Autors Tēma: Padomju Latvija -atmiņas  (Lasīts 5864 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Luīze

Atb: Padomju Latvija -atmiņas
« Atbilde #15 : 2023. gada 19. jūnijs, 12:53:19 »
Par 1975.gada cenām viss skaidrs, bet tās zaļās it kā mūsdienu cenas tādas dīvainas :?:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #16 : 2023. gada 19. jūnijs, 13:04:42 »

Par 1975.gada cenām viss skaidrs, bet tās zaļās it kā mūsdienu cenas tādas dīvainas :?:

Nu es sareizināju algas un cenu skaitļus  ar 10, lai cipari būtu salīdzināmi ar mūsdienām :)  Bet jau iepriekš rakstīju, ka 1975.g. cenas šķiet mazliet "uzpūstas", bet tā ir Maskava, varbūt tur tā arī bija...

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #17 : 2023. gada 19. jūnijs, 14:15:42 »
Daudziem mums tā bija bēŗnība un jaunība - tā Padomju Latvija un viss bij ok. Varētu padomāt, ka kāds baigi aizdomājās, kas okupēts un kas nav pareizi, dzīvoja tik nost. Tagad sāk viskautko gudrot- ai-ai, cik traki bija... bet nebija taču - dzīvojām, mīlējām, bērnus audzinājām utt. Fotogrāfijas, zeltlietas, Atpūtas - ko tad tās izsaka :?:
Ne jau nu jūs te visi jaunībā ar sāpi sirdī dzīvojāt un tumsā pagrīdes radio klausījāties :)

Pāņēmu bibl.šo grāmatu, bet Klišāns nebija plauktā.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #18 : 2023. gada 19. jūnijs, 14:35:14 »
Daudziem mums tā bija bēŗnība un jaunība - tā Padomju Latvija un viss bij ok. Varētu padomāt, ka kāds baigi aizdomājās, kas okupēts un kas nav pareizi, dzīvoja tik nost. Tagad sāk viskautko gudrot- ai-ai, cik traki bija... bet nebija taču - dzīvojām, mīlējām, bērnus audzinājām utt. Fotogrāfijas, zeltlietas, Atpūtas - ko tad tās izsaka :?:
Ne jau nu jūs te visi jaunībā ar sāpi sirdī dzīvojāt un tumsā pagrīdes radio klausījāties :)

Pāņēmu bibl.šo grāmatu, bet Klišāns nebija plauktā.

Tikai nevajag! Aizdomājās gan un kā vēl! Un pagrīdes rado klausijos. Tikai par to nerunāja. Bailes bija. Tikai 90-jos uzzināja, ka tās pankūkas ar zemeņu zapti...mamma cepa 18.novembri pieminot. Jā, arī zemeņu ievārījums bija rets kārums, cik tad nu tai mazdārziņā izauga.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #19 : 2023. gada 19. jūnijs, 14:35:45 »

Jā, stabilitāte toreiz bija. Garantēts izdzīvošanas minimums, lai badā nenosprāgtu. Un viss.
Es parēķināju tā - šodien es sev ziemas zābakus nopērku par vienas dienas izpeļņu. Toreiz tam vajadzēja pus mēneša algu. Vismaz. Reāli pat vairāk, jo veikalā nopirkt nevarēja, vajadzēja vēl "dabūt"...
Visa nauda tā arī notērējās no algas līdz algai. Visam vajadzēja sūri grūti krāt, katram štruntam, ko šodien nopērku neiespringstot.
Par to, ka es varētu ārzemju ceļojumos braukt, ka varētu pašrocīgi, viena pati, mašīnai nopelnīt, pat sapņot nevarēju. Šodien man tas ir. Savām rokām. Tā ka, ejiet ar savu nostaļģiju pēc padomijas "stabilitātes".....

Atslēdzies daddy

« Atbilde #20 : 2023. gada 19. jūnijs, 14:48:25 »
Kvadra, palika vieglāk??  :m:   ...bišķi skauž, ka daži 200-300eur dienā pelna, bet tā tāda balta skaudība ;)

nevienam nav nostaļģija pēc Padomju "stabilitātes", toreiz bija tā, tagad citādāk... it kā tas ko mainītu??

mani fascinē cilvēki kuri, kā izrādās, jau toreiz, knupīti zīzdami, "zināja", ka "viss ir slikti", bet klusēja lupatiņā, krāni tādi...Nerunāsim par Helsinki86, VAK dalībniekiem, G. Astru, cepuri nost viņu priekšā...  TF jau bija partejiska organizācija, es arī iestājos, lai gan sarkanbaltsarkanajam, latam un Dievs svētī Latviju ne visai ticēju... :)

...vēl vajadzētu papētīt, vai tik tāda Kvadra nebija pati aktīvākā komsomolka... :confused: , vai ne, Inga :)
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 19. jūnijs, 14:54:22 no daddy »

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #21 : 2023. gada 19. jūnijs, 15:02:42 »

nevienam nav nostaļģija pēc Padomju "stabilitātes", toreiz bija tā, tagad citādāk... it kā tas ko mainītu??

mani fascinē cilvēki kuri, kā izrādās, jau toreiz, knupīti zīzdami, "zināja", ka "viss ir slikti", bet klusēja lupatiņā, krāni tādi...

