Autors Tēma: Ceptas marinētas reņģes - latviešu virtuves klasika.  (Lasīts 10793 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pūka

Ceptas marinētas reņģes - latviešu virtuves klasika.
« : 2014. gada 03. decembris, 12:38:00 »
Recepte tik vienkārša, ka, lūdzu, uztveriet to kā ATGĀDINĀJUMU par vēl vienu uzkodu aukstajam galdam.
Tomēr, ja nu kādam jaunākam cilvēkam gadās šo lasīt, tomēr daži ieteikumi.

Svaigas reņģes iztīra, samaisa bļodā ar nedaudz sāli, apvārta nedaudz miltos un cep eļļā ZELTAINAS. Atdzesē.
Marinādei pēc garšas uzvāra
ūdeni ar
sāli,
melnajiem pipariem,
smaržīgiem pipariem,
lauru lapām,
sīpolu gredzeniem ,
etiķi.
Padzisušu uzlej reņģēm, lai apsegtas, un liek uz nakti ledusskapī.

SVARĪGI - izejvielai jābūt ļoti svaigai,reņģēm jābūt ar svaigu smaržu nevis zivju smaku. Tāpēc iebilstu, pret jau iztīrītajām reņģu filejām. Arī aromāts un sulīgums tā tiek zaudēts.
Miltiem jābūt nedaudz un reņģes jācep zeltainas ne brūnas. Pa starpām var sadegušos miltus no pannas noliet vai noslaucīt ar papīra dvieli. Milti vajadzīgi tikai tik , lai reņģe nelīp pie pannas.
Marinādei jābūt drusku, drusku sāļākai un skābākai kā gribam gatavo produktu.Sīpolus lēni pavāra , kamēr sāk palikt caurspīdīgi un kā pēdējo pievieno etiķi.

[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Pūka

Re: Ceptas marinētas reņģes - latviešu virtuves klasika.
« Atbilde #1 : 2014. gada 03. decembris, 12:57:05 »
Variācijas:
1. Marinādei pieliek želantīnu un iegūst reņģes želejā. (viltotos nēģus)
2. Bļodā ar ceptām reņģēm liek rupji sarīvētas bietes - iegūst marinētas bietes un košas reņģes!

Tomēr klasika paiek klasika!

Atslēdzies alex

re:
« Atbilde #2 : 2014. gada 03. decembris, 13:09:28 »
Variācijas:
1. Marinādei pieliek želantīnu un iegūst reņģes želejā. (viltotos nēģus)
2. Bļodā ar ceptām reņģēm liek rupji sarīvētas bietes - iegūst marinētas bietes un košas reņģes!

Tomēr klasika paiek klasika!

A bietes vārītas fai frišas? Nekad nevaru saprast- kā labāk ;)
« Pēdējās izmaiņas: 2014. gada 03. decembris, 14:16:21 no Spārka »

Atslēdzies Luīze

Re: brētliņas
« Atbilde #3 : 2014. gada 03. decembris, 13:09:41 »
Ak, pilnīgi siekalas kā Pavlova sunim mutē saskrēja, cik ļoti ceptas reņģītes sagribējās.  :)

daddy

• Viesi
« Atbilde #4 : 2014. gada 03. decembris, 13:11:44 »
nespeciālistam var likties kāda starpība, reņģe vai brētliņa, bet atšķirība ir MILZĪGA!
brētliņai ir pavisam cits tauku saturs un gaļas struktūra. Brētliņa nav "maza reņģīte"! Neiesaku gatavot reņģes pēc brētliņu receptes, būs visai viduvējs rezultāts :)

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #5 : 2014. gada 03. decembris, 13:15:05 »
Alex, tava recepte un variants ir pelnījusi atsevišķu tēmu un iztirzāšanu! 
Ātrumā nevaru pateikt vai esmu kādu brētliņu reņģu kastē manījusi, salakas, tās gan... Vienalga, tēma man liekas kulinārās izpētes vērta!

