Autors Tēma: Laiki mainās  (Lasīts 7014 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mangusts

Atb: Laiki mainās
« Atbilde #30 : 2024. gada 28. marts, 07:19:17 »
Par briežiem stirnām es neko - bērnam varbūt vieglāk uztvert šādi (vai vismaz mātei tā šķiet) un dzimuma redzamākā pazīme uzsvērta (zinu, zinu, brieži arī paliek bez ragiem uz laiku), bet to, ka bērnam rāda kovārni un saka - re, vārna, to man nesaprast. Labi, pieļauju, var nezināt, kāds izskatās kovārnis, bet vārnu pieaugušam cilvēkam vajadzētu atpazīt...
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies daddy

« Atbilde #31 : 2024. gada 28. marts, 07:40:24 »

Šo lingvistiku nekad neesmu izpratusi, āzis ir āzis un kaza ir kaza, stirna ir stirna un buks ir buks... ja ir pīle un pīļtēviņš, zoss un zostēviņš, kādēļ nevar būt alnis un alņutēviņš vai briedis un briežumāte nevis briežugovs un briežubullis... stulbi izklausās  :?:

tā jau Tava problēma, lai gan - kāda problēma - īpatnība :) 
nez kāpēc nelieto āžmātīte vai kaztēviņš?  arī stirntēviņam un bukmātītei neredzu nekādu trūkumu :) :sarcasm:

bet taisnība - mākslīgajai gaļai nav dzimuma :D

mani drīzāk izbrīna, ka dažām tautām mēs pievienojam -ieši (vācieši, brazīlieši, argentīnieši), citām ne angļi, franči, krievi) ...zviedrieši vai šveiči skan jocīgi, lai gan nekā nepareiza laikam tur nav... :)
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 28. marts, 07:47:18 no daddy »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #32 : 2024. gada 28. marts, 07:44:24 »
Par briežiem stirnām es neko - bērnam varbūt vieglāk uztvert šādi (vai vismaz mātei tā šķiet) un dzimuma redzamākā pazīme uzsvērta (zinu, zinu, brieži arī paliek bez ragiem uz laiku), bet to, ka bērnam rāda kovārni un saka - re, vārna, to man nesaprast. Labi, pieļauju, var nezināt, kāds izskatās kovārnis, bet vārnu pieaugušam cilvēkam vajadzētu atpazīt...

20gs. laucinieku praģelkas :)
mūsdienu pilsētas bērni pa lielu gabalu atšķir VW no Audi, aifonu no huaveja, utjpr, jo tos viņi redz katru dienu, savukārt vārnu un it īpaši kovārni nemaz tā nevar redzēt :) 

/varbūt pie dabas tēmas vajadzēja/

Atslēdzies Trix

« Atbilde #33 : 2024. gada 28. marts, 07:45:10 »

Es melno vārnu no kovārņa patiešām neatšķiru.  :blushing:  Īpaši pa gabalu.

(Nu, labi, Latvijā viņu nav daudz).
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #34 : 2024. gada 28. marts, 07:50:00 »
Es melno vārnu no kovārņa patiešām neatšķiru.  :blushing:  Īpaši pa gabalu.

(Nu, labi, Latvijā viņu nav daudz).

vo - ļikbez!  es tādu melno vārnu vispār pirmo reizi dzirdu... ielīdu LV daba vārnu dzimta - Corvidae - Latvijas daba - tiešām ir.
Un arī tāds krauķis esot - līdz šim domāju, ka tā tāda kraukļa palama, kad blēņas sadarījis :)

mūžu dzīvo, mūžu mācies  :b:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #35 : 2024. gada 28. marts, 08:28:25 »

tā jau Tava problēma, lai gan - kāda problēma - īpatnība :) 
nez kāpēc nelieto āžmātīte vai kaztēviņš?  arī stirntēviņam un bukmātītei neredzu nekādu trūkumu :) :sarcasm:

