kā tiektos?
Daļa tiektos tāpat kā iepriekš pēc kopošanās un dzerstiņiem, daļa sieviešu varbūt pēc alkoholiķu glābšanas.
Daļai vajadzētu slavu, daļai piedzīvojumu vai  saspringtu cīņu un uzvaru - bez tā dažiem cilvēkiem patiešām grūti iztikt.
Daži pievērstos zinātnei vai mākslai, daži tenkotu tāpat vien.

Milkas pieminētā filma Dogvila izcila, man ļoti patika.

Atslēdzies reno

« Atbilde #56 : 2022. gada 03. janvāris, 20:18:18 »
Intersanti, kuri sava prieka pēc strādātu par ārstiem, medmāsām, ugunsdzēsējiem...  Sen pārstāstīta utopija

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #57 : 2022. gada 03. janvāris, 20:26:24 »
Intersanti, kuri sava prieka pēc strādātu par ārstiem, medmāsām, ugunsdzēsējiem...  Sen pārstāstīta utopija

Šīs nu gan nav profesijas, no kurām cilvēki skurinātos.

Atslēdzies reno

« Atbilde #58 : 2022. gada 03. janvāris, 20:29:03 »
OK, es nosaucu dažas tādas, kur nepieciešama zināma izglītība. Pārējo taču visu darīs roboti

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #59 : 2022. gada 03. janvāris, 20:46:55 »
Reno, par ko grib strādāt bērni? Kuriem naudas fiškas nav noteicošās.