Atslēdzies alex

« Atbilde #6 : 2014. gada 03. decembris, 13:15:16 »
nespeciālistam var likties kāda starpība, reņģe vai brētliņa, bet atšķirība ir MILZĪGA!
brētliņai ir pavisam cits tauku saturs un gaļas struktūra. Brētliņa nav "maza reņģīte"! Neiesaku gatavot reņģes pēc brētliņu receptes, būs visai viduvējs rezultāts :)

Tu būsi mani pārpratis. Es nevienā brīdī negribēju apgalvot, ka nav atšķirības. IR! Patiešām! Un kāda vēl! Tāpēc jau tapa pielikti linki izziņai ;)
BET tirgū brētliņas  neesmu redzējis :(

Atslēdzies alex

« Atbilde #7 : 2014. gada 03. decembris, 13:17:01 »
Alex, tava recepte un variants ir pelnījusi atsevišķu tēmu un iztirzāšanu! 
Ātrumā nevaru pateikt vai esmu kādu brētliņu reņģu kastē manījusi, salakas, tās gan... Vienalga, tēma man liekas kulinārās izpētes vērta!

Uz aci šīs praktiski arī nevar atšķirt. Es protu tikai uz tausti. Brēčām ir asi vēderi, ja velk "pret spalvu".

Šobrīd laikam tēmas sadalīt vairs neizdosies... Ja nu vienīgi Spārka pieliek savu vareno roku un ar veiklu šņāpienu to visu separē ;)

daddy

• Viesi
« Atbilde #8 : 2014. gada 03. decembris, 13:17:53 »
PS pie tā paša.

Gatavojot sālītas zivis (ķilavas, siļķes), ir neprāts tās ķidāt. Ķidas dod īpašu garšu, kā arī piesātina produktu ar taukvielām. Ēst tās protams nevajag, bet produkta nogatavināšanā ķidām ir būtiska nozīme.

Izņēmums varētu būt īpašos gadījumos, a)ja zivis nav svaigas - tad nav vērts sālīt vispār b)zivis ir iegūtas intensīvas barošanās periodā - to var redzēt pēc atvemta planktona, tad protams jāķidā.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #9 : 2014. gada 03. decembris, 13:19:44 »
Daddy, kur var dabūt brētliņas? Vai es tikai nosapņoju ...."uz oglēm ceptas brētliņas" marinādē? sālījumā?....

Labi būtu tomēr izdalīt Brētliņu/ķilavu  tēmu! Arī par valodām varētu tikt skaidrībā - vai teiksim šprote ir zivs gatavošanas veids!

daddy

• Viesi
« Atbilde #10 : 2014. gada 03. decembris, 13:20:49 »
CT reizēm ir gan dabūjamas tieši brētliņas. tām ass gabaliņš no dibena cauruma līdz astei, nevis vēders :) ja nav tīra manta, es reizēm nekaunos un palūdzu izlasīt...parasti ar 1 kg man pietiek, tas ir 50-60 zivtiņas :)

Atslēdzies alex

« Atbilde #11 : 2014. gada 03. decembris, 13:26:38 »
CT reizēm ir gan dabūjamas tieši brētliņas. tām ass gabaliņš no dibena cauruma līdz astei, nevis vēders :) ja nav tīra manta, es reizēm nekaunos un palūdzu izlasīt...parasti ar 1 kg man pietiek, tas ir 50-60 zivtiņas :)

Dad, Tu esi sīkumains burkšķis! :D :D :D  :big_hug: :big_hug: :big_hug:

Moš man ar būs reiz jāmet kauns pie malas un jāpalūdz izlasīt...

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #12 : 2014. gada 03. decembris, 13:30:13 »
Man prieks, ka puiši ķēķī! :hug: :hug:

Atslēdzies Pūka

Re: Ceptas marinētas reņģes - latviešu virtuves klasika.
« Atbilde #13 : 2014. gada 03. decembris, 13:33:31 »
Luīze, es liktu apvārītas bietes, bet varbūt , ka var arī svaigas, lai kraukšķ!

Atslēdzies alex

« Atbilde #14 : 2014. gada 03. decembris, 13:34:43 »
Es likšu apvārītas.