Tādēļ, ka govs ir cits dzīvnieks nevis dzimuma apzīmējums. Briedis nav ne govs, ne bullis, bet briedis. Un stirna ir stirna nevis kaza  :?:  Ir taču atsķirība, stirna vai kaza...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #36 : 2024. gada 28. marts, 08:47:08 »

Tādēļ, ka govs ir cits dzīvnieks nevis dzimuma apzīmējums. Briedis nav ne govs, ne bullis, bet briedis. Un stirna ir stirna nevis kaza  :?:  Ir taču atsķirība, stirna vai kaza...

bioloģe... :laugh:
bullis nav govs tavuprāt? un āzis nav kaza? sugas izpratnē. un kur nu vēl šķirnes :D 

tās tādas progresīvo zamškas, ka vīrieši un sievietes ir dažādas sugas, t.i. "citi dzīvnieki"  :D 

Atslēdzies tuk

« Atbilde #37 : 2024. gada 28. marts, 08:58:39 »
Kaza un āzis ir viena suga, tāpat stirna un buks. Es runāju par to, ka stirna nav kaza un briedis nav govs... Tu ieprieš raksti, ka stirnām ir āži un kazas, bet briežiem buļļi un govis.  :?:   tad jau govīm ir brieži, vai govs un bullis ir briedis... :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #38 : 2024. gada 28. marts, 09:13:59 »
Visas govis ir dzīvnieki, bet ne visi dzīvnieki ir govis.  :mrgr:
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #39 : 2024. gada 28. marts, 09:14:49 »
Kaza un āzis ir viena suga, tāpat stirna un buks. Es runāju par to, ka stirna nav kaza un briedis nav govs... Tu ieprieš raksti, ka stirnām ir āži un kazas, bet briežiem buļļi un govis.  :?:   tad jau govīm ir brieži, vai govs un bullis ir briedis... :?:

pīs!!  :big_hug:

nevajadzētu jaukt sugas un dzimtes apzīmējumus, tad viss būs OK! :)
paliksim pie "mātītēm" un "tēviņiem" un viss būs labi un skaidri?  :confused: :scratch:
[size=78%]  [/size]

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #40 : 2024. gada 28. marts, 09:24:08 »
Jā, man arī lāgā nepatīk šis "sugu mikslis", un par ragainu stirnu saku "buks" ne "āzis"...

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #41 : 2024. gada 28. marts, 10:39:20 »
Govs jau nav suga , suga ir taurs, pasuga liellops. Liellopa mātīte ir liellopa govs, ērtības labad biežākais parametrs "liellops" tiek izlaists atstājot tikai govi.  :smoker:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #42 : 2024. gada 28. marts, 11:25:05 »

Govs jau nav suga , suga ir taurs, pasuga liellops. Liellopa mātīte ir liellopa govs, ērtības labad biežākais parametrs "liellops" tiek izlaists atstājot tikai govi.  :smoker:

:yes:  sapratāt, hordaiņi! :D

No pārnadžu kārtas izdalās Briežu dzimta un Dobradžu dzimta un tur vēl 101 cilts  utt.
un mātītes sauc par govīm, tēviņus par buļliem un sīkos par teļiem, vo!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #43 : 2024. gada 28. marts, 11:26:24 »
Kāds sakars briedim ar tauru un govi un liellopu...  :smoker:  Briežu dzimtā ietilpst arī stirnas,  tad jau tās arī jāsauc par govīm  :mrgr:  kazas tur neietilpst...
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 28. marts, 11:33:29 no tuk »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #44 : 2024. gada 28. marts, 11:39:48 »
Kāds sakars briedim ar tauru un govi un liellopu...  :smoker:  Briežu dzimtā ietilpst arī stirnas,  tad jau tās arī jāsauc par govīm  :mrgr:  kazas tur neietilpst...

taisnība! kazu dzimta ir zem dobradžiem, tad jau kazu govs būtu pareizi :)
...kāds ir redzējis mundžaku??

...bet vispār tie klasifikatori ir sasipušies - aļņus zem stirnām pabāzuši...  :f-palm:  Briežu dzimta — Vikipēdija (wikipedia.org)