Autors Tēma: Glābiet - meža lops! Ko nu?  (Lasīts 3691 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies baaciens

Glābiet - meža lops! Ko nu?
« : 2023. gada 25. janvāris, 20:01:00 »
Cerēju, ka mani tas neskars, bet ir kā ir.
No laukiem atveda brieža gaļu ( esot jaunlops!? kas tas ir? stirna/ stirnis :D)
Ko ar to tagad darīt? Nav ribas, nav kauli. Kaut kādi mīkstumi. Katrs gabals ap 1,5 kg.  Man nekad nav bijusi sajūsma par meža gaļu, tāpēc arī to neprotu gatavot.

Priecāšos par jūsu ieteikumiem un receptēm! Ja ne pašai, lai ģimenei ir prieks! :)

Atslēdzies lumbergs

Atb: Glābiet - meža lops! Ko nu?
« Atbilde #1 : 2023. gada 25. janvāris, 20:37:29 »
Ja esi taisījusi kko no teļa gaļas, vari tāpat turpināt. ir speciālas garšvielas medījumiem, bet vari vnk ieguglēt sastāvdaļas tam maisījumam un lietot. gaļa ir tiešām ekoloģiska, jo mežalopus nepiebaro ar spēkbarību. vari malt un likt klāt treknu cūkgaļu, citādi sausas sanāks.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #2 : 2023. gada 25. janvāris, 20:54:18 »
Ja esi taisījusi kko no teļa gaļas, vari tāpat turpināt. ir speciālas garšvielas medījumiem, bet vari vnk ieguglēt sastāvdaļas tam maisījumam un lietot. gaļa ir tiešām ekoloģiska, jo mežalopus nepiebaro ar spēkbarību. vari malt un likt klāt treknu cūkgaļu, citādi sausas sanāks.

Paldies, šo man vēl kāds ieteica - samalt kotletēs un pielikt cūkas speķi, lai ir sulīgums.

Šis ir eko no Ugāles mežiem.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2023. gada 25. janvāris, 21:32:09 »
aptin ar bekonu, ieliec maisā vai folijā un cepenē uz 4 h 150 grādos

Atslēdzies sanda

« Atbilde #4 : 2023. gada 25. janvāris, 22:01:57 »
Laikam tā var darīt un dara... Atbildes uz palīgā saucienu korektas.

Vispārējai informācijai -
man aiz slinkuma un izkoptas prokrastinācijas mākslas vienmēr izdevies meža dzīvnieku gaļu nogatavināt vai visādi marinēt un tad tā ir sulīga. Brieža gaļas gulašs ar ķimenēm ir ļoti gards un sulīgs. Daru to ''uz aci'' un kā sanāk.
Velti latviešu zemnieki apsmēja baronus par pūdētiem zaķiem - viņi gaļu nogatavināja.
Nogatavojas fermentu ietekmē, pūšanu izraisa baktērijas.
Piedodiet par komentāru varb. nevietā.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #5 : 2023. gada 25. janvāris, 22:18:54 »
Laikam tā var darīt un dara... Atbildes uz palīgā saucienu korektas.

Vispārējai informācijai -
man aiz slinkuma un izkoptas prokrastinācijas mākslas vienmēr izdevies meža dzīvnieku gaļu nogatavināt vai visādi marinēt un tad tā ir sulīga. Brieža gaļas gulašs ar ķimenēm ir ļoti gards un sulīgs. Daru to ''uz aci'' un kā sanāk.
Velti latviešu zemnieki apsmēja baronus par pūdētiem zaķiem - viņi gaļu nogatavināja.
Nogatavojas fermentu ietekmē, pūšanu izraisa baktērijas.
Piedodiet par komentāru varb. nevietā.

Kā tieši Tu to dari?

Atslēdzies sanda

« Atbilde #6 : 2023. gada 25. janvāris, 23:37:16 »
Ielieku aukstā vietā, aizmirstu, atceros un panikā ķeros pie gatavošanas, tomēr neiesaku ziemot neapkurinātās ūdensdzirnavās turot starp logu rāmjiem mežacūkas karbonādes gabalus kā man gadījiesRofl
Sausā nogatavināšana, kuru, izrādās, lietoju, esot pat māksla Ratpie slapjās gaļa varot kļūt skābāka.

