Autors Tēma: "Ventiņi"  (Lasīts 2991 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Atb: "Ventiņi"
« Atbilde #15 : 2022. gada 21. februāris, 15:18:18 »
Bet receptes, līdaka ar 50 aus :fp: terēm

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #16 : 2022. gada 21. februāris, 16:07:07 »
Nekad , neviens , neviena vecmāmiņa vai vectētiņš nelietoja vācu vārdus.
Nu gan tev patīk paspīlēt, ko tad viņi bija skolotāji? Jo visiem mehānismiem sastavdaļas latviski tautā bija pustulkoti vāciskojumi līdz pat mūsdienām ;) Ta kā bija vien izvele izmantot vaciskojumus, vai runat krieviski ;)   
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #17 : 2022. gada 21. februāris, 16:18:19 »
Jo visiem mehānismiem sastavdaļas latviski tautā bija pustulkoti vāciskojumi līdz pat mūsdienām ;) Ta kā bija vien izvele izmantot vaciskojumus, vai runat krieviski ;)   

Tu pagūglē starpību starp aizguvumiem un barbarismiem :mrgr:

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #18 : 2022. gada 22. februāris, 11:28:28 »
Nu man nesagadā bauda tīksmināties un nodarboties ar fetisismu ar šiem svešvalodu "dzeguzes olām", bet, piemēram, ikdienā bieži lietots vārds - šneks. Vāciski: schneck. Latviski: padevējgliemezis. Cik t.s. latviesi zinās par ko ir runa, kad tu, sarežgītā tekstā, lietosi 'padevējgliemezis' sapratīs par ko īsti ir runa, bez bildītes?
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16

Atslēdzies reno

« Atbilde #19 : 2022. gada 22. februāris, 11:37:33 »
Tā jau ir, ka lietojam diezgan daudz vārdus, ko īsti par aizguvumiem nenosauksi, bet tie laikam vairāk profesionālā vidē. Bet peremičku neviens vairs nelieto, štrabu gan laikam. Bet ko nu mēs, padomijas produkti, kam pa visu milzu iestādi bija viena rakstāmmašīna ar latviešu šriftu. Jaunieši runā citādi, viņiem strikti, glauni ir špāsīgi ir skaisti, veci latviešu vārdi

Atslēdzies Trix

« Atbilde #20 : 2022. gada 22. februāris, 11:40:43 »
Ūdens tek uz leju. Kāpēc jāsaka "padevējgliemezis", ja sešu zilbju vietā var pateikt vienu? Izdomāt sarežģītus nosaukumus, lai apzīmētu kādu lietu, kurai jau ir (nosacīti starptautisks) nosaukums? Tā būtu valodas uzturēšana? Manuprāt, valodu daudz pareizāk kopt būtu, izskaužot no olimpiādes komentētāju leksikas "kad" lietojumu "ka" vietā, "šis te" un "šī te" katrā pauzē un tamlīdzīgas valodas kroplības publiskā lietojumā, tajā skaitā interneta portālos. T.i., turēt tīru valodas kodolu, nevis izdomāt jaunus mēlesmežģus esošu vārdu vietā.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #21 : 2022. gada 22. februāris, 12:18:03 »
Bet ne par to iet runa, runa iet ka vācu klasiskās valodniecības parstavi nevarēja nepamanīt , ka "ganu valodas" vārdus progresīvi aizstāj "vācu " vārdi. Nu, piemēram, mana vecāmāte visiem traukiem un karotēm zināja vācu nosaukumus, bet ne vienmēr latviski. Un runa iet par laiku pēc Aleksandra 3 rusikācijas perioda, kad dabuja ciest pat baltvācu skolas, kur pat mans vectēvs dabuja iet ģimnāzijā krievu skolā, jo vācu skolai nepietika nauda. ;)         

Atslēdzies reno

« Atbilde #22 : 2022. gada 22. februāris, 12:31:55 »
Katrā ģimenē sava pieredze. Es vācvārdus, saimniecībā lietojamus, samācījos no kaimiņu kundzes, vecāsmātes vecumā, kas mani pa dienu pieskatīja. Viņa dzīvoja kā mājsaimniece, katru dienu gatavoja pusdienas pieaugušajiem radiniekiem, ar ko dzīvoja kopā (mājā, kas kādreiz piederēja viņu ģimenei) Tā es kādā 3-4 gadu vecumā jau pazinu pulksteni, jo mani sūtīja skatīties, cik atlicis laika, kad ēdāji ieradīsies, Širce, zoste, telēķis, vairāk neko īpaši neatceros

Atslēdzies reno

« Atbilde #23 : 2022. gada 22. februāris, 12:33:07 »
Tagad jau arī mūsdienu emigranti  -vieni kopj un uztur latviešu valodu, citi palaižas un bērni latviski vairs neprot

Atslēdzies Minne

« Atbilde #24 : 2022. gada 22. februāris, 23:08:21 »
Bet ne par to iet runa, runa iet ka vācu klasiskās valodniecības parstavi nevarēja nepamanīt , ka "ganu valodas" vārdus progresīvi aizstāj "vācu " vārdi. Nu, piemēram, mana vecāmāte visiem traukiem un karotēm zināja vācu nosaukumus, bet ne vienmēr latviski. Un runa iet par laiku pēc Aleksandra 3 rusikācijas perioda, kad dabuja ciest pat baltvācu skolas, kur pat mans vectēvs dabuja iet ģimnāzijā krievu skolā, jo vācu skolai nepietika nauda. ;)       

Kā Tu vari piesieties ģermānismiem, bet pats (it kā) latviski apgalvot, ka runa iet (utt.protams)?  :?:

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #25 : 2022. gada 23. februāris, 02:04:58 »
veh... man riebj... jebkuru tēmu pārvērts par  :talking:

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies tuk

« Atbilde #26 : 2022. gada 23. februāris, 07:35:42 »
Kā Tu vari piesieties ģermānismiem, bet pats (it kā) latviski apgalvot, ka runa iet (utt.protams)?  :?:

Tas viņam vēl no Aleksandra 3 rusifikācijas perioda...  :mrgr:  , atvainojos, viņam no rusikācijas perioda.  :rofl:

Atslēdzies reno

« Atbilde #27 : 2022. gada 23. februāris, 07:36:05 »
Ja labu tēmu bojā ar pilnīgām muļķībām, tad ko lai citu dara.Vari sākt piedalīties  ir izsludināta " Vietvārdu talka"

Atslēdzies Minne

« Atbilde #28 : 2022. gada 23. februāris, 13:39:45 »
veh... man riebj... jebkuru tēmu pārvērts par  :talking:

mellen, mēģini mazliet plašāk.

Ja SNor apgalvo, ka viņam netīk tīksminaties ar svešvalodu dzeguzes olām, tad esi konsekventāks, puis!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #29 : 2022. gada 23. februāris, 15:59:44 »
mellene ienāk un paziņo, ka viņai atkal kaut kas riebj.. Nepārsteidz..