Nu paklausies paklausies ko tas mazais žiperīgais tantuks saka, un viņa ir pedagoģe ar 40+ stāžu, bet ventiņu valoda nav iedomājama bez vācu piejaukumiem. Gros - bet gan jau mājā iet apgrozībā visi "ķiseniem" utt, proti, viņi lietoja vācu vārdus visur, kur vajadzeja jaunus vārdus. Un viņi to darīja gadsimtiem ilgi

Man pašam nav bijuši aizrādījumi par dialekta lietošanu, bet manas mātes gan 1 klasē izsauca uz "valodas fašisma" parunām (~1956), un stingri ieteica runāt, ka avīzēs rakstīts.
Bet nu jā, kad māsas bija kopā (visas viņsaulē), tad aizgāja tie vācu termini lielā daudzumā, kurus es uzskatīju kā tie Latviešu. Un īpatnība bija, kā līdz skolai es lamājos latviski: pīzda, pimpis, mauka, utt

Skolā gan laucinieki saveda krievu lamu vārdus ... Bet nu īsts ventiņieks dzīvoja divas mājas zemāk - tāda tante, kas tīri "pilteniski" deva, it sevišķi ja satraucas. ;)Jā un man bija pārsteigums, ka šitos atradu ari Limbažu ziemeļos, kur ar runa Spārciski un tad satraucas, aiziet kaut kāds novada piesitiens, ļoti līdzīgs šim pašam

Es domāju ka tie ziemeļnieku novirzieni ir no asimilētajiem lībiešiem, bet kursenieku, kur laiž bez dzimt, ir vecākā kuršu valodas atlikumi (kuri iespējams pat piederēja rietumbaltu atzaram).
Bet nu tā visa ir tikai pagātne, bet izlokšņu bagātība ir latviešu valodas izdzīvošanas garants.