..

Jā. Baidījos. Klusēju lupatiņā. Un nekaunos. Dzvoju savu dzīvi, jo nevarēju pat iedomāties, ka arī mums var būt savādāk. Tagad ir. Paldies visiem Atmodas cīnītājiem. Un neilgojos pēc padomju "stabilitātes".

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #22 : 2023. gada 19. jūnijs, 15:24:52 »
Padomju gadi bija bērnībā, nē, mājās, vismaz bērniem klāt esot, neko tādu nerunāja. Biju gan oktobrēnos, gan pionieros. Tikai vienu atceros, ka reiz vecāki, neko nesakot, nošķobīja degunu, kad par labām mācībām skola uzdāvināja grāmatu par Ļeņina bērnību. Citādāk - nē, nerunāja, rukāja kārtīgi un daudz, mēģināja ko nebūt nopelnīt, izaudzēt dārzā. Blatu nekādu nebija. Tāpat pēc iespējas vadāja mūs, bērnus, uz teātriem un mākslas izstādēm, pirka labākās grāmatas, kas nu bija dabūjamas. Bet nē, sarunās nekas netika pieminēts par pagājušajiem laikiem, nekas viegls arī "laimīgajos ulmaņlaikos" Latvijas laukos nebija, jo īpaši Latgales pierobežā daudzbērnu ģimenēs vai citos tālos nostūros.

Vecāki dzīvoja, strādāja, priecājās, milēja, meklēja labākus celus dzīvē, cik nu iespējams. Bet neskumst itin nemaz atmiņās par tiem stabilitātes laikiem.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #23 : 2023. gada 19. jūnijs, 15:42:47 »
Zināt zināja un klusēt klusēja. Zināja, kur pazuda vecvecāki vagonos uz kaut kur ziemeļiem. Manam tēvam palaimējās ar amnestiju pēc Staļina nāves. Zināja, kuri radi palika mūra tajā pusē. Ar to zināšanu, diemžēl, neko daudz jau nevarēja pasākt.
Tam laikam tik vien tā šarma, ka bērnība, jaunība. Esmu daudz ar nožēlu domājusi, par žoga dēļ garām palaistām iespējām manai un savu vecāku paaudzei. Par laimi jauniešiem tagad visas iespējas.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #24 : 2023. gada 19. jūnijs, 15:45:42 »
Īsti nesapratu, ar ko aizskāru daddy, bet lai nu būtu.

Es nebiju nekāda pagrīdes disidente. Man nebija vecvecāku ar "to laiku" stāstiem, vecāki arī neko tādu nerunāja. Patiesībā biju pilnīgi apolitiska radība, vienkārši dzīvoju tādos apstākļos, kādi nu tie bija, jo citu neko nebiju redzējusi un salīdzināt man nebija ar ko. Kaut kādas rietumu ārzemijas šķita tikpat tālas un neaizsniedzamas kā Mēness otra puse. Komjaunatnē skolā biju, jo tur visus "iestāja", gribi vai negribi. Nekāda aktīviste nebiju, man tā komjaunatne šķita kaut kāda drausmīgi garlaicīga birokrātija, skaitījos, kamēr skolu beidzu, pēc tam vairs nekur uzskaitē nestājos, un neviens mani arī nemeklēja.
Kaut ko domāt sāku astoņdesmito otrā pusē, ar Atmodu,  ar TF, ar pirmajiem sarkanbaltsarkanajiem karogiem... Un tad jau iegriezās - nogāztais ļeņineklis, 4.maijs, janvāra barikādes... Tā fantastiskā sajūta, ka priekšā kaut kāda savādāka, gaišāka nākotne...
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 19. jūnijs, 15:57:18 no kvadra »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #25 : 2023. gada 19. jūnijs, 15:56:35 »

Es nebiju nekāda pagrīdes disidente. Man nebija vecvecāku ar "to laiku" stāstiem, vecāki arī neko tādu nerunāja. Patiesībā biju pilnīgi apolitiska radība, vienkārši dzīvoju tādos apstākļos, kādi nu tie bija, jo citu neko nebiju redzējusi un salīdzināt man nebija ar ko. Kaut kādas rietumu ārzemijas šķita tikpat tālas un neaizsniedzamas kā Mēness otra puse. Komjaunatnē skolā biju, jo tur visus "iestāja", gribi vai negribi. Nekāda aktīviste nebiju, man tā komjaunatne šķita kaur kāda drausmīgi garlaicīga birokrātija, skaitījos, kamēr skolu beidzu, pēc tam vairs nekur uzskaitē nestājos, un neviens mani arī nemeklēja.

