Autors Tēma: Mājas vīns  (Lasīts 8306 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Mājas vīns
« : 2023. gada 25. septembris, 20:34:58 »
Daddy - help! ! !Neesmu pati mājas vīnu likusi, vajag instrukciju, lai nesalaižu visu zemastē. Šogad izcila vīnogu raža un ir doma vīnu ielikt. Rīt likšu tvaika katlā sulas iegūšanai, bet ko tālāk? Cukuru? Cik? Vīna raugu? Cik? Vai depiņā ir?
Visus sakost!

Atslēdzies kvadra

Atb: Mājas vīns
« Atbilde #1 : 2023. gada 25. septembris, 20:52:58 »
Pag, a tvaika katlā drīkst vispār? Tāda izkarsēta sula vairs rūgs? Tā jau tipa pasterizēta sanāks...

Atceros, es reiz tālajos deviņdesmitajos uztaisīju vīnogu vīnu no bik apsaldētām  tumšajām vīnogām - rūga kā traks ar cukuru vien bez kāda rauga.

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2023. gada 25. septembris, 21:03:35 »
Manuprāt, sulu IZSPIEŽ. Čelentano filmu tak esi skatījusies -nu tad uz priekšu! Tad sāk smalko raudzēšanas procesu

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #3 : 2023. gada 25. septembris, 21:51:58 »
Trakā! Nekādu karsēšanu! Nobeigsi visu jau pašā sākumā!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #4 : 2023. gada 25. septembris, 22:08:31 »
Svaigi spiestu. Karsēto var kā sulu konservēt vai kandžu varbūt dzīt.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2023. gada 25. septembris, 22:29:11 »
Uzliec muzičku un uz priekšu! Ja gribi vīnu, tad klausi zinātājus un nekarsē neko. DEPO ir gan cukurs, gan vīna raugs, gan piemērota tara nopērkama.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #6 : 2023. gada 25. septembris, 22:34:26 »
Mīļās, jūs esat atpalikušas par 1 gadsimtu! Loģiski spriežot, no jūsu viedokļa no zaptes vispār nekādu vīnu nevar uztaisīt. Tāpēc jau ir VĪNA RAUGS! Sulu karsē, lai nobeigtu visu, tad liek vīna raugu.
Visus sakost!

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #7 : 2023. gada 26. septembris, 07:00:49 »
Karsētai sulai taču garša arī mainās, ne?  :scratch:
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #8 : 2023. gada 26. septembris, 07:21:25 »
Izklausās nedabiski, bet lai nu tā būtu! Es vīnu nedzeru, man po.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #9 : 2023. gada 26. septembris, 09:12:07 »
Uzliec muzičku un uz priekšu! Ja gribi vīnu, tad klausi zinātājus un nekarsē neko. DEPO ir gan cukurs, gan vīna raugs, gan piemērota tara nopērkama.
dullā, Tu gribi, lai Camma mazā tazikā taptā ar kājām.. ! Ka zvelsies, ta nakcskapīc driskās un Cammai zila pakaļa !

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #10 : 2023. gada 26. septembris, 10:39:28 »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2023. gada 26. septembris, 11:02:33 »
No LV vīnogām esmu gatavojis, man sanāca BAIGI sauss (skābs), jo laikam mūsu vīnogās par maz cukura.

Raugs:
Vīnogām principā raugs ir uz ogām, tāpēc - ja vienkārši ogas izspiež, nekādu papildus raugu it kā nevajag.
Ja karsēsi (nu piemēram kāda oga iepuvusi un tā) tad vīna raugs, protams jāliek. Droši vien, ka šādi drošāk, lai visādus mežraugus iznīdētu...   

Cukurs:
Sulu vīniem es lieku 280g/L cukura (neskaitot to cukuru, kurš ir ogās), ja norūgst uz 12-14%, tad vēl mazliet saldumu jūt ...bet tās ir manas garšas kārpiņas... Noteikti startam pietiks ar to cukuru, kas ir ogās. Kad pārstās buļkāt, pamēri alkoholu, pagaršo. Ja maz alko (zem 9%) vai ja baigi skābs, tad droši ver bērt cukuru 50-100g/L un skatīties, kas notiek...

matemātika tāda 1% cukura dod 0.6% spirta, t.i. 200g/L cukura dod 12% alkohola...

Barības vielas:
Var likt, var nelikt. Tās būtībā ir slāpekļa minerālmēslojums. Parasti startā rūgst gana labi tāpat. Par barības vielām (nopērkamas, teiksim Depo pie vīna lietām... var arī oŽamo spirtu 1 piliens uz 1L) var domāt tad, ja jāatjauno rūgšana, piemēram berot papildus cukuru.

Stabilizatori:
Lai vīns laika gaitā nemainītos lieto stabilizatorus (sulfītus), es nelieku, kam man lieka ķīmija?? mans vīns ir "mūžam dzīvs" :)           

Pats galvenais - raksti ko dari - datums, darbība, rezultāts... tā Tu mācīsies no savām kļūdām. Un neko nedari "uz aci" - precīzi tilpumi un svari (+/- 100gr, ml)
Lai veicas! :shampis:
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 26. septembris, 11:15:34 no daddy »

Atslēdzies Camma

« Atbilde #12 : 2023. gada 26. septembris, 12:11:15 »
Paldies!
Tomēr pieredze un darbojošas receptes, ne ''kāda tante šitā dara''.
Šon iebalonošu.
Visus sakost!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #13 : 2023. gada 26. septembris, 22:18:21 »
Ieliku. No spaiņa ogu sanāca 4 litri misas. Ceru, ka 5 litru pudelē būs diezgan vietas burbuļošanai.

Pat iedomāties nevarēju, ka tagad vīnošana ir tik izvirtīga - pudeles, korķi, sifoni, raugi un piebarojumi.... Agrāk bija viens apdauzīts stikla sifons, nekāda areometra un kur nu vēl ''starta maisījums''.
Visus sakost!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2023. gada 27. septembris, 08:01:02 »
Baigi daudz nav, bet iesākumam pietiks :)  Cik svars bija ogām? kādi 6 kg?

Es tā domāju, ka var jau kādu spainīti vīnogu arī nopirkt :) Maximā tagad pa 1.59 eur/kg.

Tie augļu vīni nemaz lētāk nesanāk (uz 100L):
20kg upenes (70 eur)+10ceļš
20kg jāņogas (40 eur)+10ceļš
28kg cukura (28 eur)
Kopā 138+20=158 eur

Nerēķinot darbu un amortizāciju (vispār plīst tie bunduļi, sevišķi mazgājot) sanāk 1.20 eur pudele, ja lej vecās.
Ja arī jauna pudele - 0.87 eur pudele un 0.20 eur korķis...

Toties sava manta...

PS. Kad beidzis rūgt, es noleju lielajā pudelē (10-15L) un tajā arī glabāju.
Var mierīgi karafītē atliet, kad vajag pašam. Parastajās pudelēs leju tad, kad ciemiņi nāk :D
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 27. septembris, 08:09:19 no daddy »