Autors Tēma: Pensija  (Lasīts 3290 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies LVSNor

Pensija
« : 2023. gada 24. marts, 10:53:25 »
Citāts
Sarūk otrā pensiju līmeņa zaudējumi

Neraugoties uz dažādām negācijām gan globālajā finanšu pasaulē, gan reālajā ekonomikā, pēdējie mēneši ir bijuši labvēlīgi tam, lai nedaudz uzlabotos pensiju 2. līmeņa plānu atdeves dati un situācija vairs nešķistu tik dramatiska kā pagājušā gada rudenī.
https://neatkariga.nra.lv/ekonomika/409446-saruk-otra-pensiju-limena-zaudejumi

Komiska pensiju sistēmu ir izveidota Latvijā, šeit nākamie pensionāri maksā bankām, lai tam būtu par ko administrēt viņu uzkrājumus :D Un pat neviens to neievēro ;)
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies kvadra

Atb: Pensija
« Atbilde #1 : 2023. gada 24. marts, 13:47:52 »
Turklāt administrēt tik veiksmīgi, ka vieni vienīgi zaudējumi  :mrgr:   Drošāk būtu to naudu zeķē turēt.

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #2 : 2023. gada 24. marts, 14:01:41 »
nu ne visi pensiju plāni ir negatīvi ilgtermiņā, ir arī pozitīvi https://indexo.lv/2-pensiju-limenis/rezultati/
bet pagājušo gadu dēļ kara man liekas visur akcijas kritās
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 24. marts, 14:11:56 no Aste Risks »

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2023. gada 24. marts, 14:35:13 »

Ne pirmā reize, kad runā par penciju fondu zaudējumiem.

Interesanti, kā pensiju fonds, kuru apsaimnieko banka, var būt ar zaudējumiem, ja bankai ir peļņa? Tātad sūdīgi strādā tā banka, nejēdz ieguldīt kur vajag, un par sūdīgo darbu no savas peļņas būtu jāsedz zaudējumi. Cieti. Un nevis izšiverēs visu, ai, nesanāca jums pensija, piedodiet, mums gan peļņa kaut kā nejauši ir kāds simtiņš miljoniņu*. Bet tie jūsu pensiju fondi - mums vieni vienīgi zaudējumi no tiem...
Maksimums, varētu būt nulles.

Nešķiet pareizi arī tas, ka pa valsts pensiju fondu (2. tak skaitās valsts nodrošinātais, ja nekļūdos) šiverē privātas ārzemju bankas, kuru īpašniekus interesē sava peļņa, nevis kaut kādi sīkzemes pensionāri.

Un vēl man ir jautājums. Tāds pensiju fonds vispār eksistē? Nu, pieņemsim, šodien aiziet pensijā visi tie, kam tas otrais līmenis krājas, un sāk saņemt savu pensiju... Bankomātos. Ko viņi saņem? Piķis uz puļķa, jo tikai virtuāli cipariņi tur ir, un viss?

Ai, piedodiet, nedrīkst taču te teikt, ka vissirslikti.lv, atnāks progresīvie "viss-ir-labs,-kas-līst-uz-galvas" adepti un atkal būšu folijcepure ar kremļa metodičku, jo nesajūsminos par apjāšanu.

___
2022.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 103,992 miljoni eiro, kas ir par 41,45% vairāk nekā 2021.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa pērn pieaugusi par 40,4% un bija 103,070 miljoni eiro.

[https://nra.lv/ekonomika/latvija/404352-swedbank-pelna-latvija-pern-pieaugusi-par-55.htm]
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #4 : 2023. gada 24. marts, 14:51:15 »
Pārej uz vietējo Indexo ja nepatīk ārzemju bankas :smoker:

Virtuālos ciparus pārvērš naudā pārdodot to segumu , akcijas, obligācijas utt

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2023. gada 24. marts, 15:15:58 »
2. līmeņa pensijas plānu pats var izvēlēties un mainīt pēc vajadzības, tik jāuzraksta iesniegums.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #6 : 2023. gada 24. marts, 15:36:07 »
Var, var, turklāt kārotāji to administrēt paši uzprasās un aģitē. Tikai kā lai es zinu, ka A būs labāks par B. Paši jau viņi katrs pats sevi slavē kā labākos.
Pat nezinu, kur manējais ir. Laikam šībrīža bankā. Kāda starpība. Tāpat tur nekas nebūs.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #7 : 2023. gada 24. marts, 17:01:46 »
Man slinkums skaidrot, bet priekš Trix paskaidrošu, ka pensiju fonds un banka tomēr ir divas dažādas firmas.. Tā banka Parex aizgāja pa pieskari, bet ne Parex pensiju fondi, tur nekas nepazuda, bet tikai nonāca citā bankā.