Internetā ieliec  ''meža gaļas nogatavināšana'' un palasi, šobrīd izmanto daddy un Boba ieteikumusTalking Ilgi velkas gatavināšana. Iespējams, kādreiz noderēs.

Man gabali vienmēr bijuši tīri, mežā sagatavoti ievērojot higiēnas normas, zināja, kam sūta

Atslēdzies daddy

« Atbilde #7 : 2023. gada 26. janvāris, 12:29:31 »

Cerēju, ka mani tas neskars, bet ir kā ir.
No laukiem atveda brieža gaļu ( esot jaunlops!? kas tas ir? stirna/ stirnis :D )
Ko ar to tagad darīt? Nav ribas, nav kauli. Kaut kādi mīkstumi. Katrs gabals ap 1,5 kg.  Man nekad nav bijusi sajūsma par meža gaļu, tāpēc arī to neprotu gatavot.

Priecāšos par jūsu ieteikumiem un receptēm! Ja ne pašai, lai ģimenei ir prieks! :)

Jauns briedis!! Stirna ir kaza, kas smird! :)

Briedis ir augstākās kvalitātes liellops! Kad tas zvērs nošauts? Vajag, lai viņa vismaz 72h atsulojas (katla dibenā šķīvi, katlā gaļu un ledusskapī, 1x dienā nolej sulu)

Nu jāskatās kā gardāk, ja smuki, lieli mīkstumi - (fileja, šķiņķi), tos grēks malt, iespeķo un cep maisā (nevis folijā) kā Bobs  ieteica. Arī sīpolklopsis ir fantastisks

Ja ir gaļa+kautkādas cīpslas/plēves, tad samal kopā ar cūkgaļu (apmēram 1/3) un cep kotletes... ar garšvielām nepārspīlē, briedim un alnim nav nekādas piesmakas kā stirnai...

Vītināt es meža lopu baidos (šogad) ...dēls gan teica, ka pēc medībām brieža tartaru ēduši (jēls), bet man nav šņabja :(

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2023. gada 26. janvāris, 13:34:07 »
Fileju var mierīgi sasaldēt un tad no saldētas viegli sagriezt tās caurspīdīgās plānās šķēlītes. Cik nu kuru reizi vajag. Burvīgs karpačo ar pārslacītu labu olīveļļu, balzamiko, rukolu, kādus kaperus var piekost, mmm... gardi.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #9 : 2023. gada 26. janvāris, 13:47:39 »
Man vispirms atsulojās, tad vēl kādu laiku turēju ap 4 grādos, lai riktīgi nogatavinās, vismaz 1 nedēļu, pat divas, liellopu gatavina pat 4 nedēļas
Tomēr - nav zināms, kādos apstākļos gaļa iegūta - pa kurieni gājis šāviens, vai kārtīgi kaut(šāv)ķermenis vēdināts, kādos apstākļos dalīts, varb gaļa jau nogatavinātaRofl
Vakar pat sarāvos par malšanu, tad  nožēloju par iejaukšanos, bet daddy  komentārs mani uzmundrinājaSmile
tuk ieteikums arī varētu būt labs.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2023. gada 26. janvāris, 14:36:23 »
Atcerējos, reiz gatavojām arī viltotās irbītes, izklopē, ietin žāvētu cauraudzi, burkāna strēmeli, apcep, katla apašā sīpolus, ķiplokus, garšvielas un sautē. Būtībā jau var gatavot visu to pašu ko no jebkura liellopa, vienīgi jārēķinās, ka briedim maz taukaudu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2023. gada 26. janvāris, 15:31:56 »
Kaut kad senā jaunībā man atveda briežgaļu, tad, nezinādama kā labāk darīt, sadalīju to divās daļās, no kurām vienu mērcēju pienā, otru marinādē, tad sapičkāju ar cūkas speķi un šmorēju. Sanāca garšīgi abas, viena maigāka, otra pikantāka.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #12 : 2023. gada 26. janvāris, 15:58:41 »
briedi nevajag mērcēt, stirnu gan (skat pie vakariņu tēmas)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #13 : 2023. gada 26. janvāris, 16:06:16 »
Ne jau smakas atsišanai, bet priekš garšas - maigākas/sulīgākas vai marinētas.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2023. gada 26. janvāris, 16:44:32 »
Manuprāt mīkstumu/sulīgumu dod iespeķošana un cepšana maisā, lai neizkalst. Tur vēl tāda smuka mērcīte iekrājas