ā, ja neaizskāri, tad neko, tad pazemīgi izlūdzos piedošanu  :big_hug: ...mums te baigā suta ģībiens nāk...  :faint: uztvere kautkāda saasināta :)

mans tēvatēvs arī "izbaudīja" Sibīriju, Noriļsku, tēva mamma nomira kara laikā, palika bārenis... mammas tēvs 1928. gadā kaukādu lauksaimniecības balvu saņēma... bet 1944. pēc "atbrīvošanas" pirmais kolhozā iestājās, lai savējos pasargātu (sūc par lopiem un tehniku), galvenais, lai cilvēki paliek... arī ar mājām samainījās ar kautkādiem nabagiem (nezinu kādu motivāciju šiem pasniedza...), rezultātā šos 1949. izsūtīja, bet vectēva ģimeni nē. Viltīgs vecis bija, žēl, ka nomira pirms es piedzimu... laikam man no viņa apķērība iedzimusi :D

Patika Tavs teksts par "pagrīdes disidenti", es līdzīgi dzīvoju tik nost, auto, moto, sex un foto, cope drope, klope un laivas un meitenes pēc tam :) 

ar steigu!! pie atmiņu grāmatas jāsēžas!!

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #26 : 2023. gada 19. jūnijs, 16:15:26 »
Zināt zināja un klusēt klusēja. Zināja, kur pazuda vecvecāki vagonos uz kaut kur ziemeļiem. Manam tēvam palaimējās ar amnestiju pēc Staļina nāves. Zināja, kuri radi palika mūra tajā pusē. Ar to zināšanu, diemžēl, neko daudz jau nevarēja pasākt.
Tam laikam tik vien tā šarma, ka bērnība, jaunība. Esmu daudz ar nožēlu domājusi, par žoga dēļ garām palaistām iespējām manai un savu vecāku paaudzei. Par laimi jauniešiem tagad visas iespējas.

Tieši tā. Žēl par tām iespējām. Mucā dzīvojām un pa spundi baroti tikām.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #27 : 2023. gada 19. jūnijs, 17:05:36 »
Man gan nav žēl "neizmantoto iespēju" - viens otrs laikabiedrs tika uz ārzemēm studēt - rezultātā - dažs jau zem zemes, dažu tiesā, tikai atsevišķiem palaimējies dzīvot zaļi/zaļāk par mani :)

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #28 : 2023. gada 19. jūnijs, 17:12:56 »

Es nebiju nekāda pagrīdes disidente. Man nebija vecvecāku ar "to laiku" stāstiem, vecāki arī neko tādu nerunāja. Patiesībā biju pilnīgi apolitiska radība, vienkārši dzīvoju tādos apstākļos, kādi nu tie bija, jo citu neko nebiju redzējusi un salīdzināt man nebija ar ko. Kaut kādas rietumu ārzemijas šķita tikpat tālas un neaizsniedzamas kā Mēness otra puse. Komjaunatnē skolā biju, jo tur visus "iestāja", gribi vai negribi. Nekāda aktīviste nebiju, man tā komjaunatne šķita kaut kāda drausmīgi garlaicīga birokrātija, skaitījos, kamēr skolu beidzu, pēc tam vairs nekur uzskaitē nestājos, un neviens mani arī nemeklēja.
Kaut ko domāt sāku astoņdesmito otrā pusē, ar Atmodu,  ar TF, ar pirmajiem sarkanbaltsarkanajiem karogiem... Un tad jau iegriezās - nogāztais ļeņineklis, 4.maijs, janvāra barikādes... Tā fantastiskā sajūta, ka priekšā kaut kāda savādāka, gaišāka nākotne...

Tā jau visiem bija, tieši kā Kvadra raksta. Tagad visiem baigās atklāsmes. Neticu.
Par Sibīriju vai tml laikam arī tikai atmodas laikos uzzināju. Manā ģimenē nebija izsūtītie. Uz disidentiem reāli skatījās kā uz dīvainīšiem un tikai tagad saproti, kādi gudrinieki bijuši, bet īstenībā paši sev tikai dzīvi sabojāja.
Vēl toreiz nesapratu, kāpēc tas 18.novembris tik nozīmīgs - tā bija Studentu diena un nez kāpēc kaut kāds slepenības plīvurs ap to datumu bija, neļāva skaļi līksmot kopmītnē.
Nostalģijas nav, bet nav arī nekādas nožēlas. Katra paaudze jau var teikt, cik tagad labi un cik agrāk bija slikti. Gan jau mūsu bērni tāpat teiks.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #29 : 2023. gada 19. jūnijs, 17:17:15 »
Man arī attiecībā par sevi nav tādas zaudēto iespēju sajūtas. Kā nu toreiz bija, tā bija, bet esmu paspējusi vēl arī šodienā padzīvot. Vecāku un vecvecāku žēl, kam visus smagos kara, juku, nabadzības un inflācijas laikus nācās pārdzīvot, tā arī nepagūstot ko vieglāku pieredzēt.