« Atbilde #8 : 2023. gada 24. marts, 17:48:53 »
Ai, pirmkārt, kurš izdomāja, ka visi Latvijas iedzīvotāji tik gudri, ka mācēs sev pensiju plānu izvēlēties? Aptaujas rāda, ka liela daļa pat neatceras, kur un kāds viņiem ir tas pensiju plāns.   
Otrkārt, kā Trix teica - bankas: upsī, jūsu pensiju fonds strādā ar zaudējumiem, bet komisijas naudu gan mēs no jums tāpat paņemsim.   :angry:
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #9 : 2023. gada 24. marts, 19:05:27 »
Labi, es saprotu, ka daudzi nesaprot sistēmu. Varu paskaidrot sīkāk, bet man ir nojausma, ka lielai daļai tas neinteresē,bet patīk nolaist tvaiku ar "viss.ir.slikti" un to pat nevar pārmest, jo cilvēkam kaut kur ir jāliek sava negatīvā enerģija.   
Ja pietiekoši daudzi foruma interesenti saliks "patīk", tad paskaidrošu un atbildēšu uz jautājumiem.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2023. gada 24. marts, 23:43:24 »
Ai, pirmkārt, kurš izdomāja, ka visi Latvijas iedzīvotāji tik gudri, ka mācēs sev pensiju plānu izvēlēties? Aptaujas rāda, ka liela daļa pat neatceras, kur un kāds viņiem ir tas pensiju plāns.   

Un kurš ir izdomājis, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir jābūt nodokļu speciālistam, kurš pats rēķinātu līdzi, cik IIN nomaksājis, lai gada beigās neattaptos ar nieka dažu simtu parādu mīļotajam VIDam?!  Cilvēks, kas godīgi oficiāli strādā, taču varētu paļauties, ka darba devējs par viņu visu, kas ķeizaram pienākas, nomaksās pēc fakta, un gulēt mierīgi, nevis pats rēķināt un salīdzimāt kkādus tur prognozētos ienākumus ar faktiskajiem, un nenod dies' nopelnīt šogad "neprognozēti" vairāk? Kāda mārrutka pēc tā bija jāsamuģī viss?!

Jā, es neatceros, kur un kāds man tas pensiju plāns. Kāda starpība, kurš viņu izzags. Diemžēl pašai zeķē glabāt opcijas nav.

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #11 : 2023. gada 25. marts, 08:39:11 »
Protams, zinu, kāds man pensiju plāns un kādas reizes esmu pamainījusi. Paskatos ciparus, kad atsūta atskaiti, bet daudz neko neiedziļinos. Zinu tikai to, ka valsts garantētais 2.līmeņa pamats nekur nevar pazust neatkarīgi ne no kā un tas jau galvenais. Nopelnīs ko vairāk vai nē- nav lielas intereses, jo zaudēt neko nevar. Tuvinieks nesen aizgāja pensijā, smuka nauda tai līmenī, bet ārā neņēma, ļoti neklausījos, bet atstāja iekšā un katru mēnesi kko viņam izmaksā un pārējā nauda strādā.
Galvenais, atcerieties to- nenovēlēt šo līmeni , piemēram, konkrētam cilvēkam. Jo jūsu nāves gadījumā viņš šo naudu saņems tikai tad, kad pats aizies pensijā,  ne ātrāk. Jānovēl mantošanas kārtībā, tad naudu dabū uzreiz mantinieks vai mantinieki. To viegli nokārtot ar 1 klikšķi Latvija.lv.
Par Kvadras teikto par vid. Vienmēr brīnos, ka man katru gadu ir nodokļu pārmaksa, katru gadu , pagājušogad vid man atdeva pie 300eiro, nekad nav bijis, ka es esmu parādā.  Kas mani izbrīna- strādāju taču pašvaldības iestādē, ne jau privātā.  Kā rodas tie nepareizie nodokļi  :?:
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 25. marts, 08:46:57 no Leonora »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #12 : 2023. gada 25. marts, 10:07:02 »
Otrkārt, kā Trix teica - bankas: upsī, jūsu pensiju fonds strādā ar zaudējumiem, bet komisijas naudu gan mēs no jums tāpat paņemsim.   :angry:

Par banku un pensija plānu attiecībām!   
Pensiju plāns glabājas bankā līdzīgi kā individuālais seifs - nu, tak filmās visi ir redzējuši tās kastītes ar 2 atslēgām, kur briljantu kaklarotas un kompromatu glabā?  Te var redzēt cenrādi, cik maksā seifs -   
  https://www.swedbank.lv/private/home/pricelist/documents#pricelist_individual_safety_boxes   
Tā pensiju plāna nauda nepieder bankai, bet jūs to tur glabājiet!   
Ja banka aiziet pa burbuli kā Parex, tad tie viņu seifi tak nekur nepazuda!
Banka loģiski un ar pilnām tiesībām ņem komisijas procentu par glabāšanu līdzīgi kā par seifu, jo jūs varat seifā nolikt miljonu eiro, bet bankai kāds no tā labums?...tik vien kā par seifa izmantošanu!   
Nepatīk seifa cena - skatiet citu banku, tādi tie kapitālisma likumi.   
p.s.   
..un kā jau domāju, ka te tikai tvaika nolaišana, jo Trix un kvadra neizrādīja interesi par manu piedāvājumu paskaidrot bankas un pensiju plāna attiecības 

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2023. gada 25. marts, 10:15:26 »
Nāra, būsi ieklikšķinājusi ka valsts paliek parādā nevis tu valstij, tādēļ veidojas tā pārmaksa.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #14 : 2023. gada 25. marts, 11:42:56 »
Nakata kungs, diemžēl to seifu uzspiež obligātā kārtā. Jāmaksā par to, gribi vai negribi  :mrgr: