Autors Tēma: Padomju Latvija -atmiņas  (Lasīts 5863 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies LVSNor

Atb: Padomju Latvija -atmiņas
« Atbilde #30 : 2023. gada 19. jūnijs, 17:37:48 »

Nu Maskava taču un 1975.g. :) Es atceros, ka siers maksāja 2.9 rbļ/kg un tramvaja biļete 3 kap.  Lai 10 rbļ 22 darbdienās nobraukātu, 1000:22:3=15 braucieni dienā jāveic... :D
...jeb tomēr Glorkai taisnība par Okupācijas muzeju - KĀ MŪS MĀNA... :f-palm:
Tur rēķini cenas jaunajos rubļos vai vecajos? ;)
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #31 : 2023. gada 19. jūnijs, 19:08:46 »
Ja man jaunībā būtu tagadējās intereses un prāts!
Kaut ko zināju, bet neiedziļinājos. Vecāki neko daudz nestāstīja, jo bija cietuši un zināja, ka mazāk vajag runāt. Es pat tēvu leģionāru 23.februārī apsveicu :f-palm: Zināju gan, ka uz ārzemēm nekad netikšu.
Mamma bija apsviedīga, pārtikas netrūka.
Foto no iepriekšējiem laikiem nebija. Radu Latvijā praktiski nebija. Nemūžam nespēju iedomāties, ka Latvija būs neatkarīga.
Biju kaut kāda pusamēba.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #32 : 2023. gada 19. jūnijs, 19:20:59 »
Bet to, ka okupēta, to taču tomēr visi zināja... man šķiet.

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #33 : 2023. gada 19. jūnijs, 19:36:32 »
Es klausījos Amerikas balsi un tāpēc  biju lietas kursā.
80. gadu sākumā prognozēju ka Latvija būs neatkarīga valsts un ka es būšu tās prezidents.
Tehnikuma učene teica ka es vienreiz noraušoties - nenorāvos  :mrgr:
Otrā prognoze gan vēl nav piepildījusies

Atslēdzies daddy

« Atbilde #34 : 2023. gada 19. jūnijs, 20:10:09 »
Es klausījos Amerikas balsi un tāpēc  biju lietas kursā.
80. gadu sākumā prognozēju ka Latvija būs neatkarīga valsts un ka es būšu tās prezidents.
Tehnikuma učene teica ka es vienreiz noraušoties - nenorāvos  :mrgr:
Otrā prognoze gan vēl nav piepildījusies

vēl jau nav vakars...

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #35 : 2023. gada 19. jūnijs, 20:23:56 »
Šķiet tā. Varbūt pieaugušie.
Vismaz es līdz savam 15 gadu vecumam par to nezināju. Kad jau sāka publiski runāt atmodas laikā, tad tikai uzzināju. Tajā laikā, kad vienā mācību gadā visiem vēl bija pionieru kaklauti un tml. atribūti, bet nākamajā prievītes un auseklīšu nozīmītes pie krūtīm.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #36 : 2023. gada 19. jūnijs, 20:29:55 »
Jocīgi, man šķiet, krievus visi jau tolaik īpaši neieredzēja. Viskautko lasīja starp rindām dzejā un tā... bet nu tas varbūt manā lokā. Par krieviem vienmēr tā ar nicīgu pieskaņu izteicās...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #37 : 2023. gada 19. jūnijs, 20:35:18 »
Tā padomājot - laikam tomēr nezināju. Es zināju, ka Latvija ir PSRS iestājusies. Kā "iestājusies", labprātīgi, ar pierunāšanu vai okupēšanu, nekad atbildi nemeklēju - manas dzīves laikā iekšā ir, un kāda nozīme, kā tur nokļuvusi. Ka Latvija jebkad varētu kļūt atsevišķa valsts, šķita nereālāk par nereālu. Mājās nekad par to runāts netika. Neviens no ģimenes nebija represēts vai izsūtīts, arī nedaudzajos rados ne. No kurienes lai es būtu ņēmusi kādas "disidentiskas" idejas? Par to nerunāja. Iespējams, bērnus no nevēlamas izpļāpāšanās sargājot. Atceros, kā māte manos padsmit gados brīdināja - tu par partiju un valdību muti nebrūķē!  Nezini, kādās ausīs tas var nonākt... Pat to, ka abām manām skolas laiku draudzenēm mātes bijušas izsūtījumos, uzzināju jau Latvijas laikā. Par to vienkārši nerunāja.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #38 : 2023. gada 19. jūnijs, 21:05:45 »

Aizdomājos. Es neatceros. It kā jā, bet it kā nē. Es nesaliku divi plus divi. Ja riebās kompartijas meli, neklausījos. Nepiedalījos. Ne principu dēļ. Vienkārši nepatika meli un neloģisms. Ka var būt savādāk, neaizdomājos. Drausmas.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #39 : 2023. gada 19. jūnijs, 23:17:30 »
Nu bet Rīgā tās skaistās ēkas, jūgenda, pretstatā padomijas noplukušajai arhitektūrai, nenāca prātā kur radušās, kur to īpašnieki... vispār jocīgi tomēr. Nu ka bijis sarkanbalts karogs, kuru pat pieminēt nedrīkst, Ulmanis, tas taču bija dzirdēts... Ja paši iestājās, tad kādēļ par bijušo nedrīkst runāt...
Bet kāda zombēšana jau bija, tāpat kā tagad rašām, viena patiesība un klapes uz acīm

Atslēdzies daddy

« Atbilde #40 : 2023. gada 20. jūnijs, 08:44:56 »

Jocīgi, man šķiet, krievus visi jau tolaik īpaši neieredzēja. Viskautko lasīja starp rindām dzejā un tā... bet nu tas varbūt manā lokā. Par krieviem vienmēr tā ar nicīgu pieskaņu izteicās...

Es zināju, a esam okupēti, ka bija "brīvā Latvija", bet tas bija kaut kas tāls, skaists, tipa Munameģis...

Ar krieveļiem sitāmies no 5 gadu vecuma...pirmais krievu vārds, ko iemācījos bija  - dujak! - kuru lietoju vietā un nevietā un par ko tiku attiecīgi iekaustīts... krieveļi staigāja bandās, latvieši pa vienam, pārīšos... iznākums skaidrs... kad krieveli noķēra vienu pašu, tad par baigo draugu taisījās...  :veee: bet pēc tam barā - tāpat ar kājām spēra, kā citi... pretīgi...

kad ~6. klasē par šito sacerējumā uzrakstīju - gan par ekoloģiju, gan par nac. attioecībām (ka krievi sit latviešus), Latvijas PSR Nopelniem bagātā pedagoģe Irēna Bitlere izsauca vecākus uz skolu, draudēja no skolas un Rīgas izmest, beigās kaut kā tur nogludinājās... pērienu nedabūju, tēvs tik noteica, esi prātīgāks...

Atslēdzies reno

« Atbilde #41 : 2023. gada 20. jūnijs, 12:15:51 »
Kaut kāda pielāgošanās vnk normālas dzīvošanas dēļ jau notika, lapiņas nekaisījām un karogus bēniņos neglabājām. Samierināšanās? Nezinu, kā to nosaukt. Gandarījums, ka varam tos sovjetus apčakarēt -kaut vai tulpes audzējot, privātas būvbrigādes organizējot, mājās šujot. Un galu galā, kad sāka dārziņus dalīt, krievi atjēdzās pārāk vēlu un dabūja Olaines purvus, visi Garciemi un Carnikavas ir tīri latviešu kolonijas.

Vislielākais naids jau bija pret krieviem - uzpūtīgajām ofiņu vecenēm darbavietā,  smirdīgajiem pūļiem, kas kursēja Bērnu pasaule -tirgus -pasts, viesstrādnieku masai, kas mēnesi padzīvoja 3-4 ģimenes vienā dzīvoklī Purčika jaunajās mājās un tad dabūja paši savu. To mana mamma redzēja, no 4. bērnu poliklīnikas ejot mājas vizītēs.
 Es vēsturē dabūju vienīgo 2 mūžā, kad par kauju pie Maskavas 1941. gadā sāku detalizēti stāstīt par vāciešu nesagatavotību un sliktajiem laikapstākļiem, nevis padomju armijas varonību

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #42 : 2023. gada 20. jūnijs, 12:55:48 »
Protams, nejēdzības redzējām. Visu to tuftu avīžu pirmajās lapās redzējām. Pamatiedzīvotāju diskrimināciju, valdības Maskavai d*rsā līšanu un krievu sadzīvisko šovinismu tāpat. Bet man nekad i prātā nenāca, ka kaut ko iespējams ir mainīt, ka Latvija jelkad varētu būt atsevišķa valsts - nu, tas šķita nereāli kā no fantastikas pasaules. Tik globālas pārmaiņas vispār nespēju iedomāties, biju piedzimusi un dzīvoju padomijā kāda nu tā bija, un šķita, ka tā būs mūžigi.
Atceros, es, sīka, reiz pajautāju mātei, vai, ja reiz Latvija ir PSRS iestājusies, būtu iespējams arī izstāties. Jo it kā taču tāda opcija oficiāli PSRS konstitūcijā pastāvēja... Vienkārši tāpat, intereses pēc, bez kādas dziļākas domas. Man atbildēja, ka tā ir tīri deklaratīva lieta, kas reāli nav iespējama, ka nevienai republikai izstāties neļaus, un lai es vispār par to labāk nerunāju.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #43 : 2023. gada 20. jūnijs, 13:13:58 »
Mācījos pamatskolā, kad videnē bija baigs tracis, visas 11. Klases tika pratinātas. Miesta centrā uz darba varoņu ģīmetņu plāksnes bija naktī uzradies okupantiem neglaimojošs uzraksts. Jezga bija liela, vai vainīgos atrada, neatrada, kā viss beidzās nezinu. Atceros, rokrakstus visiem pārbaudīja.

Atslēdzies reno

« Atbilde #44 : 2023. gada 20. jūnijs, 14:57:46 »
Kad ap 70./ 80. uzsāka propagandas  histērija par atomkaru, ka amerikāņi tūlīt uzbruks, man bija atriebīga fantāzija -lai tik uzbrūk, to bumbu kaut kur Maskavai, bet pie mums ienāks amerikāņi, un es, labi angliski protošā, tām krievu vecenēm darbā gan parādīšu :smej:

Bija paziņu lokā puiši, kas fantazēja par bēgšanu ar smailīti. Viens apprecēja Volgas vācieti no Kazahijas, bet kaut kas tur neizdevās ar pārcelšanos uz Vāciju. Māsas klasesbiedrenes mamma aprecējās ar ebreju un visi  aizbrauca, beigās protams ASV. Tas jau bija 80.vidus, kad viens jaunais mākslinieks  tika ekskursijā uz Meksiku. Tur viņu radi aizrāva pāri robežai uz ASV, Džemmai bija baigās ziepes