Autors Tēma: Atvainošanās un piedošana  (Lasīts 7839 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Atb: Atvainošanās un piedošana
« Atbilde #15 : 2023. gada 31. janvāris, 10:51:42 »
Ir Dostojevskim tāds darbs "Noziegums un sods", ļoti pamācošs :
:f-palm:

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #16 : 2023. gada 31. janvāris, 15:41:01 »
:f-palm:
Kaut vai lieliskais tēls Soņa Marmeladova. Saldumiņš. :)
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #17 : 2023. gada 31. janvāris, 18:55:03 »
Manuprāt, ir 2 veidu atvainošanās:
1) tā, kas notiek automātiski: piemēram, kādam uzgrūžoties virsū, pēkšņi pārtraucot sarunu utt.;
2) otra - tāda "dziļāka", ja esmu NEJAUŠI izdarījusi ko tādu, par ko otrs cilvēks var justies aizskarts, aizvainots, respektīvi, ja neatvainošos, nepaskaidrošu, tad, iespējams radīsies konflikts.
Lūgt piedošanu: tas ir tik komplicēti un niansēm pārbagāti, ka neizteikšos.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #18 : 2023. gada 31. janvāris, 22:58:28 »
Tad jau ir vēl arī trešais veids - kad apzināti izdara otram ko nelabu. Un kkad grib izlīdzinājumu

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #19 : 2023. gada 01. februāris, 01:07:02 »
Iesākumā ir jāsāk ar nelāgā konstatēšanu. Līdzīgi kā Dostojevskim, iesākumā ir "pāri darījums". Noziegumu Tezaurs skaidro - Morāles normām neatbilstoša, kaitīga darbība vai bezdarbība vai Sabiedrībai bīstama vai kaitīga darbība vai bezdarbība, par ko likumā ir paredzēts sods. Cik es saprotu, tad atvainošanās un piedošana ir daudz maz atļauta tikai pirmajā gadījumā, kad, piemēram, foruma dalībnieces kādu apceļ, viņām būtu jāapjēdz savs pāri nodarījums - apceļamā jūtu aizskārums, un vismaz jāmēģina atvainoties. Piedošana, ir apceļamā cildenuma izpausme. Bet dzīvē, tas ir savdabīgs Kantisms.  1) Pāri nodarītājām nav pat nojausma par nodarījuma kaitīgu, jo viņam iztrūkst empātijas? Nē, viņam pietrūkst godīguma, viņas ir liekules, turklāt rūdītas liekules. Turklāt viņas domā, ka viņas nemaz neko nav nodarījušas, jo ir smukas, gudras, elegantas un empātiskas utt un tādu "maigās rociņas" nevienam neko ļaunu nevar nodarīt! UN TĀ IR TAISNĪBA! 2) atvainojas tikai līdzvērtīgajiem, proti, smukām, gudrām, elegantām un empātiskām utt, un nebūt ne muļķīgi runājošiem, gramatiski šķībi rakstošajiem, nepieklājīgajiem utt UN ATKAL, VIŅĀM IR TAISNĪBA! Neviens tauriņš tak neatvainojas puķei, ka izgāzis visus viņas putekšņus uz zemes, utt tāda vienkārši ir dzīves kārtība! Es domāju, ka mums vairāk vajadzētu vienam otram novēlēt labu dienu, un pasmieties par jautriem jokiem! Dostojevskis tomēr bija kruts džeks. :D
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies daddy

« Atbilde #20 : 2023. gada 01. februāris, 06:52:01 »
Tad jau ir vēl arī trešais veids - kad apzināti izdara otram ko nelabu. Un kkad grib izlīdzinājumu

un 4 veids - preventīvais - piemēram - atvainojos, bet Tu esi pilnīgs Dostojevskis (idiots)! :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #21 : 2023. gada 01. februāris, 06:53:30 »
Raskoļņikovs ar cirvi nomušī divas sievietes. Kāda tur atvainošanās un piedošana?

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #22 : 2023. gada 01. februāris, 08:27:22 »

Nebiju iedomājusies. Apzināti nekad neesmu darijusi kādam ko nelabu. Neapzināti - jā. Bet tas jau piederās  "piedošanas" kategorijā. 

...ne velti viduslaikos tika izgudrota indulgence.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2023. gada 01. februāris, 08:49:35 »
...Azimovam vai kādam citam fantastam bija futūristisks stāstiņš par iepriekš izciestu sodu, t.i. vīrs bija pavadījis cik tur gadus uz mošķu planētas (izcietis sodu par slepkavību) un tagad atgriezies uz zemes un DRĪKST kādu/jebkuru nogalināt... nebija viņam vienkārši /kā beidzās neatceros/

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #24 : 2023. gada 01. februāris, 09:53:48 »
...ne velti viduslaikos tika izgudrota indulgence.
Ne velti Luters pret tām cīnījās :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #25 : 2023. gada 01. februāris, 09:57:48 »

un 4 veids - preventīvais - piemēram - atvainojos, bet Tu esi pilnīgs Dostojevskis (idiots)! :)
Daddy, ja tu tā man pateiktu, es saprastu cik liels analfabēts esi un Dostojevska "Idiotu" neesi turējis rokās! :) ....ja nosauc cilvēku par idiotu Dostojevska sakarā, tad tā drīzāk ir uzslava viņa cilvēciskajām īpašībām...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #26 : 2023. gada 01. februāris, 10:14:57 »
Atzīstos - "Idiotu" neesmu rokās turējis, tas bija kā piemērs. :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #27 : 2023. gada 01. februāris, 10:27:19 »
Atzīstos - "Idiotu" neesmu rokās turējis, tas bija kā piemērs. :)
Dostojevska idiots ir tāds cilvēks, kurš redz, ka izkrīt Tev naudas maks, viņš to noteikti atdos īpašniekam....kamēr daļa sabiedrības teiks - idiots!...vajadzēja paturēt...šādi lietojot šo vārdu "idiots" Dostojevska izpratnē, tiek diezgan skaidri parādīts kāds cilvēks ir pēc būtības!...bet izlasi gan...nu, pensijas laikā! :)   

Atslēdzies daddy

« Atbilde #28 : 2023. gada 01. februāris, 10:31:55 »
nē, šobrīd neko no krieva nelasīšu un neskatīšos, sorry  :veee:

:ucr:

Atslēdzies reno

« Atbilde #29 : 2023. gada 01. februāris, 12:15:03 »
Dostojevskis ar savu filozofiju sačakarējis miljoniem cilvēku prātu