Autors Tēma: Cipari  (Lasīts 1826 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Cipari
« : 2023. gada 10. decembris, 08:41:22 »
Viltojumu laikmetā šī aptauja, protams, var izrādīties viltojums, bet es drīzāk sliecos ticēt:

Atslēdzies baaciens

Atb: Cipari
« Atbilde #1 : 2023. gada 10. decembris, 09:00:29 »
Ak, jel!
Un ko viņi mācīsies un izmantos?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2023. gada 10. decembris, 09:08:23 »
Hm...
Vispār mēs lietojam arābu ciparus (1, 2, 3...), un vēl mēs pazīstam romiešu (I, II, III...).
Interesanti, kā pēc nosaukuma atšķirt no arābu valstīs lietotajiem arābu cipariem (ķeksīši un strīpiņas, ko es te ātrumā nevaru ierakstīt).
Un kas vispār ir domāts ar šo aptauju? Viņi jau lieto arābu ciparus, ja nekļūdos apzīmējumā. Vairāk izklausās pec feika.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2023. gada 10. decembris, 09:13:00 »
Es sapratu, ka aptauja provokatīva - vai cilvēki vispār zina, kas ir arābu cipari.

Atslēdzies Krimsons

« Atbilde #4 : 2023. gada 10. decembris, 12:55:58 »
Šajā sakarībā noder papildjautājums - "Kā Romas supermatemātiski precīzie akveduki un citas konstrukcijas vēsturiski tika aprēķināti ar romiešu cipariem?"
Klātesošie vispār ir dzirdējuši par kādu da jelkādu matemātisko formulu romiešu pierakstā?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #5 : 2023. gada 10. decembris, 13:04:26 »
Es sapratu, ka aptauja provokatīva - vai cilvēki vispār zina, kas ir arābu cipari.

Tad aptaujas rezultāti varētu būt ļoti ticami  :talking:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #6 : 2023. gada 10. decembris, 14:25:03 »
Hmm, a kā lai nodēvē mūsdienu arābu ciparus - tās līkās svītriņas ar apostrofiem, atšķirībā no mūsu lietotajiem arābu cipariem?  :?:
Un ar kaunu jāatzīstas, ka es nezinu, kā tas tā sanācis, ka mēs esam pārņēmuši arābu ciparus, bet viņi paši lieto tagad pavisam citādākus.. :?:

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #7 : 2023. gada 10. decembris, 14:39:39 »
kā tas tā sanācis, ka mēs esam pārņēmuši arābu ciparus, bet viņi paši lieto tagad pavisam citādākus.. :?:
No Indijas caur arābiem, to vēsturi var izlasīt kaut vai Wiki :)
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 10. decembris, 15:56:58 no Spārka »